Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Arap Edebiyatı Tarihi-II Sadru’l-İslâm Dönemi. Erzurum: Fenomen Yayınları, 4. Basım, 2023, 283 s.

Yıl 2025, Cilt: 1 Sayı: 1, 137 - 146, 20.06.2025

Öz

Arap edebiyatı, tarihi gelişimi ve farklı yönleri dikkate alınarak çeşitli dönemlere ayrılmıştır. Arapçanın geniş coğrafyalara yayılmasıyla birlikte, çağ ve mekâna göre farklılaşan edebî ürünlerin sınıflandırılmasını kolaylaştırmak amacıyla düşünürler tarafından çeşitli dönemsel tasnifler yapılmıştır. Bu tasniflerden biri de Prof. Dr. Kenan Demirayak tarafından Arap Edebiyatı Tarihi-I: Câhiliye Dönemi adlı eserinin ön sözünde sunulmuş olup, Arap edebiyatı yedi ana döneme ayrılmıştır: Câhiliye, Sadru’l-İslâm, Emevîler, Endülüs, Abbâsiler, Osmanlı Dönemi ve Modern Dönem. Yazar, her bir dönemi ayrı bir çalışma kapsamında ele alarak Arap edebiyatı tarihini detaylı bir şekilde incelemeyi amaçlamış ve büyük ölçüde bu hedefini gerçekleştirmiştir. Tanıtımı yapılan Arap Edebiyatı Tarihi-II: Sadru’l-İslâm Dönemi (622-661) adlı eser, bu kapsamlı serinin ikinci kitabıdır. İlk baskısı 2010 yılında yayımlanan kitabın 2023 yılında dördüncü baskısı yapılmıştır. Eser, Arap dili ve edebiyatının doğuşu ile tarihî gelişimini ele almaktadır. Kitabın giriş bölümünde, Hz. Peygamber’i ve ashabını, müşriklerin hicivlerine karşı şiirleriyle savunan ve “Şâirü’n-Nebî” (Peygamberin Şairi) unvanını taşıyan Hassân b. Sâbit’in(ö.60/680), Câhiliye ve İslâmî döneme ait iki şiiri Türkçe çevirileriyle birlikte sunulmuştur. (s. 3) Bu seçki, okuyucuyu Câhiliye ve Sadru’l-İslâm dönemi şiir temalarını karşılaştırmaya yönlendirmektedir. Eserin birinci bölümü, İslâmiyet’in şiir üzerindeki etkisini ele alırken, dönemin şiir türlerini ve şairlerini de incelemektedir. İkinci bölümde ise nesir türlerine yer verilmektedir. Kitap, olayları kronolojik bir sırayla ele alarak okuyucunun dönemin dinamiklerini daha iyi kavramasını sağlamaktadır. Nesnel üslubu ve anlaşılır dili, eserin akademik değerini artırmaktadır. Şiir ve nesir türleri detaylı biçimde tanımlanmış, her türden birden fazla örnek Türkçe çevirileriyle birlikte sunulmuştur. Bu yaklaşım, esere özgün ve kıymetli bir nitelik kazandırmaktadır. Ayrıca, kitabın sonunda yer alan zengin kaynakça ve dizin, okuyuculara önemli bir kolaylık sağlamaktadır. Sonuç olarak, Prof. Dr. Kenan Demirayak’ın Arap Edebiyatı Tarihi-II: Sadru’l-İslâm Dönemi adlı eseri, Arap edebiyatının İslâmiyet’in ilk yıllarındaki gelişimini derinlemesine incelemek isteyen araştırmacılar ve okurlar için önemli bir başvuru kaynağıdır.

Etik Beyan

Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur

Destekleyen Kurum

Yazar, bu araştırmayı desteklemek için herhangi bir dış fon almadığını kabul eder

Kaynakça

  • Demirayak, Kenan. Arap Edebiyat Tarihi-II Sadru’l-İslâm Dönemi. Erzurum: Fenomen Yayınları, 4. Basım,

History of Arabic Literature-II Sadru'l-Islâm Period. Erzurum: Fenomen Publications, 4th Edition, 2023, 283 pp.

Yıl 2025, Cilt: 1 Sayı: 1, 137 - 146, 20.06.2025

Öz

Arabic literature has been divided into various periods considering its historical development and different aspects. With the spread of Arabic to vast geographies, various periodical classifications have been made by thinkers in order to facilitate the classification of literary products that differ according to age and place. One of these classifications was made by Prof. Dr. Kenan Demirayak in his History of Arabic Literature-I: The Ignorance Period, and Arabic literature is divided into seven main periods: Jāhiliyyah, Sadru'l-Islam, Umayyads, Andalusians, Abbasids, Ottoman Period and Modern Period. The author aims to examine the history of Arabic literature in detail by dealing with each period in a separate study and has achieved this goal to a large extent. The History of Arabic Literature-II: Sadru'l-Islam Period (622-661) is the second book in this comprehensive series. The first edition of the book was published in 2010 and the fourth edition was published in 2023. The book deals with the birth and historical development of Arabic language and literature. In the introduction of the book, two poems of Hassān b. Sābit(ö. 60/680), who defended the Prophet and his companions against the satire of the polytheists with his poems and who bears the title of “Shāhir al-Nabī” (Poet of the Prophet), are presented with their Turkish translations from the Jāhiliyyah and Islamic periods. (p. 3) This selection leads the reader to compare the themes of poetry from the Jāhiliyyah and Sadr al-Islam periods. The first part of the work deals with the impact of Islam on poetry and analyzes the poetry genres and poets of the period. The second part deals with prose genres. The book deals with the events in chronological order, enabling the reader to better grasp the dynamics of the period. Its objective style and comprehensible language increase the academic value of the work. Poetry and prose genres are defined in detail, and multiple examples of each genre are presented with their Turkish translations. This approach gives the book a unique and valuable quality. In addition, the rich bibliography and index at the end of the book provide an important convenience for the readers. In conclusion, Prof. Dr. Kenan Demirayak's History of Arabic Literature-II: Sadru'l-Islam Period is an important source of reference for researchers and readers who want to study the development of Arabic literature in the early years of Islam in depth.

Kaynakça

  • Demirayak, Kenan. Arap Edebiyat Tarihi-II Sadru’l-İslâm Dönemi. Erzurum: Fenomen Yayınları, 4. Basım,
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Arap Dili ve Belagatı
Bölüm Kitap Tanıtımları
Yazarlar

Selma Turan 0009-0000-6507-2257

Erken Görünüm Tarihi 18 Haziran 2025
Yayımlanma Tarihi 20 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi 17 Kasım 2024
Kabul Tarihi 13 Ocak 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Turan, Selma. “ 283 S”. ADÜ İlahiyat Dergisi 1/1 (Haziran 2025), 137-146.