Yazım Kuralları

Makele Şablonu

Makale şablonu için tıklayınız.

Dergiye gönderilen aday makaleler başka bir yerde yayımlanmamış ya da yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Makaleler APA 7 Publication Manual (http://www.apa.org) yayın biçimine uygun olarak hazırlanmalıdır.

  • Adıyaman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Dergisi, makaleleri hem Türkçe hem de İngilizce dillerinde yayımlamaktadır. Yazarların, çalışmalarını hakem değerlendirme süreci için Türkçe  ya da İngilizce tam metin olarak göndermeleri gerekmektedir. Yayımlanmak üzere kabul edilen çalışmaların, hem Türkçe hem de İngilizce tam metin olarak dergiye teslim edilmesi zorunludur. Çalışmaların dil kalitesinden yazarlar sorumlu olup, dilerlerse dil düzeltme hizmeti sunan profesyonel kurumlardan destek alabilirler. Dil sorunları barındıran çalışmalar yazarlara iade edilir.

Dergimizde yayımlanmak üzere gönderilen makaleler yukarıda verilen örnek şablona uygun olarak hazırlanmalı ve gönderilmelidir. Makalenizin ilk halini sisteme yüklerken kör hakemlik uygulamasından dolayı yazar isimleri ve şablonda yer alan yazar bilgileri bölümü boş bırakılmalıdır.
Dosya ismi makale adından oluşmalıdır.
Gönderilen çalışmalar için sayfa sınırlaması vardır. Makaleler, 1 satır aralıklı ve Segoe UI 10 puntolu yazı tipi kullanarak hazırlanmalı ve Türkçesi 20 sayfayı geçmemelidir (öz, tablolar, şekiller, kaynakça, teşekkür ve ek kısımları dâhil).
Etik Kural onayı
TR Dizin Dergi Değerlendirme Kriterleri’nde 2020 yılı için yapmış olduğu değişiklik üzerine Sosyal bilimler dâhil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan makaleler için “Etik Kurul Onayı” talep edilmektedir. Dolayısıyla dergimize gönderilen tüm çalışmalardan "Etik Kurul Onayı" mutlaka alınmış olmalıdır. Etik kurul onayı olmayan çalışmalar değerlendirme sürecine dahil edilmeyecektir.
Benzerlik (İntihal) Taraması:
Benzerlik (İntihal) Taraması: Tüm aday makaleler AUJES’e gönderilmeden önce iThenticate© ve Turnitin© gibi yazılımlarla taranmalı ve bu tarama raporları makale ile birlikte sunulmalıdır. Tüm makalenin benzerlik oranı %18’ten ve bir kaynak için benzerlik oranı %3’ten aşağıda olmalıdır. Yine de %1’in üzerindeki, benzeşmelerin dikkatle incelenmesi yazarların yararına olacaktır. AUJES akademik aşırmacılık taşıyan tüm aday makaleleri editörlük aşamasında reddetme hakkına sahiptir.
MAKALE YAZIM KURALLARI
Sayfa Düzeni
Yapılan tüm düzenlemeler dergimizin şablonu üzerinde, dergi amblemi ve mevcut AUJES şablonundaki başlık akışlarını kapsayacak ve takip edecek şekilde yapılmalıdır.
Başlık Düzeyleri
Birinci Başlık Seviye (Segoe UI, kalın, 12 punto, ortalı, önce/sonra 6nk, Her Kelimenin İlk Harfi Büyük)
Metin yeni bir paragraf olarak girinti olmadan başlar.
İkinci Seviye Başlık (Segoe UI, kalın, 11 punto, sola yaslı, önce/sonra 6nk, Her Kelimenin İlk Harfi Büyük)
Metin yeni bir paragraf olarak girinti olmadan başlar.
Üçüncü Seviye Başlık (Segoe UI, italic, kalın, 10 punto, sola yaslı, önce/sonra 6nk, Her kelimenin İlk Harfi büyük)
Metin yeni bir paragraf olarak girinti olmadan başlar.
Dördüncü seviye başlık (Segoe UI, italic, 10 punto, sola yaslı, önce/sonra 6nk, Sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük)
Metin yeni bir paragraf olarak girinti olmadan başlar.
Beşinci seviye başlık (Segoe UI, italic, 10 punto, sola yaslı, önce/sonra 6nk, Sadece ilk kelimenin ilk harfi büyük)
Metin yeni bir paragraf olarak girinti olmadan başlar.
Başlık ve Dipnotlar
Makale başlığı kalın ve Segoe UI 14 punto ile Ortalı Kullanılan Bağlaçlar harıç, her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Makale Başlık 15 sözcüğü geçmemelidir.
Makale gönderimi sırasında “Yazar adı soyadı ve dipnot, unvan, iletişim bilgileri vb.” olduğu gibi bırakılmalı, ilgili kısımlar Kabul gören makalelerin son versiyonu yayın için yüklenme aşamasında düzenlenmelidir.
• Dipnotlar; Segoe UI 10 punto ile paragraftan önce ve sonra 0nk aralık bırakılarak tek satır aralıklı ve iki yana yaslı yazılmalıdır.
Özet
• Özet Segoe UI 9 punto büyüklüğünde, paragraftan önce ve sonra 0nk aralık bırakılarak iki yana yaslı, 200-250 sözcük arasında yazılmalıdır.
Anahtar Sözcükler
• Anahtar sözcüklerde Segoe UI 9 punto, ilk sözcüğün ilk harfi büyük yazılmalı, 3-5 anahtar sözcük bulunmalı, anahtar sözcükler virgülle ayrılmalı ve sonuna nokta olmayacak şekilde yazılmalıdır

Giriş
Bu bölümde çalışmanın amaçları uygun bir alanyazın taramasıyla oluşturulur. Bu amaçla, ilgili çalışmalarla gerekli bağlar kurulur.
Segoe UI 10 punto ile paragraftan önce 6 nk ve sonra 6nk aralık bırakılarak 1 satır aralıklı ve iki yana yaslı yazılmalıdır.

Yöntem
• Bu bölüm araştırmanın bağlamı, katılımcılar, araştırmacının rolü, veri toplama araçları ve süreçleri ve veri analiziyle ilgili ayrıntılı bilgi sunar. Bu bölümün alt başlıkları arasında Etik Bildirim başlığı da yer almalı ve bu alt başlıkta “Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi”nde yer alan kurallara uyulduğu, yönergenin ikinci bölümünde yer alan “Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiğine Aykırı Eylemler”den herhangi birinin gerçekleştirilmediği taahhüt edilmelidir. Ayrıca Etik değerlendirmeyi yapan kurul adı, Etik değerlendirme kararının tarihi, Etik değerlendirme belgesi sayı numarası belirtilmelidir. Bununla birlikte çalışmada üretken yapay zekadan yararlanıldıysa bu kullanımın kapsamı ve Yükseköğretim Üretken Yapay Zeka Kullanımına Dair Etik Rehber'de yer alan ihlallerin gerçekleştirilmediği rapor edilmelidir.
Segoe UI 10 punto ile paragraftan önce ve sonra 6nk aralık bırakılarak 1 satır aralıklı ve iki yana yaslı yazılmalıdır.

Yazar Katkıları
Her bir yazarın yayının hangi başlığına sunduğu bu başlıkla açıklanmalıdır. Sunulan katkılar yazarların sıralarıyla belirtilmelidir. Örneğin Giriş: Birinci yazar, İkinci yazar. Yöntem: Üçüncü yazar, Bulgular: İkinci yazar, Tartışma: Üçüncü yazar.

Çıkar çatışması
Çalışmada bir çıkar çatışması olup olmadığı bu başlıkta belirtilmeli.

Bulgular
• Bu bölümde araştırmanın sonuçları (bulguları) açık bir biçimde sunulur.
• Tabloların dışında tüm metin Segoe UI 10 punto ile paragraftan önce ve sonra 6nk aralık bırakılarak 1 satır aralıklı ve iki yana yaslı yazılmalıdır.
Tablo başlıkları/isimleri tablonun üstünde ortalı, Segoe UI 10 punto ile paragraftan önce 6nk ve sonra 0nk 10 punto ile her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde örnekteki gibi yazılmalıdır. Örnek:

Tablo 1. Değişkenler Arası Kavramsal İlişkiler ve Bu İlişkilerin Yönü

Şekil/Görsel isimleri görselin altında ortalı, Segoe UI 10 punto ile paragraftan önce 0nk ve sonra 6nk 10 punto ile her sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde örnekteki gibi yazılmalıdır. Örnek:
Şekil 1.Değişkenler Arası Kavramsal İlişkiler ve Bu İlişkilerin Yönü

• Tablolar paragraftan önce ve sonra 6nk aralık bırakılarak Segoe UI 10 punto ile 1 satır aralıklı olmalıdır.
Tartışma, Sonuç ve Öneriler
• Bu bölüm bulguların önemini bulguları tekrarlamadan verir. Bulguları önceki çalışmaların bulgularıyla ilişkilendirir. Çalışmanın sonuçlarına değinilir. Çalışmanın sınırlılıkları ve sonuçlara bağlı öneriler sunulur.
Bu başlıkta çalışmanın sonuçları, tartışma, sınırlıklar ve önerileri ayrı bir alt başlık açmadan sırasıyla yer almalıdır
• Segoe UI 10 punto ile paragraftan önce ve sonra 6nk aralık bırakılarak 1 satır aralıklı ve iki yana yaslı yazılmalıdır.

Yazar notu
Bu bölüme yayınla ilgili açıklanması gereken ek bilgileri eklenmelidir. Örneğin yayın bir kongrede bildiri olarak daha önceden sunulduysa, bu çalışma bir tezin verilerinden üretildiyse bu bölümde açıklanmalıdır. Eğer açıklanması gereken bir bilgi yoksa bu başlık silinebilir.

Ekler : Çalışmanın bir eki varsa bu bölümde belirtilmeli, yoksa bu bölüm silinmelidir.

Kaynakça
Yararlanılan eserlerin kaynakçada belirtilmesinde APA (http://www.apastyle.org/) stilinin kullanılması gerekmektedir.
Örnekleri için https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples linkinden faydalanılabilir. 

Son Güncelleme Zamanı: 5.07.2025 11:51:29

                                                                                             

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1 Bu eser CC BY-NC-ND Atıf-GayriTicari-Türetilemez ile lisanslanmıştır.