Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi çevresel sorunlardan etkilenen gıda endüstrisi, sürdürülebilir bir gıda sistemi oluşturma yolunda önemli bir değişim yaşamaktadır. Bu sistem, doğal kaynaklarımız üzerindeki olumsuz etkiyi azaltırken herkes için yeterli ve besleyici gıda sağlamayı önceliklendirmektedir. Hayvansal kaynaklar yüksek besin içeriğine sahip olmasına rağmen, sürdürülebilirlik konusundaki tüketici endişeleri alternatif kaynak arayışını arttırmaktadır. Sürdürülebilir ve sağlıklı seçimlere olan tüketici ilgisinin artmasıyla birlikte bitkisel gıda kaynaklarına olan talep artış göstermektedir. Bitkisel protein kaynakları genel olarak tohumlar, baklagiller, yağlı tohumlar ve kabuklu yemişler olarak bilinmektedir. Bu bitkisel kaynaklı proteinler gıda olarak tüketilebildiği gibi çeşitli tekno-fonksiyonel özellikleri sebebiyle gıda endüstrisinde de kullanım potansiyeline sahiptir. Bitki bazlı gıdalar sadece protein kaynağı olarak değil, aynı zamanda lif, vitaminler ve mineraller bakımından da zengin kaynaklardır. Bu çalışma, gelişen dünya ve artan popülasyonun bitki bazlı gıdalar üzerindeki etkisi, bitki bazlı gıdaların besin değeri ve potansiyel kullanım alanları üzerine odaklanmıştır.
The food industry, influenced by environmental issues such as global warming and climate change, is undergoing significant changes towards establishing a sustainable food system. This system prioritizes reducing the adverse impacts on our natural resources while ensuring sufficient and nutritious foods. Despite animal sources being rich in nutrients, consumer concerns regarding sustainability are increasing the search for alternative sources. With growing consumer interest in sustainable and healthy choices, there is an increasing demand for plant-based food sources. Plant-based protein sources generally include seeds, legumes, nuts, and oilseeds. Plant-based proteins are not only consumed as a food but also valued for their potential for various techno-functional properties in the food industry. Plant-based foods are both good sources for proteins and high in fiber, vitamins, and minerals. This study focuses upon the impact of a developing world and increasing population on plant-based foods, their nutritional value, and potential applications.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Derleme Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mart 2025 |
Kabul Tarihi | 22 Haziran 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 23 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).