Parasosyal etkileşim, kitle iletişim araçları aracılığıyla tanınan ünlülerle kurulan tek taraflı bir ilişkiyi ifade eder. Bu etkileşimde bireyler, karakterin duygularını anlamaya ve onların davranışlarını ve fikirlerini içselleştirmeye çalışırlar. Parasosyal etkileşim yoğunlaştığında bireyler genellikle hayran oldukları karakterlerin tüketim kalıplarını yansıtır. Markalar da bu sembolik tüketim eğiliminden yararlanmak için popüler dizi karakterlerini reklamlarında kullanmaya başlamıştır. Bu, mevcut parasosyal etkileşimi tetikleyerek, tüketicinin reklamını gördüğü marka, ürün veya hizmete karşı olumlu tutum sergilemesine yol açar. Popüler bir karakterle ilişkilendirilen ürünleri kullanma isteği, seyircinin özdeşim ihtiyacı tarafından yönlendirildiğinde, olumlu satın alma niyetlerinin artması beklenmektedir. Bu çalışma, reklamlarda kullanılan dizi karakterleriyle kurulan parasosyal etkileşimin tüketici satın alma niyetini nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Nedensel araştırma yaklaşımı kullanılarak, kolayda örnekleme yöntemiyle 415 tüketiciye ulaşılmış ve bu tüketicilerden elde edilen verileri analiz etmek için SPSS 25.0 ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Bulgular, markaların parasosyal etkileşimi ve satın alma niyetini artırmak için reklamlarda dizi karakterlerini kullanmaları konusunda uygulanabilir iç görüler sağlamaktadır.
Kurgusal Karakterlerle Reklamcılık Parasosyal Etkileşim Tüketici Satın Alma Niyeti Reklam Stratejileri Yapısal Eşitlik Modeli
Parasocial interaction refers to a one-sided relationship formed with celebrities known through mass media. In this interaction, individuals attempt to understand the character’s emotions and internalize their behaviors and ideas. When parasocial interaction intensifies, individuals often mirror the consumption patterns of characters they admire. Brands have also begun using popular series characters in their advertisements to leverage this symbolic consumption tendency. This triggers the established parasocial interaction, leading to positive attitudes toward the advertised brand, product, or service. The desire to use products associated with a popular character, driven by the audience's need for identification, is expected to enhance positive purchasing intentions. This study explores how parasocial interaction established with series characters used in advertisements affects consumer purchase intentions. Using a causal research approach, 415 consumers were sampled through convenience sampling and SPSS 25.0 and structural equation modeling were used to analyze data from these consumers. Findings provide actionable insights for brands to use series characters in advertisements to increase parasocial interaction and purchase intention.
Structural Equation Model Advertising with Fictional Characters Parasocial Interaction Customer Purchase Intention Advertising Strategies
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İletişim ve Medya Çalışmaları (Diğer) |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2025 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 27 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.