Insurance companies play a crucial role by providing coverage both in the real economy and in financial markets. Financial troubles within these companies can lead to significant losses both in financial markets and the national economy. The study aims to decide the main factors influencing the profitability of companies operating in financial markets and doing insurance business, as well as to testing the financial distress of these companies. For the objective, a total of 10 years of data covering the period from 2013 to 2022 were used, and 28 financial companies were selected. Using the backward linear regression method, it was determined that among the factors influencing the profitability of the selected companies, the natural logarithm of premiums and the loss payment ratio had a positive impact on profitability, while capital adequacy, liquidity, loss premium, and leverage ratios had a negative impact on profitability. According to the results of the discriminant analysis conducted to detect financial distress, as of 2022, 10 companies were found to be financially unsuccessful, while 18 companies were in a safe zone as they did not exhibit signs of financial distress.
Financial markets and companies Discriminant analysis Regression analysis Financial distress Profitability
Sigorta şirketleri hem reel ekonomide hem de finansal piyasalarda teminat sağlayarak önemli bir rol oynamaktadır. Bu şirketlerin yaşadığı finansal sıkıntılar hem finansal piyasalarda hem de ülke ekonomisinde önemli kayıplara yol açabilmektedir. Çalışmanın amacı, finansal piyasalarda faaliyet gösteren ve sigortacılık faaliyeti yapan şirketlerin kârlılığını etkileyen temel faktörlerin belirlenmesi ve bu şirketlerin finansal sıkıntılarının test edilmesidir. 2013'ten 2022'ye kadar olan dönemi kapsayan toplam 10 yıllık veriler kullanıldı ve 28 finans şirketi seçildi. Geriye doğru doğrusal regresyon yöntemi kullanılarak seçilen şirketlerin kârlılığını belirleyen faktörlerden primlerin doğal logaritması ve hasar ödeme oranının kârlılık üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu, sermaye yeterliliği, likidite, hasar primi ve kaldıraç oranlarının ise kârlılık oranı üzerinde olumsuz etki yaratmaktadır. Finansal sıkıntı tespitine yönelik yapılan diskriminant analizi sonuçlarına göre 2022 yılı itibarıyla 10 firmanın finansal açıdan başarısız olduğu, 18 firmanın ise finansal sıkıntısı tespit edilmediği için güvenilir bölgede olduğu belirlendi.
Finansal piyasalar ve şirketler Diskriminant analizi Regresyon analizi Finansal sıkıntı Kârlılık
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2025 |
Gönderilme Tarihi | 17 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 27 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.