A country's high level of knowledge diversity and the utilisation of this knowledge with a strong integration enables the production of complex products that only a limited number of countries can produce, while at the same time contributing to the country's export diversification. These two factors play a decisive role in the welfare levels of countries by determining the level of economic complexity of national economies. This study investigates the impact of economic complexity on GDP per capita in Turkey between 1995 and 2022. While GDP per capita is used as a welfare indicator, the Economic Complexity Index (ECI) developed by Hidalgo and Hausmann (2011) is preferred as an indicator of economic complexity. In addition, foreign direct investments, inflation, research and development expenditures and foreign trade balance are included in the model as control variables. Firstly, Extended Dickey-Fuller (ADF) and Phillips-Perron (PP) root tests were applied to determine the stationarity levels of the variables. Then, ARDL bounds test method is used to examine the long-run relationship between the variables and to estimate the short-long run coefficients. In the last stage, the Breitung-Candelon frequency domain method was applied to analyse the causality relationship between the variables. The empirical findings show that there is a significant causal relationship between economic complexity and GDP per capita and that an increase in the level of economic complexity has a positive effect on income per capita.
Bir ülkenin sahip olduğu bilgi çeşitliliğinin yüksek olması ve bu bilginin güçlü bir entegrasyonla kullanılması, yalnızca sınırlı sayıda ülkenin üretebildiği karmaşık ürünlerin üretimini mümkün kılarken aynı zamanda ülkenin ihracat çeşitliliğini artırmasına da katkı sağlamaktadır. Bu iki unsur, ulusal ekonomilerin ekonomik karmaşıklık seviyesini belirleyerek ülkelerin refah düzeyleri üzerinde belirleyici bir rol oynamaktadır. Bu çalışmada, 1995-2022 yılları arasında Türkiye’de ekonomik karmaşıklığın kişi başına düşen GSYH üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Refah göstergesi olarak kişi başına düşen GSYH kullanılırken, ekonomik karmaşıklık göstergesi olarak ise Hidalgo ve Hausmann (2011) tarafından geliştirilen Ekonomik Karmaşıklık Endeksi (ECI) tercih edilmiştir. Ayrıca, doğrudan yabancı yatırımlar, enflasyon, araştırma ve geliştirme harcamaları ve dış ticaret dengesi kontrol değişkenleri olarak modele dahil edilmiştir. Araştırmada öncelikle değişkenlerin durağanlık seviyelerini belirlemek amacıyla Genişletilmiş Dickey-Fuller (ADF) ve Phillips-Perron (PP) kök testleri uygulanmıştır. Ardından, değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişkiyi incelemek ve kısa-uzun dönem katsayı tahminlerini yapmak için ARDL sınır testi yöntemi kullanılmıştır. Son aşamada ise ekonomik karmaşıklık ile kişi başına düşen GSYH arasındaki nedensellik ilişkisi incelemek amacıyla Breitung-Candelon frekans alanı yöntemi uygulanmıştır. Ampirik bulgular, ekonomik karmaşıklık ile kişi başına düşen GSYH arasında anlamlı bir nedensellik ilişkisi olduğunu ve ekonomik karmaşıklık seviyesindeki artışın kişi başına düşen gelir üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir.
Ekonomik Karmaşıklık Kişi Başına Düşen GSYH ARDL Sınır Testi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mikro İktisat (Diğer) |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2025 |
Gönderilme Tarihi | 22 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 27 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.