Siyaset bilimi ve siyaset felsefesinde devlet mefhumuna ilişkin farklı yaklaşımlar her dönem olmuştur. Siyasal ve toplumsal sorunları birbirinden farklı hatta zıt yorumlayan siyasal ideolojilerin, devlete, özellikle de modern devlete yaklaşımları da birbirinden farklılaşmakta ve adeta devletin ideolojik formülasyonu diyebileceğimiz devlet analizleri karşımıza çıkabilmektedir. Bu çalışmada, bu durumun bir örneği olarak kabul edilebilecek liberteryen devlet yaklaşımı Robert Nozick'in eseri üzerinden detaylı bir şekilde ele alınacak ve tartışılacaktır. Bu anlamda öncelikle klasik liberalizm bağlamında devlete bakış tarihsel ve kuramsal olarak incelenecektir. Çalışmada liberteryenizmin devlete bakışı modern kabuller üzerinden değerlendirilecektir. Bu çalışmada temel olarak, bağımsız bir devlet felsefesinden ziyade ideolojik bir doktrinin ön kabulüne uygun bir devlet modeli inşa etme girişiminin Nozick örneğinde görüldüğü gibi çoğu zaman çelişkilerle karşı karşıya kaldığı vurgulanmaktadır. Bu bağlamda Nozick'in devlet anlayışı detaylı bir analize tabi tutulacaktır. Nozick örneğinde devlet nosyonunun modern siyaset düşüncesinin merkeziliğine uygun olarak ele alınıp alınmadığı sorunsallaştırılacak ve Nozick’in devlet felsefesi hakkında eleştirel bazı değerlendirmelerde bulunulacaktır.
Robert Nozick Liberteryenizm Minimal Devlet Liberalizm Devlet Felsefesi
There have always been different approaches to the concept of the state in political science and political philosophy. Political ideologies, which interpret political and social problems in contrasting ways, offer differing perspectives on the state, particularly the modern state. In this context, it is common to find analyses of the state shaped by ideological perspectives. This study examines and discusses in detail the libertarian approach to the state, using the work of Robert Nozick as a case study. To begin with, the view of the state within the context of classical liberalism is analysed both historically and theoretically. The study then evaluates libertarianism’s view of the state based on modern assumptions. As seen in Nozick’s example, the attempt to construct a model of the state in line with an ideological doctrine—rather than an independent philosophy of the state—often gives rise to contradictions. Accordingly, Nozick’s conception of the state is subjected to a detailed analysis. The study explores whether Nozick’s notion of the state aligns with central themes in modern political thought and provides a critical evaluation of his theory of the state.
Libertarianism Robert Nozick Minimal State Liberalism State Philosophy
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Politika ve Yönetim (Diğer) |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2025 |
Gönderilme Tarihi | 7 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 27 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.