In organizations considered systems with their operations, goals, and visions, the continuity of human resources and the climate (atmosphere) in the organization they are affiliated with are the basic requirements for the sustainability of organizational activities. Managers’ possible toxic leadership style will likely affect the continuity of employees and the organizational climate. In this context, the study aimed to examine toxic leadership’s effect on employees’ absenteeism and positive organizational climate. A survey was conducted on 232 people working in different sectors in the study. The research data was analyzed using SPSS and SmartPLS Programs. As a result of the analysis, it was determined that toxic leadership had a positive effect on absenteeism and a negative and high effect on a positive organizational climate.
Toxic leadership Positive Organizational Climate Absenteeism
Kendilerine has işleyişleri, amaçları ve vizyonları ile birer sistem olarak kabul edilen örgütlerde, insan kaynağının işe devamlılığı ve bağlı oldukları organizasyondaki iklim (atmosfer), organizasyonel faaliyetin sürdürebilirliği için temel gereklilikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışanların işe devamlılığı ve örgüt ikliminin, yöneticilerin olası toksik (yıkıcı) liderlik tarzından etkileneceği düşünülmektedir. Bu doğrultuda çalışmanın amacı; toksik liderliğin, çalışanların işe devamsızlık ve pozitif örgüt iklimi üzerine etkisini incelemek olarak belirlenmiştir. Çalışmada farklı sektörlerde çalışan 232 kişiye yönelik anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri, SPSS ve SmartPLS Programları kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda toksik liderliğin, işe devamsızlığa olumlu ve pozitif örgüt iklimine olumsuz yönde ve yüksek düzeyde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler (Diğer), İşletme |
Bölüm | Tüm Sayı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2025 |
Gönderilme Tarihi | 26 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 29 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 12 Sayı: 27 |
MAKALE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Yazar tarafından gönderilen bir makale, gönderim tarihinden itibaren 10 gün içinde dergi sekreteri tarafından makalenin, telif sözleşmesinin ve benzerlik raporunun (Turnitin programı) eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden incelenir. İstenilen bu dosyalar eksiksiz ve düzgün bir şekilde gönderilmiş ise makale; ikinci aşamada derginin yayın çizgisine uygun olup olmadığı yönünden değerlendirilir. Bu süreçte makale yayın çizgisine uygun değilse yazara iade edilir. Makale yayın çizgisine uygun ise şablona uygun bir şekilde gönderilip gönderilmediği yönünden değerlendirilir. Şayet makale şablona uyarlanıp gönderilmemiş ise değerlendirme sürecine alınmaz. Bu süreçte yazarın derginin belirlediği şartlara uygun bir şekilde sisteme makale yüklemesi beklenir. Makale şablona uygun bir şekilde hazırlanıp gönderilmiş ise son aşamada makale derginin yayın ilkeleri, yazım kuralları, öz, abstract, extented abstract, kaynakça gösterimi vb. yönlerden incelenir. Bu ayrıntılarda makalede bir sorun varsa yazarın bu hususları tamamlaması istenir ve verilen süre içerisinde eksiksiz bir şekilde yeniden makaleyi göndermesi istenir.
Tüm bu aşamaları geçen makale, editör tarafından bilimsel yeterliliğinin denetlenmesi amacıyla ikinci 7 günlük süre içerisinde çalışmaya uygun iki hakeme değerlendirmeleri için gönderilir. Hakemlerin değerlendirme süreleri 15 gündür. Bu süre zarfında hakemlik görevini tamamlamayan bir hakem olursa ilgili hakeme değerlendirmeyi tamamlaması için 7 günlük ek süre verilebilir. Bu süre zarfında hakem görevini yerine getirmezse yerine yeni bir hakem ataması yapılır. En az iki hakemden gelen raporlar olumlu ise makale yayın aşamasına alınır. Hakem raporlarından birisi olumlu diğeri olumsuz ise makale üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakem raporu da olumsuz ise makale ret edilir. Üçüncü hakemin değerlendirmesi olumlu ise makaleyle ilgili hakem raporları dergi alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından incelenir. Makalenin yayınlanmasıyla ilgili nihai karar alan editörlerinden oluşan Editörler Kurulu tarafından verilir. Hakem raporlarının yetersiz ve tatmin etmekten uzak olması veya İngilizce editör tarafından abstract ve extented abstract’ın yetersiz görülmesi hallerinde de yine makaleyle ilgili son karar Editörler Kurulu tarafından verilir. Tüm bu aşamalardan geçen bir makale en yakın sayıya yayınlanmak üzere eklenir. İlgili sayıda yer kalmaması halinde makalenin yayımı bir sonraki sayıya kaydırılır. Bu durumda ve tüm değerlendirme sürecinde yazar isterse makalesini geri çekme hakkına sahiptir. Ancak bu durumu dergiye bildirmesi gerekir. Makale gönderim tarihinden makalenin yayına kabul tarihine kadar tüm bu işlemler için ortalama 3 aylık bir süre öngörülmektedir.