Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

COVID-19 Pandemi Sürecinde Yetişkin Bireylerin Vitamin-Mineral ve Bitkisel Ürün Kullanımının Değerlendirilmesi

Yıl 2025, Cilt: 11 Sayı: 2, 187 - 197, 28.05.2025
https://doi.org/10.53394/akd.1437221

Öz

Amaç: Bu araştırmanın amacı, COVID-19 sırasında yetişkinler tarafından vitamin, mineral ve bitkisel ürün kullanımını değerlendirmektir.
Yöntem: Araştırma, ≥18 yaş ve üzeri 742 yetişkin üzerinde yürütülmüştür. COVID-19 öncesinde ve sırasında vitamin-mineral, diyet takviyeleri ve bitkisel ürünlerin kullanımına ilişkin soruları içeren anket formu çevrimiçi uygulanmıştır.
Bulgular: Pandemi sırasında katılımcıların besin takviyeleri ve bitkisel ürün kullanımı pandemi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (her iki dönem için de p<0,001). 18-50 yaş arasındaki bireyler (%39,5) 51-64 yaş arasındakilere (%8,3) kıyasla daha fazla takviye almıştır (p=0,034). Pandemi öncesinde ve sırasında kadınların (sırasıyla %41,6 ve %48,3) takviye alma olasılığı erkeklere (sırasıyla %30,5 ve %32,8) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksektir (sırasıyla p=0,008 ve p<0,001). COVID-19 öncesi ve sırasında takviye kullanımı açısından bireylerin eğitim durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (sırasıyla p=0,004 ve p<0,001). COVID-19 öncesinde ve sırasında hekim olarak teşhis edilmiş bir hastalığı olan kişilerin takviye (her iki dönem için; p<0,001) ve bitkisel ürün (sırasıyla p=0,021 ve p=0,002) kullanma olasılığı, kronik bir hastalığı olmayan kişilere göre daha yüksektir. COVID-19 öncesinde ve sırasında en sık kullanılan takviyenin D vitamini olduğu görülmüştür. Pandemi öncesinde ve sırasında en çok tüketilen kuru bitkiler kekik (sırasıyla %68,0 ve %71,8) ve karabiber (sırasıyla %63,9 ve %64,4) olmuştur.
Sonuç: Pandemi, sağlık bilincini artırmış ve bireylerin sağlıkları hakkında daha fazla düşünmelerini sağlamıştır. İnsanlar bu zor zamanlarda sağlıklarını ve bağışıklık fonksiyonlarını desteklemek için besin takviyelerine ve bitkisel ürünlere giderek daha fazla yönelmiştir.

Kaynakça

  • 1. Phelan A, Katz R, Gostin L. The novel coronavirus originating in Wuhan, China: Challenges for global health governance. JAMA 2020; 323(8):709–10.
  • 2. T.C. Sağlık Bakanlığı. COVID-19 Bilgilendirme Platformu https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66337/genel-bilgiler-epidemiyoloji-ve-tani.html.
  • 3. Shakoor H, Feehan J, Al Dhaheri AS, Ali HI, Platat C, Ismail L.C, Apostolopoulos V, Stojanovska L. Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3 fatty acids: Could they help against COVID-19? Maturitas 2021; 143:1-9.
  • 4. Demir G, Kiliçkalkan B, Takak MK. COVID-19 pandemisi sürecinde yetişkinlerin besin destekleri kullanımlarının incelenmesi. Genel Tıp Derg 2021; 31(4): 430-9.
  • 5. El Sabbagh E, El-Sayed M, Elbaz T. Vitamins and minerals: A means for surviving the COVID-19 pandemic or just a myth? J. Infect. Dev. Ctries 2022; 16(5):782-6.
  • 6. Nimer R.M, Khabour OF, Swedan SF, Kofahi H.M. The impact of vitamin and mineral supplements usage prior to COVID-19 infection on disease severity and hospitalization. Bosn. J. Basic. Med Sci 2022; 22(5):826-32.
  • 7. Hamulka J, Jeruszka-Bielak M, Górnicka M, Drywień ME, Zielinska-Pukos M.A. Dietary supplements during COVID-19 outbreak. Results of google trends analysis supported by PLife COVID-19 online studies. Nutrients 2021; 13(1):54.
  • 8. Grebow J. Dietary supplement sales skyrocket during coronavirus pandemic. Nutritional Outlook 2020; 23(4):14.
  • 9. Selçuk KT, Şahin N. COVID-19 salgını sürecinde yetişkinlerde gıda takviyesi kullanımı ve ilişkili etmenler. Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care 1 2021; 15(4):751-62.
  • 10. Khabour OF, Hassanein SF. Use of vitamin/zinc supplements, medicinal plants, and immune boosting drinks during COVID-19 pandemic: A pilot study from Benha city, Egypt. Heliyon 2021;7(3):e06538.
  • 11. ALkharashi N. The consumption of nutritional supplements and herbal products for the prevention and treatment of COVID-19 infection among the Saudi population in Riyadh. Clin. Nutr. Open Sci 2021; 39:11-20.
  • 12. Alyami HS, Orabi MA, Aldhabbah FM, Alturki HN, Aburas WI, Alfayez AI, Alharbi AS, Almasuood RA, Alsuhaibani NA. Knowledge about COVID-19 and beliefs about and use of herbal products during the COVID-19 pandemic: A cross-sectional study in Saudi Arabia. Saudi. Pharm J 2020; 28(11):1326-32.
  • 13. Adams KK, Baker WL, Sobieraj DM. Myth Busters: dietary supplements and COVID-19. Ann Pharmacother 2020; 54:820-6.
  • 14. Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal nutritional status for a well-functioning immune system is an important factor to protect against viral infections. Nutrients 2020; 12(4):1181.
  • 15. Dost A, Üner E, Susoy A. COVID-19 pandemisi besin desteklerini kullanma durumunu etkiledi mi? Van Tıp Derg 2021; 28:538-45.
  • 16. Djaoudene O, Romano A, Bradai YD, Zebiri F, Ouchene A, Yousfi Y, Amrane-Abider M, Sahraoui-Remini Y, Madani K. A global overview of dietary supplements: regulation, market trends, usage during the COVID-19 pandemic, and health effects. Nutrients 2023; 15(15):3320.
  • 17. Hys K. Identification of the reasons why individual consumers purchase dietary supplements. In perspectives on consumer behaviour. Theoretical aspects and practical applications; Sroka, W., Ed.; Springer: Cham, Switzerland, 2020; 193-209.
  • 18. Arora I, White S, Mathews R. Global dietary and herbal supplement use during COVID-19-A scoping review. Nutrients 2023; 15(3):771.
  • 19. Sotoudeh G, Kabiri S, Yeganeh HS, Koohdani F, Khajehnasiri F, Khosravi S. Predictors of dietary supplement usage among medical interns of Tehran university of medical sciences. J. Health. Popul Nutr 2015; 33(1):68-75.
  • 20. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2019. Ankara 2019;69-195.
  • 21. Macit MS. Covid-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Derg 2020; 13(3):277-88.
  • 22. Dickinson A, MacKay D. Health habits and other characteristics of dietary supplement users: a review. Nutr J 2014; 13:14.
  • 23. Mishra S, Stierman B, Gahche JJ, Potischman N. Dietary supplement use among adults: United States, 2017–2018, NCHS Data Brief, no 399. Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. 2021.
  • 24. Alfawaz H, Khan N, Alfaifi A, Shahrani FM, Al Tameem HM, Al Otaibi SF, Abudigin WI, Al-Shayaa MS, Al-Ghanim SA, Al-Daghri NM. Prevalence of dietary supplement use and associated factors among female college students in Saudi Arabia. BMC women's health 2017; 17(1):1-7.
  • 25. Acar Tek N, Pekcan G. Besin destekleri kullanilmali mi? Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Ankara: Klasmat Matbaacılık, 2008, 27.
  • 26. Koyu EB, Çalik G, Tohtak GK, Yildirim GG. Sağlık çalışanlarının besin desteği kullanma durumları ve ilişkili etmenler. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Derg 2020; 34(2):141-51.
  • 27. Rovira MA, Grau M, Castañer O, Covas M.I, Schröder H, Investigators R. Dietary supplement use and health-related behaviors in a Mediterranean population. J J Nutr Educ Behav 2013; 45(5):386-91.
  • 28. Koparal M, Ege M. Dietary supplements used by otolaryngology patients in Turkey during the COVID-19 pandemic: A cross-sectional survey. Eur. J. Integr Med 2023; 60:102249.
  • 29. Altun HK, Ermumcu MSK, Kurklu NS. Evaluation of dietary supplement, functional food and herbal medicine use by dietitians during the COVID-19 pandemic. Public Health Nutr 2021; 24(5):861-69.
  • 30. Kutlu N, Ekin M, Alav A, Ceylan Z, Meral R. COVID-19 pandemi sürecinde meydanin beslenme alışkanlığında değişimin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Uluslararası Sosyal, Politik ve Ekonomik Araştırmalar Derg 2021; 8(1):173-87.
  • 31. Singh RP, Chauhan K, Tripathi A, Chaudhary E. Vitamin D and COVID-19–Let’s explore the relationship! Maedica (Bucur) 2021; 16(4):628-33.
  • 32. Qiu Y, Bao W, Tian X, Zhang Y, Pan Y, Xie G, Bao A, Yin D, Zhang M, Zhou Y. Vitamin D status in hospitalized COVID‑19 patients is associated with disease severity and IL-5 production. Virol J 2023; 20(1):212.
  • 33. Başaran N, Adaş M, Gökden Y, Turgut N, Yıldırmak T, Güntaş G. The relationship between vitamin D and the severity of COVID-19. Bratisl Lek Listy 2021; 122(3):200-5.
  • 34. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and immune function. Nutrients 2017; 9(11):1211.
  • 35. Carr AC. A new clinical trial to test high-dose vitamin C in patients with COVID-19. Crit Care 2020; 24:1-2.
  • 36. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C as a Possible Therapy for COVID-19. Infect Chemother 2020; 52(2):12.
  • 37. Feyaerts AF, Luyten W. Vitamin C as prophylaxis and adjunctive medical treatment for COVID-19? Nutrition 2020; 79:110948.
  • 38. Bulut S, Sahin B, Demirci NY, Orhan DD. Investigation of the usage of herbal products during the COVID-19 pandemic. J. Res. Pharm 2021; 25:913-19.
  • 39. Uçar M, Aylaz R, Kara F. COVID-19 hastalığını geçirme durumu ile bitkisel ürün kullanimi arasindaki ilişki. IJOESS 2023; 14 (53):1029-39.
  • 40. Nguyen PH, De Tran V, Pham DT, Dao TNP, Dewey RS. Use of and attitudes towards herbal medicine during the COVID-19 pandemic: A cross-sectional study in Vietnam. Eur. J. Integr. Med 2021; 44:101328.
  • 41. Radwan H, Hasan H, Jaafar Z, Abbas N, Saif E.R, Al Kitbi M, Al Hilali M, Naja, F. Diets and dietary supplements used during the COVID-19 pandemic in the United Arab Emirates: a cross-sectional survey. Saudi Pharm J 2022; 30:421-32.
  • 42. Sargin SA. Potential anti-influenza effective plants used in Turkish folk medicine: A review. J. Ethnopharmacol 2021; 265:113319.
  • 43. Ege M, Kurt MY, Ege B, Koparal M, Yıldız S. Diş hekimliği fakültesine başvuran hastaların bitkisel ürün kullanımı ve farkındalıklarının değerlendirilmesi. J. Health Sci Adıyaman Univ 2021; 7:146–57.

Evaluation of the Use of Vitamin-Mineral and Herbal Products In Adults During the COVID-19 Pandemic

Yıl 2025, Cilt: 11 Sayı: 2, 187 - 197, 28.05.2025
https://doi.org/10.53394/akd.1437221

Öz

Objective: To assess the use of vitamins, minerals and herbal products by adults during COVID-19.
Methods: The study population was 742 adults aged ≥18 years. An online cross-sectional study included questions about the use of vitamin-mineral, dietary supplements, and herbal products before and during COVID-19.
Results: The use of dietary supplements and herbal products by participants during the pandemic was statistically significantly higher than before the pandemic (p<0.001 for both periods). People aged 18-50 years (39.5%) were more likely to take supplements than people aged 51-64 years (8.3%) (p=0.034). Before and during the pandemic, women (41.6% and 48.3%, respectively) were statistically significantly more likely to take supplements than men (30.5% and 32.8%, respectively) (p=0.008 and p<0.001, respectively). A statistically significant difference was found between the educational status of individuals in relation to the use of supplements before and during COVID-19 (p=0.004 and p<0.001, respectively). People with a medically diagnosed disease before and during COVID-19 were more likely to use supplements (for both periods; p<0.001) and herbal products (p=0.021 and p=0.002, respectively) than people without a chronic disease. Vitamin D was found to be the most commonly used supplement before and during COVID-19. The most consumed dried herbs before and during the pandemic were thyme (68.0% and 71.8%, respectively) and black pepper (63.9% and 64.4%, respectively).
Conclusion: The pandemic has heightened health awareness and made individuals think more about their health. People have increasingly turned to supplements and herbal products to support their health and immune function in these difficult times.

Kaynakça

  • 1. Phelan A, Katz R, Gostin L. The novel coronavirus originating in Wuhan, China: Challenges for global health governance. JAMA 2020; 323(8):709–10.
  • 2. T.C. Sağlık Bakanlığı. COVID-19 Bilgilendirme Platformu https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66337/genel-bilgiler-epidemiyoloji-ve-tani.html.
  • 3. Shakoor H, Feehan J, Al Dhaheri AS, Ali HI, Platat C, Ismail L.C, Apostolopoulos V, Stojanovska L. Immune-boosting role of vitamins D, C, E, zinc, selenium and omega-3 fatty acids: Could they help against COVID-19? Maturitas 2021; 143:1-9.
  • 4. Demir G, Kiliçkalkan B, Takak MK. COVID-19 pandemisi sürecinde yetişkinlerin besin destekleri kullanımlarının incelenmesi. Genel Tıp Derg 2021; 31(4): 430-9.
  • 5. El Sabbagh E, El-Sayed M, Elbaz T. Vitamins and minerals: A means for surviving the COVID-19 pandemic or just a myth? J. Infect. Dev. Ctries 2022; 16(5):782-6.
  • 6. Nimer R.M, Khabour OF, Swedan SF, Kofahi H.M. The impact of vitamin and mineral supplements usage prior to COVID-19 infection on disease severity and hospitalization. Bosn. J. Basic. Med Sci 2022; 22(5):826-32.
  • 7. Hamulka J, Jeruszka-Bielak M, Górnicka M, Drywień ME, Zielinska-Pukos M.A. Dietary supplements during COVID-19 outbreak. Results of google trends analysis supported by PLife COVID-19 online studies. Nutrients 2021; 13(1):54.
  • 8. Grebow J. Dietary supplement sales skyrocket during coronavirus pandemic. Nutritional Outlook 2020; 23(4):14.
  • 9. Selçuk KT, Şahin N. COVID-19 salgını sürecinde yetişkinlerde gıda takviyesi kullanımı ve ilişkili etmenler. Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care 1 2021; 15(4):751-62.
  • 10. Khabour OF, Hassanein SF. Use of vitamin/zinc supplements, medicinal plants, and immune boosting drinks during COVID-19 pandemic: A pilot study from Benha city, Egypt. Heliyon 2021;7(3):e06538.
  • 11. ALkharashi N. The consumption of nutritional supplements and herbal products for the prevention and treatment of COVID-19 infection among the Saudi population in Riyadh. Clin. Nutr. Open Sci 2021; 39:11-20.
  • 12. Alyami HS, Orabi MA, Aldhabbah FM, Alturki HN, Aburas WI, Alfayez AI, Alharbi AS, Almasuood RA, Alsuhaibani NA. Knowledge about COVID-19 and beliefs about and use of herbal products during the COVID-19 pandemic: A cross-sectional study in Saudi Arabia. Saudi. Pharm J 2020; 28(11):1326-32.
  • 13. Adams KK, Baker WL, Sobieraj DM. Myth Busters: dietary supplements and COVID-19. Ann Pharmacother 2020; 54:820-6.
  • 14. Calder PC, Carr AC, Gombart AF, Eggersdorfer M. Optimal nutritional status for a well-functioning immune system is an important factor to protect against viral infections. Nutrients 2020; 12(4):1181.
  • 15. Dost A, Üner E, Susoy A. COVID-19 pandemisi besin desteklerini kullanma durumunu etkiledi mi? Van Tıp Derg 2021; 28:538-45.
  • 16. Djaoudene O, Romano A, Bradai YD, Zebiri F, Ouchene A, Yousfi Y, Amrane-Abider M, Sahraoui-Remini Y, Madani K. A global overview of dietary supplements: regulation, market trends, usage during the COVID-19 pandemic, and health effects. Nutrients 2023; 15(15):3320.
  • 17. Hys K. Identification of the reasons why individual consumers purchase dietary supplements. In perspectives on consumer behaviour. Theoretical aspects and practical applications; Sroka, W., Ed.; Springer: Cham, Switzerland, 2020; 193-209.
  • 18. Arora I, White S, Mathews R. Global dietary and herbal supplement use during COVID-19-A scoping review. Nutrients 2023; 15(3):771.
  • 19. Sotoudeh G, Kabiri S, Yeganeh HS, Koohdani F, Khajehnasiri F, Khosravi S. Predictors of dietary supplement usage among medical interns of Tehran university of medical sciences. J. Health. Popul Nutr 2015; 33(1):68-75.
  • 20. T.C. Sağlık Bakanlığı. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (TBSA) 2019. Ankara 2019;69-195.
  • 21. Macit MS. Covid-19 salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi. Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Derg 2020; 13(3):277-88.
  • 22. Dickinson A, MacKay D. Health habits and other characteristics of dietary supplement users: a review. Nutr J 2014; 13:14.
  • 23. Mishra S, Stierman B, Gahche JJ, Potischman N. Dietary supplement use among adults: United States, 2017–2018, NCHS Data Brief, no 399. Hyattsville, MD: National Center for Health Statistics. 2021.
  • 24. Alfawaz H, Khan N, Alfaifi A, Shahrani FM, Al Tameem HM, Al Otaibi SF, Abudigin WI, Al-Shayaa MS, Al-Ghanim SA, Al-Daghri NM. Prevalence of dietary supplement use and associated factors among female college students in Saudi Arabia. BMC women's health 2017; 17(1):1-7.
  • 25. Acar Tek N, Pekcan G. Besin destekleri kullanilmali mi? Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü. Ankara: Klasmat Matbaacılık, 2008, 27.
  • 26. Koyu EB, Çalik G, Tohtak GK, Yildirim GG. Sağlık çalışanlarının besin desteği kullanma durumları ve ilişkili etmenler. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Derg 2020; 34(2):141-51.
  • 27. Rovira MA, Grau M, Castañer O, Covas M.I, Schröder H, Investigators R. Dietary supplement use and health-related behaviors in a Mediterranean population. J J Nutr Educ Behav 2013; 45(5):386-91.
  • 28. Koparal M, Ege M. Dietary supplements used by otolaryngology patients in Turkey during the COVID-19 pandemic: A cross-sectional survey. Eur. J. Integr Med 2023; 60:102249.
  • 29. Altun HK, Ermumcu MSK, Kurklu NS. Evaluation of dietary supplement, functional food and herbal medicine use by dietitians during the COVID-19 pandemic. Public Health Nutr 2021; 24(5):861-69.
  • 30. Kutlu N, Ekin M, Alav A, Ceylan Z, Meral R. COVID-19 pandemi sürecinde meydanin beslenme alışkanlığında değişimin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Uluslararası Sosyal, Politik ve Ekonomik Araştırmalar Derg 2021; 8(1):173-87.
  • 31. Singh RP, Chauhan K, Tripathi A, Chaudhary E. Vitamin D and COVID-19–Let’s explore the relationship! Maedica (Bucur) 2021; 16(4):628-33.
  • 32. Qiu Y, Bao W, Tian X, Zhang Y, Pan Y, Xie G, Bao A, Yin D, Zhang M, Zhou Y. Vitamin D status in hospitalized COVID‑19 patients is associated with disease severity and IL-5 production. Virol J 2023; 20(1):212.
  • 33. Başaran N, Adaş M, Gökden Y, Turgut N, Yıldırmak T, Güntaş G. The relationship between vitamin D and the severity of COVID-19. Bratisl Lek Listy 2021; 122(3):200-5.
  • 34. Carr AC, Maggini S. Vitamin C and immune function. Nutrients 2017; 9(11):1211.
  • 35. Carr AC. A new clinical trial to test high-dose vitamin C in patients with COVID-19. Crit Care 2020; 24:1-2.
  • 36. Hemilä H, Chalker E. Vitamin C as a Possible Therapy for COVID-19. Infect Chemother 2020; 52(2):12.
  • 37. Feyaerts AF, Luyten W. Vitamin C as prophylaxis and adjunctive medical treatment for COVID-19? Nutrition 2020; 79:110948.
  • 38. Bulut S, Sahin B, Demirci NY, Orhan DD. Investigation of the usage of herbal products during the COVID-19 pandemic. J. Res. Pharm 2021; 25:913-19.
  • 39. Uçar M, Aylaz R, Kara F. COVID-19 hastalığını geçirme durumu ile bitkisel ürün kullanimi arasindaki ilişki. IJOESS 2023; 14 (53):1029-39.
  • 40. Nguyen PH, De Tran V, Pham DT, Dao TNP, Dewey RS. Use of and attitudes towards herbal medicine during the COVID-19 pandemic: A cross-sectional study in Vietnam. Eur. J. Integr. Med 2021; 44:101328.
  • 41. Radwan H, Hasan H, Jaafar Z, Abbas N, Saif E.R, Al Kitbi M, Al Hilali M, Naja, F. Diets and dietary supplements used during the COVID-19 pandemic in the United Arab Emirates: a cross-sectional survey. Saudi Pharm J 2022; 30:421-32.
  • 42. Sargin SA. Potential anti-influenza effective plants used in Turkish folk medicine: A review. J. Ethnopharmacol 2021; 265:113319.
  • 43. Ege M, Kurt MY, Ege B, Koparal M, Yıldız S. Diş hekimliği fakültesine başvuran hastaların bitkisel ürün kullanımı ve farkındalıklarının değerlendirilmesi. J. Health Sci Adıyaman Univ 2021; 7:146–57.
Toplam 43 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Beslenme Epidemiyolojisi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Gülşah Kaner 0000-0001-5882-6049

Gamze Çalık 0000-0002-9160-7750

Tuba Yalçın 0000-0002-4820-8180

Gamze Yurtdaş Depboylu 0000-0001-5410-7231

Erken Görünüm Tarihi 22 Mayıs 2025
Yayımlanma Tarihi 28 Mayıs 2025
Gönderilme Tarihi 14 Şubat 2024
Kabul Tarihi 15 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

Vancouver Kaner G, Çalık G, Yalçın T, Yurtdaş Depboylu G. Evaluation of the Use of Vitamin-Mineral and Herbal Products In Adults During the COVID-19 Pandemic. Akd Tıp D. 2025;11(2):187-9.