Amaç: Bu araştırmanın amacı, COVID-19 sırasında yetişkinler tarafından vitamin, mineral ve bitkisel ürün kullanımını değerlendirmektir.
Yöntem: Araştırma, ≥18 yaş ve üzeri 742 yetişkin üzerinde yürütülmüştür. COVID-19 öncesinde ve sırasında vitamin-mineral, diyet takviyeleri ve bitkisel ürünlerin kullanımına ilişkin soruları içeren anket formu çevrimiçi uygulanmıştır.
Bulgular: Pandemi sırasında katılımcıların besin takviyeleri ve bitkisel ürün kullanımı pandemi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (her iki dönem için de p<0,001). 18-50 yaş arasındaki bireyler (%39,5) 51-64 yaş arasındakilere (%8,3) kıyasla daha fazla takviye almıştır (p=0,034). Pandemi öncesinde ve sırasında kadınların (sırasıyla %41,6 ve %48,3) takviye alma olasılığı erkeklere (sırasıyla %30,5 ve %32,8) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksektir (sırasıyla p=0,008 ve p<0,001). COVID-19 öncesi ve sırasında takviye kullanımı açısından bireylerin eğitim durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (sırasıyla p=0,004 ve p<0,001). COVID-19 öncesinde ve sırasında hekim olarak teşhis edilmiş bir hastalığı olan kişilerin takviye (her iki dönem için; p<0,001) ve bitkisel ürün (sırasıyla p=0,021 ve p=0,002) kullanma olasılığı, kronik bir hastalığı olmayan kişilere göre daha yüksektir. COVID-19 öncesinde ve sırasında en sık kullanılan takviyenin D vitamini olduğu görülmüştür. Pandemi öncesinde ve sırasında en çok tüketilen kuru bitkiler kekik (sırasıyla %68,0 ve %71,8) ve karabiber (sırasıyla %63,9 ve %64,4) olmuştur.
Sonuç: Pandemi, sağlık bilincini artırmış ve bireylerin sağlıkları hakkında daha fazla düşünmelerini sağlamıştır. İnsanlar bu zor zamanlarda sağlıklarını ve bağışıklık fonksiyonlarını desteklemek için besin takviyelerine ve bitkisel ürünlere giderek daha fazla yönelmiştir.
Objective: To assess the use of vitamins, minerals and herbal products by adults during COVID-19.
Methods: The study population was 742 adults aged ≥18 years. An online cross-sectional study included questions about the use of vitamin-mineral, dietary supplements, and herbal products before and during COVID-19.
Results: The use of dietary supplements and herbal products by participants during the pandemic was statistically significantly higher than before the pandemic (p<0.001 for both periods). People aged 18-50 years (39.5%) were more likely to take supplements than people aged 51-64 years (8.3%) (p=0.034). Before and during the pandemic, women (41.6% and 48.3%, respectively) were statistically significantly more likely to take supplements than men (30.5% and 32.8%, respectively) (p=0.008 and p<0.001, respectively). A statistically significant difference was found between the educational status of individuals in relation to the use of supplements before and during COVID-19 (p=0.004 and p<0.001, respectively). People with a medically diagnosed disease before and during COVID-19 were more likely to use supplements (for both periods; p<0.001) and herbal products (p=0.021 and p=0.002, respectively) than people without a chronic disease. Vitamin D was found to be the most commonly used supplement before and during COVID-19. The most consumed dried herbs before and during the pandemic were thyme (68.0% and 71.8%, respectively) and black pepper (63.9% and 64.4%, respectively).
Conclusion: The pandemic has heightened health awareness and made individuals think more about their health. People have increasingly turned to supplements and herbal products to support their health and immune function in these difficult times.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme Epidemiyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 22 Mayıs 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 28 Mayıs 2025 |
Gönderilme Tarihi | 14 Şubat 2024 |
Kabul Tarihi | 15 Mayıs 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 11 Sayı: 2 |