Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

UNESCO Gastronomi Şehri Afyonkarahisar Yöresel Yemeklerinin Besin Ögesi İçeriğinin Değerlendirilmesi

Yıl 2025, Cilt: 27 Sayı: 2, 804 - 822, 18.06.2025
https://doi.org/10.32709/akusosbil.1313439

Öz

Afyonkarahisar mutfağı, birçok farklı kültüre ev sahipliği yapması ve farklı coğrafi bölgelere yakınlığı sayesinde yemek çeşitliliği oldukça yüksek bir mutfaktır. Yöresel yemekleri ve tescilli ürünleri ile Afyonkarahisar mutfağı yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Ayrıca 2019 yılında UNESCO Yaratıcı Şehirleri Ağı’na gastronomi alanında dâhil edilen Türkiye’deki 3 şehirden biridir. Buna rağmen, literatürde Afyonkarahisar mutfağı yemekleri hakkında enerji ve besin ögesi değerlendirmesi yapılan herhangi bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Araştırma kapsamında yörede yaygın olarak tüketilen çeşitli yemekler hakkındaki bilgiler yöre halkından alınmıştır. Afyonkarahisar patatesli ekmeği, Afyonkarahisar katmeri, Afyonkarahisar kebabı, keşkek, arabaşı, bükme, göce tarhanası, haşhaşlı lokul, ilibada sarması, kıymalı ve peynirli ağzı açık, mercimekli bulgur pilavı, kaymaklı ekmek kadayıfı ile kuşburnu hoşafı yemeklerinin enerji ve besin ögeleri Beslenme Bilgi Sistemi (BeBiS) 9 bilgisayar programında analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre en yüksek enerji ve yağ miktarı içerdiği don yağı nedeniyle Afyonkarahisar katmeri (1681,93 kkal; 130,80 gr) olmuştur. Koyu yeşil yapraklı bir sebze olan labada sebzesinden yapılan ilibada sarması en yüksek lif (11,19 gr), A (1145,19 µg), K (875,09 µg) ve C vitamini (62,15 mg) içeriğine sahiptir. Afyonkarahisar mutfağında yer alan çeşitli yemekler ziyaretçilerin ve yöre halkının besin ögesi ihtiyaçlarını karşılayabilecek kapasiteye sahiptir. Yöresel yemekler hakkında yapılan bu ve benzeri besin ögesi değerlendirmesi çalışmalarının artırılması, gastronomi turizminin gelişmesine faydalı olacaktır.

Kaynakça

  • Ahmad, N., ve Anwar, F. (2016). Rose hip (Rosa canina L.) oils. In Essential oils in food preservation, flavor and safety (ss. 667-675). Academic Press. doi: 10.1016/B978-0-12-416641-7.00076-6.
  • Afyonkarahisar Belediyesi. (2023). Gastroafyon Yemek Tariflerimiz. https://gastroafyon.org/yemek-tariflerimiz/ (Erişim tarihi: 09.05.2023).
  • Akşit Aşık, N. (2023). X ve Z Kuşağı Tüketicilerin Yiyecek Tercihlerini Etkileyen Faktörler (Factors Affecting Food Preferences of X and Z Generation Consumers). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 7(4), 2599–2611. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.489
  • Badem, A., ve Akturfan, M. (2020) Yöresel bir çorba: Arabaşı (Arap Aşı, Ara Aşı). Anadolu Mutfak Kültüründen Esintiler, 38.
  • Barzallo-Neira, C., ve Pulido-Fernández, J. I. (2023). Identification of the Main Lines of Research in Gastronomic Tourism: A Review of the Literature. Sustainability, 15(7), 5971.
  • Baysal, A. (2009). Beslenme. Hatipoğlu Yayınları. Ankara.
  • Birdir, K., ve Akgöl, Y. (2015). Gastronomi turizmi ve Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin gastronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3(2), 57-68.
  • Boyraz, M. (2019). Coğrafi işaretli ürünler: Afyonkarahisar. International Journal Entrepreneurship and Management Inquiries (Journal EMI) Dergisi, 3(4), 26-46.
  • Certel, M., Sık, B., Cengiz, F., ve Karakaş, B. (2006). Antalya yöresinde tüketilen yenebilir bazı yabani bitkilerin nitrat ve nitrit içerikleri. Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bolu, 24-26 Mayıs.
  • Çekal, N., ve Aslan, B. (2017). Gastronomik bir değer olarak tarhana ve coğrafi işaretlemede tarhananın yeri ve önemi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(2), 124-135.
  • Çetin, K. (2020). Medeniyet Değerlerimiz Mutfak ve Yemek Kültürü. Ravza Yayıncılık Matbaacılık. Yayın No: 47242. İstanbul.
  • Çıtak, B., ve Sandıkcı, M. (2020). Afyonkarahisar mutfağının yöresel çorbaları ve diğer şehirlerle karşılaştırılması. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 23(2), 256-270.
  • Esin, K., ve Yücel, E.E. (2022). Gastronomik değere sahip tokat yöresel yemeklerinin enerji ve besin ögesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 10(3):1699–715. doi: 10.21325/jotags.2022.1063.
  • Gökhan, İ., ve Arslan, N. (2012). Gıda maddesi olarak haşhaş (papaver somniferum l.) tohumunun değerlendirilmesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, (2), 99-101.
  • Gülen, M. (2017). Gastronomi turizm potansiyeli ve geliştirilmesi kapsamında Afyonkarahisar ilinin değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 31-42.
  • Halıcı, N. (2020). Yemek ve Mutfak Alan Araştırmaları İçin Soru Kitabı. Ankara: Girişim Ajans Ofset Matbaacılık.
  • İlhan S. (2022). Turistlerin gastronomi turizmi etkinliklerine katılım düzeyi: türkiye unesco yaratıcı şehirler ağı Afyonkarahisar ve Gaziantep örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Gedik Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Karakuş Seren, S., Ceyhun Sezgin, A. ve Şanlıer, N. (2015). Türk mutfağında kullanılan et ve etli yemek çeşitlerinin yapımı ve sağlık açısından değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(3):62–8.
  • Kaylor, S. K., Allen, I., Crim, A. D., & Callihan, M. L. (2023). Calories and control: Eating habits, behaviors, and motivations of Generation Z females. Journal of American College Health, 71(8), 2578-2586.
  • Kızıldemir, Ö. (2019). Afyonkarahisar mutfak kültürü üzerine bir değerlendirme (An evaluation on the cuisine culture of Afyonkarahisar). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(1), 647-663. doi: 10.21325/jotags.2019.383.
  • Muslu, M., ve Şensoy, F. (2020). Muş yemeklerinin beslenme antropolojisi bağlamında değerlendirilmesi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(UMS'20), 21-27. doi: 10.18506/anemon.832136.
  • Öz, M., Baltacı, C., ve Deniz, İ. (2018). Gümüşhane yöresi kuşburnu (Rosa canina L.) ve siyah kuşburnu (Rosa pimpinellifolia L.) meyvelerinin C vitamini ve şeker analizleri. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 8(2), 284-292. doi: 10.17714/gumusfenbil.327635.
  • Özdemir, A., ve Ünal, E. (2020). Bursa ili merkez ilçelerindeki sağlıklı yaşam merkezlerini tercih eden bireylerin beslenme ve fiziksel aktivite düzeyleri ile beden kitle indeksi arasındaki ilişki. JAREN. 6(1).
  • Özdemir, G. & Dülger Altıner, D. (2019). Gastronomi kavramlari ve gastronomi turizmi üzerine bir inceleme . Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 12 (1), 1-14 .
  • Özkan, K. (2019). Bazı geleneksel gıdalarımızın B grubu vitamin kompozisyonunun belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Pamukçu, H., Saraç, Ö., Aytuğar, S., ve Sandıkçı, M. (2021). The effects of local food and local products with geographical indication on the development of tourism gastronomy. Sustainability, 13(12), 6692.
  • Pramezwary, A., Lemy, D. M., Sitorus, N. B., Masatip, A., Dalimunthe, F. I., ve Yanti, D. (2022). Sustainability gastronomy tourism in medan city. International Journal of Sustainable Development & Planning, 17(3).
  • Sladek, S. ve Grabinger, A. (2013). Gen Z: The First Generation of the 21st Century Has Arrived! 1-15. http://xyzuniversity.com/wp-content/uploads/2014/02/ GenZ_Final.pdf. asp (10.12.2020).
  • Şahin, K., Elevli, M., Pop, S., Mutluay, K. ve Duru, H.N.S. (2018). Bebeklik Döneminde Görülen Methemoglobinemi Olgusu. Medical Bulletin of Haseki/Haseki Tip Bülteni, 56(2). doi: 10.4274/haseki.3806.
  • Şanlıer, N., Ulusoy, H. ve Ceyhun Sezgin, A. (2019). Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları. Ankara: Vize Yayıncılık.
  • Şeker, İ. T., ve Hastaoğlu, E. (2020). Gastronomi turizmi kapsamında Sivas yöresel yemeklerinin mikro ve makro besin öğelerinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(4), 1879-1894.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı. (2022). Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022, Yayın No: 1031, Ankara.
  • TÜİK. (2023). Turizm İstatistikleri, IV.Çeyrek: Ekim-Aralık ve Yıllık, 2022. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turizm-Istatistikleri-IV.Ceyrek:-Ekim-Aralik-ve-Yillik,-2022-49606, (Erişim tarihi: 6.09.2023).
  • Türk Patent (Türk Patent ve Marka Kurumu). (2018). Coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları başvuru kılavuzu. (Erişim Tarihi: 10.09.2023) https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi- isaretler/detay/37936
  • United Nations. (2022). "World Tourism Barometer". https://www.unwto.org/taxonomy/term/347#:~:text=AccordingtonewdataUNWTO,increases in international tourist numbers , (Erişim tarihi: 09.05.2023).
  • Uyan, M., ve Baytok, A. (2013). Afyonkarahisar Yemek Kültürü. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayıncılık.
  • Yalın, G. (2020). Kaybolmakta olan yerel mutfak kültürünün turizme kazandırılması: balıkesir ili Edremit körfezi örneği. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 101-113.
  • Yaylacı, S. ve Mertol, H. (2021). Coğrafi işaretli ürünler ve gastronomik lezzetler: Tokat örneği. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 313-334. doi: 10.31463/aicusbed.891301.
  • Yıldırım, Ç., ve Güzeler, N. (2017). Tarhana Cipsi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5, 1-8.
  • Yılmaz, M., Kundakçı, G.A., Uyanık, G., Ongan, D., Sarı, H. Y., Nurdan, A., ... ve Yıldırım, A. (2021). İlkokul öğrencilerinde obezite, fiziksel aktivite ve özyetkililik-yeterlilik düzeylerinin incelenmesi. Ahi Evran Medical Journal, 6(2), 174-183. doi: 10.46332/aemj.841750.
  • Yücel, E., Güney, F. ve Şengün, İ. Y. (2010). Mihalıççık ilçesinde Eskişehir/Türkiye gıda olarak tüketilen yabani bitkiler ve bu bitkilerin tüketim şekilleri. Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma, 3(3), 158-175.
  • Zengin, B., ve Gürkan, A. S. (2019). Afyonkarahisar mutfağının gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(2), 225-240.

Evaluation of Nutrient Content of Local Dishes of Afyonkarahisar, UNESCO City of Gastronomy

Yıl 2025, Cilt: 27 Sayı: 2, 804 - 822, 18.06.2025
https://doi.org/10.32709/akusosbil.1313439

Öz

Afyonkarahisar cuisine is a highly diverse cuisine due to its hosting of many different cultures and its proximity to various geographical regions. With its local dishes and registered products, Afyonkarahisar cuisine attracts the interest of both domestic and foreign visitors. Additionally, in 2019, it became one of the three cities in Turkey included in the UNESCO Creative Cities Network in the field of gastronomy. Despite this, there is no study in the literature that evaluates the energy and nutritional content of Afyonkarahisar cuisine dishes. In this research, information about various commonly consumed dishes in the region was obtained from the local people. The energy and nutritional content of Afyonkarahisar potato bread, Afyonkarahisar katmeri, Afyonkarahisar kebab, keşkek, arabaşı, bükme, göce tarhanası, poppyseed lokul, ilibada sarması, minced meat and cheese “ağzı açık”, lentil bulgur pilaf, kaymaklı ekmek kadayıfı, and rosehip compote were analyzed using the Nutrition Information System (BeBiS) 9 computer program. According to the results obtained in the study, Afyonkarahisar katmeri, due to its content of tallow, had the highest energy and fat content (1681,93 kcal; 130,80 g). Ilibada sarması, made from a dark green leafy vegetable called labada, had the highest fiber (11,19 g), vitamin A (1145,19 µg), vitamin K (875,09 µg), and vitamin C (62,15 mg) content. The various dishes in Afyonkarahisar cuisine have the capacity to meet the nutritional needs of visitors and locals. Increasing the number of studies evaluating the nutritional content of local dishes like this one will be beneficial for the development of gastronomic tourism.

Kaynakça

  • Ahmad, N., ve Anwar, F. (2016). Rose hip (Rosa canina L.) oils. In Essential oils in food preservation, flavor and safety (ss. 667-675). Academic Press. doi: 10.1016/B978-0-12-416641-7.00076-6.
  • Afyonkarahisar Belediyesi. (2023). Gastroafyon Yemek Tariflerimiz. https://gastroafyon.org/yemek-tariflerimiz/ (Erişim tarihi: 09.05.2023).
  • Akşit Aşık, N. (2023). X ve Z Kuşağı Tüketicilerin Yiyecek Tercihlerini Etkileyen Faktörler (Factors Affecting Food Preferences of X and Z Generation Consumers). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 7(4), 2599–2611. https://doi.org/10.21325/jotags.2019.489
  • Badem, A., ve Akturfan, M. (2020) Yöresel bir çorba: Arabaşı (Arap Aşı, Ara Aşı). Anadolu Mutfak Kültüründen Esintiler, 38.
  • Barzallo-Neira, C., ve Pulido-Fernández, J. I. (2023). Identification of the Main Lines of Research in Gastronomic Tourism: A Review of the Literature. Sustainability, 15(7), 5971.
  • Baysal, A. (2009). Beslenme. Hatipoğlu Yayınları. Ankara.
  • Birdir, K., ve Akgöl, Y. (2015). Gastronomi turizmi ve Türkiye’yi ziyaret eden yabancı turistlerin gastronomi deneyimlerinin değerlendirilmesi. İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi, 3(2), 57-68.
  • Boyraz, M. (2019). Coğrafi işaretli ürünler: Afyonkarahisar. International Journal Entrepreneurship and Management Inquiries (Journal EMI) Dergisi, 3(4), 26-46.
  • Certel, M., Sık, B., Cengiz, F., ve Karakaş, B. (2006). Antalya yöresinde tüketilen yenebilir bazı yabani bitkilerin nitrat ve nitrit içerikleri. Türkiye 9. Gıda Kongresi, Bolu, 24-26 Mayıs.
  • Çekal, N., ve Aslan, B. (2017). Gastronomik bir değer olarak tarhana ve coğrafi işaretlemede tarhananın yeri ve önemi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(2), 124-135.
  • Çetin, K. (2020). Medeniyet Değerlerimiz Mutfak ve Yemek Kültürü. Ravza Yayıncılık Matbaacılık. Yayın No: 47242. İstanbul.
  • Çıtak, B., ve Sandıkcı, M. (2020). Afyonkarahisar mutfağının yöresel çorbaları ve diğer şehirlerle karşılaştırılması. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 23(2), 256-270.
  • Esin, K., ve Yücel, E.E. (2022). Gastronomik değere sahip tokat yöresel yemeklerinin enerji ve besin ögesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 10(3):1699–715. doi: 10.21325/jotags.2022.1063.
  • Gökhan, İ., ve Arslan, N. (2012). Gıda maddesi olarak haşhaş (papaver somniferum l.) tohumunun değerlendirilmesi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, (2), 99-101.
  • Gülen, M. (2017). Gastronomi turizm potansiyeli ve geliştirilmesi kapsamında Afyonkarahisar ilinin değerlendirilmesi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 1(1), 31-42.
  • Halıcı, N. (2020). Yemek ve Mutfak Alan Araştırmaları İçin Soru Kitabı. Ankara: Girişim Ajans Ofset Matbaacılık.
  • İlhan S. (2022). Turistlerin gastronomi turizmi etkinliklerine katılım düzeyi: türkiye unesco yaratıcı şehirler ağı Afyonkarahisar ve Gaziantep örneği. (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Gedik Üniversitesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı, İstanbul.
  • Karakuş Seren, S., Ceyhun Sezgin, A. ve Şanlıer, N. (2015). Türk mutfağında kullanılan et ve etli yemek çeşitlerinin yapımı ve sağlık açısından değerlendirilmesi. Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 3(3):62–8.
  • Kaylor, S. K., Allen, I., Crim, A. D., & Callihan, M. L. (2023). Calories and control: Eating habits, behaviors, and motivations of Generation Z females. Journal of American College Health, 71(8), 2578-2586.
  • Kızıldemir, Ö. (2019). Afyonkarahisar mutfak kültürü üzerine bir değerlendirme (An evaluation on the cuisine culture of Afyonkarahisar). Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 7(1), 647-663. doi: 10.21325/jotags.2019.383.
  • Muslu, M., ve Şensoy, F. (2020). Muş yemeklerinin beslenme antropolojisi bağlamında değerlendirilmesi. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(UMS'20), 21-27. doi: 10.18506/anemon.832136.
  • Öz, M., Baltacı, C., ve Deniz, İ. (2018). Gümüşhane yöresi kuşburnu (Rosa canina L.) ve siyah kuşburnu (Rosa pimpinellifolia L.) meyvelerinin C vitamini ve şeker analizleri. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 8(2), 284-292. doi: 10.17714/gumusfenbil.327635.
  • Özdemir, A., ve Ünal, E. (2020). Bursa ili merkez ilçelerindeki sağlıklı yaşam merkezlerini tercih eden bireylerin beslenme ve fiziksel aktivite düzeyleri ile beden kitle indeksi arasındaki ilişki. JAREN. 6(1).
  • Özdemir, G. & Dülger Altıner, D. (2019). Gastronomi kavramlari ve gastronomi turizmi üzerine bir inceleme . Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , 12 (1), 1-14 .
  • Özkan, K. (2019). Bazı geleneksel gıdalarımızın B grubu vitamin kompozisyonunun belirlenmesi ve sağlıklı beslenme açısından değerlendirilmesi (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  • Pamukçu, H., Saraç, Ö., Aytuğar, S., ve Sandıkçı, M. (2021). The effects of local food and local products with geographical indication on the development of tourism gastronomy. Sustainability, 13(12), 6692.
  • Pramezwary, A., Lemy, D. M., Sitorus, N. B., Masatip, A., Dalimunthe, F. I., ve Yanti, D. (2022). Sustainability gastronomy tourism in medan city. International Journal of Sustainable Development & Planning, 17(3).
  • Sladek, S. ve Grabinger, A. (2013). Gen Z: The First Generation of the 21st Century Has Arrived! 1-15. http://xyzuniversity.com/wp-content/uploads/2014/02/ GenZ_Final.pdf. asp (10.12.2020).
  • Şahin, K., Elevli, M., Pop, S., Mutluay, K. ve Duru, H.N.S. (2018). Bebeklik Döneminde Görülen Methemoglobinemi Olgusu. Medical Bulletin of Haseki/Haseki Tip Bülteni, 56(2). doi: 10.4274/haseki.3806.
  • Şanlıer, N., Ulusoy, H. ve Ceyhun Sezgin, A. (2019). Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları. Ankara: Vize Yayıncılık.
  • Şeker, İ. T., ve Hastaoğlu, E. (2020). Gastronomi turizmi kapsamında Sivas yöresel yemeklerinin mikro ve makro besin öğelerinin incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 24(4), 1879-1894.
  • T.C. Sağlık Bakanlığı. (2022). Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2022, Yayın No: 1031, Ankara.
  • TÜİK. (2023). Turizm İstatistikleri, IV.Çeyrek: Ekim-Aralık ve Yıllık, 2022. https://data.tuik.gov.tr/Bulten/Index?p=Turizm-Istatistikleri-IV.Ceyrek:-Ekim-Aralik-ve-Yillik,-2022-49606, (Erişim tarihi: 6.09.2023).
  • Türk Patent (Türk Patent ve Marka Kurumu). (2018). Coğrafi işaretler ve geleneksel ürün adları başvuru kılavuzu. (Erişim Tarihi: 10.09.2023) https://ci.turkpatent.gov.tr/cografi- isaretler/detay/37936
  • United Nations. (2022). "World Tourism Barometer". https://www.unwto.org/taxonomy/term/347#:~:text=AccordingtonewdataUNWTO,increases in international tourist numbers , (Erişim tarihi: 09.05.2023).
  • Uyan, M., ve Baytok, A. (2013). Afyonkarahisar Yemek Kültürü. Afyonkarahisar: Afyon Kocatepe Üniversitesi Yayıncılık.
  • Yalın, G. (2020). Kaybolmakta olan yerel mutfak kültürünün turizme kazandırılması: balıkesir ili Edremit körfezi örneği. Uluslararası Global Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(2), 101-113.
  • Yaylacı, S. ve Mertol, H. (2021). Coğrafi işaretli ürünler ve gastronomik lezzetler: Tokat örneği. Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(1), 313-334. doi: 10.31463/aicusbed.891301.
  • Yıldırım, Ç., ve Güzeler, N. (2017). Tarhana Cipsi. Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5, 1-8.
  • Yılmaz, M., Kundakçı, G.A., Uyanık, G., Ongan, D., Sarı, H. Y., Nurdan, A., ... ve Yıldırım, A. (2021). İlkokul öğrencilerinde obezite, fiziksel aktivite ve özyetkililik-yeterlilik düzeylerinin incelenmesi. Ahi Evran Medical Journal, 6(2), 174-183. doi: 10.46332/aemj.841750.
  • Yücel, E., Güney, F. ve Şengün, İ. Y. (2010). Mihalıççık ilçesinde Eskişehir/Türkiye gıda olarak tüketilen yabani bitkiler ve bu bitkilerin tüketim şekilleri. Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma, 3(3), 158-175.
  • Zengin, B., ve Gürkan, A. S. (2019). Afyonkarahisar mutfağının gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi. Safran Kültür ve Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(2), 225-240.
Toplam 42 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gastronomi
Bölüm Turizm
Yazarlar

Esra Tansu Sarıyer 0000-0001-7042-9185

Başak Can 0000-0002-0608-6496

Afra Nur Gören 0009-0006-5753-8778

Yayımlanma Tarihi 18 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi 13 Haziran 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 27 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Sarıyer, E. T., Can, B., & Gören, A. N. (2025). UNESCO Gastronomi Şehri Afyonkarahisar Yöresel Yemeklerinin Besin Ögesi İçeriğinin Değerlendirilmesi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 27(2), 804-822. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1313439