Salinity and drought are the primary stress factors that negatively impact crop production. This study evaluated the effects of sodium chloride (NaCl) and polyethylene glycol (PEG-6000)-induced osmotic stress on germination and early seedling growth in five linseed varieties (Kara Kız, Beyaz Gelin, Sarı Dane, Cemre, and Efe). The investigated parameters included germination rate (%), average germination time (days), root length (cm), fresh and dry root weight (mg), shoot length (cm), and fresh and dry shoot weight (mg). The results revealed that the differences among the tested linseed varieties were statistically significant for all examined characteristics. It was determined that the varieties exhibited considerable resistance to salt stress in terms of germination rates. Germination rates decreased by 2.3% at 12.0 dS m⁻¹ NaCl and by 10.6% at 0.50 MPa PEG. Additionally, the average germination time increased with rising salinity (1.6–4.5 days) and drought stress (1.1–2.7 days). With increasing salinity and drought stress, root length (NaCl: 1.40–6.40 cm, PEG: 5.46–12.60 cm), shoot length (NaCl: 2.30–10.43 cm, PEG: 2.40–10.06 cm), fresh root weight (NaCl: 3.86–13.90 mg, PEG: 1.43–6.00 mg), dry root weight (NaCl: 0.20–1.53 mg, PEG: 0.26–1.03 mg), fresh shoot weight (NaCl: 29.30–86.33 mg, PEG: 21.00–82.40 mg), and dry shoot weight (NaCl: 2.00–7.23 mg, PEG: 2.10–7.76 mg) decreased gradually and significantly. Among the tested varieties, Sarı Dane exhibited greater resistance to salt stress, while Beyaz Gelin was more resistant to drought stress.
Germination Linum usitatissimum L. linseed drought NaCl osmotic stress
Tuzluluk ve kuraklık, bitkisel üretimi olumsuz yönde etkileyen başlıca stres faktörleridir. Bu çalışmada, 5 keten tohumu çeşidinde (Kara Kız, Beyaz Gelin, Sarı Dane, Cemre ve Efe) sodyum klorür (NaCl) ve polietilen glikol (PEG-6000) kaynaklı ozmotik stresin çimlenme ve erken fide dönemlerine etkileri değerlendirilmiş ve çeşitlerdeki çimlenme oranı (%), ortalama çimlenme süresi (gün), kök uzunluğu (cm), yaş kök ağırlığı (mg), kuru kök ağırlığı (mg), sürgün uzunluğu (cm), yaş sürgün ağırlığı (mg), kuru sürgün ağırlığı (mg) özellikleri incelenmiştir. Saptanan sonuçlarda, incelenen tüm özellikler açısından denemeye alınan keten çeşitlerindeki farklılıkların istatistiksel olarak önemli oldukları anlaşılmış; çeşitlerin çimlenme oranları açısından tuz stresine karşı oldukça dayanıklılık gösterdikleri saptanmış; çimlenme oranında (NaCl) 12,0 dS m-1için %2,3, (PEG) 0,50 MPa için de %10,6 düzeyinde azalma olmuş; ortalama çimlenme süresi artan tuzluluk (1,6-4,5 gün) ve kuraklık stresi (1,1-2,7 gün) ile uzamıştır. Tuzluluk ve kuraklık stresinin arttırılmasıyla kök uzunluğu (NaCl 1.40-6.40 cm, PEG 5.46-12.60 cm), sürgün uzunluğu (NaCl 2,30-10,43 cm, PEG 2,40-10,06 cm), yaş kök ağırlığı (NaCl 3,86-13,90 mg, PEG 1,43-6,00 mg), kuru kök ağırlığı (NaCl 0,20-1,53 mg, PEG 0,26-1,03 mg), yaş sürgün ağırlığı (NaCl 29,30-86,33 mg, PEG 21,00-82,40 mg) ve kuru sürgün ağırlığı (NaCl 2,00-7,23 mg, PEG 2,10-7,76 mg) kademeli şekilde ve önemli ölçüde azalırken; Sarı Dane tuz stresine, Beyaz Gelin ise kuraklık stresine karşı daha dayanıklı bulunmuştur.
Çimlenme Linum usitatissimum L. keten kuraklık NaCl osmotik stres
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Endüstri Bitkileri, Tarımda Bitki Biyokimyası ve Fizyolojisi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 13 Aralık 2024 |
Kabul Tarihi | 25 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 35 Sayı: 1 |