Amaç: Bu çalışmanın amacı, çeşitli hayvansal gıda örneklerinden (çiğ süt, peynir, tavuk, et) izole edilen koagülaz-negatif Stafilokokların (KNS) antibiyotik direnci ve biyofilm oluşturma özelliklerini araştırmaktır.
Yöntemler: Çeşitli hayvansal gıda örneklerinden (çiğ süt, peynir, tavuk, et) izole edilen toplam 60 Staphylococcus izolatı, Üniversitenin Mikrobiyoloji Laboratuvarı’nın dondurulmuş kültür koleksiyonundan elde edilmiştir. İzolatlar antibiyotik direnci, biyofilm ve S tabakası oluşturma ve biyofilmle ilişkili genler açısından değerlendirilmiştir.
Bulgular: Test edilen izolatların 22’si KNS olarak tanımlanmıştır. KNS izolatları fosfomisin (%68,2; 15/22), fusidik asit (%63,6, n=14/22) ve tetrasikline (%59,1, n=13/22) yüksek oranda dirençli bulunmuştur. Diğer antibiyotiklere karşı orta düzeyde direnç tespit edilmiştir. Slime üretimi (%54.5, n=12/22) ve S-tabakası üretiminin (%40.9, n=9/22) oldukça yüksek oranda olduğu belirlenmiştir. KNS izolatlarının biyofilm oluşumunun 24 saatlik deneyde daha güçlü olduğu görülmüştür. Biyofilm oluşumu ile ilgili gen araştırmasında, 22 KNS izolatının 10’unun (%45) icaA geni için ve 4’ünün (%18) icaD geni için pozitif olduğu, izolatların tümünün bap geni için negatif olduğu belirlenmiştir.
Sonuç: Hayvanlardan elde edilen gıdalarda bulunan KNS’ler, antibiyotik direnci ile ilişkili önemli faktörlerden biri olması sebebiyle klinik etkileri olan halk sağlığı sorunlarına yol açabilmektedirler. Üretim ve tüketim aşamalarında antibiyotik direnci ve biyofilm oluşturma yeteneği kazanabilen bakteriler, insanlar ve hayvanlar için kritik bir sağlık sorunu oluşturabilmektedirler.
FGA-2021-7044
Aim: This study aimed to investigate the antibiotic resistance and biofilm formation characteristics of the coagulase-negative Staphylococcus (CNS) isolated from various animal food samples (raw milk, cheese, chicken, meat).
Methods: A total of 60 Staphylococcus isolates collected from various animal food samples (raw milk, cheese, chicken, meat) were obtained from the frozen culture collection of the Microbiology Laboratory of the Gazi University. The isolates were assessed regarding antibiotic resistance, biofilm and s-layer formation, and biofilm-associated genes.
Results: In total, 22 CNS isolates were identified. The CNS isolates were highly resistant to fosfomycin (68.2%; 15/22), fusidic acid (63.6%, n=14/22), and tetracycline (59.1%, n=13/22). There was an intermediate resistance to other antibiotics as well. There was very strong slime production (54.5%, n=12/22) and S-layer production (40.9%, n=9/22). The biofilm formation of CNS isolates was better at 24 hours. Regarding the biofilm-producing genes, 10 (45%) of 22 CNS isolates were positive for the icaA gene, and 4 (18%) isolates were positive for the icaD gene, while all of the isolates were negative for the bap gene.
Conclusion: The CNS existing in foods from animals may lead to public health problems with clinical implications as a result of being one of the important factors associated with antibiotic resistance. The bacteria that can gain antibiotic resistance and biofilm formation capabilities in the stages of production and consumption may be a critical healthcare issue for humans and animals.
Gazi University
FGA-2021-7044
The authors are grateful to Gazi University Projects of Scientific Research (BAP) for the financial support of this study (Grant number: FGA-2021-7044).
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Klinik Mikrobiyoloji |
Bölüm | ORJİNAL MAKALE |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FGA-2021-7044 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Mayıs 2025 |
Gönderilme Tarihi | 21 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 4 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 30 Sayı: 2 |
This Journal licensed under a CC BY-NC (Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0) International License.