Şeker pancarı, çeşitli kullanım alanları ile birçok sektörde değerlendirilen önemli bir endüstri bitkisidir. Şeker pancarında erken ekim veya geç hasat uygulamaları yetişme mevsimi kısa olan soğuk bölgelerde birim alandan yüksek verim elde etmek açısından önemlidir. Bu çalışma, Muş ekolojik koşullarında dört şeker pancarı çeşidinde (Agnessa, Ludmilla, Lider, Molly) üç farklı hasat zamanının (ekimden sonra 150, 175, 190 gün) verim ve kaliteye olan etkisini irdelemek amacıyla iki yıllık süre ile tesadüf bloklarında faktöriyel deneme deseni uyarınca üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışma sonucunda elde edilen veriler değerlendirildiğinde incelenen bütün özellikler açısından hasat zamanlarının çeşitler üzerindeki etkisi istatistiki açıdan önemli bulunmuştur. Çalışmada kök verimi, şeker verimi, polar şeker oranı ve kuru madde oranı gibi şeker pancarı tarımı açısından önemli olan parametrelerin vejetasyon süresinin uzadıkça arttığı ve bu özellikler açısından en iyi sonuçların ekimden 190 gün sonra hasat edilen pancarlardan alındığı belirlenmiştir. Çalışmada hasat tarihinin geciktirilmesi ile şeker pancarı tarımı açısından önemli olan kuru madde oranı (%22.83), polar şeker oranı (%18.17), kök ağırlığı (1039 g), kök verimi (7180 kg/da) ve şeker verimi (1326 kg/da) gibi özelliklerde artış meydana gelmiştir. İki yıllık süre ile yürütülen çalışma sonucuna göre Muş ekolojik koşullarında iklim şartları da dikkate alınarak şeker pancarında vejetasyon süresinin uzunluğunun verim ve kalite özellikleri üzerine önemli etkisinin olduğu belirlenmiştir.
Sugar beet is an important industrial plant used in many sectors with its various uses. Early planting or late harvesting practices in sugar beet are important in terms of obtaining high yields per unit area in cold regions with a short growing season. This study was carried out to investigate the effects of three different harvest times (150, 175, 190 days) on yield and quality in four sugar beet varieties (Agnessa, Ludmilla, Lider, Molly) in Muş ecological conditions. The study was designed as a factorial experimental design in randomized blocks with three replications over a two-year period. The effect of harvest times on varieties was found to be statistically significant for all traits examined in the study. As a result of the study, it was determined that the parameters important for sugar beet cultivation such as root yield, sugar yield, polar sugar ratio and dry matter ratio increased as the vegetation period extended. It was determined that the best results in terms of the characteristics examined in the study were obtained from sugar beets harvested 190 days after planting. In the study, by delaying the harvest date, an increase occurred in the characteristics such as dry matter content (22.83%), polar sugar content (18.17%), root weight (1039 g), root yield (7180 kg/da) and sugar yield (1326 kg/da), which are important for sugar beet cultivation. According to the results of the study carried out for a period of two years, it was determined that the length of the vegetation period in sugar beet has an important effect on yield and quality characteristics, taking into account the climatic conditions in Muş ecological conditions.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Bitki Fizyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2025 |
Gönderilme Tarihi | 16 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 26 Sayı: 1 |