Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gebelerde Diyet Kalitesi ve Beslenme Bilgi Düzeyinin Değerlendirilmesi

Yıl 2023, Cilt: 76 Sayı: 2, 128 - 135, 31.07.2023

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı gebelerin diyet kalitelerini değerlendirmek ve beslenme bilgi düzeyi ile diyet kalitesi ilişkisini incelemektir.

Gereç ve Yöntem: Ankara Lokman Hekim Etlik Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’ne Ekim 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında
başvuran 280 kadın hasta ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Hastaların antropometrik ölçümleri alındıktan sonra beslenme bilgi düzeyinin belirlenmesi amacıyla Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (YETBİD) ve diyet kalitesinin saptanmasına yönelik olarak Sağlıklı Yeme İndeksi 2015 (SYİ-2015) yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır.

Bulgular: Birinci, ikinci ve üçüncü trimesterdeki gebeler ile kontrol grubundaki kadınların diyet kalitelerine ait ortalama puanları sırasıyla 55±9,5,
55,4±10,3, 56,2±10, 55±11,1’dir ve zayıf ve geliştirilmesi gereken düzeyde olduğu bulunmuştur (p<0,05). SYİ-2015 toplam puanlarına göre gruplar
arasında istatistiksel farklılık yoktur (p>0,05). Beden kitle indeksi gruplandırmasına göre katılımcıların SYİ-2015 puanları arasında istatistiksel fark
yoktur (p>0,05). Birinci trimesterdeki gebelerin temel beslenme bilgisi puanları diğer trimesterdekilerden daha yüksektir ve fark istatistiksel olarak
anlamlıdır (p=0,046). Eğitim durumu daha yüksek ve meslek sahibi olan gebelerin temel beslenme bilgisi puanları çalışmayan ve düşük eğitimli
gebelere göre daha yüksektir (p<0,001). Üçüncü trimesterdeki gebelerin diyet kalitesinin beslenme bilgi düzeyinden, kontrol grubunun ise besin
tercihleri nedeni ile diyet kalitesinin etkilendiği görülmüştür (p=0,007).
Sonuç: Beslenme bilgi düzeyi ve diyet kalitesi hem gebeler hem de gebe olmayan bireylerde yetersizdir. Gebelerin diyet kalitesinin iyileştirilmesi için
temel beslenme bilgisi ve doğru besin seçimi eğitimine gereksinim vardır.

Etik Beyan

Araştırma Lokman Hekim Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’nun 29.10.2020 tarih ve 2020/089 numaralı etik kurul onayı ve Lokman Hekim Etlik Hastanesi’nden alınan izin ile yürütülmüştür.

Destekleyen Kurum

-

Proje Numarası

-

Teşekkür

-

Kaynakça

  • 1. Plećas D, Plesinac S, Kontić Vucinić O. Nutrition in pregnancy: basic principles and recommendations. Srp Arh Celok Lek. 2014;142:125-130.
  • 2. Kominiarek MA, Rajan P. Nutrition recommendations in pregnancy and lactation. Med Clin North Am. 2016;100:1199-1215.
  • 3. Koletzko B, Godfrey KM, Poston L, et al. Nutrition during pregnancy, lactation and early childhood and its implications for maternal and longterm child health: The Early Nutrition Project recommendations. Ann Nutr Metab. 2019;74:93-106.
  • 4. Koletzko B, Brands B, Grote V, et al. Long-term health impact of early nutrition: The power of programming. Ann Nutr Metab. 2017;70:161-169.
  • 5. Wrottesley SV, Lamper C, Pisa PT. Review of the importance of nutrition during the first 1000 days: maternal nutritional status and its associations with fetal growth and birth, neonatal and infant outcomes among African women. J Dev Orig Health Dis. 2016;7:144-162.
  • 6. Kuczmarski MF, Cremer Sees A, Hotchkiss L, et al. Higher Healthy Eating Index-2005 scores associated with reduced symptoms of depression in an urban population: findings from the Healthy Aging in Neighborhoods of Diversity Across the Life Span (HANDLS) study. J Am Diet Assoc. 2010;110:383 389.
  • 7. Doyle IM, Borrmann B, Grosser A, et al. Determinants of dietary patterns and diet quality during pregnancy: a systematic review with narrative synthesis. Public Health Nutr. 2017;20:1009-1028.
  • 8. Pick ME, Edwards M, Moreau D, et al. Assessment of diet quality in pregnant women using the Healthy Eating Index. J Am Diet Assoc. 2005;105:240-246.
  • 9. Savard C, Lemieux S, Carbonneau E, et al. Trimester-specific assessment of diet quality in a sample of Canadian pregnant women. Int J Environ Res Public Health. 2019;16:311.
  • 10. Ancira-Moreno M, O’Neill MS, Rivera-Dommarco JA, et al. Dietary patterns and diet quality during pregnancy and low birthweight: The PRINCESA cohort. Matern Child Nutr. 2020;16:e12972.
  • 11. Öztürk HNO. Gebe ve Emzikli Kadınların Diyet Kalite İndekslerinin Karşılaştırılması Gazi Üniversitesi, Ankara; 2019.
  • 12. Miller LM, Cassady DL. The effects of nutrition knowledge on food label use. A review of the literature. Appetite. 2015;92:207-216.
  • 13. Malek L, Umberger W, Makrides M, et al. Adherence to the Australian dietary guidelines during pregnancy: evidence from a national study. Public Health Nutr. 2016;19:1155-1563.
  • 14. Lee A, Newton M, Radcliffe J, et al. Pregnancy nutrition knowledge and experiences of pregnant women and antenatal care clinicians: A mixed methods approach. Women Birth. 2018;31:269-277.
  • 15. Yavuz S, Aykut M. The Nutritional Knowledge Level And Nutrition Status Of Pregnant Women On Pregnancy In Kayseri Melikgazi Education Research Health Group Center Area. Journal of Health Sciences. 2014;23:10-20.
  • 16. Katenga-Kaunda LZ, Kamudoni PR, Holmboe-Ottesen G, et al. Enhancing nutrition knowledge and dietary diversity among rural pregnant women in Malawi: a randomized controlled trial. BMC Pregnancy Childbirth. 2021;21:644.
  • 17. Akan LS. Gebe Kadınların Diyet Örüntüleri, Diyet Kalite İndeksleri ve Sağlıklı Yeme İndekslerinin Belirlenmesi [Doktora Tezi]. Ankara Üniversitesi, Ankara; 2011.
  • 18. Batmaz H. Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği Geliştirilmesi ve Geçerlik-Güvenirlik Çalışması [Yüksek Lisans Tezi]. Marmara Üniversitesi, İstanbul; 2018.
  • 19. Pekcan G. Beslenme Durumunun Saptanması. In: Baysal A, Aksoy M, Besler T, Bozkurt N, Keçecioğlu S, Kutluay MT (editors). Diyet El Kitabı. 11. Basım edn. Ankara: Hatiboğlu Yayınları; 2011. p. 67-142.
  • 20. Krebs-Smith SM, Pannucci TE, Subar AF, et al. Update of the Healthy Eating Index: HEI-2015. J Acad Nutr Diet. 2018;118:1591-1602.
  • 21. Reedy J, Lerman JL, Krebs-Smith SM, et al. Evaluation of the Healthy Eating Index-2015. J Acad Nutr Diet. 2018;118:1622-1633.
  • 22. Mousa A, Naqash A, Lim S. Macronutrient and micronutrient intake during pregnancy: An overview of recent evidence. Nutrients. 2019;11:443.
  • 23. Nash DM, Gilliland JA, Evers SE, et al. Determinants of diet quality in pregnancy: sociodemographic, pregnancy-specific, and food environment influences. J Nutr Educ Behav. 2013;45:627-634.
  • 24. Wennberg AL, Isaksson U, Sandstrom H, et al. Swedish women’s food habits during pregnancy up to six months post-partum: A longitudinal study. Sex Reprod Healthc. 2016;8:31-36.
  • 25. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması Beslenme Durumu ve Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi Sonuç Raporu (2014). Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Ankara. 2014;
  • 26. De La Rosa VY, Hoover J, Du R, et al. Diet quality among pregnant women in the Navajo Birth Cohort Study. Matern Child Nutr. 2020;16:e12961.
  • 27. Rubio-Tomas T, Skouroliakou M, Ntountaniotis D. Lockdown due to COVID-19 and its consequences on diet, physical activity, lifestyle, and other aspects of daily life worldwide: A narrative review. Int J Environ Res Public Health. 2022;19:6832.
  • 28. Moran LJ, Sui Z, Cramp CS, et al. A decrease in diet quality occurs during pregnancy in overweight and obese women which is maintained postpartum. Int J Obes (Lond). 2013;37:704-711.
  • 29. Schultz DJ, Byker Shanks C, Houghtaling B. The impact of the 2009 Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants, and Children Food Package Revisions on participants: A systematic review. J Acad Nutr Diet. 2015;115:1832-1846.
  • 30. Sarı O, Babayiğit MA, Türker TK, et al. Gebelerin “Gebelikte Beslenme” konusundaki bilgi düzeyleri, beslenme alışkanlıkları ve etkileyen faktörler. Klinik ve Analitik Tıp Dergisi. 2015;6:467-472.
  • 31. Akaç Eİ. Gebe Kadınların Beslenme Bilgileri, Beslenme Alışkanlıkları ve Yeni Doğan Üzerine Etkileri [Yüksek Lisans Tezi]. Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa; 2021.
  • 32. Duralı Ö. Yetişkin Kadın Bireylerde Beslenme Bilgisi Düzeyi ve Beslenme Durumunun Saptanması [Yüksek Lisans]. Trakya Üniversitesi, 2019.
  • 33. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü. 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve TÜBİTAK. Ankara, Türkiye: 2019. p. 116.
  • 34. Szwajcer EM, Hiddink GJ, Koelen MA, et al. Nutrition-related informationseeking behaviours before and throughout the course of pregnancy: consequences for nutrition communication. Eur J Clin Nutr. 2005;(Suppl1):S57-65.
  • 35. Zaki NM, Albarraq AA. Use, attitudes and knowledge of medications among pregnant women: A Saudi study. Saudi Pharm J. 2014;22:419-428.
  • 36. Pirdal H, Yalçın BM, Ünal M. Gebelerin gebelik izlemleri, gebelikleri ile ilgili bilgi düzeyleri ve etkileyen faktörler. Türk Aile Hek Derg. 2016;20:7-15.
  • 37. Aktac S, Sabuncular G, Kargin D, et al. Evaluation of nutrition knowledge of pregnant women before and after nutrition education according to sociodemographic characteristics. Ecol Food Nutr. 2018;57:441-455.
  • 38. Grenier LN, Atkinson SA, Mottola MF, et al. Be healthy in pregnancy: Exploring factors that impact pregnant women’s nutrition and exercise behaviours. Matern Child Nutr. 2021;17:e13068.
  • 39. Skreden M, Bere E, Sagedal LR, et al. Changes in fruit and vegetable consumption habits from pre-pregnancy to early pregnancy among Norwegian women. BMC Pregnancy Childbirth. 2017;17:107.
  • 40. Plante AS, Savard C, Lemieux S, et al. Trimester-specific intuitive eating in association with gestational weight gain and diet quality. J Nutr Educ Behav. 2019;51:677-683.

Evaluation of Diet Quality and Nutrition Knowledge Level in Pregnant Women

Yıl 2023, Cilt: 76 Sayı: 2, 128 - 135, 31.07.2023

Öz

Objectives: To evaluate diet quality of pregnant women and to examine the relationship between nutrition knowledge level and diet quality.

Materials and Methods: The study was conducted with 280 female patients who admitted to Ankara Lokman Hekim Etlik Hospital, Obstetrics and
Gynaecology Clinics between October 2020 and May 2021. After taking anthropometric measurements, Adult Nutrition Knowledge Level Scale
(YETBİD) and the Healthy Eating Index 2015 (HEI-2015) were utilized by face-to-face interview method.

Results: The mean HEI-2015 scores of the pregnant women in the first, second, third trimesters and the women in the control group were 55±9.5,
55.4±10.3, 56.2±10, 55±11.1, respectively (p<0.05). They were found to have diet quality were poor and needed to be improved. The total HEI-2015
scores of the participants did not differ statistically between the groups (p>0.05). With respect to body mass index grouping, there is no statistical
difference between the SYİ-2015 scores of the participants (p>0.05). The basic nutrition knowledge scores of pregnant women in the first trimester
are higher than those in the third trimester (p=0.046). Basic nutrition knowledge scores of pregnant women with higher education and profession
are higher than pregnant women who do not work (p<0.001). The diet quality of the pregnant women in the third trimester was affected by the
nutritional knowledge level, and the diet quality of the control group was affected by the food preferences (p=0.007).

Conclusion: Both pregnant and non-pregnant women have insufficient diet quality and nutrition knowledge levels. In order to improve diet quality
of pregnant women, basic nutrition knowledge and correct food selection education are needed.

Etik Beyan

-

Destekleyen Kurum

-

Proje Numarası

-

Teşekkür

-

Kaynakça

  • 1. Plećas D, Plesinac S, Kontić Vucinić O. Nutrition in pregnancy: basic principles and recommendations. Srp Arh Celok Lek. 2014;142:125-130.
  • 2. Kominiarek MA, Rajan P. Nutrition recommendations in pregnancy and lactation. Med Clin North Am. 2016;100:1199-1215.
  • 3. Koletzko B, Godfrey KM, Poston L, et al. Nutrition during pregnancy, lactation and early childhood and its implications for maternal and longterm child health: The Early Nutrition Project recommendations. Ann Nutr Metab. 2019;74:93-106.
  • 4. Koletzko B, Brands B, Grote V, et al. Long-term health impact of early nutrition: The power of programming. Ann Nutr Metab. 2017;70:161-169.
  • 5. Wrottesley SV, Lamper C, Pisa PT. Review of the importance of nutrition during the first 1000 days: maternal nutritional status and its associations with fetal growth and birth, neonatal and infant outcomes among African women. J Dev Orig Health Dis. 2016;7:144-162.
  • 6. Kuczmarski MF, Cremer Sees A, Hotchkiss L, et al. Higher Healthy Eating Index-2005 scores associated with reduced symptoms of depression in an urban population: findings from the Healthy Aging in Neighborhoods of Diversity Across the Life Span (HANDLS) study. J Am Diet Assoc. 2010;110:383 389.
  • 7. Doyle IM, Borrmann B, Grosser A, et al. Determinants of dietary patterns and diet quality during pregnancy: a systematic review with narrative synthesis. Public Health Nutr. 2017;20:1009-1028.
  • 8. Pick ME, Edwards M, Moreau D, et al. Assessment of diet quality in pregnant women using the Healthy Eating Index. J Am Diet Assoc. 2005;105:240-246.
  • 9. Savard C, Lemieux S, Carbonneau E, et al. Trimester-specific assessment of diet quality in a sample of Canadian pregnant women. Int J Environ Res Public Health. 2019;16:311.
  • 10. Ancira-Moreno M, O’Neill MS, Rivera-Dommarco JA, et al. Dietary patterns and diet quality during pregnancy and low birthweight: The PRINCESA cohort. Matern Child Nutr. 2020;16:e12972.
  • 11. Öztürk HNO. Gebe ve Emzikli Kadınların Diyet Kalite İndekslerinin Karşılaştırılması Gazi Üniversitesi, Ankara; 2019.
  • 12. Miller LM, Cassady DL. The effects of nutrition knowledge on food label use. A review of the literature. Appetite. 2015;92:207-216.
  • 13. Malek L, Umberger W, Makrides M, et al. Adherence to the Australian dietary guidelines during pregnancy: evidence from a national study. Public Health Nutr. 2016;19:1155-1563.
  • 14. Lee A, Newton M, Radcliffe J, et al. Pregnancy nutrition knowledge and experiences of pregnant women and antenatal care clinicians: A mixed methods approach. Women Birth. 2018;31:269-277.
  • 15. Yavuz S, Aykut M. The Nutritional Knowledge Level And Nutrition Status Of Pregnant Women On Pregnancy In Kayseri Melikgazi Education Research Health Group Center Area. Journal of Health Sciences. 2014;23:10-20.
  • 16. Katenga-Kaunda LZ, Kamudoni PR, Holmboe-Ottesen G, et al. Enhancing nutrition knowledge and dietary diversity among rural pregnant women in Malawi: a randomized controlled trial. BMC Pregnancy Childbirth. 2021;21:644.
  • 17. Akan LS. Gebe Kadınların Diyet Örüntüleri, Diyet Kalite İndeksleri ve Sağlıklı Yeme İndekslerinin Belirlenmesi [Doktora Tezi]. Ankara Üniversitesi, Ankara; 2011.
  • 18. Batmaz H. Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği Geliştirilmesi ve Geçerlik-Güvenirlik Çalışması [Yüksek Lisans Tezi]. Marmara Üniversitesi, İstanbul; 2018.
  • 19. Pekcan G. Beslenme Durumunun Saptanması. In: Baysal A, Aksoy M, Besler T, Bozkurt N, Keçecioğlu S, Kutluay MT (editors). Diyet El Kitabı. 11. Basım edn. Ankara: Hatiboğlu Yayınları; 2011. p. 67-142.
  • 20. Krebs-Smith SM, Pannucci TE, Subar AF, et al. Update of the Healthy Eating Index: HEI-2015. J Acad Nutr Diet. 2018;118:1591-1602.
  • 21. Reedy J, Lerman JL, Krebs-Smith SM, et al. Evaluation of the Healthy Eating Index-2015. J Acad Nutr Diet. 2018;118:1622-1633.
  • 22. Mousa A, Naqash A, Lim S. Macronutrient and micronutrient intake during pregnancy: An overview of recent evidence. Nutrients. 2019;11:443.
  • 23. Nash DM, Gilliland JA, Evers SE, et al. Determinants of diet quality in pregnancy: sociodemographic, pregnancy-specific, and food environment influences. J Nutr Educ Behav. 2013;45:627-634.
  • 24. Wennberg AL, Isaksson U, Sandstrom H, et al. Swedish women’s food habits during pregnancy up to six months post-partum: A longitudinal study. Sex Reprod Healthc. 2016;8:31-36.
  • 25. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması Beslenme Durumu ve Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi Sonuç Raporu (2014). Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü, Sağlık Bakanlığı, Ankara. 2014;
  • 26. De La Rosa VY, Hoover J, Du R, et al. Diet quality among pregnant women in the Navajo Birth Cohort Study. Matern Child Nutr. 2020;16:e12961.
  • 27. Rubio-Tomas T, Skouroliakou M, Ntountaniotis D. Lockdown due to COVID-19 and its consequences on diet, physical activity, lifestyle, and other aspects of daily life worldwide: A narrative review. Int J Environ Res Public Health. 2022;19:6832.
  • 28. Moran LJ, Sui Z, Cramp CS, et al. A decrease in diet quality occurs during pregnancy in overweight and obese women which is maintained postpartum. Int J Obes (Lond). 2013;37:704-711.
  • 29. Schultz DJ, Byker Shanks C, Houghtaling B. The impact of the 2009 Special Supplemental Nutrition Program for Women, Infants, and Children Food Package Revisions on participants: A systematic review. J Acad Nutr Diet. 2015;115:1832-1846.
  • 30. Sarı O, Babayiğit MA, Türker TK, et al. Gebelerin “Gebelikte Beslenme” konusundaki bilgi düzeyleri, beslenme alışkanlıkları ve etkileyen faktörler. Klinik ve Analitik Tıp Dergisi. 2015;6:467-472.
  • 31. Akaç Eİ. Gebe Kadınların Beslenme Bilgileri, Beslenme Alışkanlıkları ve Yeni Doğan Üzerine Etkileri [Yüksek Lisans Tezi]. Bursa Uludağ Üniversitesi, Bursa; 2021.
  • 32. Duralı Ö. Yetişkin Kadın Bireylerde Beslenme Bilgisi Düzeyi ve Beslenme Durumunun Saptanması [Yüksek Lisans]. Trakya Üniversitesi, 2019.
  • 33. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü. 2018 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması. Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü, T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve TÜBİTAK. Ankara, Türkiye: 2019. p. 116.
  • 34. Szwajcer EM, Hiddink GJ, Koelen MA, et al. Nutrition-related informationseeking behaviours before and throughout the course of pregnancy: consequences for nutrition communication. Eur J Clin Nutr. 2005;(Suppl1):S57-65.
  • 35. Zaki NM, Albarraq AA. Use, attitudes and knowledge of medications among pregnant women: A Saudi study. Saudi Pharm J. 2014;22:419-428.
  • 36. Pirdal H, Yalçın BM, Ünal M. Gebelerin gebelik izlemleri, gebelikleri ile ilgili bilgi düzeyleri ve etkileyen faktörler. Türk Aile Hek Derg. 2016;20:7-15.
  • 37. Aktac S, Sabuncular G, Kargin D, et al. Evaluation of nutrition knowledge of pregnant women before and after nutrition education according to sociodemographic characteristics. Ecol Food Nutr. 2018;57:441-455.
  • 38. Grenier LN, Atkinson SA, Mottola MF, et al. Be healthy in pregnancy: Exploring factors that impact pregnant women’s nutrition and exercise behaviours. Matern Child Nutr. 2021;17:e13068.
  • 39. Skreden M, Bere E, Sagedal LR, et al. Changes in fruit and vegetable consumption habits from pre-pregnancy to early pregnancy among Norwegian women. BMC Pregnancy Childbirth. 2017;17:107.
  • 40. Plante AS, Savard C, Lemieux S, et al. Trimester-specific intuitive eating in association with gestational weight gain and diet quality. J Nutr Educ Behav. 2019;51:677-683.
Toplam 40 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Beslenme Bilimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Anıl Evrim Güngör 0000-0001-5936-3605

Proje Numarası -
Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 76 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Güngör, A. E. (2023). Evaluation of Diet Quality and Nutrition Knowledge Level in Pregnant Women. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 76(2), 128-135. https://doi.org/10.4274/atfm.galenos.2023.24650
AMA Güngör AE. Evaluation of Diet Quality and Nutrition Knowledge Level in Pregnant Women. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. Temmuz 2023;76(2):128-135. doi:10.4274/atfm.galenos.2023.24650
Chicago Güngör, Anıl Evrim. “Evaluation of Diet Quality and Nutrition Knowledge Level in Pregnant Women”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 76, sy. 2 (Temmuz 2023): 128-35. https://doi.org/10.4274/atfm.galenos.2023.24650.
EndNote Güngör AE (01 Temmuz 2023) Evaluation of Diet Quality and Nutrition Knowledge Level in Pregnant Women. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 76 2 128–135.
IEEE A. E. Güngör, “Evaluation of Diet Quality and Nutrition Knowledge Level in Pregnant Women”, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, c. 76, sy. 2, ss. 128–135, 2023, doi: 10.4274/atfm.galenos.2023.24650.
ISNAD Güngör, Anıl Evrim. “Evaluation of Diet Quality and Nutrition Knowledge Level in Pregnant Women”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 76/2 (Temmuz 2023), 128-135. https://doi.org/10.4274/atfm.galenos.2023.24650.
JAMA Güngör AE. Evaluation of Diet Quality and Nutrition Knowledge Level in Pregnant Women. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 2023;76:128–135.
MLA Güngör, Anıl Evrim. “Evaluation of Diet Quality and Nutrition Knowledge Level in Pregnant Women”. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, c. 76, sy. 2, 2023, ss. 128-35, doi:10.4274/atfm.galenos.2023.24650.
Vancouver Güngör AE. Evaluation of Diet Quality and Nutrition Knowledge Level in Pregnant Women. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası. 2023;76(2):128-35.