Amaç: Bu çalışmanın amacı gebelerin diyet kalitelerini değerlendirmek ve beslenme bilgi düzeyi ile diyet kalitesi ilişkisini incelemektir.
Gereç ve Yöntem: Ankara Lokman Hekim Etlik Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği’ne Ekim 2020-Mayıs 2021 tarihleri arasında
başvuran 280 kadın hasta ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Hastaların antropometrik ölçümleri alındıktan sonra beslenme bilgi düzeyinin belirlenmesi amacıyla Yetişkinler İçin Beslenme Bilgi Düzeyi Ölçeği (YETBİD) ve diyet kalitesinin saptanmasına yönelik olarak Sağlıklı Yeme İndeksi 2015 (SYİ-2015) yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır.
Bulgular: Birinci, ikinci ve üçüncü trimesterdeki gebeler ile kontrol grubundaki kadınların diyet kalitelerine ait ortalama puanları sırasıyla 55±9,5,
55,4±10,3, 56,2±10, 55±11,1’dir ve zayıf ve geliştirilmesi gereken düzeyde olduğu bulunmuştur (p<0,05). SYİ-2015 toplam puanlarına göre gruplar
arasında istatistiksel farklılık yoktur (p>0,05). Beden kitle indeksi gruplandırmasına göre katılımcıların SYİ-2015 puanları arasında istatistiksel fark
yoktur (p>0,05). Birinci trimesterdeki gebelerin temel beslenme bilgisi puanları diğer trimesterdekilerden daha yüksektir ve fark istatistiksel olarak
anlamlıdır (p=0,046). Eğitim durumu daha yüksek ve meslek sahibi olan gebelerin temel beslenme bilgisi puanları çalışmayan ve düşük eğitimli
gebelere göre daha yüksektir (p<0,001). Üçüncü trimesterdeki gebelerin diyet kalitesinin beslenme bilgi düzeyinden, kontrol grubunun ise besin
tercihleri nedeni ile diyet kalitesinin etkilendiği görülmüştür (p=0,007).
Sonuç: Beslenme bilgi düzeyi ve diyet kalitesi hem gebeler hem de gebe olmayan bireylerde yetersizdir. Gebelerin diyet kalitesinin iyileştirilmesi için
temel beslenme bilgisi ve doğru besin seçimi eğitimine gereksinim vardır.
Araştırma Lokman Hekim Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’nun 29.10.2020 tarih ve 2020/089 numaralı etik kurul onayı ve Lokman Hekim Etlik Hastanesi’nden alınan izin ile yürütülmüştür.
-
-
-
Objectives: To evaluate diet quality of pregnant women and to examine the relationship between nutrition knowledge level and diet quality.
Materials and Methods: The study was conducted with 280 female patients who admitted to Ankara Lokman Hekim Etlik Hospital, Obstetrics and
Gynaecology Clinics between October 2020 and May 2021. After taking anthropometric measurements, Adult Nutrition Knowledge Level Scale
(YETBİD) and the Healthy Eating Index 2015 (HEI-2015) were utilized by face-to-face interview method.
Results: The mean HEI-2015 scores of the pregnant women in the first, second, third trimesters and the women in the control group were 55±9.5,
55.4±10.3, 56.2±10, 55±11.1, respectively (p<0.05). They were found to have diet quality were poor and needed to be improved. The total HEI-2015
scores of the participants did not differ statistically between the groups (p>0.05). With respect to body mass index grouping, there is no statistical
difference between the SYİ-2015 scores of the participants (p>0.05). The basic nutrition knowledge scores of pregnant women in the first trimester
are higher than those in the third trimester (p=0.046). Basic nutrition knowledge scores of pregnant women with higher education and profession
are higher than pregnant women who do not work (p<0.001). The diet quality of the pregnant women in the third trimester was affected by the
nutritional knowledge level, and the diet quality of the control group was affected by the food preferences (p=0.007).
Conclusion: Both pregnant and non-pregnant women have insufficient diet quality and nutrition knowledge levels. In order to improve diet quality
of pregnant women, basic nutrition knowledge and correct food selection education are needed.
-
-
-
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 76 Sayı: 2 |