Amaç: Sunulan çalışmada açlık kan glukozu normal sınırlar içerisinde olan sağlıklı genç erişkin bireylerden oluşan katılımcı grubunda, bilişsel
işlevlerin kan glukozu seviyeleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Araştırma, Şubat-Haziran 2018 tarihlerinde Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Nörofizyoloji Laboratuvarı’nda
gerçekleştirilmiştir. Belirlenen kriterlere uygun gönüllü katılımcılar en az sekiz saatlik açlık ile davranış testlerine katılmak üzere çağırılmışlardır.
Testlerin uygulanmasının öncesinde ve sonrasında her bir katılımcının kan glukoz değerleri One Touch elektronik şeker ölçüm cihazıyla ölçülmüştür.
Katılımcıların, bilişsel işlevlerini ölçen davranış testlerindeki doğruluk yüzdeleri ve reaksiyon zamanı bilgileri toplanmıştır. Veriler SPSS 11.5
programında değerlendirilmiştir.
Bulgular: Katılımcıların davranış deneyleri sonrasında ölçülen kan glukoz değerleriyle ilk ölçülen kan glukoz değerleri arasındaki fark, N-Geri
testinde doğru sayısıyla negatif korelasyon göstermiştir (r=-0,238, p<0,05). Kan şekeri değerleri arasındaki fark Ebbinghaus testinde elde edilen
süre ile pozitif korelasyon göstermiştir (r=0,239, p=0,029). Kan şekeri değerleri arasındaki farkın Posner testiyle ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı
bulunmamıştır. Katılımcıların açlık süreleri, ailelerinde diyabet varlığı, beslenme ve spor düzenleri, testlerde stresli olup olmadığı parametreleri, kan
şekeri değerleri ve başarı oranlarıyla ilişkilendirilememiştir.
Sonuç: Bilişsel testlerin ardından kan glukoz seviyeleri düşen katılımcılar kısa süreli bellek görevlerinde anlamlı şekilde daha başarılı bulunmuştur.
Bu bulgular, çalışma belleği veya kısa süreli belleğin başarılı kullanımı için daha fazla glukoz tüketimi gerektiğini düşündürmektedir. Açlık kan
şekeriyle biliş üzerine yapılan çalışmaların kısıtlılığı göz ününe alındığında çalışmamız özgündür ve ileri araştırmalara ışık tutabilir.
Etik Kurul Onayı: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulu’ndan onay alınmıştır (Karar No: 04- 229-18). Hasta Onayı: Tüm katılımcılara araştırma ile ilgili gerekli bilgiler verilerek onamları alınmıştır. Hakem Değerlendirmesi: Editörler kurulu tarafından değerlendirilmiştir.
-
-
-
Objectives: This study aimed to correlate cognitive functions with fasting blood glucose through cognitive tests in young adults whose fasting
blood glucose within the normal range.
Materials and Methods: Study accomplished in Ankara University School of Medicine Department of Physiology, Neurophysiology laboratory in
February-June 2018. Subjects who are hungry at least for 8 hours before cognitive testsand match the criteria involved in the study. Blood glucose
values were measured before and after tests with One Touch blood glucose meter. Subjects’ reaction times and correct answer rates have collected.
The outcomes have evaluated with SPSS 11.5 program.
Results: The difference between blood glucose levels after and before the cognitive tests were correlated negatively with correct answer ratios
in N-Back test (r=-0.238, p<0.05). However, this difference was also correlated positively with reaction time ratios in Ebbinghaus test (r=0.239,
p<0.05). But this difference was not correlated with any ratios in Posner test. Subjects’ fasting hours, family history about diabetes, diet and sports
routines, and their stress level in tests were not significantly correlated with fasting blood glucose levels or success ratios.
Conclusion: Subjects whose blood glucose levels decreased after tests were significantly more successful in short-term memory tests. These findings
could mean that successful usage of working memory and short time memory requires more glucose consumption. There is not enough study which
investigates the relation between fasting blood glucose levels and cognition. In this point of view, our study is distinctive and open to further
investigations.
Attention Working memory Short-Term Memory Fasting Blood Glucose
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tıbbi Fizyoloji (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 13 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 72 Sayı: 1 |