Amaç: Geç preterm doğumların etyolojik subgruplara göre yenidoğan sonuçlarının analizi ve geç preterm doğumlarda doğum endikasyonu ve yenidoğan morbiditesi arasında ilişki olup olmadığının değerlendirilmesi.
Gereç ve Yöntem: Bir üniversite hastanesinde meydana gelen 340/7–366/7 hafta arası (34 hafta ve 36 hafta 6 gün gebelikler) doğumlar 3 yıllık bir süre için incelendi. Doğum endikasyonları spontan ve tıbbi endikasyonla indüklenen doğumlar olarak sınıflandırıldı. Tıbbi endikasyonla indüklenen geç preterm doğumlar kanıta dayalı olan (ciddi preeklampsi, eklampsi, HELLP Sendromu, anormal fetal test, plasenta previa, kanamayla birlikte plasenta dekolmanı, stabil olmayan kötüye giden tıbbi durumlar) ve kanıta dayalı olmayan (hafif preeklampsi, normal fetal testlere eşlik eden intrauterin gelişme geriliği, normal fetal testlere eşlik eden oligohidramnioz, hafif stabil tıbbi durumlar) endikasyonlar olarak değerlendirildi.
Bulgular: Toplam geç preterm doğum sayısı 179 olarak bulundu. 118’i spontan, 61’i tıbbi endikasyonla indüklenen doğumlardı. Spontan geç preterm doğumların %76’sında membranların intakt, %24’ünde ise rüptüre olduğu bulundu. Tıbbi endikasyonla indüklenen geç preterm doğumların %52’si kanıta dayalı endikasyon ile doğurtulurken, %48’I ise kanıta dayalı olmayan endikasyonlar ile doğurtuldu. Yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı her 2 grupta da benzerdi. Yenidoğan yoğun bakıma yatış endikasyonları arasında tek anlamlı fark enfeksiyon oranlarında izlendi (%7 spontan grup, %33 tıbbi endikasyonla indüklenen grup p<0,001). Kanıta Dayalı Olmayan doğum grubundaki kadınlar, Kanıta Dayalı grubundaki kadınlara gore anlamlı olarak daha yaşlı olarak hesaplandı (31.6 vs. 27.9; p=0,01) . Yenidoğan yoğun bakım yatış oranları kanıta dayalı olan grupta anlamlı olarak daha yüksekti. (40% vs. 7% p=0.003)
Sonuç: tıbbi endikasyonla indüklenen geç preterm doğumlar olguların 1/3 ünü oluşturmakta ve yüksek neonatal enfeksiyon oranına sahip olarak izlendi. Aynı şekilde neonatal morbiditenin de kanıta dayalı grupta daha yüksek olduğu görülmüştür.
-
-
-
-
Aim: To evaluate the neonatal outcomes of late preterm births (LBPs) according to etiologic subgroups and to evaluate if there is any association between birth indication and neonatal morbidity in late preterm births.
Material and Method: Singleton pregnancies delivered between 340/7–366/7 weeks (34 weeks and 36 weeks 6 days of pregnancy) during a 3-year period at a tertiary care university hospital were studied. Indications for delivery were classified as either spontaneous or inducted with medical indication. Inducted with medical indication LPBs were categorized as either evidence-based (EB) (eg. severe preeclampsia/eclampsia, HELLP syndrome, abnormal fetal test, placenta previa or placental abruption with vaginal bleeding, and unstable/worsening medical conditions) or non evidence-based (NEB) (mild preeclampsia, intrauterine growth restriction with normal fetal test, oligohydramnios with normal fetal test, and mild/stable medical conditions).
Results: There were 179 LPBs; 118 (66%) spontaneous and 61 (34%) inducted with medical indication. 76% of spontaneous LPBs were preterm labor with intact membranes and 24% were premature preterm rupture of membranes. 52% of inducted with medical indication LPBs were EB and 48% were NEB. The frequencies of neonatal intensive care unit (NICU) admissions were similar between the groups. The only significant difference among indications was infection rates in NICU (7% in the spontaneous vs. 33% in the inducted with medical indication group; P<0.001). Women with NEB deliveries were significantly older (31,6 vs. 27,9; P=0,010). NICU admission rates were significantly higher in the EB group, when compared to the NEB group (40% vs. 7%; P=,003)
Conclusion: Inducted with medical indication LPBs consist of almost one third of all LPBs and accompany high rates of neonatal infections. Also among inducted with medical indication LPBs, neonatal morbidity is higher in cases with EB indications, when compared with the NEB subgroup.
-
-
-
-
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Kadın Hastalıkları ve Doğum |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | - |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 69 Sayı: 3 |