Amaç: Sağlık çalışanlarının tükenmişlik, depresyon, madde kullanımı ve intihar eğilimi, diğer insanlara göre daha yüksektir. Literatürde ödemonik (meaning) ve akış/bağlılık (flow) mutluluk yöneliminin iyi oluşu ve iş tatminini artırdığı, iş tatmininin de tükenmişlik ve depresyon gibi negatif iş sonuçlarını azalttığı yönünde bulgular bulunmaktadır. Sağlık çalışanları arasında madde kullanımının yüksek olması ve gelecekte de artış beklenmesi hedonik mutluluğa (pleasure) olan yönelime işaret etmektedir. Bu nedenle sağlık çalışanlarının mutluluk yönelimlerinin iş tatminleri üzerinde etkisinin olup olmadığının ve, pozitif ve negatif duyguların bu etki üzerinde düzenleyici bir rolü olup olmadığının araştırılması çalışmamızın temel amacıdır.
Yöntem: Bu araştırmada Peterson, Park ve Seligman (2005) tarafından "Mutluluğa Yönelimler ve Yaşam Doyumu: The Full Life Versus The Empty Life" başlıklı çalışmada oluşturulan hedonik, ödemonik ve bağlılık (akış) boyutlarından oluşan 18 maddelik ölçek kullanılmıştır. İş tatmini ölçeği olarak, Brayfield ve Rothe (1951) tarafından geliştirilen ve Türkçe’ye uyarlanan ölçek kullanılmıştır. Son olarak Watson vd. (1998) tarafından geliştirilen olumlu ve olumsuz duyguları ölçmeye yönelik ölçek kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan analiz yöntemleri aritmetik ortalama, güvenirlik testleri ve regresyon analizlerinden oluşmaktadır. Bu bilgiler elde edilen veriler lisanslı SPSS 25 paket programı ile analiz edilmiştir.
Bulgular: Araştırmamızda ödemonik, hedonik ve bağlılık mutluluk yönelimlerinin iş tatminini %19 düzeyinde açıklayabildiği tespit edilmiştir. Ödemonik ve katılım mutluluk yöneliminin iş tatmini üzerinde etkisinin olduğu ancak hedonik mutluluğun etkisinin olmadığı ortaya çıkmıştır. Sağlık çalışanlarının mutluluk yönelimlerinin iş tatmini üzerindeki etkisinde olumlu ve olumsuz duyguların düzenleyici rolü incelendiğinde, olumlu duyguların düzenleyici bir role sahip olmadığı ancak olumsuz duyguların düzenleyici bir role sahip olduğu ve etki düzeyini azalttığı tespit edilmiştir. Daha açık bir ifadeyle olumsuz duygular, sağlık çalışanlarının mutluluk yönelimlerinin iş tatmini üzerindeki etkisini azaltmaktadır. Araştırmada demografik özelliklere göre algı farklılıklarına ilişkin sonuçlar ayrıntılı olarak verilmektedir.
Sonuç: Etki oranı yüksek olmasa da sağlık profesyonellerinin gelecekte elde edecekleri daha büyük hedeflere ve mutluluklara, günlük zevk ve hedeflerden daha fazla öncelik verdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle hastane yöneticilerinin sağlık çalışanlarının katkılarını ve yarattıkları anlamı öne çıkaracak motivasyon kaynaklarını kullanmaları sağlık çalışanlarının iş tatminini artıracaktır. İş tatmini yüksek olan çalışanların tükenmişlik ve depresyon gibi sağlık sorunları azalacağından, daha kaliteli hizmet sunma olanağı artacaktır.
Örgütsel Davranış Mutluluk yönelimleri İş tatmini Sağlık Yönetimi Sağlık çalışanları
Purpose: Healthcare workers are more likely to experience burnout, depression, drug use, and suicidal tendencies than other people. There are findings in the literature that eudaimonic (meaning) and engagement (flow) happiness orientations increase well-being and job satisfaction, and job satisfaction decreases negative job outcomes such as burnout and depression. The high rate of substance use among healthcare workers and the expectation of an increase in the future indicate a tendency toward hedonic happiness (pleasure). Therefore, the main purpose of our study is to investigate whether the happiness orientations of healthcare professionals have an effect on their job satisfaction and whether positive and negative emotions have a moderating role on this effect.
Method: In this research, the 18-item scale consisting of hedonic, eudomanic and engagement dimensions created by Peterson, Park and Seligman (2005) in their study titled "Orientations To Happiness and Life Satisfaction: The Full Life Versus The Empty Life" was used. As a job satisfaction scale, the scale adapted to Turkish developed by Brayfield and Rothe (1951) was used. Finally, the scale to measure positive and negative emotions developed by Watson et al. (1998) were used. The analysis methods used in the research consist of arithmetic mean, reliability tests and regression analysis. The data obtained in this study were analyzed with the licensed SPSS 25 package program.
Findings: Our study revealed that eudaimonic, hedonic, and engagement happiness orientations collectively accounted for 19% of the variance in job satisfaction. Specifically, it was observed that eudaimonic and engagement happiness orientations positively influenced job satisfaction, whereas hedonic happiness orientation did not exhibit a significant effect. Moreover, when investigating the moderating role of positive and negative emotions in the relationship between healthcare workers' happiness orientations and job satisfaction, it was found that positive emotions did not moderate this relationship. However, negative emotions emerged as a moderator, attenuating the strength of the relationship. In essence, our findings suggest that negative emotions diminish the impact of healthcare professionals' happiness orientations on their job satisfaction. Additionally, detailed results regarding the perception differences based on demographic characteristics are presented in the study.
Result: Although the impact rate is not high, we can say that healthcare professionals prioritize the greater goals and happiness they will achieve in the future over daily pleasures and goals. Therefore, hospital managers' use of motivational resources that will highlight the contributions of healthcare professionals and the meaning they create will increase the job satisfaction of healthcare professionals. Since health problems such as burnout and depression will decrease in employees with high job satisfaction, the opportunity to provide higher quality services will increase.
Organizational Behavior Happiness orientations Job satisfaction Health Institutions Management Healthcare worker
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler (Diğer), İşletme |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 16 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 27 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 13 Sayı: 1 |