Bu çalışma, Kemaliye ilçesinde gıda olarak tüketilen bitkileri belirlemek ve bölgeye özgü yemekleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Bölgede 20 familyaya ait 37 taksonun gıda olarak farklı biçimlerde tüketildiği belirlenmiştir. Çalışma kapsamında yörede yaygın olarak üretilen 34 geleneksel yiyecek mürver reçeli, lök, beş ateş, karadut pekmezi, dut pekmezi, zitrin, kiriş, ceviz sürgünü, cevizli taze fasulye, pestil kavurma çullama , kör dolma, perhis dolması cevizli dolma , çavutlu un çorbası, kayısı kavurma, düğürcük, aşlık çorbası badiç , çökelik piyazı, yoğurtlu çorba, eset gaygana, küp tarhanası, kuru dut hoşafı, ayva galiyesi, kuru kemik yahnisi badiç yahnisi , zürbiye, un helvası, doldurma kaburga, göden, ekmek kavurma, kaburga pilavı, Kemaliye keşgeyi, gendüme pilavı ve peynir kavurma detaylı olarak incelenmiştir
The purpose of this study was to investigate the plants and typical foods consumed in Kemaliye district. It is found that 20 families, which includes 37 taxons are consumed as a food in different ways. In this study, a total of 34 traditional foods produced commonly in the district mürver reçeli, lök, beş ateş, kara dut pekmezi, dut pekmezi, zitrin, kiriş, ceviz sürgünü, cevizli taze fasulye, pestil kavurma çullama , kör dolma, perhis dolması cevizli dolma , çavutlu un çorbası, kayısı kavurma, düğürcük, aşlık çorbası badiç , çökelik piyazı, yoğurtlu çorba, eset gaygana, küp tarhanası, kuru dut hoşafı, ayva galiyesi, kuru kemik yahnisi badiç yahnisi , zürbiye, un helvası, doldurma kaburga, göden, ekmek kavurma, kaburga pilavı, Kemaliye keşgeyi, gendüme pilavı ve peynir kavurma were investigated in detail
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mayıs 2013 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2013 Cilt: 6 Sayı: 2 |
❖ Web of Science'da Özetlenmiş-Dizinlenmiş
{Ek Web of Science Dizinleri: Dizinlenmiş Zooloji Kayıtları] Clavariate Analytic, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.
❖ Kütüphaneler
Aberystwyth Üniversitesi; Tüm kütüphaneler; Bath Üniversitesi; Birmingham Üniversitesi; Cardiff Üniversitesi; City University London; CONSER (Not UK Holdings); Edinburgh Üniversitesi; Essex Üniversitesi; Exeter Üniversitesi; Eskişehir Teknik Üniversitesi Kütüphanesi; EZB Elektronik Dergiler Kütüphanesi; Feng Chia Üniversitesi Kütüphanesi; GAZİ Gazi Üniversitesi Kütüphanesi; Glasgow Üniversitesi; HEC-Ulusal Dijital Kütüphane; Hull Üniversitesi; Imperial College London; Kaohsinug Tıp Üniversitesi Kütüphanesi; ANKOS; Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi; Lancaster Üniversitesi; Libros PDF; Liverpool Üniversitesi; London Metropolitan Üniversitesi; London School of Economics and Political Science; Manchester Üniversitesi; National Cheng Kung Üniversitesi Kütüphanesi; National ILAN Üniversitesi Kütüphanesi; Nottingham Üniversitesi; Açık Üniversite; Oxford Üniversitesi; Queen Mary, University of London; Robert Gordon Üniversitesi; Royal Botanic Gardens, Kew; Sheffield Hallam Üniversitesi; Sheffield Üniversitesi; Shih Hsin Üniversitesi Kütüphanesi; Smithsonian Enstitüsü Kütüphaneleri; Southampton Üniversitesi; Stirling Üniversitesi; Strathclyde Üniversitesi; Sussex Üniversitesi; Ulusal Tarım Kütüphanesi (NAL); Ohio Kütüphane ve Bilgi Ağı; Trinity College Dublin; Washington Üniversitesi Kütüphaneleri; Vaughan Anıt Kütüphanesi; York Üniversitesi..
❖ Articles published in the journal “Biological Diversity and Conservation” are freely accessible. No article processing charge (APC) is charged.
❖ Web of Science {Ek Web of Science İndeksleri: Zooloji Kayıtları İndekslidir] Clavariate Analytic
❖ Bu dergi CrossRef;10.46309/biodicon. üyesidir.
❖ Makaleler ve dergi hakkında tüm ayrıntılar için lütfen ” http://www.biodicon.com“ ; "https://dergipark.org.tr/tr/yayin/biodicon" adresini ziyaret edin.
❖ Yazışma Adresi: Prof. Ersin YÜCEL, Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277 F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir/Türkiye
❖ E-posta / E-posta: biodicon@gmail.com;
❖ Web Adresi: http://www.biodicon.com; Türkçe: https://dergipark.org.tr/tr/pub/biodicon
❖ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
❖ ISSN 1308-5301 Baskı; ISSN 1308-8084 Çevrimiçi
❖ Yayım Başlangıç Tarihi 2008
❖ © Copyright by Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma-www.biodicon.com/ adresinden çevrimiçi olarak erişime açıktır. Tüm hakları saklıdır
. ❖ Yayımcı : ERSİN YÜCEL (https://www.ersinyucel.com.tr/)
❖ Bu dergi yılda üç sayı olarak yayımlanır. Eskişehir/Türkiye'de basılmaktadır.
❖ Bu dergide yayımlanan makalelerin her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir.
❖ Editör / Genel Yayın Yönetmeni : Prof.Dr. Ersin YÜCEL, https://orcid.org/0000-0001-8274-7578