Türkiye’de çeşitli hastalıkların tedavisinde halk tarafından kullanılan birçok bitki bulunmaktadır. Ağız ve diş sağlığı problemleri ise insanları etkileyen en yaygın infeksiyöz hastalıklardır. Etnobotanik araştırmaların taranması ile hazırlanan bu çalışmada Türkiye’de geleneksel tedavide ağız ve diş hastalıklarına karşı kullanılan 30 familyaya ait 76 tıbbi bitki rapor edilmiş ve bu taksonların bilimsel ve yöresel isimleri, familyaları, kullanılan kısımları ve kullanılış şekilleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca, her bitki türü için farmakolojik ve fitokimyasal çalışmalar da taranarak tartışılmıştır. Çalışmamızın sonuçlarına göre, diş ağrısı 41 taksonla halk tarafından en fazla sayıda tedavi edilen hastalıkdır ve onu 17 taksonla ağız yaraları izlemektedir. En yaygın kullanılan bitki ise Hyoscyamus niger L.’dir.
Etnobotanik ağız ve diş sağlığı tıbbi bitkiler geleneksel tıp Türkiye
Plants have been utilized to treat a wide range of diseases in Turkey. Dental caries is the most common infectious disease affecting humans. This paper was documented traditional knowledge on medicinal plants used to treat oral and dental diseases in Turkey. Pharmacological and phytochemical studies for each species were also reviewed. According to result of this study, 76 medicinal plants belonging to 30 families were reported. Toothache was the disorder treated by the highest number of species (41 taxa), followed by oral wounds (17 taxa). The most common used medicinal plant species was Hyoscyamus niger L.
ethnobotany oral and dental diseases medicinal plants traditional medicine Turkey
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2019 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mart 2018 |
Kabul Tarihi | 15 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1 |
❖ Web of Science'da Özetlenmiş-Dizinlenmiş
{Ek Web of Science Dizinleri: Dizinlenmiş Zooloji Kayıtları] Clavariate Analytic, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.
❖ Kütüphaneler
Aberystwyth Üniversitesi; Tüm kütüphaneler; Bath Üniversitesi; Birmingham Üniversitesi; Cardiff Üniversitesi; City University London; CONSER (Not UK Holdings); Edinburgh Üniversitesi; Essex Üniversitesi; Exeter Üniversitesi; Eskişehir Teknik Üniversitesi Kütüphanesi; EZB Elektronik Dergiler Kütüphanesi; Feng Chia Üniversitesi Kütüphanesi; GAZİ Gazi Üniversitesi Kütüphanesi; Glasgow Üniversitesi; HEC-Ulusal Dijital Kütüphane; Hull Üniversitesi; Imperial College London; Kaohsinug Tıp Üniversitesi Kütüphanesi; ANKOS; Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi; Lancaster Üniversitesi; Libros PDF; Liverpool Üniversitesi; London Metropolitan Üniversitesi; London School of Economics and Political Science; Manchester Üniversitesi; National Cheng Kung Üniversitesi Kütüphanesi; National ILAN Üniversitesi Kütüphanesi; Nottingham Üniversitesi; Açık Üniversite; Oxford Üniversitesi; Queen Mary, University of London; Robert Gordon Üniversitesi; Royal Botanic Gardens, Kew; Sheffield Hallam Üniversitesi; Sheffield Üniversitesi; Shih Hsin Üniversitesi Kütüphanesi; Smithsonian Enstitüsü Kütüphaneleri; Southampton Üniversitesi; Stirling Üniversitesi; Strathclyde Üniversitesi; Sussex Üniversitesi; Ulusal Tarım Kütüphanesi (NAL); Ohio Kütüphane ve Bilgi Ağı; Trinity College Dublin; Washington Üniversitesi Kütüphaneleri; Vaughan Anıt Kütüphanesi; York Üniversitesi..
❖ Articles published in the journal “Biological Diversity and Conservation” are freely accessible. No article processing charge (APC) is charged.
❖ Web of Science {Ek Web of Science İndeksleri: Zooloji Kayıtları İndekslidir] Clavariate Analytic
❖ Bu dergi CrossRef;10.46309/biodicon. üyesidir.
❖ Makaleler ve dergi hakkında tüm ayrıntılar için lütfen ” http://www.biodicon.com“ ; "https://dergipark.org.tr/tr/yayin/biodicon" adresini ziyaret edin.
❖ Yazışma Adresi: Prof. Ersin YÜCEL, Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277 F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir/Türkiye
❖ E-posta / E-posta: biodicon@gmail.com;
❖ Web Adresi: http://www.biodicon.com; Türkçe: https://dergipark.org.tr/tr/pub/biodicon
❖ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
❖ ISSN 1308-5301 Baskı; ISSN 1308-8084 Çevrimiçi
❖ Yayım Başlangıç Tarihi 2008
❖ © Copyright by Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma-www.biodicon.com/ adresinden çevrimiçi olarak erişime açıktır. Tüm hakları saklıdır
. ❖ Yayımcı : ERSİN YÜCEL (https://www.ersinyucel.com.tr/)
❖ Bu dergi yılda üç sayı olarak yayımlanır. Eskişehir/Türkiye'de basılmaktadır.
❖ Bu dergide yayımlanan makalelerin her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir.
❖ Editör / Genel Yayın Yönetmeni : Prof.Dr. Ersin YÜCEL, https://orcid.org/0000-0001-8274-7578