Bu çalışmada, geleneksel olarak üretilen susuz lahana turşusundan izole edilen laktik asit bakterilerinin (LAB) probiyotik özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla, İzmir ili çevresinde geleneksel yöntemlerle üretilen susuz lahana turşusu örneklerinden toplam 39 adet LAB izole edilmiştir. İzolatlara probiyotik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla farklı pH, sıcaklık ve tuz değerlerinde gelişim, safra tuzuna tolerans, %0.4 (v/v) fenole dayanıklılık, pepsin ve pankreatin varlığında gelişim, antimikrobiyal aktivite, antibiyotiklere karşı direnç, hemolitik aktivite ve β-Galaktosidaz aktivitesi analizleri uygulanmıştır. Çalışma kapsamında, tüm antibiyotiklere karşı direnç gösterdiği tespit edilen 4 adet izolat dışında (HL7, HL13, HL22 ve HL31), diğer tüm izolatların probiyotik olarak değerlendirilebileceği, ancak bu izolatlar içerisinden GL1, GL3, GL13, HL8, HL9, HL10, HL11, HL12, HL14, HL18, HL25, HL26, HL28, HL29, HL33 kodlu izolatların probiyotik potansiyellerinin, diğer izolatlardan düşük pH ve yüksek NaCl konsantrasyonunda gelişim, safra tuzu, fenol, pepsin ve pankreatin varlığında gelişim, geniş antimikrobiyal spektrum, yüksek antimikrobiyal etki, antibiyotiklere karşı duyarlılık ve β- galaktosidaz aktivitesi açısından değerlendirildiğinde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, susuz lahana turşusunun önemli bir probiyotik kaynağı olduğunu göstermiştir.
sauerkraut turşu probiyotik laktik asit bakterisi fermente sebze
Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP)
FYL-2018-20141
Bu çalışma, Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (BAP) tarafından desteklenmiştir (Proje Kodu: FYL-2018-20141).
The present study investigated the probiotic properties of lactic acid bacteria (LAB) isolated from traditionally produced sauerkraut. For this reason, total of thirty-nine isolates were obtained from sauerkraut produced at homes by traditional methods around Izmir city. Development of different pH, temperature and salt values, tolerance to bile salt, resistance to 0.4% (v/v) phenol, development in the presence of pepsin and pancreatin, antimicrobial activity, resistance to antibiotics, hemolytic activity and β-Galactosidase activity analyzes were applied to the isolates for determining probiotic properties. Within the scope of the study, except for four isolates (HL7, HL13, HL22 and HL31), which were found to be resistant to all antibiotics, all other isolates could be considered as probiotics. However, among these isolates, the probiotic potential of GL1, GL3, GL13, HL8, HL9, HL10, HL11, HL12, HL14 , HL18, HL25, HL26, HL28, HL29, HL33 was found higher than other isolates when investigated in terms of growth at low pH and high NaCl concentration, growth in the presence of bile salt, phenol, pepsin and pancreatin, broad antimicrobial spectrum, high antimicrobial effect, sensitivity to antibiotics and β-galactosidase activity. The results showed that sauerkraut is an important probiotic source.
sauerkraut pickle lactic acid bacteria fermented vegetables probiotics
FYL-2018-20141
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Koruma ve Biyolojik Çeşitlilik |
Bölüm | Research Article |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FYL-2018-20141 |
Erken Görünüm Tarihi | 14 Nisan 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2022 |
Gönderilme Tarihi | 8 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 15 Ocak 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 15 Sayı: 1 |
❖ Web of Science'da Özetlenmiş-Dizinlenmiş
{Ek Web of Science Dizinleri: Dizinlenmiş Zooloji Kayıtları] Clavariate Analytic, Medical Reads (RRS), CrossRef;10.46309/biodicon.
❖ Kütüphaneler
Aberystwyth Üniversitesi; Tüm kütüphaneler; Bath Üniversitesi; Birmingham Üniversitesi; Cardiff Üniversitesi; City University London; CONSER (Not UK Holdings); Edinburgh Üniversitesi; Essex Üniversitesi; Exeter Üniversitesi; Eskişehir Teknik Üniversitesi Kütüphanesi; EZB Elektronik Dergiler Kütüphanesi; Feng Chia Üniversitesi Kütüphanesi; GAZİ Gazi Üniversitesi Kütüphanesi; Glasgow Üniversitesi; HEC-Ulusal Dijital Kütüphane; Hull Üniversitesi; Imperial College London; Kaohsinug Tıp Üniversitesi Kütüphanesi; ANKOS; Anadolu Üniversitesi Kütüphanesi; Lancaster Üniversitesi; Libros PDF; Liverpool Üniversitesi; London Metropolitan Üniversitesi; London School of Economics and Political Science; Manchester Üniversitesi; National Cheng Kung Üniversitesi Kütüphanesi; National ILAN Üniversitesi Kütüphanesi; Nottingham Üniversitesi; Açık Üniversite; Oxford Üniversitesi; Queen Mary, University of London; Robert Gordon Üniversitesi; Royal Botanic Gardens, Kew; Sheffield Hallam Üniversitesi; Sheffield Üniversitesi; Shih Hsin Üniversitesi Kütüphanesi; Smithsonian Enstitüsü Kütüphaneleri; Southampton Üniversitesi; Stirling Üniversitesi; Strathclyde Üniversitesi; Sussex Üniversitesi; Ulusal Tarım Kütüphanesi (NAL); Ohio Kütüphane ve Bilgi Ağı; Trinity College Dublin; Washington Üniversitesi Kütüphaneleri; Vaughan Anıt Kütüphanesi; York Üniversitesi..
❖ Articles published in the journal “Biological Diversity and Conservation” are freely accessible. No article processing charge (APC) is charged.
❖ Web of Science {Ek Web of Science İndeksleri: Zooloji Kayıtları İndekslidir] Clavariate Analytic
❖ Bu dergi CrossRef;10.46309/biodicon. üyesidir.
❖ Makaleler ve dergi hakkında tüm ayrıntılar için lütfen ” http://www.biodicon.com“ ; "https://dergipark.org.tr/tr/yayin/biodicon" adresini ziyaret edin.
❖ Yazışma Adresi: Prof. Ersin YÜCEL, Sazova Mahallesi, Ziraat Caddesi, No.277 F Blok, 26005 Tepebaşı-Eskişehir/Türkiye
❖ E-posta / E-posta: biodicon@gmail.com;
❖ Web Adresi: http://www.biodicon.com; Türkçe: https://dergipark.org.tr/tr/pub/biodicon
❖ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/ Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma
❖ ISSN 1308-5301 Baskı; ISSN 1308-8084 Çevrimiçi
❖ Yayım Başlangıç Tarihi 2008
❖ © Copyright by Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma/Biyolojik Çeşitlilik ve Koruma-www.biodicon.com/ adresinden çevrimiçi olarak erişime açıktır. Tüm hakları saklıdır
. ❖ Yayımcı : ERSİN YÜCEL (https://www.ersinyucel.com.tr/)
❖ Bu dergi yılda üç sayı olarak yayımlanır. Eskişehir/Türkiye'de basılmaktadır.
❖ Bu dergide yayımlanan makalelerin her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir.
❖ Editör / Genel Yayın Yönetmeni : Prof.Dr. Ersin YÜCEL, https://orcid.org/0000-0001-8274-7578