Bu çalışmada, fırınlardan toplanan alüminyum tepsilerde pişirilen et yemeği örneklerinde alüminyum, krom, demir, bakır, çinko elementleri bakımından ağır metal migrasyonunun tespit edilmesi hedeflendi. Kayseri iline ait Bünyan, Sarıoğlan, Pınarbaşı, Sarız, Yahyalı, Develi, Yeşilhisar, Talas, Melikgazi, Kocasinan ilçelerinden toplamda 41 adet fırın et yemeği numunesi birer hafta aralıklarla Ocak ve Şubat 2020 tarihlerinde toplandı, soğuk zincir altında ve steril koşullarda laboratuvara getirildi. Buna ilaveten, deneysel olarak dokuz adet et yemeği numunesi de alüminyum migrasyonunu tespit edebilmek amacı ile alüminyum folyo, porselen ve cam kaplarda 150, 180 ve 200 °C’lerde pişirilerek hazırlandı. Çalışma için alınan tüm numunelerin, ön işlem olarak çözünürleştirme işlemi gerçekleştirildikten sonra ICP-MS cihazı ile ağır metal analizi gerçekleştirildi. Sonuç olarak, alüminyum folyo kaplarda pişirilen et yemeğinin 250 gramında 0,731 mg alüminyum tespit edildi. Haftalık olarak 70 kg’lık bir birey için kabul edilebilir alüminyum maruziyeti için üst limitin 140.0 mg olduğu göz önüne alınırsa bu yemeklerin tüketimi sonucunda kabul edilebilir limitin üstüne çıkılması sağlık açısından tehdit oluşturduğu sonucuna varıldı.
Bu çalışma ERÜ BAP tarafından desteklenen TYL-2020-9908 kodlu aynı isimli Yüksek Lisans Tezinden özetlenmiştir
ERÜ BAP Birimine çalışmayı destekledikleri için teşekkür ederiz.
In this study, the aim was to determine the migration of heavy metals, specifically aluminium, chromium, iron, copper, and zinc, in meat dishes cooked in aluminium trays collected from bakeries. A total of 41 oven-cooked meat samples were collected from the districts of Bünyan, Sarıoğlan, Pınarbaşı, Sarız, Yahyalı, Develi, Yeşilhisar, Talas, Melikgazi, and Kocasinan in Kayseri province at one-week intervals during January and February 2020. The samples were transported to the laboratory under sterile conditions and a cold chain.
In addition, nine experimental meat meal samples were prepared experimentally by cooking in aluminum foil, porcelain and glass containers at 150, 180 and 200 °C in order to detect aluminum migration. All samples taken for the study were pre-treated with solubilization and then analyzed for heavy metals by ICP-MS.As a result, 0.731 mg of aluminium was detected in 250 g of meat cooked in aluminium foil containers. Considering that the upper limit for acceptable aluminum exposure for a 70 kg individual is 140.0 mg on a weekly basis, it was concluded that consumption of these meals exceeding the acceptable limit posed a health threat.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Gıda Hijyeni ve Teknolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 16 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 22 Şubat 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 6 Sayı: 1 |