Deneme 2021 yılında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi deneme arazisinde kurulmuştur. Çalışmada oğulotu bitkisinde hasat zamanı ve organik gübre uygulamasının etkileri incelenmiştir. Denemede ana parsellere hasat zamanı, (çiçeklenme öncesi, çiçeklenme başlangıcı ve tam çiçeklenme dönemi) alt parsellere ise organik gübre uygulama dozları (kontrol, 0.8, 1.6 ve 2.4 L/da) yerleştirilmiştir. Çalışmada biçimlerde ortalama sonuçlar sırasıyla bitki boyunda 43.54 ve 35.10 cm, yeşil herba veriminde 879.62 ve 829.99 kg/da, drog herba veriminde 271.40 ve 242.35 kg/da, yaprak oranında % 60.75 ve 68.67, yeşil yaprak veriminde 544.11 ve 568.93 kg/da, drog yaprak veriminde 171.23 ve 167.30 kg/da, uçucu yağ oranında % 0.06 ve 0.18 ve uçucu yağ veriminde % 0.17 ve 0.43 olarak gerçekleşmiştir. Bileşenler bakımından 23 adet uçucu yağ bileşeni belirlenmiş ve birinci ile ikinci biçimlerde sırasıyla caryophyllene oxide ve citral ana bileşenler olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, Kayseri ilinde oğulotu bitkisinde tam çiçeklenme döneminde iki biçim alınamadığı belirlenmiştir. Bununla beraber yüksek yeşil herba, drog herba, drog yaprak ve uçucu yağ verimleri bakımından bitkinin en erken çiçeklenme başlangıcı döneminde hasat edilmesinin ve yüksek drog herba verimi bakımından ise 1.6 L/da organik gübrelemenin oğulotu tarımı için en uygun uygulamalar olduğu sonucuna varılmıştır.
Melissa officinalis hasat zamanı organik gübreleme drog yaprak verimi uçucu yağ verimi uçucu yağ bileşenleri
Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi
FYL-2021-10847
Bu çalışma Hanifi SEĞMEN’in yüksek lisans tezinden hazırlanmıştır. Ayrıca bu çalışma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi tarafından FYL-2021-10847 numaralı proje ile desteklenmiştir. Desteklerinden ötürü Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi’ne teşekkürlerimizi sunarız.
The experiment was established in 2021 in the field of Erciyes University Agricultural Research and Application Center according to the randomized blocks split-plots experimental design in with three replications. The effects of harvest time and organic fertilizer applications on lemon balm were investigated in the study. In the experiment, harvest time (pre-flowering, beginning of flowering and full flowering periods) was placed in the main plots, and organic fertilizer application doses (control, 0.8, 1.6 and 2.4 L/da) were placed in the sub-plots. The average results in the cuttings in the study were realized as 43.54 and 35.10 cm for plant height, 879.62 and 829.99 kg/da for fresh herb yield, 271.40 and 242.35 kg/da for dry herb yield, 60.75 and 68.67% for leaf ratio, 544.11 and 568.93 kg/da for fresh leaf yield, 171.23 and 167.30 kg/da for dry leaf yield, 0.06 and 0.18% for essential oil content, 0.17 and 0.43% for essential oil yield, respectively. In terms of components, 23 essential oil components were identified and caryophyllene oxide and citral were identified as the main components in the first and second cuttings, respectively. As a result of the study, it was determined that two cuttings could not be taken in full flowering period of lemon balm in Kayseri province. Also, it was concluded that harvesting the plant at the earliest flowering stage in terms of high fresh herb, dry herb, dry leaf and essential oil yields, and a dose of 1.6 L/da organic fertilization in terms of high dry herb yield are the most suitable practices for lemon balm cultivation.
Melissa officinalis harvest time organic fertilization dry leaf yield essential oil yield essential oil composititon
FYL-2021-10847
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FYL-2021-10847 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 18 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 18 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 40 Sayı: 1 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.