Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Oğulotu (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerine Hasat Zamanı ve Organik Gübrelemenin Etkileri

Yıl 2025, Cilt: 40 Sayı: 1, 93 - 106, 30.06.2025

Öz

Deneme 2021 yılında tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi deneme arazisinde kurulmuştur. Çalışmada oğulotu bitkisinde hasat zamanı ve organik gübre uygulamasının etkileri incelenmiştir. Denemede ana parsellere hasat zamanı, (çiçeklenme öncesi, çiçeklenme başlangıcı ve tam çiçeklenme dönemi) alt parsellere ise organik gübre uygulama dozları (kontrol, 0.8, 1.6 ve 2.4 L/da) yerleştirilmiştir. Çalışmada biçimlerde ortalama sonuçlar sırasıyla bitki boyunda 43.54 ve 35.10 cm, yeşil herba veriminde 879.62 ve 829.99 kg/da, drog herba veriminde 271.40 ve 242.35 kg/da, yaprak oranında % 60.75 ve 68.67, yeşil yaprak veriminde 544.11 ve 568.93 kg/da, drog yaprak veriminde 171.23 ve 167.30 kg/da, uçucu yağ oranında % 0.06 ve 0.18 ve uçucu yağ veriminde % 0.17 ve 0.43 olarak gerçekleşmiştir. Bileşenler bakımından 23 adet uçucu yağ bileşeni belirlenmiş ve birinci ile ikinci biçimlerde sırasıyla caryophyllene oxide ve citral ana bileşenler olarak tespit edilmiştir. Çalışma sonucunda, Kayseri ilinde oğulotu bitkisinde tam çiçeklenme döneminde iki biçim alınamadığı belirlenmiştir. Bununla beraber yüksek yeşil herba, drog herba, drog yaprak ve uçucu yağ verimleri bakımından bitkinin en erken çiçeklenme başlangıcı döneminde hasat edilmesinin ve yüksek drog herba verimi bakımından ise 1.6 L/da organik gübrelemenin oğulotu tarımı için en uygun uygulamalar olduğu sonucuna varılmıştır.

Destekleyen Kurum

Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi

Proje Numarası

FYL-2021-10847

Teşekkür

Bu çalışma Hanifi SEĞMEN’in yüksek lisans tezinden hazırlanmıştır. Ayrıca bu çalışma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi tarafından FYL-2021-10847 numaralı proje ile desteklenmiştir. Desteklerinden ötürü Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi’ne teşekkürlerimizi sunarız.

Kaynakça

  • Ağırağaç, Z. (2024). Bazı organik gübrelerin silajlık mısır üretiminde kullanım olanaklarının belirlenmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi, Van.
  • Akgül, A. (1993). Baharat Bilimi & Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği yayınları No:15, s: 133–135. Ankara.
  • Avci, A. B., Giachino, R. R. A. (2016). Harvest stage effects on some yield and quality characteristics of lemon balm (Melissa officinalis L.). Industrial Crops and Products 88:23-27.
  • Bademkıran, F., Çığ, A., Türkoğlu, N. (2018). Nergis (Narcissus cv. ’Royal Connection’) bitkisinin gelişimi üzerine katı ve sıvı solucan gübresi dozlarının etkileri. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 5(4):676-684.
  • Bahtiyarca Bağdat, R., Coşge, B. (2006). The essential oil of lemon balm (Melissa officinalis L.), its components and using fields. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1):116-121.
  • Baydar, H. (2021). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık, Genişletilmiş 9. Basım, Yayın No: 2328.
  • Baytop, T. (1984). Türkiye’de Bitkilerle Tedavi. İ.Ü. Eczacılık Fakültesi Yayınları No:40, İstanbul.
  • Baytop, T. (1999). Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). s:307. İlaveli İkinci Baskı, İstanbul Üniversitesi Yayınları, ISBN:975-420-021-1.
  • Ceylan, A. (1997). Tıbbi Bitkiler-II (Uçucu Yağ İçerenler). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:481, Ders Kitabı, 306 s.
  • Cosge, B., İpek, A., Gürbüz, B. (2009). GC/MS Analysis of herbage essential oil from lemon balms (Melissa officinalis L.) grown in Turkey. Journal of Applied Biological Sciences 3(2):149-152.
  • Çobanoğlu, M. S. (2023). Bazı bitkisel çözelti kombinasyon uygulamalarının soğuk stresi altındaki beyaz lahanaların büyümesine (Brassica oleracea var. Alba) etkisi. Journal of the Institute of Science and Technology, 13(2):889-898.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz F. (1987). Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021, Ders Kitabı: 295, Ankara.

Effects of Harvest Time and Organic Fertilization on Agronomic and Quality Characteristics of Lemon Balm (Melissa officinalis L.)

Yıl 2025, Cilt: 40 Sayı: 1, 93 - 106, 30.06.2025

Öz

The experiment was established in 2021 in the field of Erciyes University Agricultural Research and Application Center according to the randomized blocks split-plots experimental design in with three replications. The effects of harvest time and organic fertilizer applications on lemon balm were investigated in the study. In the experiment, harvest time (pre-flowering, beginning of flowering and full flowering periods) was placed in the main plots, and organic fertilizer application doses (control, 0.8, 1.6 and 2.4 L/da) were placed in the sub-plots. The average results in the cuttings in the study were realized as 43.54 and 35.10 cm for plant height, 879.62 and 829.99 kg/da for fresh herb yield, 271.40 and 242.35 kg/da for dry herb yield, 60.75 and 68.67% for leaf ratio, 544.11 and 568.93 kg/da for fresh leaf yield, 171.23 and 167.30 kg/da for dry leaf yield, 0.06 and 0.18% for essential oil content, 0.17 and 0.43% for essential oil yield, respectively. In terms of components, 23 essential oil components were identified and caryophyllene oxide and citral were identified as the main components in the first and second cuttings, respectively. As a result of the study, it was determined that two cuttings could not be taken in full flowering period of lemon balm in Kayseri province. Also, it was concluded that harvesting the plant at the earliest flowering stage in terms of high fresh herb, dry herb, dry leaf and essential oil yields, and a dose of 1.6 L/da organic fertilization in terms of high dry herb yield are the most suitable practices for lemon balm cultivation.

Proje Numarası

FYL-2021-10847

Kaynakça

  • Ağırağaç, Z. (2024). Bazı organik gübrelerin silajlık mısır üretiminde kullanım olanaklarının belirlenmesi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı, Doktora Tezi, Van.
  • Akgül, A. (1993). Baharat Bilimi & Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği yayınları No:15, s: 133–135. Ankara.
  • Avci, A. B., Giachino, R. R. A. (2016). Harvest stage effects on some yield and quality characteristics of lemon balm (Melissa officinalis L.). Industrial Crops and Products 88:23-27.
  • Bademkıran, F., Çığ, A., Türkoğlu, N. (2018). Nergis (Narcissus cv. ’Royal Connection’) bitkisinin gelişimi üzerine katı ve sıvı solucan gübresi dozlarının etkileri. Turkish Journal of Agricultural and Natural Sciences, 5(4):676-684.
  • Bahtiyarca Bağdat, R., Coşge, B. (2006). The essential oil of lemon balm (Melissa officinalis L.), its components and using fields. Anadolu Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1):116-121.
  • Baydar, H. (2021). Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Nobel Akademik Yayıncılık, Genişletilmiş 9. Basım, Yayın No: 2328.
  • Baytop, T. (1984). Türkiye’de Bitkilerle Tedavi. İ.Ü. Eczacılık Fakültesi Yayınları No:40, İstanbul.
  • Baytop, T. (1999). Türkiye’de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). s:307. İlaveli İkinci Baskı, İstanbul Üniversitesi Yayınları, ISBN:975-420-021-1.
  • Ceylan, A. (1997). Tıbbi Bitkiler-II (Uçucu Yağ İçerenler). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No:481, Ders Kitabı, 306 s.
  • Cosge, B., İpek, A., Gürbüz, B. (2009). GC/MS Analysis of herbage essential oil from lemon balms (Melissa officinalis L.) grown in Turkey. Journal of Applied Biological Sciences 3(2):149-152.
  • Çobanoğlu, M. S. (2023). Bazı bitkisel çözelti kombinasyon uygulamalarının soğuk stresi altındaki beyaz lahanaların büyümesine (Brassica oleracea var. Alba) etkisi. Journal of the Institute of Science and Technology, 13(2):889-898.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz F. (1987). Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metotları II). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 1021, Ders Kitabı: 295, Ankara.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Hanifi Seğmen 0000-0002-6647-8619

Erman Beyzi 0000-0002-0248-4227

Proje Numarası FYL-2021-10847
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi 18 Eylül 2024
Kabul Tarihi 18 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 40 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Seğmen, H., & Beyzi, E. (2025). Oğulotu (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerine Hasat Zamanı ve Organik Gübrelemenin Etkileri. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 40(1), 93-106.
AMA Seğmen H, Beyzi E. Oğulotu (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerine Hasat Zamanı ve Organik Gübrelemenin Etkileri. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. Haziran 2025;40(1):93-106.
Chicago Seğmen, Hanifi, ve Erman Beyzi. “Oğulotu (Melissa Officinalis L.) Bitkisinin Agronomik Ve Kalite Özellikleri Üzerine Hasat Zamanı Ve Organik Gübrelemenin Etkileri”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 40, sy. 1 (Haziran 2025): 93-106.
EndNote Seğmen H, Beyzi E (01 Haziran 2025) Oğulotu (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerine Hasat Zamanı ve Organik Gübrelemenin Etkileri. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 40 1 93–106.
IEEE H. Seğmen ve E. Beyzi, “Oğulotu (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerine Hasat Zamanı ve Organik Gübrelemenin Etkileri”, Çukurova Tarım Gıda Bil. Der., c. 40, sy. 1, ss. 93–106, 2025.
ISNAD Seğmen, Hanifi - Beyzi, Erman. “Oğulotu (Melissa Officinalis L.) Bitkisinin Agronomik Ve Kalite Özellikleri Üzerine Hasat Zamanı Ve Organik Gübrelemenin Etkileri”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 40/1 (Haziran 2025), 93-106.
JAMA Seğmen H, Beyzi E. Oğulotu (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerine Hasat Zamanı ve Organik Gübrelemenin Etkileri. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2025;40:93–106.
MLA Seğmen, Hanifi ve Erman Beyzi. “Oğulotu (Melissa Officinalis L.) Bitkisinin Agronomik Ve Kalite Özellikleri Üzerine Hasat Zamanı Ve Organik Gübrelemenin Etkileri”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, c. 40, sy. 1, 2025, ss. 93-106.
Vancouver Seğmen H, Beyzi E. Oğulotu (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Agronomik ve Kalite Özellikleri Üzerine Hasat Zamanı ve Organik Gübrelemenin Etkileri. Çukurova Tarım Gıda Bil. Der. 2025;40(1):93-106.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.


logo_224x57_white.gif       ResearchBib User Pictureroot indexing ile ilgili görsel sonucu