BibTex RIS Kaynak Göster

TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi

Yıl 2013, Yıl: 2013 Sayı: 1, 110 - 112, 01.02.2013

Öz

Her geçen gün insan sağlığı açısından organik gıdalara olan talep artmaktadır. 2009 yılı verilerine göre organik tarım alanı 120 ülkede 37.2 milyon hektara ulaşmıştır. Ülkemiz, genç insan gücünün yanında, iklim ve toprak karakterlerinin çeşitliliği, 10.000’den fazla türde son derece zengin biyolojik çeşitliliği ve asırlardır süregelen tarımsal bilgi birikimine rağmen organik tarım dünyasında oldukça geride ve küçük bir üretici konumundadır. Ülkemizde geçiş sürecinde 216 üründe 510.033 ha alanda organik üretim yapılmaktadır.Düzey 2 İstatistiki Bölge Birimleri, "Düzey 3" kapsamındaki komşu illerin gruplandırılması sonucu tanımlanmış olup, 26 adettir. Doğu Karadeniz Bölgesi TR90 kodu ile bu bölgelerden biridir. Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden oluşmaktadır. Bölgedeki 2.289 adet çiftçi, 72 üründe 6.118 ha alanda organik üretim yamaktadır. Türkiye’de üretilen organik tarla bitkilerinin %11.3’ü ve organik tahıl üretiminin %17’si Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bulunmaktadır. Türkiye’de organik tritikalenin %48’i Doğu Karadeniz Bölgesi’nde üretilmektedir. Bölgedeki organik tahılların %97.6’sı hayvan yemi amacı ile üretilmektedir.Bölgede en fazla organik üretim miktarına sahip tahıllar mısır (%94.3), arpa (%2.8), buğday (%2.1), Çeltik (%0.3) ve Yulaf (%0.3) şeklinde sıralanmaktadır. Bölge illeri arasında organik tahıl üretiminin yaklaşık %95’i Gümüşhane ve %5’i Artvin illerinde üretilmektedir. Bölgedeki toplam tahıl üretiminin %5’inin organik olarak yetiştirildiği düşünülürse, organik üretim potansiyelinin arttırılmasının mümkün olduğu görülmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA58KS27SY
Bölüm Derleme
Yazarlar

Mustafa Yıldırım

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Yıl: 2013 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yıldırım, M. (2013). TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi. Turkish Journal of Scientific Reviews(1), 110-112.
AMA Yıldırım M. TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi. Turkish Journal of Scientific Reviews. Şubat 2013;(1):110-112.
Chicago Yıldırım, Mustafa. “TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi”. Turkish Journal of Scientific Reviews, sy. 1 (Şubat 2013): 110-12.
EndNote Yıldırım M (01 Şubat 2013) TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 110–112.
IEEE M. Yıldırım, “TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi”, Turkish Journal of Scientific Reviews, sy. 1, ss. 110–112, Şubat 2013.
ISNAD Yıldırım, Mustafa. “TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi”. Turkish Journal of Scientific Reviews 1 (Şubat 2013), 110-112.
JAMA Yıldırım M. TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi. Turkish Journal of Scientific Reviews. 2013;:110–112.
MLA Yıldırım, Mustafa. “TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi”. Turkish Journal of Scientific Reviews, sy. 1, 2013, ss. 110-2.
Vancouver Yıldırım M. TR90 Bölgesi’nde Organik Tahıl Üretimi. Turkish Journal of Scientific Reviews. 2013(1):110-2.