In this study the effects of nisin used at different concentrations (0.2%, 0.4% and 0.8% w/v) on the fatty acids profile of vacuum-packed sea bass (Dicentrarchus labrax) fillets were investigated during the 18 day of cold storage period. As a result of the fatty acid analysis throughout storage high concentration saturated fatty acids (SFA) were determined as myristic acid (C14:0), palmitic acid (C16:0) and stearic acid (C18:0) and high concentrations of monounsaturated fatty acids (MUFA) were determined as palmitoleic acid (C16:1), oleic acid (C18:1n9), waxenic acid (C18:1n7), eicozenoic acid (C20:1n9). Polyunsaturated fatty acids (PUFA) which were determined at high concentration were linoleic acid (C18:2n6), linolenic acid (C18:3n3), eicosapentaenoic acid (EPA, C20:5n3) and decosahexaenoic acid (DHA, C22:6n3). At the end of the storage period, saturated fatty acid levels in the control and nisin treatment groups increased and monounsaturated and polyunsaturated fatty acid levels generally decreased. This is thought to be related to the transformation of especially unsaturated fatty acids to peroxides and aldehydes, ketones and alcohols as a result of auto-oxidation reactions. In the present study, lowest polyunsaturated fatty acid levels were found in the control group on the last day of the storage period. Among treatment groups, 0.8% nisin group gave the highest PUFA content. It was thought that the application of nisin delay the auto-oxidation reactions of unsaturated fatty acids. It was thought that the type of oil used to prepare nanoemulsions can have a positive effect on fatty acid compositions. As a result, it is thought that the nisin depending on the dose used can have a positive effect on fatty acid compositions of seabass fillets.
Bu çalışmada, farklı konsantrasyonlarda (% 0.2, % 0.4 ve % 0.8) kullanılan nisinin vakum paketlenerek soğukta depolanan levrek (Dicentrarchus labrax) filetolarının yağ asitleri profilleri üzerine etkileri 18 günlük depolama süresi boyunca araştırılmıştır. Depolama günleri boyunca yapılan yağ asidi analizleri sonucunda yüksek oranlarda tespit edilen doymuş yağ asitleri (SFA) miristik asit (C14:0), palmitik asit (C16:0), stearik asit (C18:0) olarak belirlenmişken, yüksek oranlarda belirlenen tekli doymamış yağ asitleri (MUFA) palmitoleik asit (C16:1), oleik asit (C18:1n9), vaksenik asit (C18:1n7), eikozenoik asit (C20:1n9) olarak belirlenmiştir. Yüksek oranlarda tespit edilen çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) ise linoleik asit (C18:2n6), linolenik asit (C18:3n3), eikosapentaenoik asit (EPA, C20:5n3) ve dekosaheksaenoik asit (DHA, C22:6n3) olmuştur. Depolama periyodunun sonunda, kontrol ve nisin muamele gruplarındaki doymuş yağ asidi seviyeleri artmış ve tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asidi seviyeleri genel olarak düşmüştür. Bu durum, özellikle doymamış yağ asitlerinin oto-oksidasyon reaksiyonlarının bir sonucu olarak ilk olarak peroksitlere ve ikincil olarak da aldehitler, ketonlar ve alkollere dönüşmesi ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, kontrol grubunda depolama süresinin son günü en düşük çoklu doymamış yağ asidi seviyeleri bulunmuştur. Muamele grupları arasında, % 0.8 nisin grubu en yüksek PUFA içeriğine sahip olmuştur. Nisin uygulanmasının, doymamış yağ asitlerinin oto-oksidasyon reaksiyonlarını geciktirdiği düşünülmektedir. Nisinin kullanılan doza bağlı olarak levrek filetolarının yağ asidi bileşimleri üzerinde olumlu bir etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2020 |
Gönderilme Tarihi | 29 Mayıs 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 37 Sayı: 1 |