This study was carried out to investigate the effects of different drying methods applied on some important quality traits of basil cultivars (Moonlight, Midnight and Large Sweet) harvested in Kayseri ecological conditions. In the study, 6 different drying methods (sun, ventilated room condition, microwave, oven, convective and hybrid drying conditions) were tested on the harvested basil cultivars. In the study, moisture rate in fresh herb, fresh herb yield, dry herb yield, essential oil content in fresh herb, essential oil content in dry herb, vitamin C amount in the plant and essential oil components were investigated in basil cultivars. At the end of the study, it was determined that the applied drying methods significantly affected the essential oil content in dry herb and vitamin C amount in the plant. In addition, as a result of the research, it was found that the moisture rate in fresh herb varied between 84.61-86.96%, the fresh herb yield varied between 673.16-862.50 kg/da, the dry herb yield varied between 100.78-127.96 kg/da, the essential oil content in fresh herb varied between 0.04-0.07%, the essential oil content in dry herb varied between 0.14-0.51% and the vitamin C amount in the plant varied between 31.41-77.71 mg/L. In addition, linalool appeared as the main component in all three cultivars according to the essential oil component analyses. In the research, drying method under ventilated room condition was determined as the recommendable application in terms of essential oil content in dry herb for the Midnight cultivar. Moreover, sun drying method for the Moonlight cultivar, convective drying method for the Midnight cultivar and hybrid drying method for the Large sweet cultivar can be recommended as they show high essential oil composition.
Ocimum basilicum basil drying methods essential oil content vitamin C essential oil components
FYL-2023-12960
Bu çalışma, Kayseri ekolojik koşullarında hasat edilen fesleğen çeşitlerinin (Moonlight, Midnight ve Large Sweet) bazı önemli kalite özellikleri üzerine uygulanan farklı kurutma yöntemlerinin etkilerini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada hasat edilen fesleğen çeşitleri üzerinde 6 farklı kurutma yöntemi (Güneşte, havalandırmalı oda koşulunda, mikrodalgada, etüvde, konvektif ve hibrit koşullarda kurutma) denenmiştir. Çalışmada fesleğen çeşitlerinde yaş herbada nem oranı, yaş herba verimi, kuru herba verimi, yaş herbada uçucu yağ oranı, kuru herbada uçucu yağ oranı, bitkide C vitamini miktarı ve uçucu yağ bileşenleri incelenmiştir. Çalışma sonucunda, uygulanan kurutma yöntemlerinin kuru herbada uçucu yağ oranı ve bitkide C vitamini miktarı özelliklerini önemli düzeyde etkilediği belirlenmiştir. Ayrıca araştırma sonucunda yaş herbada nem oranının % 84.61-86.96, yaş herba veriminin 673.16-862.50 kg/da, kuru herba veriminin 100.78-127.96 kg/da, yaş herbada uçucu yağ oranının % 0.04-0.07, kuru herbada uçucu yağ oranının % 0.14-0.51 ve bitkide C vitamini miktarının ise 31.41-77.71 mg/L arasında değiştiği tespit edilmiştir. Bununla beraber yapılan uçucu yağ bileşen analizlerinde her üç çeşitte de linalol ana bileşen olarak ortaya çıkmıştır. Araştırmada kuru herbada uçucu yağ oranı bakımından Midnight çeşidinde havalandırmalı oda koşulunda kurutma yöntemi önerilebilir uygulama olarak belirlenmiştir. Bununla beraber Moonlight çeşidinde güneşte, Midnight çeşidinde konvektif ve Large sweet çeşidinde ise hibrit kurutma yöntemleri yüksek uçucu yağ bileşen içeriği göstermesi bakımından ön plana çıkmıştır.
Ocimum basilicum fesleğen kurutma yöntemleri uçucu yağ oranı C vitamini uçucu yağ bileşenleri
Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi
FYL-2023-12960
Bu çalışma Cemil AYAN isimli öğrencinin yüksek lisans tez sonuçlarından hazırlanmıştır. Ayrıca bu çalışma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü tarafından FYL-2023-12960 nolu proje ile desteklenmiştir. Desteklerinden dolayı Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü’ne teşekkürlerimizi sunarız.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FYL-2023-12960 |
Erken Görünüm Tarihi | 19 Mart 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 23 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 2 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1 |