Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Production Projection of Organic Forage Plants Cultivated in Turkey

Yıl 2025, Cilt: 8 Sayı: 1, 76 - 81, 30.06.2025
https://doi.org/10.55257/ethabd.1661551

Öz

Forage crops are important inputs in animal production and are known for their effects, such as improving soil structure and increasing the yield and quality of plants to be grown in the crop rotation. In order to meet the need for organic roughage, first of all, organic meadows and pastures, as well as areas where organic forage crops are grown, are of great importance. This study used the production amounts of vetch, sainfoin, silage corn, alfalfa, and oat plants in organic status and transitional status for 2014-2023 to estimate the production amounts for the next 10 years. Using the calculated projection coefficients, it was estimated that the production amounts of vetch, sainfoin, and alfalfa plants in organic status would decrease in 2033, and the production amounts of oat and silage corn plants would increase. It was predicted that the production amounts of sainfoin and alfalfa plants in transitional status would decrease in 2033, and the production amounts of vetch, oat, and silage corn plants would increase in 2033.

Kaynakça

  • Balabanlı, C., Cirit, Y., Kayacan, S., Bıçakçı, E., & Yüksel, O. (2016). Yem bitkileri tarımında üretici davranışlarının belirlenmesi: Isparta İli Örneği. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-2), 259-264.
  • Bilgili, U. Sürdürülebilir Tarım Uygulamalarında Yem Bitkileri Çalıştayı Bildiriler, 128.
  • Demir, B. (2013). Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu. Alınteri, 24(B): 29-34.
  • Demirel, F., & Eren, B. (2020). Production projection of einkorn and emmer wheat cultivated in Turkey. Journal of Agriculture, 3(1), 1-5.
  • Gül, E. (2006). Bazı buğdaygil yem bitkilerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi (Master's thesis, Ankara Universitesi (Turkey)).
  • İncetekin, M., & Özaktan, H. (2024a). Türkiye’de Yetiştirilen Organik Statüdeki Serin İklim Tahıllarının Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi , vol.7, no.2, 47-53.
  • İncetekin, M., & Özaktan, H. (2024b). Production Projection of Edible Grain Legumes with Organic Status Grown in Türkiye. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 7(2), 94-100.
  • Keskin, B., Temel, S., & Eren, B. (2020). Iğdır ekolojik şartlarında bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin ot verimleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 757-764.
  • Kodaş, R., Er, C. 2012. Tahıllarda Organik Yetiştiricilik. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1):103-116.
  • Kurtar, E. S., & Ayan, A. K. (2004). Organik Tarım ve Türkiye'deki Durumu. J. of Fac. of. Agric., OMU, 19(1), 56-64.
  • Özkan, U. (2020). Türkiye yem bitkileri tarımına karşılaştırmalı genel bakış ve değerlendirme. Turkish Journal of Agricultural Engineering Research, 1(1), 29-43.
  • Sağlam, S., Özaktan, H., 2012. Organik Tarımın Amacı ve Avantajları. Tarım Türk Dergisi, 35(7):126-130.
  • Say, A. (2024). Badem Üretiminde Verimlilik ve Sürdürülebilirlik: Projeksiyon Temelli Bir Yaklaşım. Journal of Agriculture, 7(2), 177-183.
  • Sümbül, A., & Yıldız, E. (2022). Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan sofralık, kurutmalık ve şaraplık üzümlerin üretim projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 5(1), 17-22.
  • Şahin, Z., & Aydoğdu, M. H. (2021). Türkiye’de Son Dönemlerde Yerfıstığı Üretim ve Tüketiminin Trend Analizi. Proceedings Book, 49.
  • Şakiroğlu, M., İlhan, D., Kaya, M. M., Demirözoğul, O., Uluçay, O., & Eren, B. (2011). Moleküler Veriler Işığında Medicago sativa L. Tür Kompleksinin Mevcut Durumu. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(1), 32-42.
  • Tan, M., & Yolcu, H. (2021). Current status of forage crops cultivation and strategies for the future in Turkey: A review. Journal of Agricultural Sciences, 27(2), 114-121.
  • Topçu, G. D., & Özkan, Ş. S. (2017). Türkiye ve Ege bölgesi çayır-mera alanları ile yem bitkileri tarımına genel bir bakış. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 21-28.
  • Tufan, Y., Kurt, A. N., & Özkurt, M. (2023). Sürdürülebilir Tarım Açısından Yem Bitkilerinin Önemi. Uluslararası Güncel Akademik Çalışmalar Konferansı, 19-20.
  • Tunç. Y., & Yılmaz, K.U. (2023). Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Subtropik İklim Meyvelerinin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 6(1):17-22.
  • Uzun, A., Öz, M., Karasu, A., Başar, H., Turgut, İ., Tanju Göksoy, A., & Açıkgöz, E. (2005). Yeşil yem ve gübreleme amacıyla yetiştirilen adi fiğ (Vicia sativa L.)'den sonraki mısırın verim özellikleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2), 83-96.
  • Yavuz, T., Kır, H., & Gül, A. (2020). Türkiye’de Kaba Yem Üretim Potansiyelinin Değerlendirilmesi: Kırşehir İli Örneği. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7(3): 345-352.

Türkiye’de Tarımı Yapılan Organik Yem Bitkilerinin Üretim Projeksiyonu

Yıl 2025, Cilt: 8 Sayı: 1, 76 - 81, 30.06.2025
https://doi.org/10.55257/ethabd.1661551

Öz

Yem bitkileri hayvansal üretimde önemli bir girdi olmakla beraber, toprak yapısını iyileştirmek, ekim nöbetinde kendinden sonra yetiştiriciliği gerçekleştirilecek bitkilerin verim ve kalitesini artırmak gibi etkileriyle bilinmektedir. Organik kaba yem ihtiyacının karşılanabilmesi için öncelikle organik çayır ve meralar, daha sonra ise organik yem bitkileri yetiştiriciliği yapılan alanlar büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada 2014-2023 yıllarına ait organik statüdeki ve geçiş süreci statüsündeki fiğ, korunga, silajlık mısır, yonca ve yulaf bitkilerinin üretim miktarları kullanılarak gelecek 10 yıldaki üretim miktarlarının tahminlemesi gerçekleştirilmiştir. Hesaplanan projeksiyon katsayıları kullanılarak organik statüdeki fiğ, korunga ve yonca bitkilerinin üretim miktarlarında 2033 yılında azalış, yulaf ve silajlık mısır bitkilerinin üretim miktarlarında artış meydana geleceği tahmin edilmiştir. Geçiş süreci statüsündeki korunga ve yonca bitkilerinin üretim miktarlarında 2033 yılında azalış, fiğ, yulaf ve silajlık mısır bitkilerinin üretim miktarlarında 2033 yılında artış meydana geleceği öngörülmüştür.

Kaynakça

  • Balabanlı, C., Cirit, Y., Kayacan, S., Bıçakçı, E., & Yüksel, O. (2016). Yem bitkileri tarımında üretici davranışlarının belirlenmesi: Isparta İli Örneği. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-2), 259-264.
  • Bilgili, U. Sürdürülebilir Tarım Uygulamalarında Yem Bitkileri Çalıştayı Bildiriler, 128.
  • Demir, B. (2013). Mersin İlinin Tarımda Teknoloji Kullanım Projeksiyonu. Alınteri, 24(B): 29-34.
  • Demirel, F., & Eren, B. (2020). Production projection of einkorn and emmer wheat cultivated in Turkey. Journal of Agriculture, 3(1), 1-5.
  • Gül, E. (2006). Bazı buğdaygil yem bitkilerinin verim ve verim öğelerinin belirlenmesi (Master's thesis, Ankara Universitesi (Turkey)).
  • İncetekin, M., & Özaktan, H. (2024a). Türkiye’de Yetiştirilen Organik Statüdeki Serin İklim Tahıllarının Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi , vol.7, no.2, 47-53.
  • İncetekin, M., & Özaktan, H. (2024b). Production Projection of Edible Grain Legumes with Organic Status Grown in Türkiye. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 7(2), 94-100.
  • Keskin, B., Temel, S., & Eren, B. (2020). Iğdır ekolojik şartlarında bazı yonca (Medicago sativa L.) çeşitlerinin ot verimleri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 7(3), 757-764.
  • Kodaş, R., Er, C. 2012. Tahıllarda Organik Yetiştiricilik. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26(1):103-116.
  • Kurtar, E. S., & Ayan, A. K. (2004). Organik Tarım ve Türkiye'deki Durumu. J. of Fac. of. Agric., OMU, 19(1), 56-64.
  • Özkan, U. (2020). Türkiye yem bitkileri tarımına karşılaştırmalı genel bakış ve değerlendirme. Turkish Journal of Agricultural Engineering Research, 1(1), 29-43.
  • Sağlam, S., Özaktan, H., 2012. Organik Tarımın Amacı ve Avantajları. Tarım Türk Dergisi, 35(7):126-130.
  • Say, A. (2024). Badem Üretiminde Verimlilik ve Sürdürülebilirlik: Projeksiyon Temelli Bir Yaklaşım. Journal of Agriculture, 7(2), 177-183.
  • Sümbül, A., & Yıldız, E. (2022). Türkiye’de yetiştiriciliği yapılan sofralık, kurutmalık ve şaraplık üzümlerin üretim projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 5(1), 17-22.
  • Şahin, Z., & Aydoğdu, M. H. (2021). Türkiye’de Son Dönemlerde Yerfıstığı Üretim ve Tüketiminin Trend Analizi. Proceedings Book, 49.
  • Şakiroğlu, M., İlhan, D., Kaya, M. M., Demirözoğul, O., Uluçay, O., & Eren, B. (2011). Moleküler Veriler Işığında Medicago sativa L. Tür Kompleksinin Mevcut Durumu. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 4(1), 32-42.
  • Tan, M., & Yolcu, H. (2021). Current status of forage crops cultivation and strategies for the future in Turkey: A review. Journal of Agricultural Sciences, 27(2), 114-121.
  • Topçu, G. D., & Özkan, Ş. S. (2017). Türkiye ve Ege bölgesi çayır-mera alanları ile yem bitkileri tarımına genel bir bakış. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(1), 21-28.
  • Tufan, Y., Kurt, A. N., & Özkurt, M. (2023). Sürdürülebilir Tarım Açısından Yem Bitkilerinin Önemi. Uluslararası Güncel Akademik Çalışmalar Konferansı, 19-20.
  • Tunç. Y., & Yılmaz, K.U. (2023). Türkiye’de Yetiştiriciliği Yapılan Bazı Subtropik İklim Meyvelerinin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 6(1):17-22.
  • Uzun, A., Öz, M., Karasu, A., Başar, H., Turgut, İ., Tanju Göksoy, A., & Açıkgöz, E. (2005). Yeşil yem ve gübreleme amacıyla yetiştirilen adi fiğ (Vicia sativa L.)'den sonraki mısırın verim özellikleri. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 19(2), 83-96.
  • Yavuz, T., Kır, H., & Gül, A. (2020). Türkiye’de Kaba Yem Üretim Potansiyelinin Değerlendirilmesi: Kırşehir İli Örneği. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 7(3): 345-352.
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Melike İncetekin 0000-0001-7759-4693

Hamdi Özaktan 0000-0001-8869-4526

Erken Görünüm Tarihi 5 Mayıs 2025
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi 19 Mart 2025
Kabul Tarihi 28 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA İncetekin, M., & Özaktan, H. (2025). Türkiye’de Tarımı Yapılan Organik Yem Bitkilerinin Üretim Projeksiyonu. Erciyes Tarım Ve Hayvan Bilimleri Dergisi, 8(1), 76-81. https://doi.org/10.55257/ethabd.1661551