Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A quantitative analysis of the truffle market in the Western Mediterranean Region using the R'WOT Technique

Yıl 2025, Cilt: 1 Sayı: 1, 29 - 43, 31.07.2025

Öz

Specialty food products are part of a market that has attracted attention in recent years. The demand for these products is growing. Forests are also the source of different types of special food products. Among them, truffles (genus Tuber) are a kind of specially grown forest product and edible mushrooms with a complex life cycle. The aim of this study; To carry out SWOT analyses for the development of the truffle market in the Western Mediterranean region, and then to ensure that the strategies to be followed for this market are prioritized in a participatory manner. In the study, "snowball (chain) sampling" was applied. The participants of the study consisted of representatives of the following interest group consisting of a total of 112 people: master chefs, distributors, truffle collectors and growers (producers), representatives of the Forestry Organization, restaurateurs, retailers and truffle experts. In this study, "R'WOT Technique" was used as a method. When the findings and results of the research are examined, according to all the participants included in the study and the R'WOT Technique analysis, "Application of environmentally friendly cultivation methods" and "Advantages" are the most prominent factors of the SWOT group. All participants of the study prioritized the factor of "Lack of experienced staff" in the "Weaknesses" SWOT group. Again, among the factors in the "Opportunities/Possibilities" SWOT group, the factor of "having the potential to be used in tourism" was determined as the most priority factor for all participants. Finally, according to all respondents, the "Challenges encountered in the truffle market" factor was the highest priority factor of the "Threats/Hazards" SWOT group.

Kaynakça

  • Acar, G., Önalan, İ., 2019: Evaluation of Critical Factors in Industry 4.0 Transition Processes by R’WOT Analysis. 1st International Data Science & Engineering Symposium, May 02-03, 2019, Karabük University Publishing, 41, 265-266, Karabük.
  • Baltacı, A., 2018: A conceptual study on sampling methods and sample volume problematic in qualitative research. Bitlis Eren University, Journal of Social Sciences Institute, Volume: 7, Issue: 1, June, Pages: 231-274.
  • Ciani, A., Granetti, B., Vincenti, D., 1992: Il Tartufo in Italia e nel mondo: aree di produzione, mercato e prezzi. L' Informatore Agrario.
  • Dönmez, Y., Gökyer, E., Aşkın, F. K., 2015: Safranbolu Yörük Köyü ve Yakın Çevresinin Ekoturizm Potansiyelinin R'WOT Analizi ile Değerlendirilmesi. Karabük Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Özel Sayı: 1, 70-83, Karabük.
  • FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), 2002: Non-wood forest products. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/forestry/FOP/FOPW/NWFP/new/nwfp.htm, Date of Access: 28.06.2010.
  • Gürbüz, F., Öztürk, E., 2013: Bir Tekstil Sanayi Sevkiyat Bölümünde R’WOT Analizi Uygulaması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 29 (3), 247-253.
  • Gold, M. A., Godsey, L. D., Josiah, S. J., 2004: Markets and marketing strategies for agroforestry specialty products in North America. Agroforestry Systems, (61), 371-382.
  • Kayacan, A., Alkan, S., Yılmaz, E., Bayır, Y., Alkan, U., 2020: Ormancılık Çalışmalarını Kamuoyuna Duyuracak Etkili Kitle İletişim Araçlarına Yönelik Mevcut Durum Analizi (Isparta OBM Örneği). Ormancılık Araştırma Dergisi, 7 (2), 131-146.
  • Kılıçaslan, Ç., Malkoç, E., Özkan, M. B., Tunçalp, G., Aydın, A. O., 2012: Kentsel Sit Yerleşimlerinde Dış Mekân Yaşantısının Değerlendirilmesi: Şirince Köyü, Selçuk. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 49 (3): 265-274.
  • Koç Basaran, Y., 2017: Sampling theory in social sciences. Journal of Academic Social Research, 5, (47), June, Pages: 480-495.
  • Köse, M., Daşdemir, İ., Yurdakul Erol, S., Yıdırım, H. T., Arslan, A., Göksu, E., Şekercan, U. A., Alkan, S., 2018: Türkiye’de Ormancılık Örgütü ve Yönetimine İlişkin R’WOT Analizi Uygulaması. Türkiye Ormancılık Dergisi, 19 (3), 252-264.
  • Mello, A., Murat, C., Bonfante, P., 2006. Truffles: much more than a valuable and local mushroom delicacy. FEMS Microbiology Letters, 260 (1), 1-8.
  • Özkan, M., 2021: Kara elmas: Trüf mantarı. Tarim ve Orman Dergisi, Mart-Nisan 2021 / Bitkisel Üretim, Ankara.
  • Öztekinci, M., 2019: Yenice Sıcak Noktası: Ekolojisi ve Sürdürülebilirliği. Karabük Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 267 sayfa, Karabük.
  • Öztürk, S., 2011: Devrekâni Çayı Alt Havzası Örnekleminde Havza Yönetim Planının Geliştirilmesi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama, Yayınlanmamış Doktora Tezi, 213 sayfa, Ankara.
  • Öztürk, S., 2015: Determining Management Strategies for the Sarikum Nature Protection Area. Environ Monit Assess., 187, 9 pages.
  • Öztürk, S., Tönük, G. U., 2014: Devrekani Çayı Havzası Yönetim Planı Sürecine Kamu Kurumları ve Özel Sektör Paydaşlarının Katılımı. Journal of the Faculty of Forestry, Istanbul University, 64 (2), 14-23.
  • Sezgin, G., Coşgun, U., Arslan, A., 2020: Orman Fidanlıklarının Yönetim ve Organizasyon Açısından İrdelenmesi (İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Örneği). Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Proje Sonuç Raporu, 71 sayfa, İstanbul.
  • Sönmezler, G., 2008: Proje Yönetimi Yaklaşımıyla En İyi Festival Mekanı ve İçeriğinin Seçimi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Makina Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Lisans Programı, Yayınlanmamış Bitirme Tezi, 149 sayfa, İstanbul.
  • Şimga, A., 2019: Sertifikasyon Sürecinin R’WOT Yaklaşımı ile Analizi (Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Örneği). Kastamonu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 57 sayfa, Kastamonu.
  • Tsitsipati, V., Athanasios, C., 2014: SWOT analysis of the truffle market in Greece. British Food Journal, 116 (12), 1976-1997.
  • Yılmaz, E., 2006: R'WOT technique: An exemplary application with a participatory approach in the beekeeping sector. Eastern Mediterranean Forestry Research Directorate, Ministry of Environment and Forestry Publication No: 274, DOA Publication No: 40, Miscellaneous Publication No: 6, 93 pages, Tarsus.
  • Yılmaz, E., 2024a: Research on the truffle market in the Western Mediterranean region. T.R. Ministry of Agriculture and Forestry, Western Mediterranean Forestry Research Institute, Final Report of the Concluded Project, 108 pages, Antalya, Turkey.
  • Yılmaz, E., 2024b: A qualitative analysis of the truffle market in the Western Mediterranean Region. Journal of Forestry Research, 11 (1), 94-111.
  • Yılmaz, E., Coşgun, U., Koçak, Z., Ay, Z., Orhan, K. H., 2009b: Katılımcı Yaklaşımla Ekoturizm Stratejilerinin Belirlenmesi ve Önceliklendirilmesi: Cehennemdere Vadisi ve Köprülü Kanyon Milli Parkı Örnekleri. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı Yayın No: 386, DOA Yayın No: 51, Teknik Bülten No: 29, 85 sayfa, Tarsus.
  • Yılmaz, E., Alkan, S., Kayacan, A., Bayır, Y., 2020: Ormancılık Çalışmalarını Kamuoyuna Duyuracak Etkili Kitle İletişim Araçlarının Belirlenmesi (Isparta OBM Örneği). T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Sonuçlanan Proje Sonuç Raporu, 70 sayfa, Antalya.
Yıl 2025, Cilt: 1 Sayı: 1, 29 - 43, 31.07.2025

Öz

Kaynakça

  • Acar, G., Önalan, İ., 2019: Evaluation of Critical Factors in Industry 4.0 Transition Processes by R’WOT Analysis. 1st International Data Science & Engineering Symposium, May 02-03, 2019, Karabük University Publishing, 41, 265-266, Karabük.
  • Baltacı, A., 2018: A conceptual study on sampling methods and sample volume problematic in qualitative research. Bitlis Eren University, Journal of Social Sciences Institute, Volume: 7, Issue: 1, June, Pages: 231-274.
  • Ciani, A., Granetti, B., Vincenti, D., 1992: Il Tartufo in Italia e nel mondo: aree di produzione, mercato e prezzi. L' Informatore Agrario.
  • Dönmez, Y., Gökyer, E., Aşkın, F. K., 2015: Safranbolu Yörük Köyü ve Yakın Çevresinin Ekoturizm Potansiyelinin R'WOT Analizi ile Değerlendirilmesi. Karabük Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Özel Sayı: 1, 70-83, Karabük.
  • FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), 2002: Non-wood forest products. Food and Agriculture Organization of the United Nations. http://www.fao.org/forestry/FOP/FOPW/NWFP/new/nwfp.htm, Date of Access: 28.06.2010.
  • Gürbüz, F., Öztürk, E., 2013: Bir Tekstil Sanayi Sevkiyat Bölümünde R’WOT Analizi Uygulaması. Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 29 (3), 247-253.
  • Gold, M. A., Godsey, L. D., Josiah, S. J., 2004: Markets and marketing strategies for agroforestry specialty products in North America. Agroforestry Systems, (61), 371-382.
  • Kayacan, A., Alkan, S., Yılmaz, E., Bayır, Y., Alkan, U., 2020: Ormancılık Çalışmalarını Kamuoyuna Duyuracak Etkili Kitle İletişim Araçlarına Yönelik Mevcut Durum Analizi (Isparta OBM Örneği). Ormancılık Araştırma Dergisi, 7 (2), 131-146.
  • Kılıçaslan, Ç., Malkoç, E., Özkan, M. B., Tunçalp, G., Aydın, A. O., 2012: Kentsel Sit Yerleşimlerinde Dış Mekân Yaşantısının Değerlendirilmesi: Şirince Köyü, Selçuk. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg., 49 (3): 265-274.
  • Koç Basaran, Y., 2017: Sampling theory in social sciences. Journal of Academic Social Research, 5, (47), June, Pages: 480-495.
  • Köse, M., Daşdemir, İ., Yurdakul Erol, S., Yıdırım, H. T., Arslan, A., Göksu, E., Şekercan, U. A., Alkan, S., 2018: Türkiye’de Ormancılık Örgütü ve Yönetimine İlişkin R’WOT Analizi Uygulaması. Türkiye Ormancılık Dergisi, 19 (3), 252-264.
  • Mello, A., Murat, C., Bonfante, P., 2006. Truffles: much more than a valuable and local mushroom delicacy. FEMS Microbiology Letters, 260 (1), 1-8.
  • Özkan, M., 2021: Kara elmas: Trüf mantarı. Tarim ve Orman Dergisi, Mart-Nisan 2021 / Bitkisel Üretim, Ankara.
  • Öztekinci, M., 2019: Yenice Sıcak Noktası: Ekolojisi ve Sürdürülebilirliği. Karabük Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Coğrafya Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 267 sayfa, Karabük.
  • Öztürk, S., 2011: Devrekâni Çayı Alt Havzası Örnekleminde Havza Yönetim Planının Geliştirilmesi. Gazi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Şehir ve Bölge Planlama, Yayınlanmamış Doktora Tezi, 213 sayfa, Ankara.
  • Öztürk, S., 2015: Determining Management Strategies for the Sarikum Nature Protection Area. Environ Monit Assess., 187, 9 pages.
  • Öztürk, S., Tönük, G. U., 2014: Devrekani Çayı Havzası Yönetim Planı Sürecine Kamu Kurumları ve Özel Sektör Paydaşlarının Katılımı. Journal of the Faculty of Forestry, Istanbul University, 64 (2), 14-23.
  • Sezgin, G., Coşgun, U., Arslan, A., 2020: Orman Fidanlıklarının Yönetim ve Organizasyon Açısından İrdelenmesi (İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Örneği). Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Proje Sonuç Raporu, 71 sayfa, İstanbul.
  • Sönmezler, G., 2008: Proje Yönetimi Yaklaşımıyla En İyi Festival Mekanı ve İçeriğinin Seçimi. Yıldız Teknik Üniversitesi, Makina Fakültesi, Endüstri Mühendisliği Lisans Programı, Yayınlanmamış Bitirme Tezi, 149 sayfa, İstanbul.
  • Şimga, A., 2019: Sertifikasyon Sürecinin R’WOT Yaklaşımı ile Analizi (Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü Örneği). Kastamonu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, 57 sayfa, Kastamonu.
  • Tsitsipati, V., Athanasios, C., 2014: SWOT analysis of the truffle market in Greece. British Food Journal, 116 (12), 1976-1997.
  • Yılmaz, E., 2006: R'WOT technique: An exemplary application with a participatory approach in the beekeeping sector. Eastern Mediterranean Forestry Research Directorate, Ministry of Environment and Forestry Publication No: 274, DOA Publication No: 40, Miscellaneous Publication No: 6, 93 pages, Tarsus.
  • Yılmaz, E., 2024a: Research on the truffle market in the Western Mediterranean region. T.R. Ministry of Agriculture and Forestry, Western Mediterranean Forestry Research Institute, Final Report of the Concluded Project, 108 pages, Antalya, Turkey.
  • Yılmaz, E., 2024b: A qualitative analysis of the truffle market in the Western Mediterranean Region. Journal of Forestry Research, 11 (1), 94-111.
  • Yılmaz, E., Coşgun, U., Koçak, Z., Ay, Z., Orhan, K. H., 2009b: Katılımcı Yaklaşımla Ekoturizm Stratejilerinin Belirlenmesi ve Önceliklendirilmesi: Cehennemdere Vadisi ve Köprülü Kanyon Milli Parkı Örnekleri. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Müdürlüğü, Çevre ve Orman Bakanlığı Yayın No: 386, DOA Yayın No: 51, Teknik Bülten No: 29, 85 sayfa, Tarsus.
  • Yılmaz, E., Alkan, S., Kayacan, A., Bayır, Y., 2020: Ormancılık Çalışmalarını Kamuoyuna Duyuracak Etkili Kitle İletişim Araçlarının Belirlenmesi (Isparta OBM Örneği). T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Batı Akdeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Sonuçlanan Proje Sonuç Raporu, 70 sayfa, Antalya.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Odun Dışı Orman Ürünleri Endüstrisi
Bölüm Research Articles
Yazarlar

Ersin Yılmaz 0000-0003-0631-4716

Yayımlanma Tarihi 31 Temmuz 2025
Gönderilme Tarihi 20 Haziran 2025
Kabul Tarihi 28 Temmuz 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yılmaz, E. (2025). A quantitative analysis of the truffle market in the Western Mediterranean Region using the R’WOT Technique. Forest and Wood Science, 1(1), 29-43.