Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Antimicrobial Activity of Fruit, Branch and Leaf Extracts of Pistachio (Pistacia vera L.)

Yıl 2025, Cilt: 1 Sayı: 1, 21 - 25, 30.01.2025

Öz

Aim: The aim of this study is to investigate the potential of some specific extracts of pistachio plant to be used as
antimicrobial agents.
Method: Antimicrobial activity of pistachio plant was determined by agar diffusion test using Escherichia coli
(ATCC 25922) and Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) strains.
Results: As a result of the study, it was determined that pistachio leaf and branch extracts were effective on both
Escherichia coli (ATCC 25922) and Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) strains. It was determined that
pistachio fruit extract was effective only on Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) strain.
Conclusion: This study showed that pistachio plant has the potential to be used as antimicrobial agents.

Kaynakça

  • 1. Erdoğan AE, Everest A. Antimikrobiyal Ajan Olarak Bitki Bileşenleri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2013;6 (2):27-32.
  • 2. Faydaoğlu E, Sürücüoğlu MS. Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2011;11(1):52-67.
  • 3. Özçelik B, Aslan M, Orhan İ, Karaoglu T. Antibacterial, antifungal, and antiviral activities of the lipophylic extracts of Pistacia vera. Microbiological Research. 2005;160(2):159-64.
  • 4. Kobya O, Çağlak E, Kara B. Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. Anadolu Çev. ve Hay. Dergisi. 2019;4(2):257-62.
  • 5. İnci Ş, Kırbağ S. "Pistacia vera L. ‘nın Dış Kabuğunun Antimikrobiyal Etkisi", Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019;8(4):1218-22.
  • 6. Smeriglio A, Denaro M, Barreca D, ve diğerleri. Pistacia vera L.'den elde edilen uçucu yağın antioksidan, sitoprotektif ve antimikrobiyal özelliklerinin in vitro değerlendirilmesi. Uluslararası J. Mol. Bilim. 2017;18:1212.
  • 7. Atçı E. Pistacia vera L. Atiklarinin Uçucu Yağ Ve Kimyasal İçerikleri Ve Bazi Biyolojik Aktiviteleri. 2016; Yüksek Lisans Tezi.

Antep Fıstığı (Pistacia vera L.)’ nın Meyve, Dal ve Yaprak Özütlerinin Antimikrobiyal Aktivitelerinin Belirlenmesi

Yıl 2025, Cilt: 1 Sayı: 1, 21 - 25, 30.01.2025

Öz

Amaç: Bu çalışmanın amacı, antep fıstığı bitkisinin bazı spesifik ekstraktlarının antimikrobiyal ajan olarak
kullanılma potansiyelini incelemektir.
Yöntem: Antep fıstığı bitkisinin antimikrobiyal aktivitesi Escherichia coli (ATCC 25922) ve Pseudomonas
aeruginosa (ATCC 27853) suşları kullanılarak agar difüzyon testi ile belirlenmiştir.
Bulgular: Yapılan çalışma sonucunda, antep fıstığının yaprak ve dal özütlerinin hem Escherichia coli (ATCC
25922) hem de Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) suşu üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Antep
fıstığının meyve özütünün ise sadece Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) suşu üzerinde etkili olduğu
belirlenmiştir.
Sonuç: Bu çalışma antep fıstığı bitkisinin antimikrobiyal ajan olarak kullanılabilme potansiyeli olduğunu
göstermiştir.

Kaynakça

  • 1. Erdoğan AE, Everest A. Antimikrobiyal Ajan Olarak Bitki Bileşenleri. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 2013;6 (2):27-32.
  • 2. Faydaoğlu E, Sürücüoğlu MS. Geçmişten Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Kullanılması ve Ekonomik Önemi. Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 2011;11(1):52-67.
  • 3. Özçelik B, Aslan M, Orhan İ, Karaoglu T. Antibacterial, antifungal, and antiviral activities of the lipophylic extracts of Pistacia vera. Microbiological Research. 2005;160(2):159-64.
  • 4. Kobya O, Çağlak E, Kara B. Balıkesir-Ayvalık ve Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal Etkilerinin Karşılaştırılması. Anadolu Çev. ve Hay. Dergisi. 2019;4(2):257-62.
  • 5. İnci Ş, Kırbağ S. "Pistacia vera L. ‘nın Dış Kabuğunun Antimikrobiyal Etkisi", Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2019;8(4):1218-22.
  • 6. Smeriglio A, Denaro M, Barreca D, ve diğerleri. Pistacia vera L.'den elde edilen uçucu yağın antioksidan, sitoprotektif ve antimikrobiyal özelliklerinin in vitro değerlendirilmesi. Uluslararası J. Mol. Bilim. 2017;18:1212.
  • 7. Atçı E. Pistacia vera L. Atiklarinin Uçucu Yağ Ve Kimyasal İçerikleri Ve Bazi Biyolojik Aktiviteleri. 2016; Yüksek Lisans Tezi.
Toplam 7 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Genetik (Diğer)
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Abdul Saltuk Buğra Daş 0009-0000-9336-1574

Zeynep Yakışıklı

Müjde Kaplan

Yayımlanma Tarihi 30 Ocak 2025
Gönderilme Tarihi 17 Aralık 2024
Kabul Tarihi 28 Ocak 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

Vancouver Daş ASB, Yakışıklı Z, Kaplan M. Determination of Antimicrobial Activity of Fruit, Branch and Leaf Extracts of Pistachio (Pistacia vera L.). SABİB. 2025;1(1):21-5.