Determination of Antimicrobial Activity of Fruit, Branch and Leaf Extracts of Pistachio (Pistacia vera L.)
Yıl 2025,
Cilt: 1 Sayı: 1, 21 - 25, 30.01.2025
Abdul Saltuk Buğra Daş
Zeynep Yakışıklı
Müjde Kaplan
Öz
Aim: The aim of this study is to investigate the potential of some specific extracts of pistachio plant to be used as
antimicrobial agents.
Method: Antimicrobial activity of pistachio plant was determined by agar diffusion test using Escherichia coli
(ATCC 25922) and Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) strains.
Results: As a result of the study, it was determined that pistachio leaf and branch extracts were effective on both
Escherichia coli (ATCC 25922) and Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) strains. It was determined that
pistachio fruit extract was effective only on Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) strain.
Conclusion: This study showed that pistachio plant has the potential to be used as antimicrobial agents.
Kaynakça
- 1. Erdoğan AE, Everest A. Antimikrobiyal Ajan
Olarak Bitki Bileşenleri. Türk Bilimsel
Derlemeler Dergisi, 2013;6 (2):27-32.
- 2. Faydaoğlu E, Sürücüoğlu MS. Geçmişten
Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin
Kullanılması ve Ekonomik Önemi. Kastamonu
Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi.
2011;11(1):52-67.
- 3. Özçelik B, Aslan M, Orhan İ, Karaoglu T.
Antibacterial, antifungal, and antiviral activities
of the lipophylic extracts of Pistacia vera.
Microbiological Research. 2005;160(2):159-64.
- 4. Kobya O, Çağlak E, Kara B. Balıkesir-Ayvalık ve
Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin
Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı
Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen
Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal
Etkilerinin Karşılaştırılması. Anadolu Çev. ve
Hay. Dergisi. 2019;4(2):257-62.
- 5. İnci Ş, Kırbağ S. "Pistacia vera L. ‘nın Dış
Kabuğunun Antimikrobiyal Etkisi", Bitlis Eren
Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi.
2019;8(4):1218-22.
- 6. Smeriglio A, Denaro M, Barreca D, ve diğerleri.
Pistacia vera L.'den elde edilen uçucu yağın
antioksidan, sitoprotektif ve antimikrobiyal
özelliklerinin in vitro değerlendirilmesi.
Uluslararası J. Mol. Bilim. 2017;18:1212.
- 7. Atçı E. Pistacia vera L. Atiklarinin Uçucu Yağ
Ve Kimyasal İçerikleri Ve Bazi Biyolojik
Aktiviteleri. 2016; Yüksek Lisans Tezi.
Antep Fıstığı (Pistacia vera L.)’ nın Meyve, Dal ve Yaprak Özütlerinin Antimikrobiyal Aktivitelerinin Belirlenmesi
Yıl 2025,
Cilt: 1 Sayı: 1, 21 - 25, 30.01.2025
Abdul Saltuk Buğra Daş
Zeynep Yakışıklı
Müjde Kaplan
Öz
Amaç: Bu çalışmanın amacı, antep fıstığı bitkisinin bazı spesifik ekstraktlarının antimikrobiyal ajan olarak
kullanılma potansiyelini incelemektir.
Yöntem: Antep fıstığı bitkisinin antimikrobiyal aktivitesi Escherichia coli (ATCC 25922) ve Pseudomonas
aeruginosa (ATCC 27853) suşları kullanılarak agar difüzyon testi ile belirlenmiştir.
Bulgular: Yapılan çalışma sonucunda, antep fıstığının yaprak ve dal özütlerinin hem Escherichia coli (ATCC
25922) hem de Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) suşu üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Antep
fıstığının meyve özütünün ise sadece Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853) suşu üzerinde etkili olduğu
belirlenmiştir.
Sonuç: Bu çalışma antep fıstığı bitkisinin antimikrobiyal ajan olarak kullanılabilme potansiyeli olduğunu
göstermiştir.
Kaynakça
- 1. Erdoğan AE, Everest A. Antimikrobiyal Ajan
Olarak Bitki Bileşenleri. Türk Bilimsel
Derlemeler Dergisi, 2013;6 (2):27-32.
- 2. Faydaoğlu E, Sürücüoğlu MS. Geçmişten
Günümüze Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin
Kullanılması ve Ekonomik Önemi. Kastamonu
Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi.
2011;11(1):52-67.
- 3. Özçelik B, Aslan M, Orhan İ, Karaoglu T.
Antibacterial, antifungal, and antiviral activities
of the lipophylic extracts of Pistacia vera.
Microbiological Research. 2005;160(2):159-64.
- 4. Kobya O, Çağlak E, Kara B. Balıkesir-Ayvalık ve
Trabzon-Çarşıbaşı ‘ndan Toplanan Zeytin
Yapraklarının (Olea europaea L.) Farklı
Yöntemlerle Kurutulması ile Elde Edilen
Ekstraktların Antioksidan ve Antimikrobiyal
Etkilerinin Karşılaştırılması. Anadolu Çev. ve
Hay. Dergisi. 2019;4(2):257-62.
- 5. İnci Ş, Kırbağ S. "Pistacia vera L. ‘nın Dış
Kabuğunun Antimikrobiyal Etkisi", Bitlis Eren
Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi.
2019;8(4):1218-22.
- 6. Smeriglio A, Denaro M, Barreca D, ve diğerleri.
Pistacia vera L.'den elde edilen uçucu yağın
antioksidan, sitoprotektif ve antimikrobiyal
özelliklerinin in vitro değerlendirilmesi.
Uluslararası J. Mol. Bilim. 2017;18:1212.
- 7. Atçı E. Pistacia vera L. Atiklarinin Uçucu Yağ
Ve Kimyasal İçerikleri Ve Bazi Biyolojik
Aktiviteleri. 2016; Yüksek Lisans Tezi.