Amaç: Bu çalışmanın amacı, 1996-2024 yılları arasında Türkiye’de yumurta tavukçuluğu sektörünün mevcut durumunu ve yumurta-yem ilişkisini analiz etmeyi amaçlamaktadır.
Materyal ve Method: Bu çalışmada, 1996-2024 yılları arasında Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK verilerinden elde edilen yumurtacı hayvanlar için üretilen karma yem miktarı (ton), karma yem fiyatı (dolar), yumurtacı hayvan sayısı (adet) ve üretilen yumurta miktarı (bin adet) değerlendirilmiştir. Kuadratik regresyon modeli tercih edilmiş ve ayrıca Pearson korelasyon analizlerinden yararlanılmıştır.
Bulgular: Kullanılan tüm modellerin p değeri önemli bulunmuştur. Yem-yumurta paritesinin yumurta üretimine (R2 0,881), yumurta yemi paritesinin yumurta tavuğu sayısına (R2 0,921) ve yumurta tavuğu sayısının yumurta üretimine (R2 0,921) etkileri yüksek düzeyde ve pozitif yönde belirlenmiştir. Türkiye’de yumurta yemi, yumurta yemi fiyatı, yumurta tavuğu sayısı ve üretilen yumurta miktarı değişkenleri arasındaki tüm ilişkiler önemli ve yüksek bulunmuştur. En yüksek korelasyon ise üretilen yumurta miktarı ile yumurta tavuğu sayısı arasında belirlenmiştir (0.966). Yumurta yem fiyatı ise diğer faktörlere nisbi olarak düşürücü bir eki yapmış ve belirleyici bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır.
Sonuç: Türkiye’de yumurtanın fiyatında meydana gelen dalgalanmalar her ne kadar yem üretimini ve yumurtalayan hayvan ve üretilen yumurta sayısına olumsuz etki yapsa da bu düzey istatistiki açıdan önemli bulunmamıştır. Türkiye’de tavuk yumurtası, ucuz protein kaynağı olarak çok fazla tercih edilmektedir ve tüketiminin önümüzdeki yıllar itibarıyla da nüfusun artması ile birlikte artış eğiliminde olması beklenebilir.
yumurta tavuğu yumurta karma yem karma yem fiyatı yumurta-yem ilişkisi
Objective: The aim of this study was to analyze the current situation of the laying hen sector and the egg-feed relationship in Turkey between 1996 and 2024.
Materials and Methods: In this study, the amount of compound feed produced for laying animals (tons), compound feed price (dollar), number of laying animals (number) and amount of eggs produced (thousand eggs) obtained from the Ministry of Agriculture and Forestry and TURKSTAT data for the period 1996-2024 were evaluated. Quadratic regression model was preferred and Pearson correlation analysis was also used.
Results: The p-values of all models used were significant. The effects of feed-egg parity on egg production (R2 0.881), feed-egg parity on the number of laying hens (R2 0.921) and the number of laying hens on egg production (R2 0.921) were highly significant and positive. In Turkey, all the relationships between the variables of egg feed, egg feed price, number of laying hens and quantity of eggs produced were found to be significant and high. The highest correlation was found between the amount of eggs produced and the number of laying hens (0.966). Egg feed price was found to be a determining factor with a decreasing effect relative to the other factors.
Conclusion: Although fluctuations in the price of eggs in Turkey have a negative effect on feed production and the number of laying animals and eggs produced, this level was not statistically significant. In Turkey, chicken eggs are highly preferred as a cheap source of protein and their consumption can be expected to increase in the coming years with the increase in population.
laying hens eggs compound feed compound feed price egg-feed relationship
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvan Besleme |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 5 Mayıs 2025 |
Kabul Tarihi | 1 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 66 Sayı: 1 |
Creative Commons License Journal of Animal Production is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.