In history, only different segments of society have been able to speak of welfare. Welfare is related to economic provision. The economic offer has changed over the centuries about agricultural products, goods, products, services and experiences. In this age where information is transformed into an economic good based on fiber optic cable and microchip technology. There is now a class that takes an active role in the production of knowledge, which is an economic value, and different class structures consisting of individuals who do not have the competence to produce knowledge. While progress is being made by both groups with and without ownership and access constraints, the high rate of progress of the first group leads to inequality in the possession. While digital inequality is expected to be eliminated in many parts of the world, unfortunately, the problem of digital inequality among students continues to be experienced in the field of education. This study focuses on identifying the dimensions of digital inequality and experiences from the perspective of university students who put digital technologies at the center of their lives. Understanding the experiences of disadvantaged students can improve peer empathy and the educational institution's ability to understand its students. In the research part which designed to describe the areas and experiences of digital inequality of Ege University students, explains the possible losses of disadvantaged students, strategies to overcome losses, and emotional states caused by ownership-access barriers. Data were collected from students representing the two extremes of inequality through in-depth interviews using extreme or deviant case sampling, and the data set was subjected to thematic content analysis and descriptive analysis using computer-aided qualitative analysis programs. Disadvantaged students could not follow the courses synchronously due to both not having a digital technological tool and problems arising from access to the internet infrastructure, and this situation could lead to not being able to establish the necessary dialogue with the faculty member, a decrease in course grades, or failure in the course. Advantageous students were able to follow the courses synchronously, prepare their homework and projects quickly and easily, and easily adapt to the distance/hybrid education process thanks to digital hardware ownership and access.
Digital inequality University Students Disadvantage New Communication Technologies Distance Learning
It is declared that scientific and ethical principles have been followed while conducting and writing this study and that all the sources used have been properly cited
Ege University
Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje No: 23656
İnsanlık tarihi boyunca toplumun yalnızca farklı kesimleri için "refah"tan bahsedilebilmiştir. Refah ekonomik sunu ile ilişkilidir. Ekonomik sunu, yüzyıllar boyunca tarımsal ürünler, mallar, ürünler, hizmetler ve deneyimler olarak değişime uğramıştır. Ekonomik sununun niteliğinde yaşanan değişimde ise teknolojik buluşlar etkili olmuştur. Bilginin fiber optik kablo ve mikroçip teknolojisine dayalı olarak ekonomik sunuya dönüştüğü bu çağda, farklı meslek ve uzmanlıklar ortaya çıkmaktadır. Artık ekonomik bir değer olan bilginin üretiminde aktif rol alan bir sınıf ve bilgi üretme yeterliliğine sahip olamayan bireylerden oluşan farklı sınıf yapıları bulunmaktadır. Bilgi toplumunda refahın koşulu bilgi üretebilme yeteneğidir. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemeler, bireylerin yeni iletişim teknolojilerine erişim ve kullanma becerilerindeki eşitsizlikleri de derinleştirmektedir. Sahiplik ve erişim kısıtlamaları olan ve olmayan grupların her ikisinde de ilerleme sağlanırken, birinci grubun yüksek ilerleme hızı, gruplar arasında bilgiye sahip olma ve kullanma konusunda eşitsizliğe neden olmaktadır. Dünyanın birçok yerinde dijital eşitsizliğe ilişkin dengesizliğin giderilmesi beklenirken, maalesef eğitim alanında öğrenciler arasında dijital eşitsizlik sorunu yaşanmaya devam etmektedir. Bu çalışma, dijital teknolojileri hayatının merkezine koyan üniversite öğrencilerinin bakış açısıyla dijital eşitsizlik boyutlarının ve öğrenci deneyimlerinin belirlenmesine odaklanmaktadır. Dezavantajlı öğrencilerin deneyimlerinin anlaşılması, akranlar arası empatiyi ve eğitim kurumunun öğrencisine yönelik anlayış yeteneğini geliştirebilir. Ege Üniversitesi öğrencilerinin dijital eşitsizlik alanlarını ve deneyimlerini betimleme amacıyla tasarlanan bu araştırmada, dezavantajlı öğrencilerin olası kayıpları, kayıpların üstünden gelme stratejileri ve sahiplik-erişim engelinin neden olduğu duygu durumları açıklanmıştır. Aşırı veya aykırı durum örneklemesi ile eşitsizliğin iki uç kısmını temsil eden öğrencilerden derinlemesine görüşme yolu ile veri toplanmış, veri seti bilgisayar destekli nitel analiz programları kullanılarak tematik içerik analizi ve betimsel analize tabi tutulmuştur. Dezavantajlı öğrenciler, hem dijital teknolojik bir araca sahip olamama hem de internet alt yapısına erişimden kaynaklanan sorunlar nedeniyle dersleri senkron takip edememiş, bu durum öğretim üyesi ile gereken diyaloğu kuramama, ders notunda düşüş ya da dersten başarısız olmaya neden olabilmiştir. Avantajlı öğrenciler, dersleri senkron olarak takip edebilmiş, ödev ve projelerini hızlı ve kolay bir şekilde hazırlayabilmiş, dijital donanım sahipliği ve erişim sayesinde uzaktan/hibrit eğitim sürecinde kolayca adapte olabilmişlerdir.
Dijital Eşitsizlik Üniversite Öğrencileri Dezavantaj Yeni Iletişim Teknolojileri Uzaktan Eğitim
Bu çalışmanın hazırlanma sürecinde bilimsel ve etik ilkelere uyulduğu ve yararlanılan tüm çalışmaların kaynakçada belirtildiği beyan olunur. EGEBAYEK’ın 29.12.2021 tarih 16/26 sayılı toplantı ve 1242 protokol nolu kararı ile etik kurul onayı alınmıştır.
Ege Üniversitesi
Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje No: 23656
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekran ve Medya Kültürü, Günlük Yaşam ve Tüketim |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Proje No: 23656 |
Erken Görünüm Tarihi | 22 Nisan 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Nisan 2025 |
Gönderilme Tarihi | 21 Mayıs 2024 |
Kabul Tarihi | 7 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 18 Sayı: 1 |
Hitit Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.