Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kütdiken Limonu'nda Vadi Doğal Depolama, Volkanik Doğal Depolama Kadar Etkilidir

Yıl 2025, Cilt: 11 Sayı: 1, 21 - 33, 22.04.2025
https://doi.org/10.24180/ijaws.1647968

Öz

Artan gıda talebi, küresel gıda israfı ve nüfus artışı nedeniyle önemli bir sorun haline gelmiştir. Türkiye'de, Ortahisar'daki volkanik depolama alanında yüksek nem, limonlarda önemli postharvest kayıplara yol açmaktadır. Bu çalışma, Kütdiken limonlarının depolama avantajlarını, Bolu'nun geniş vadi koşulları ile Ortahisar'daki koşulları karşılaştırarak vurgulamayı amaçlamaktadır. Limonlar, üç farklı ortamda depolanmıştır: mekanize soğuk depolama, volkanik tüf depolaması ve Bolu'daki vadi depolaması. Sıcaklık ve nem, veri kayıt cihazları ile izlenmiş, ağırlık kaybı, bozulma oranı ve kalite özellikleri belirli aralıklarla değerlendirilmiştir. Sonuçlar, hem depolama süresinin hem de ortamın Kütdiken limonları üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermiştir. 30. günde ağırlık kaybı %6.03, 120. günde ise %10.27'ye çıkmıştır. En düşük ağırlık kaybı kontrollü koşullarda (%5.90), en yüksek kayıp ise vadi depolamasında (%6.64) gözlemlenmiştir. Bozulma oranı, kontrollü depolamada %2.12 ile en düşük, vadi depolamasında %2.74 ile en yüksek olmuştur. Meyve suyu içeriği, 30. günde %30.16, 120. günde ise %35.06 olarak ölçülmüştür; volkanik depolama en düşük meyve suyu içeriğini (%30.92) verirken, kontrollü depolama en yüksek (%32.79) içeriği sağlamıştır. Sonuç olarak, Bolu'nun uygun iklimi ve İstanbul ile Ankara gibi pazarlara lojistik kolaylığı, limonlar için doğal vadi depolamasının uygun bir alternatif olabileceğini göstermektedir. Bu bölgede doğal depolama tesislerinin kurulması, kapasiteyi artırarak rekabetçiliği geliştirebilir.

Kaynakça

  • Ağar, İ. T., & Kaşka, N. (1992). ‘Satsuma’, ‘klemantin’ ve ‘fremont’ mandarinleriyle ‘minneola tangelo’nun soğukta muhafaza olanakları üzerinde araştırmalar. Yılmaz, T., Oğulata, R. T., & Şahin, B. (Eds.), İkinci ulusal soğutma ve iklimlendirme kongresi bildiri kitabı içinde (ss. 327‒336). Çukurova Üniversitesi Yayınları.
  • Ağar, İ. T., & Kaşka, N. (1993). Kontrollü atmosferli depolarda muhafaza, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 8(1), 193-204.
  • Akpınar, I. (1990). Değişik turunçgil anaçları üzerine aşılı Washington navel, Valencia ve Moro portakal meyvelerinin muhafazası üzerine araştırmalar [Yüksek Lisans Tezi]. Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Azak, M. (1994). Washington navel portakalı ve Klemantin mandarinin soğukta depolanması konusunda araştırmalar [Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Bartholomew, E. T., & Sinclair, W. B. (1951). The lemon fruit its composition, physiology and products. University of California Press. ISBN: 9780520373921.
  • Borazan, S. (2019). Effects of hot water and chitosan treatments on cold storage of Ortanique tangor variety [Yüksek Lisans Tezi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Boyraz, Z., & Zeren, C. (2012). Kavak ve Ortahisar (Nevşehir) kasabalarındaki doğal soğutmalı yer altı depoları. Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks, 1(4), 23-40.
  • Canan, İ. (2004). The research of possibilities of lemon fruit storage in storage rooms where opened in platos of Mersin [Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Canan, İ., & Ağar, İ. T. (2006). Present case of natural cold storages for lemon storages and its problems and solution suggests. In Özdemir, A., E., & Ertürk E. (Eds.), Proceedings of the ııı. national symposium on preservation and marketing in Türkiye (pp. 94–101), ISBN:975-7989-24-x, Color Ofset Press.
  • Canan, İ., Ağar, İ. T., & Gündoğdu, M. (2015). The research of conditions, temperatures and rh values of natural storagehouses where close to lemon production areas in Turkey. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences, 1(2), 66–77.
  • Cemeroğlu, B. (1992). Meyve ve sebze işleme endüstrisinde temel analiz metotları. Biltav Yayınları. Didin, Ö., Özdemir, A. E., Çandır, E., Kaplankıran, M. & Yıldız, E. (2018). Effects of rootstocks on cold storage of ‘Robinson’ mandarin. Çukurova Journal of Agricultural and Food Sciences, 33(2), 1‒16.
  • Dündar, Ö., & Pekmezci, M. (1991). Studies on the effect of different harvest times and conditions on the preservation of Valencia and Kozan native oranges. Doğa-Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 15(3), 604-612.
  • Erkan, M. (1997). Antalya koşullarında üretilen Washington Navel portakalı ve Star Ruby altıntopunun derim sonrası fizyolojisi ve muhafazası üzerine araştırmalar [Doktora Tezi]. Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
  • General Directorate of Meteorology (2025). İllere ait mevsim normalleri (1991-2020), Bolu. https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=BOLU. [Erişim tarihi: 11 Mart 2025].
  • Gül, H. (1996). Gustec-C uygulamalarının soğukta muhafaza edilen bazı turunçgil meyvelerinin derim sonrası kalitesine etkileri [Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Hiramitsu, M., Shimada, Y., Kuroyanagi, J., Inoue, T., Katagiri, T., Zang, L., Nishimura, Y., & Tanaka, T. (2014). Eriocitrin ameliorates diet-induced hepatic steatosis with activation of mitochondrial biogenesis. Scientific Reports, 4(1), 3708. https://doi.org/10.1038/srep03708
  • Kader, A. A. (2002) Postharvest technology of horticultural crops. University of California, Agriculture and Natural Resources, Oakland, Publication 3311, ISBN: 1-879906-51-1.
  • Kafa, G. (2015). Türkiye’de yetiştirilen başlıca limon çeşitleri. Çiftçi broşürleri. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/alata/Belgeler/Diger-belgeler/T%C3%BCrkiyedekiLimon%C3%87e%C5%9 FitleriGKafa.pdf. [Erişim Tarihi: 11 Mart 2025]
  • Kajimoto, O., Mieda, H., Hiramitsu, M., Sakaida, K., Yasuda, T., Sugino, T., & Kajimoto, Y. (2007). The internet investigation about the attenuation of fatigue feeling by taking a drink containing lemon citric acid. Japanese Pharmacology And Therapeutıcs, 35(7), 821-828.
  • Karaçalı, İ. (2009). Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Basımevi.
  • Karaşahin, Z., Ünlü, M., Oluk, C. A., Yazıcı, E., Canan, İ., Eroğlu, E. Ç., & Özdemir, A. E. (2014). Farklı dozda 1-metilsiklopropen uygulamalarının ´Nova´ mandarin çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkisi (ss. 53‒59). VI. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu Bildiri Özetleri, Bursa Uludağ Üniversitesi Yayınları.
  • Miyake, Y., Suzuki, E., Ohya, S., Fukumoto, S., Hiramitsu, M., Sakaida, K., Osawa, T., & Furuichi, Y. (2006). Lipid‐lowering effect of eriocitrin, the main flavonoid in lemon fruit, in rats on a high‐fat and high‐cholesterol diet. Journal of Food Science, 71(9), 633-637. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2006.00192.x
  • Nural, N. (2019). Storage of 'Owari satsuma' mandarin variety grown in Samandağ (Hatay) in common and cold store [Yüksek Lisans Tezi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Örüng, İ. , Karaman, S. & Şirin, Ü. (2016). Natural storages versus modern storages in Nevşehir region . Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(Özel Sayı), 9-18. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210954
  • Özdemir, A. E. (1999). Farklı derim sonrası uygulamaların Kozan Yerli ve Valencia portakallarının muhafazasına etkisi [Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Özdemir, A. E., & Çandır, E. (2017). Derim sonrası fizyolojisi ve teknolojisi ders notları. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Hatay, 120 s.
  • Özdemir, A. E., Çandır, E. E., Kaplankıran, M., Demirkeser, T. H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2007). Dörtyol koşullarında yetiştirilen ´Minneola Tanjelo´ların soğukta muhafazası (ss. 180‒184). V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Kitapçığı Cilt 1:Meyvecilik, Atatürk Üniversitesi Yayınları. Özdemir, A. E., Çandır, E., Kaplankıran, M., Demirkeser, T. H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2008). Dörtyol koşullarında yetiştirilen Fremont, Nova ve Robinson mandarinlerinin soğukta muhafazası (ss. 276‒283). IV. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu Bildiri Özetleri Kitapçığı, Akdeniz Üniversitesi Yayınları.
  • Özdemir, A. E., Ö., Didin, E. Çandır, Kaplankıran, M., & Yıldız, E. (2019). Effects of rootstocks on storage performance of ‘Nova’ mandarins. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 43, 307‒317. https://doi.org/10.3906/tar-1711-17
  • Özdemir, A. E., Toplu, C., Çandır, E., Kaplankıran, M., Yıldız, E., Kamiloğlu,M., Yücel, F., Kıvrak,M., Demirkeser, Ö., & Ünlü, M. (2016). Carrizo sitranjı ve turunç anaçları üzerinde yetiştirilen ´Fremont´ mandarinlerinin soğukta muhafazası. Bahçe, 45, 384‒389.
  • Özdemir, A.E., Ertürk, E., Şahinler, N., Kaplankıran, M., & Gül, A. (2005). Effects of propolis treatments on the storage of Fremont tangerines. Proceedings of the III. National Symposium on Preservation and Marketing in Türkiye (pp. 204–211). ISBN:975-7989-24-x, Color Ofset Matbaacılık.
  • Özdemir, F. (2008). Aydın ili Kuyucak ilçesinde yetiştirilen göbekli portakalların muhafazası üzerine farklı meyve iriliği ve derim zamanlarının etkisi [Doktora Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Özkaya, O. (2007). Research on effects of hot water and chemical treatments on storage of some Citrus species and varieties [Doctoral dissertation, Çukurova University]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Seedoga, (2022). Depolama: Modernize yeraltı depoları neden önemlidir?. https://www.dogaseed.com/depolama/ [Erişim Tarihi: 11 Mart 2025].
  • Shimizu, C., Wakita, Y., Inoue, T., Hiramitsu, M., Okada, M., Mitani, Y., Segawa, S., Tsuchiya, Y., & Nabeshima, T. (2019). Effects of lifelong intake of lemon polyphenols on aging and intestinal microbiome in the senescence-accelerated mouse prone 1 (SAMP1). Scientific Reports 9, 3671. https://doi.org/10.1038/s41598-019-40253-x
  • Strano, M. C., Altieri, G., Admane, N., Genovese, F., & Di Renzo, G. C. (2017). Advance in Citrus postharvest management: diseases, cold storage and quality evaluation. Citrus Pathology, 10, 66518. https://doi.org/10.5772/66518
  • Strano, M. C., Altieri, G., Allegra, M., Di Renzo, G. C., Paterna, G., Matera, A., & Genovese, F. (2022). Postharvest technologies of fresh Citrus fruit: Advances and recent developments for the loss reduction during handling and storage. Horticulturae, 8(7), 612. https://doi.org/10.3390/horticulturae8070612
  • Topçu, A. M. (2020). Effects of different postharvest treatments on quality of certain lemon (Citrus limon L.) cultivars [Yüksek Lisans Tezi, Bolu Abant İzzet Baysal University]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Tuzcu, Ö. (1990). Türkiye’de yetiştirilen başlıca turunçgil çeşitleri. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yayınları, Mersin.
  • UN Türkiye. (2025). Trainings to tackle food waste continue in Turkey. United Nations Türkiye. https://turkiye.un.org/en/138521-trainings-tackle-food-waste-continue-turkey. [Access date: March 11, 2025].
  • Uzun, C. (2019). Effects of different rootstocks on the cold storage performance of ortanique tangor fruits [Yüksek Lisans Tezi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Wei T, & Simko V, (2017). RPackage “corrplot”: Visualization of a correlation matrix (Version 0.84). https://github.com/taiyun/corrplot. [Access date: March 14, 2025].
  • Zan, R., & Özdemir, A., E. (2022). Effect of chitosan and wax treatments on storage of ‘Owari Satsuma’ mandarin in common and cold store. Alatarım, 21(2), 67-78.

Valley Natural Storage in Kütdiken Lemon is as Effective as Volcanic Natural Storage

Yıl 2025, Cilt: 11 Sayı: 1, 21 - 33, 22.04.2025
https://doi.org/10.24180/ijaws.1647968

Öz

Increasing food demand is a pressing issue due to global food waste and population growth. In Türkiye, high humidity in the volcanic storage of Ortahisar leads to significant postharvest losses of lemons. This study aims to highlight the storage advantages of Kütdiken lemons by comparing the conditions in Bolu's wide valley with those in Ortahisar. The lemons were stored in three environments: a mechanized cold storage, volcanic tuff storage, and valley storage in Bolu. Temperature and humidity were monitored with data loggers, while weight loss, decay rate, and quality characteristics were assessed periodically.The results indicated that both storage duration and environment significantly impact Kütdiken lemons. On the 30th day, weight loss was 6.03%, increasing to 10.27% by the 120th day. The lowest weight loss occurred in controlled conditions (5.90%), while the highest (6.64%) was in valley storage. The decay rate was lowest at 2.12% in controlled storage and highest at 2.74% in valley storage. Juice content was measured at 30.16% on day 30 and 35.06% on day 120, with volcanic storage yielding the lowest juice content (30.92%) and controlled storage the highest (32.79%). In conclusion, Bolu's favorable climate and logistical ease to markets like Istanbul and Ankara suggest that natural valley storage for lemons could be a viable alternative. Establishing natural storage facilities in this region could enhance capacity and competitiveness.

Etik Beyan

Araştırma konusu için etik kurul izni gerekmemektedir.

Destekleyen Kurum

Department of Horticulture at the Graduate Education Institute of Bolu Abant İzzet Baysal University

Teşekkür

This article was produced from the data obtained during the Master's Thesis titled "Improving natural warehousing in Bolu province: Research of lemon and orange storage under Bolu provincial conditions" conducted by Yasin Yeşil under the supervision of Assoc. Prof. Dr. İhsan Canan at the Department of Horticulture at the Graduate Education Institute of Bolu Abant İzzet Baysal University.

Kaynakça

  • Ağar, İ. T., & Kaşka, N. (1992). ‘Satsuma’, ‘klemantin’ ve ‘fremont’ mandarinleriyle ‘minneola tangelo’nun soğukta muhafaza olanakları üzerinde araştırmalar. Yılmaz, T., Oğulata, R. T., & Şahin, B. (Eds.), İkinci ulusal soğutma ve iklimlendirme kongresi bildiri kitabı içinde (ss. 327‒336). Çukurova Üniversitesi Yayınları.
  • Ağar, İ. T., & Kaşka, N. (1993). Kontrollü atmosferli depolarda muhafaza, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 8(1), 193-204.
  • Akpınar, I. (1990). Değişik turunçgil anaçları üzerine aşılı Washington navel, Valencia ve Moro portakal meyvelerinin muhafazası üzerine araştırmalar [Yüksek Lisans Tezi]. Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Azak, M. (1994). Washington navel portakalı ve Klemantin mandarinin soğukta depolanması konusunda araştırmalar [Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Bartholomew, E. T., & Sinclair, W. B. (1951). The lemon fruit its composition, physiology and products. University of California Press. ISBN: 9780520373921.
  • Borazan, S. (2019). Effects of hot water and chitosan treatments on cold storage of Ortanique tangor variety [Yüksek Lisans Tezi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Boyraz, Z., & Zeren, C. (2012). Kavak ve Ortahisar (Nevşehir) kasabalarındaki doğal soğutmalı yer altı depoları. Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks, 1(4), 23-40.
  • Canan, İ. (2004). The research of possibilities of lemon fruit storage in storage rooms where opened in platos of Mersin [Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Canan, İ., & Ağar, İ. T. (2006). Present case of natural cold storages for lemon storages and its problems and solution suggests. In Özdemir, A., E., & Ertürk E. (Eds.), Proceedings of the ııı. national symposium on preservation and marketing in Türkiye (pp. 94–101), ISBN:975-7989-24-x, Color Ofset Press.
  • Canan, İ., Ağar, İ. T., & Gündoğdu, M. (2015). The research of conditions, temperatures and rh values of natural storagehouses where close to lemon production areas in Turkey. International Journal of Agricultural and Wildlife Sciences, 1(2), 66–77.
  • Cemeroğlu, B. (1992). Meyve ve sebze işleme endüstrisinde temel analiz metotları. Biltav Yayınları. Didin, Ö., Özdemir, A. E., Çandır, E., Kaplankıran, M. & Yıldız, E. (2018). Effects of rootstocks on cold storage of ‘Robinson’ mandarin. Çukurova Journal of Agricultural and Food Sciences, 33(2), 1‒16.
  • Dündar, Ö., & Pekmezci, M. (1991). Studies on the effect of different harvest times and conditions on the preservation of Valencia and Kozan native oranges. Doğa-Turkish Journal of Agriculture and Forestry. 15(3), 604-612.
  • Erkan, M. (1997). Antalya koşullarında üretilen Washington Navel portakalı ve Star Ruby altıntopunun derim sonrası fizyolojisi ve muhafazası üzerine araştırmalar [Doktora Tezi]. Akdeniz Üniversitesi, Antalya.
  • General Directorate of Meteorology (2025). İllere ait mevsim normalleri (1991-2020), Bolu. https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=BOLU. [Erişim tarihi: 11 Mart 2025].
  • Gül, H. (1996). Gustec-C uygulamalarının soğukta muhafaza edilen bazı turunçgil meyvelerinin derim sonrası kalitesine etkileri [Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Hiramitsu, M., Shimada, Y., Kuroyanagi, J., Inoue, T., Katagiri, T., Zang, L., Nishimura, Y., & Tanaka, T. (2014). Eriocitrin ameliorates diet-induced hepatic steatosis with activation of mitochondrial biogenesis. Scientific Reports, 4(1), 3708. https://doi.org/10.1038/srep03708
  • Kader, A. A. (2002) Postharvest technology of horticultural crops. University of California, Agriculture and Natural Resources, Oakland, Publication 3311, ISBN: 1-879906-51-1.
  • Kafa, G. (2015). Türkiye’de yetiştirilen başlıca limon çeşitleri. Çiftçi broşürleri. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/alata/Belgeler/Diger-belgeler/T%C3%BCrkiyedekiLimon%C3%87e%C5%9 FitleriGKafa.pdf. [Erişim Tarihi: 11 Mart 2025]
  • Kajimoto, O., Mieda, H., Hiramitsu, M., Sakaida, K., Yasuda, T., Sugino, T., & Kajimoto, Y. (2007). The internet investigation about the attenuation of fatigue feeling by taking a drink containing lemon citric acid. Japanese Pharmacology And Therapeutıcs, 35(7), 821-828.
  • Karaçalı, İ. (2009). Bahçe ürünlerinin muhafaza ve pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Basımevi.
  • Karaşahin, Z., Ünlü, M., Oluk, C. A., Yazıcı, E., Canan, İ., Eroğlu, E. Ç., & Özdemir, A. E. (2014). Farklı dozda 1-metilsiklopropen uygulamalarının ´Nova´ mandarin çeşidinin soğukta muhafazası üzerine etkisi (ss. 53‒59). VI. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu Bildiri Özetleri, Bursa Uludağ Üniversitesi Yayınları.
  • Miyake, Y., Suzuki, E., Ohya, S., Fukumoto, S., Hiramitsu, M., Sakaida, K., Osawa, T., & Furuichi, Y. (2006). Lipid‐lowering effect of eriocitrin, the main flavonoid in lemon fruit, in rats on a high‐fat and high‐cholesterol diet. Journal of Food Science, 71(9), 633-637. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2006.00192.x
  • Nural, N. (2019). Storage of 'Owari satsuma' mandarin variety grown in Samandağ (Hatay) in common and cold store [Yüksek Lisans Tezi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Örüng, İ. , Karaman, S. & Şirin, Ü. (2016). Natural storages versus modern storages in Nevşehir region . Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi, 5(Özel Sayı), 9-18. https://doi.org/10.17100/nevbiltek.210954
  • Özdemir, A. E. (1999). Farklı derim sonrası uygulamaların Kozan Yerli ve Valencia portakallarının muhafazasına etkisi [Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Özdemir, A. E., & Çandır, E. (2017). Derim sonrası fizyolojisi ve teknolojisi ders notları. Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü, Hatay, 120 s.
  • Özdemir, A. E., Çandır, E. E., Kaplankıran, M., Demirkeser, T. H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2007). Dörtyol koşullarında yetiştirilen ´Minneola Tanjelo´ların soğukta muhafazası (ss. 180‒184). V. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Kitapçığı Cilt 1:Meyvecilik, Atatürk Üniversitesi Yayınları. Özdemir, A. E., Çandır, E., Kaplankıran, M., Demirkeser, T. H., Toplu, C., & Yıldız, E. (2008). Dörtyol koşullarında yetiştirilen Fremont, Nova ve Robinson mandarinlerinin soğukta muhafazası (ss. 276‒283). IV. Bahçe Ürünlerinde Muhafaza ve Pazarlama Sempozyumu Bildiri Özetleri Kitapçığı, Akdeniz Üniversitesi Yayınları.
  • Özdemir, A. E., Ö., Didin, E. Çandır, Kaplankıran, M., & Yıldız, E. (2019). Effects of rootstocks on storage performance of ‘Nova’ mandarins. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 43, 307‒317. https://doi.org/10.3906/tar-1711-17
  • Özdemir, A. E., Toplu, C., Çandır, E., Kaplankıran, M., Yıldız, E., Kamiloğlu,M., Yücel, F., Kıvrak,M., Demirkeser, Ö., & Ünlü, M. (2016). Carrizo sitranjı ve turunç anaçları üzerinde yetiştirilen ´Fremont´ mandarinlerinin soğukta muhafazası. Bahçe, 45, 384‒389.
  • Özdemir, A.E., Ertürk, E., Şahinler, N., Kaplankıran, M., & Gül, A. (2005). Effects of propolis treatments on the storage of Fremont tangerines. Proceedings of the III. National Symposium on Preservation and Marketing in Türkiye (pp. 204–211). ISBN:975-7989-24-x, Color Ofset Matbaacılık.
  • Özdemir, F. (2008). Aydın ili Kuyucak ilçesinde yetiştirilen göbekli portakalların muhafazası üzerine farklı meyve iriliği ve derim zamanlarının etkisi [Doktora Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Özkaya, O. (2007). Research on effects of hot water and chemical treatments on storage of some Citrus species and varieties [Doctoral dissertation, Çukurova University]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Seedoga, (2022). Depolama: Modernize yeraltı depoları neden önemlidir?. https://www.dogaseed.com/depolama/ [Erişim Tarihi: 11 Mart 2025].
  • Shimizu, C., Wakita, Y., Inoue, T., Hiramitsu, M., Okada, M., Mitani, Y., Segawa, S., Tsuchiya, Y., & Nabeshima, T. (2019). Effects of lifelong intake of lemon polyphenols on aging and intestinal microbiome in the senescence-accelerated mouse prone 1 (SAMP1). Scientific Reports 9, 3671. https://doi.org/10.1038/s41598-019-40253-x
  • Strano, M. C., Altieri, G., Admane, N., Genovese, F., & Di Renzo, G. C. (2017). Advance in Citrus postharvest management: diseases, cold storage and quality evaluation. Citrus Pathology, 10, 66518. https://doi.org/10.5772/66518
  • Strano, M. C., Altieri, G., Allegra, M., Di Renzo, G. C., Paterna, G., Matera, A., & Genovese, F. (2022). Postharvest technologies of fresh Citrus fruit: Advances and recent developments for the loss reduction during handling and storage. Horticulturae, 8(7), 612. https://doi.org/10.3390/horticulturae8070612
  • Topçu, A. M. (2020). Effects of different postharvest treatments on quality of certain lemon (Citrus limon L.) cultivars [Yüksek Lisans Tezi, Bolu Abant İzzet Baysal University]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Tuzcu, Ö. (1990). Türkiye’de yetiştirilen başlıca turunçgil çeşitleri. Akdeniz İhracatçı Birlikleri Yayınları, Mersin.
  • UN Türkiye. (2025). Trainings to tackle food waste continue in Turkey. United Nations Türkiye. https://turkiye.un.org/en/138521-trainings-tackle-food-waste-continue-turkey. [Access date: March 11, 2025].
  • Uzun, C. (2019). Effects of different rootstocks on the cold storage performance of ortanique tangor fruits [Yüksek Lisans Tezi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi]. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/
  • Wei T, & Simko V, (2017). RPackage “corrplot”: Visualization of a correlation matrix (Version 0.84). https://github.com/taiyun/corrplot. [Access date: March 14, 2025].
  • Zan, R., & Özdemir, A., E. (2022). Effect of chitosan and wax treatments on storage of ‘Owari Satsuma’ mandarin in common and cold store. Alatarım, 21(2), 67-78.
Toplam 42 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Hasat Sonrası Bahçecilik Teknolojileri (Taşımacılık ve Depolama dahil), Meyve Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Bahçe Bitkileri
Yazarlar

Yasin Yeşil 0000-0002-5404-0302

İhsan Canan 0000-0002-7694-9859

Erken Görünüm Tarihi 18 Nisan 2025
Yayımlanma Tarihi 22 Nisan 2025
Gönderilme Tarihi 27 Şubat 2025
Kabul Tarihi 7 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yeşil, Y., & Canan, İ. (2025). Valley Natural Storage in Kütdiken Lemon is as Effective as Volcanic Natural Storage. Uluslararası Tarım Ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 11(1), 21-33. https://doi.org/10.24180/ijaws.1647968

17365   17368      17366     17369    17370              


88x31.png    Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a