Artan gıda talebi, küresel gıda israfı ve nüfus artışı nedeniyle önemli bir sorun haline gelmiştir. Türkiye'de, Ortahisar'daki volkanik depolama alanında yüksek nem, limonlarda önemli postharvest kayıplara yol açmaktadır. Bu çalışma, Kütdiken limonlarının depolama avantajlarını, Bolu'nun geniş vadi koşulları ile Ortahisar'daki koşulları karşılaştırarak vurgulamayı amaçlamaktadır. Limonlar, üç farklı ortamda depolanmıştır: mekanize soğuk depolama, volkanik tüf depolaması ve Bolu'daki vadi depolaması. Sıcaklık ve nem, veri kayıt cihazları ile izlenmiş, ağırlık kaybı, bozulma oranı ve kalite özellikleri belirli aralıklarla değerlendirilmiştir. Sonuçlar, hem depolama süresinin hem de ortamın Kütdiken limonları üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermiştir. 30. günde ağırlık kaybı %6.03, 120. günde ise %10.27'ye çıkmıştır. En düşük ağırlık kaybı kontrollü koşullarda (%5.90), en yüksek kayıp ise vadi depolamasında (%6.64) gözlemlenmiştir. Bozulma oranı, kontrollü depolamada %2.12 ile en düşük, vadi depolamasında %2.74 ile en yüksek olmuştur. Meyve suyu içeriği, 30. günde %30.16, 120. günde ise %35.06 olarak ölçülmüştür; volkanik depolama en düşük meyve suyu içeriğini (%30.92) verirken, kontrollü depolama en yüksek (%32.79) içeriği sağlamıştır. Sonuç olarak, Bolu'nun uygun iklimi ve İstanbul ile Ankara gibi pazarlara lojistik kolaylığı, limonlar için doğal vadi depolamasının uygun bir alternatif olabileceğini göstermektedir. Bu bölgede doğal depolama tesislerinin kurulması, kapasiteyi artırarak rekabetçiliği geliştirebilir.
Kütdiken Limonu Doğal Depolama Volkanik Depolama Ağırlık Kaybı Meyve Kalitesi
Increasing food demand is a pressing issue due to global food waste and population growth. In Türkiye, high humidity in the volcanic storage of Ortahisar leads to significant postharvest losses of lemons. This study aims to highlight the storage advantages of Kütdiken lemons by comparing the conditions in Bolu's wide valley with those in Ortahisar. The lemons were stored in three environments: a mechanized cold storage, volcanic tuff storage, and valley storage in Bolu. Temperature and humidity were monitored with data loggers, while weight loss, decay rate, and quality characteristics were assessed periodically.The results indicated that both storage duration and environment significantly impact Kütdiken lemons. On the 30th day, weight loss was 6.03%, increasing to 10.27% by the 120th day. The lowest weight loss occurred in controlled conditions (5.90%), while the highest (6.64%) was in valley storage. The decay rate was lowest at 2.12% in controlled storage and highest at 2.74% in valley storage. Juice content was measured at 30.16% on day 30 and 35.06% on day 120, with volcanic storage yielding the lowest juice content (30.92%) and controlled storage the highest (32.79%). In conclusion, Bolu's favorable climate and logistical ease to markets like Istanbul and Ankara suggest that natural valley storage for lemons could be a viable alternative. Establishing natural storage facilities in this region could enhance capacity and competitiveness.
Kütdiken Lemon Natural Storage Volcanic Storage Weight Loss Fruit Quality
Araştırma konusu için etik kurul izni gerekmemektedir.
Department of Horticulture at the Graduate Education Institute of Bolu Abant İzzet Baysal University
This article was produced from the data obtained during the Master's Thesis titled "Improving natural warehousing in Bolu province: Research of lemon and orange storage under Bolu provincial conditions" conducted by Yasin Yeşil under the supervision of Assoc. Prof. Dr. İhsan Canan at the Department of Horticulture at the Graduate Education Institute of Bolu Abant İzzet Baysal University.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hasat Sonrası Bahçecilik Teknolojileri (Taşımacılık ve Depolama dahil), Meyve Yetiştirme ve Islahı |
Bölüm | Bahçe Bitkileri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 18 Nisan 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 22 Nisan 2025 |
Gönderilme Tarihi | 27 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 7 Nisan 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 11 Sayı: 1 |
Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi Creative Commons Attribution 4.0 Generic License a