Bu çalışma, mutfak kültürü ile ilgili yapılmış çalışmalara genel bir bakış açısı sağlamak için yapılmıştır. Araştırma ile Web of Science üzerinden mutfak kültürü konusunda yapılmış yayınların bibliyometrik özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda “kitchen culture”, “culinary culture” ve “culinary diplomacy” anahtar kelimeleri ile 252 çalışmanın olduğu belirlenmiştir. Daha sonra Web of Science veri tabanında “konaklama, eğlence ve spor turizmi” alanı işaretlenerek sadece makale olarak yayınlanmış 29 çalışma tespit edilmiştir. Araştırma amacı doğrultusunda bu makaleler ile bibliyometrik haritalama analizi yapılmıştır. Araştırmalar yayın dili, yayın yılı, en fazla atıf yapılan yazarlar, en fazla atıf yapılan dergiler, en fazla atıf yapılan yayınlar, en fazla kullanılan anahtar kelimeler, araştırmaların özet kısımlarında en fazla değinilen kelimeler ve en fazla atıf alan ülkeler açısından incelenmiştir. Analiz sonucunda makalelerin yayın dillerinin büyük çoğunluğunun (%96,55) İngilizce olduğu belirlenmiştir. Yayın yılı bakımından en çok yayın 2024 yılında yapılmıştır. En fazla atıf alan dergiler Tourism Management, International Journal of Tourism Research, Journal of Heritage Tourism dergileri olmuştur. En fazla atıf alan yazarlar Alexander, Horng ve Rockower olmuştur. En çok atıf yapılan ülkelerin Tayvan, İskoçya ve ABD olduğu görülmüştür. Son olarak araştırmalarda en çok kullanılan anahtar kelimeler ise gastronomi, mutfak kültürü ve mutfak turizmi kelimeleri olmuştur.
This study was conducted to provide an overview of the studies on culinary culture. The aim of the study was to determine the bibliometric characteristics of the publications on culinary culture through the Web of Science. For this purpose, 252 studies were identified with the keywords ‘kitchen culture’, ‘culinary culture’ and ‘culinary diplomacy’. Then, 29 studies published only as articles were identified by marking the field of ‘accommodation, leisure and sports tourism’ in the Web of Science database. In line with the research purpose, bibliometric mapping analysis was carried out with these articles. The studies were analysed in terms of publication language, publication year, most cited authors, most cited journals, most cited publications, most used keywords, most cited words in the abstracts of the studies and most cited countries. As a result of the analysis, it was determined that the majority (96.55%) of the publication languages of the articles were English. In terms of publication year, most publications were made in 2024. The most cited journals were Tourism Management, International Journal of Tourism Research, and Journal of Heritage Tourism. The most cited authors were Alexander, Horng and Rockower. The most cited countries are Taiwan, Scotland and the USA. Finally, the most commonly used keywords in the studies were gastronomy, culinary culture and culinary tourism.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi |
Bölüm | Özgün Bilimsel Makale |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 17 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 5 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 1 |