Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation of the Energy Performance of Adobe Structures Constructed Using Modern Techniques for a Sustainable Future: The Case of Elazığ

Yıl 2025, Cilt: 9 Sayı: 1, 47 - 58, 30.06.2025
https://doi.org/10.46460/ijiea.1583130

Öz

Natural materials offer significant advantages in terms of energy efficiency in buildings. Materials such as earth, adobe, and stone stand out due to their high thermal mass, which enables them to provide cooling during the summer and retain heat during the winter. Among these natural materials, earth-derived materials are also notable for their low energy costs. This research evaluates the energy performance of a building constructed using the rammed earth technique in the Keban district of Elazığ. As a case study, the "Women's Education and Production Center Project," designed and implemented by Architect Özgül Öztürk in the Keban district of Elazığ, is examined. Comparisons are made with the energy performance that would result if the same building were constructed using concrete and sandwich panel materials. This study aims to analyze the energy performance of rammed earth, concrete, and sandwich panel materials and to determine the environmental impacts of these materials. In this context, the study focuses on alternative materials that could contribute to future sustainable construction. In this research, energy performance analysis was conducted using Revit. This program examined the thermal insulation capacities and energy consumption rates of buildings constructed with different materials. The results of the study indicate that rammed earth material is superior in energy efficiency. These evaluations also highlight the contributions of natural and breathable materials, such as rammed earth, to the environmental sustainability of buildings. It is considered that such materials could emerge as a sustainable alternative in future construction.

Kaynakça

  • Tufan, M. Z., & Özel, C. (2018). Sürdürülebilirlik kavramı ve yapı malzemeleri için sürdürülebilirlik kriterleri. International Journal of Sustainable Engineering and Technology, 2(1), 6–13.
  • Kafesçioğlu, R. (1980). Yapı malzemesi olarak kerpicin alçı ile stabilizasyonu (TÜBİTAK MAG 505). İstanbul.
  • Leblebiciler, Y., & Akıncı, A. (2021). Ekolojik yeni nesil kerpiç. Journal of Science Harmony, 4(2), 12–19.
  • Akbaş, M. F., Aslan, M., & Arpacıoğlu, Ü. (2022). Yeşil malzeme bağlamında kerpiç. EKSEN Dokuz Eylül University Journal of the Faculty of Architecture, 3(2), 72–88.
  • Coşkun, K. (2005). Alker (alçı katkılı kerpiç) teknolojisinin püskürtme beton (shotcrete) tekniği ile uygulanabilirliğinin basınç dayanımı açısından deneysel değerlendirmesi (Doctoral dissertation,), Istanbul Technical University).
  • Yardımlı, S. (2021). Çevreci yaklaşımlarda malzeme ve yapım tekniği; çağdaş kerpiç yapılar. Urban Academy - Journal of Urban Culture and Management, 14(2), 389–413.
  • Akkaş, F. (2011). Lif katkılı kerpiç panel duvar üretilme olanaklarının araştırılması (Master’s dissertation, Istanbul Technical University.)
  • Kıvrak, J. (2007). Silis dumanı katkılı kerpiçlerin mekanik ve fiziksel özelliklerinin araştırılması (Master’s dissertation, Gazi University).
  • Koç, Z. G. (2017). Ekotasarım kapsamında toprak yapım sistemleri ve yönetmeliklerin irdelenmesi (Master’s dissertation, Yildiz Technical University).
  • Binici, H., Durgun, M. Y., & Yardım, Y. (2010). Kerpiç yapılar depreme dayanıksız mıdır? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? KSU Journal of Engineering Sciences, 13(2).
  • Ataç, A. (2019). Mimarlıkta biyomalzemelerin kullanımı: Sıkıştırılmış toprak blokların performansının mikorizal mantar kullanılarak geliştirilmesi (Master’s dissertation, Istanbul Bilgi University).
  • Teloğlu Yavaş, A. N. (2021). Kerpiç binaların ağırlık yükleri ve deprem etkileri altında davranışı ve yurdumuzdaki uygulanışı (Master’s dissertation, Fatih Sultan Mehmet University).
  • Binici, H., Aksoğan, O., & Kaplan, H. (2005). Kerpiç üretiminde alternatif malzemelerin kullanımı. Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 11(2).
  • Özgünler, M. (2017). Kırsal sürdürülebilirlik bağlamında geleneksel köy evlerinde kullanılan toprak esaslı yapı malzemelerinin incelenmesi. Süleyman Demirel University Journal of Architectural and Applications, 2(2).
  • Aydın, S. (2017). İletişim yaklaşımıyla sürdürülebilirlik kavramı, yeşil kavramı ve yerel küresel yansımaları ile ilgili bir inceleme örneği (Master’s dissertation, Istanbul University)
  • Çüçen, A., & Solak, A. (2023). Sürdürülebilir yapı malzemeleri üzerine bir araştırma. Journal of Technical Science, 13(1), 1–8.
  • Sayar, Z., Gültekin, A. B., & Dikmen, Ç. B. (2009, May 13–15). Sürdürülebilir mimarlık kapsamında ahşap ve PVC doğramaların değerlendirilmesi. In 5th International Advanced Technology Symposium (IATS’09) (pp. 2067–2072). Karabük, Türkiye.
  • Gaiadergi. Doğa dostu kerpicin faydaları ve dünyadaki kerpiç yapılar. Retrieved September 30, 2024, from https://gaiadergi.com/doga-dostu-kerpicin-faydalari-ve-dunyadaki-kerpic-yapilar/
  • Güneri, M. (2023). Ayçiçeği sapı ilavesi ile kerpiç malzemenin fiziksel ve mekanik özelliklerinin araştırılması (Master’s dissertation, Trakya University).
  • De Sensi, B. (2003). Terracruda, la diffusione dell’architettura di terra (Soil, the dissemination of earth architecture).
  • Perker, Z. S., & Akkuş, K. (2019). Toprak yapı malzemesi ile mimarlık: Çağdaş uygulamalar üzerine bir değerlendirme. Online Journal of Art & Design, 7(4).
  • Döngüsel Tasarım. Anadolu meleği. Retrieved September 30, 2024, from https://donguseltasarim.com/portfolio/anadolu-melegi/
  • Özcan, H. (2010). Yapı bilgi sistemleri ve mimarlıktaki yeri (Doctoral dissertation, Istanbul Technical University).
  • Steneng, C. V. (2020). Implementation of Revit add-in for analysis of heating plant P&ID (Master’s dissertation, Oslo Metropolitan University)
  • Gülaçmaz, Ö., Başdemir, H., & Gülaçmaz, E. (2022). Mevcut bir eğitim yapısında enerji verimliliğini iyileştirmeye yönelik bir analiz. Duzce University Science and Technology Journal, 10(1), 325–341.
  • Mutlu, G., & Tuna Kayılı, M. (2020). Geleneksel yatay taşıyıcı düzlemlerin ısıl geçirgenlik değerlerinin günümüz koşullarında irdelenmesi. European Journal of Science and Technology, (20), 614–622.
  • Balcıoğlu, A. (2013). Geleneksel ve modern bağ evi örneklerinin soğutma enerjisi korunumunda etkili olan tasarım değişkenleri açısından değerlendirilmesi (Master’s dissertation, Istanbul Technical University).
  • Turkish Standards Institution. (2008). TS-825: Binalarda ısı yalıtım kuralları. Ankara, Türkiye.
  • Koçu, N. (2012). Sürdürülebilir malzeme bağlamında ‘kerpiç’ ve çatı–cephe uygulamaları (Konya–Çavuş Kasabası örneği). In 6th National Roof and Facade Symposium (pp. 12–13).
  • Turkish State Meteorological Service. Gün derece verileri. Retrieved September 30, 2024, from https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/gun-derece.aspx?g=merkez&m=23-04&y=2023&a=09/
  • Şensoy, S., Sağır, R., Eken, M., & Ulupınar, Y. (2007). Türkiye uzun yıllar ısıtma ve soğutma gün dereceleri. Ankara: State Meteorological Service General Directorate.

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Modern Teknikler Kullanılarak İnşa Edilen Kerpiç Yapıların Enerji Performansının Değerlendirilmesi: Elazığ Örneği

Yıl 2025, Cilt: 9 Sayı: 1, 47 - 58, 30.06.2025
https://doi.org/10.46460/ijiea.1583130

Öz

Doğal malzemeler, yapıların enerji verimliliği açısından önemli avantajlar sunmaktadır. Toprak, kerpiç ve taş gibi doğal malzemeler, yüksek termal kütleleri sayesinde, yaz aylarında serinlik sağlama ve kış aylarında ise ısı tutma özellikleri ile öne çıkmaktadır. Bu doğal malzemelerden biri olan toprak türevli malzemeler, düşük enerji maliyetleri ile de dikkat çekmektedir. Bu çalışma, Elazığ'ın Keban ilçesinde sıkıştırılmış toprak tekniği ile inşa edilmiş bir yapının enerji performansını değerlendirmektedir. Değerlendirilecek yapı örneği olarak, Mimar Özgül Öztürk'ün Elazığ’ın Keban ilçesinde projelendirdiği ve uyguladığı "Kadın Eğitim ve Üretim Merkezi Projesi" ele alınmaktadır. Aynı yapının beton ve sandviç panel ile inşa edilmesi durumunda ortaya çıkacak enerji performansı ile karşılaştırmalar yapılmıştır. Çalışmanın amacı, sıkıştırılmış toprak, beton ve sandviç panel malzemelerin enerji performanslarını analiz etmek ve bu malzemelerin çevresel etkilerini belirlemektir. Bu bağlamda, gelecekteki sürdürülebilir yapılaşmaya katkı sunacak alternatif malzemeler üzerinde durulmuştur. Araştırmada, Revit ile enerji performans analizi yapılmıştır. Bu program aracılığıyla, farklı malzemelerle inşa edilen yapıların ısı yalıtım kapasiteleri, enerji tüketim oranları incelenmiştir. Analiz sonuçları, sıkıştırılmış toprak malzemenin enerji verimliliği açısından daha üstün olduğunu göstermektedir. Bu değerlendirmeler ile sıkıştırılmış toprak gibi doğal ve nefes alan malzemelerin, yapıların çevresel sürdürülebilirliğine katkıları da vurgulanmaktadır. Bu tür malzemelerin, gelecekteki yapılaşmada sürdürülebilir bir alternatif olarak öne çıkabileceği değerlendirilmektedir.

Kaynakça

  • Tufan, M. Z., & Özel, C. (2018). Sürdürülebilirlik kavramı ve yapı malzemeleri için sürdürülebilirlik kriterleri. International Journal of Sustainable Engineering and Technology, 2(1), 6–13.
  • Kafesçioğlu, R. (1980). Yapı malzemesi olarak kerpicin alçı ile stabilizasyonu (TÜBİTAK MAG 505). İstanbul.
  • Leblebiciler, Y., & Akıncı, A. (2021). Ekolojik yeni nesil kerpiç. Journal of Science Harmony, 4(2), 12–19.
  • Akbaş, M. F., Aslan, M., & Arpacıoğlu, Ü. (2022). Yeşil malzeme bağlamında kerpiç. EKSEN Dokuz Eylül University Journal of the Faculty of Architecture, 3(2), 72–88.
  • Coşkun, K. (2005). Alker (alçı katkılı kerpiç) teknolojisinin püskürtme beton (shotcrete) tekniği ile uygulanabilirliğinin basınç dayanımı açısından deneysel değerlendirmesi (Doctoral dissertation,), Istanbul Technical University).
  • Yardımlı, S. (2021). Çevreci yaklaşımlarda malzeme ve yapım tekniği; çağdaş kerpiç yapılar. Urban Academy - Journal of Urban Culture and Management, 14(2), 389–413.
  • Akkaş, F. (2011). Lif katkılı kerpiç panel duvar üretilme olanaklarının araştırılması (Master’s dissertation, Istanbul Technical University.)
  • Kıvrak, J. (2007). Silis dumanı katkılı kerpiçlerin mekanik ve fiziksel özelliklerinin araştırılması (Master’s dissertation, Gazi University).
  • Koç, Z. G. (2017). Ekotasarım kapsamında toprak yapım sistemleri ve yönetmeliklerin irdelenmesi (Master’s dissertation, Yildiz Technical University).
  • Binici, H., Durgun, M. Y., & Yardım, Y. (2010). Kerpiç yapılar depreme dayanıksız mıdır? Avantajları ve dezavantajları nelerdir? KSU Journal of Engineering Sciences, 13(2).
  • Ataç, A. (2019). Mimarlıkta biyomalzemelerin kullanımı: Sıkıştırılmış toprak blokların performansının mikorizal mantar kullanılarak geliştirilmesi (Master’s dissertation, Istanbul Bilgi University).
  • Teloğlu Yavaş, A. N. (2021). Kerpiç binaların ağırlık yükleri ve deprem etkileri altında davranışı ve yurdumuzdaki uygulanışı (Master’s dissertation, Fatih Sultan Mehmet University).
  • Binici, H., Aksoğan, O., & Kaplan, H. (2005). Kerpiç üretiminde alternatif malzemelerin kullanımı. Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 11(2).
  • Özgünler, M. (2017). Kırsal sürdürülebilirlik bağlamında geleneksel köy evlerinde kullanılan toprak esaslı yapı malzemelerinin incelenmesi. Süleyman Demirel University Journal of Architectural and Applications, 2(2).
  • Aydın, S. (2017). İletişim yaklaşımıyla sürdürülebilirlik kavramı, yeşil kavramı ve yerel küresel yansımaları ile ilgili bir inceleme örneği (Master’s dissertation, Istanbul University)
  • Çüçen, A., & Solak, A. (2023). Sürdürülebilir yapı malzemeleri üzerine bir araştırma. Journal of Technical Science, 13(1), 1–8.
  • Sayar, Z., Gültekin, A. B., & Dikmen, Ç. B. (2009, May 13–15). Sürdürülebilir mimarlık kapsamında ahşap ve PVC doğramaların değerlendirilmesi. In 5th International Advanced Technology Symposium (IATS’09) (pp. 2067–2072). Karabük, Türkiye.
  • Gaiadergi. Doğa dostu kerpicin faydaları ve dünyadaki kerpiç yapılar. Retrieved September 30, 2024, from https://gaiadergi.com/doga-dostu-kerpicin-faydalari-ve-dunyadaki-kerpic-yapilar/
  • Güneri, M. (2023). Ayçiçeği sapı ilavesi ile kerpiç malzemenin fiziksel ve mekanik özelliklerinin araştırılması (Master’s dissertation, Trakya University).
  • De Sensi, B. (2003). Terracruda, la diffusione dell’architettura di terra (Soil, the dissemination of earth architecture).
  • Perker, Z. S., & Akkuş, K. (2019). Toprak yapı malzemesi ile mimarlık: Çağdaş uygulamalar üzerine bir değerlendirme. Online Journal of Art & Design, 7(4).
  • Döngüsel Tasarım. Anadolu meleği. Retrieved September 30, 2024, from https://donguseltasarim.com/portfolio/anadolu-melegi/
  • Özcan, H. (2010). Yapı bilgi sistemleri ve mimarlıktaki yeri (Doctoral dissertation, Istanbul Technical University).
  • Steneng, C. V. (2020). Implementation of Revit add-in for analysis of heating plant P&ID (Master’s dissertation, Oslo Metropolitan University)
  • Gülaçmaz, Ö., Başdemir, H., & Gülaçmaz, E. (2022). Mevcut bir eğitim yapısında enerji verimliliğini iyileştirmeye yönelik bir analiz. Duzce University Science and Technology Journal, 10(1), 325–341.
  • Mutlu, G., & Tuna Kayılı, M. (2020). Geleneksel yatay taşıyıcı düzlemlerin ısıl geçirgenlik değerlerinin günümüz koşullarında irdelenmesi. European Journal of Science and Technology, (20), 614–622.
  • Balcıoğlu, A. (2013). Geleneksel ve modern bağ evi örneklerinin soğutma enerjisi korunumunda etkili olan tasarım değişkenleri açısından değerlendirilmesi (Master’s dissertation, Istanbul Technical University).
  • Turkish Standards Institution. (2008). TS-825: Binalarda ısı yalıtım kuralları. Ankara, Türkiye.
  • Koçu, N. (2012). Sürdürülebilir malzeme bağlamında ‘kerpiç’ ve çatı–cephe uygulamaları (Konya–Çavuş Kasabası örneği). In 6th National Roof and Facade Symposium (pp. 12–13).
  • Turkish State Meteorological Service. Gün derece verileri. Retrieved September 30, 2024, from https://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/gun-derece.aspx?g=merkez&m=23-04&y=2023&a=09/
  • Şensoy, S., Sağır, R., Eken, M., & Ulupınar, Y. (2007). Türkiye uzun yıllar ısıtma ve soğutma gün dereceleri. Ankara: State Meteorological Service General Directorate.
Toplam 31 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Yapı Malzemeleri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhammed Emin Demirtaş 0000-0002-5125-2959

Ayça Gülten 0000-0001-9837-8674

Erken Görünüm Tarihi 30 Haziran 2025
Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2025
Gönderilme Tarihi 11 Kasım 2024
Kabul Tarihi 28 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demirtaş, M. E., & Gülten, A. (2025). Evaluation of the Energy Performance of Adobe Structures Constructed Using Modern Techniques for a Sustainable Future: The Case of Elazığ. International Journal of Innovative Engineering Applications, 9(1), 47-58. https://doi.org/10.46460/ijiea.1583130
AMA Demirtaş ME, Gülten A. Evaluation of the Energy Performance of Adobe Structures Constructed Using Modern Techniques for a Sustainable Future: The Case of Elazığ. ijiea, IJIEA. Haziran 2025;9(1):47-58. doi:10.46460/ijiea.1583130
Chicago Demirtaş, Muhammed Emin, ve Ayça Gülten. “Evaluation of the Energy Performance of Adobe Structures Constructed Using Modern Techniques for a Sustainable Future: The Case of Elazığ”. International Journal of Innovative Engineering Applications 9, sy. 1 (Haziran 2025): 47-58. https://doi.org/10.46460/ijiea.1583130.
EndNote Demirtaş ME, Gülten A (01 Haziran 2025) Evaluation of the Energy Performance of Adobe Structures Constructed Using Modern Techniques for a Sustainable Future: The Case of Elazığ. International Journal of Innovative Engineering Applications 9 1 47–58.
IEEE M. E. Demirtaş ve A. Gülten, “Evaluation of the Energy Performance of Adobe Structures Constructed Using Modern Techniques for a Sustainable Future: The Case of Elazığ”, ijiea, IJIEA, c. 9, sy. 1, ss. 47–58, 2025, doi: 10.46460/ijiea.1583130.
ISNAD Demirtaş, Muhammed Emin - Gülten, Ayça. “Evaluation of the Energy Performance of Adobe Structures Constructed Using Modern Techniques for a Sustainable Future: The Case of Elazığ”. International Journal of Innovative Engineering Applications 9/1 (Haziran 2025), 47-58. https://doi.org/10.46460/ijiea.1583130.
JAMA Demirtaş ME, Gülten A. Evaluation of the Energy Performance of Adobe Structures Constructed Using Modern Techniques for a Sustainable Future: The Case of Elazığ. ijiea, IJIEA. 2025;9:47–58.
MLA Demirtaş, Muhammed Emin ve Ayça Gülten. “Evaluation of the Energy Performance of Adobe Structures Constructed Using Modern Techniques for a Sustainable Future: The Case of Elazığ”. International Journal of Innovative Engineering Applications, c. 9, sy. 1, 2025, ss. 47-58, doi:10.46460/ijiea.1583130.
Vancouver Demirtaş ME, Gülten A. Evaluation of the Energy Performance of Adobe Structures Constructed Using Modern Techniques for a Sustainable Future: The Case of Elazığ. ijiea, IJIEA. 2025;9(1):47-58.

This work is licensed under CC BY-NC 4.0