Dergide Yayımlanan Makale Türleri: Araştırma makalesi, derleme makalesi, yayın tanıtım ve değerlendirme yazıları.
Yayın Dili: Türkçe, İngilizce.
Yayın Konuları: Eski Türk Dili, Yeni Türk Dili, Eski Türk Edebiyatı, Yeni Türk Edebiyatı, Türk Halk Edebiyatı, Türk İslam Edebiyatı, Çağdaş Türk Lehçeleri, Türkçe Öğretimi, Karşılaştırmalı Edebiyat ve Dil Bilimi çalışmaları alanını doğrudan veya dolaylı olarak ilgilendiren her türlü araştırma makalesi, derleme makalesi ve yayın değerlendirme yazılarına ayrıca İngiliz Dili ve Edebiyatı ile Arap Dili ve Edebiyatı alanından sınırlı sayıda makaleye yer verilmektedir.
Dergi Şablonları: Makaleler, Makale Şablonu kullanılarak ve Telif Hakları Sözleşmesi ile birlikte sisteme yüklenmelidir.
Sözcük Sayısı: Makaleler en az 5.000 en çok 12.000 sözcük aralığında olmalı ve 40 sayfayı aşmamalıdır. Ancak zorunlu olarak bu sözcük ve sayfa sayısının daha az olması veya aşılması gerektiği durumlarda dergi editörlüğünün uygunluk kararı vermesi gerekir.
Çift Taraflı Kör Hakemlik: Dergiye gönderilecek yazılar çift taraflı kör hakemlik sistemi kullanılarak değerlendirme sürecine gireceği için sisteme eklenen yazılarda yazarın isim ve kimlik bilgileri bulunmamalı, yazarın isim ve kimliğini deşifre edici bilgilere yer verilmemelidir. Dergiye gönderilecek yazılara alt-üst bilgi girişi yapılmamalı, sayfa numarası eklenmemelidir. Ayrıca Word Programında dosya bilgileri silinmelidir (Dosya/Bilgi- Sorunları Denetle- Belgeyi İncele/ Belge Denetçisi / Denetle. Tümünü Kaldır).
Kaynak Gösterimi: Metin içi kaynak gösteriminde ve Kaynakçada APA-7 yazım kurallarına uyulmalıdır. Araştırma makalelerinin kaynakçasında en az 15 kaynağın bulunması zorunludur. Kaynakça asılı 1,15 değerle yazılmalıdır.
Makale Düzeni
Kağıt Düzeni: MS Word, Dikey, A4 boyutunda (29.7×21 cm.)
Kenar Boşlukları: Üst, alt, sağ, sol: 2,5 cm. kenar boşluğu.
Yazı Tipi: Times New Roman.
Türkçe Başlık: Tamamı büyük ve kalın (bold) harflerle, düz ve ortalanarak 10 punto ile yazılmalıdır.
İngilizce Başlık: İlk harfleri büyük, kalın (bold) harflerle, italik ve ortalanarak 10 punto ile yazılmalıdır.
Öz / Abstract: Öz/Abstract kısmında araştırmanın konu, kapsam, önem, amaç ve yöntem gibi temel metodolojik çerçevesi belirtilmelidir. Bu kısımda konu kısa ve anlaşılabilir biçimde özetlenmeli, ulaşılan sonuç ve yararlanılan kaynaklara ise değinilmemelidir. Öz/Abstract kısmı 150-200 kelime arasında olmalı, 9 punto ile tek paragraf hâlinde iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Paragraf aralığı önce 6 nk sonra 6 nk, tek satır aralığı olmalıdır.
Anahtar Kelimeler / Keywords: Genelden özele doğru, makalenin başlığını ve muhtevasını yansıtan en az 5 en fazla 10 kelime olmalıdır. Özel isimler hariç kelimeler küçük harfle yazılmalıdır.
Giriş: Makalenin başında mutlaka “Giriş” kısmı bulunmalıdır. Giriş başlığı numaralandırılmamalıdır. Giriş başlığının altında ayrıca bir başlık bulunmamalıdır.
Ana Metin: 11 punto ile paragraf aralığı önce 6 sonra 6 nk boşluk ve tek satır aralığıyla yazılmalıdır. Ana metin iki yana yaslı olmalı ve paragrafların ilk satırında girinti olmamalıdır.
Başlıklar: 11 punto ile yazılmalıdır. Başlıkların sadece ilk harfleri büyük yazılmalı ve başlıklar italik yapılmamalıdır. Giriş ve Sonuç başlıklarında herhangi bir numaralandırma olmamalı, başlıklarda 1., 2., 1.1., 1.2. 1.1.1., 1.1.2. şeklinde numaralandırma takip edilmelidir.
Metin İçi Alıntılar ve Kaynak Gösterimi: Alıntılar çift tırnak (“….”) içinde verilmeli ve italik yapılmamalıdır. Metin içi kaynak gösterimi ve Kaynakça APA 7'ye göre düzenlenmelidir. Doğrudan alıntılar 40 kelimeden az ise tırnak işareti içinde, italik yapılmadan yazılmalıdır. Doğrudan alıntılar 40 kelimeden fazla ise soldan ve sağdan birer satır içeride, 10 punto ve tek satır aralıkla, italik yapılmadan yazılmalıdır.
Dipnotlar: Dergi APA-7 (içnot) sistemi kullanmakta olup yalnızca açıklama gerektiren yerlerde dipnot sistemine başvurulmalıdır. Zorunlu bilgiler dışında makalede dipnota yer verilmemelidir. Dipnotta kesinlikle bir kaynağa gönderme yapılmamalı, kaynaklar metin içerisinde verilmelidir. Dipnotlar 10 punto, paragraf aralığı önce 6 sonra 6 nk boşluk, tek satır aralığı ve asılı 0,5 girintiyle yazılmalıdır.
Tablo, Şekil, Grafik ve Görseller:
a. Tablo, şekil, grafik ve görsellerin numarası tablo başlığının üstünde yer almalı, düz metin ve koyu punto olarak ve tablonun üstüne yerleştirilmeli, tablo, şekil, grafik ve görsellerin numarasının sonuna nokta konulmamalıdır.
b. Tablo, şekil, grafik ve görsellerin başlığı italik ve ilk harfleri büyük harflerle yazılmalı ve tablo, şekil, grafik ve görsellerin numarasının altına gelecek şekilde ayrı bir satırda yer almalıdır.
c. Tablo, şekil, grafik ve görsellerin başlığı, tablo numarasının hemen altında çift satır aralıklı olarak yer almalıdır.
d. Tablolarda dikey çizgiler olmamalı ve mümkün olduğunca az yatay çizgi olmalıdır.
e. Her tablo içinde sütun başlıkları bulunmalıdır. Tabloda yer alan sütun başlıkları ortalanmalı ve başlıkta yer alan kelimelerin ilk harfleri büyük harfle yazılmalıdır.
f. Tablo, şekil, grafik ve görsellerin sayısı en fazla 10 olmalıdır.
g. Görseller JPEG, en az 300 dpi formatında olmalıdır.
Örnek Tablo, Şekil, Grafik Başlığı:
Tablo 3
Kavram Adları ile Oluşturulmuş Mahalle, Bulvar, Cadde ve Sokak Adlarının İlçelere Göre Dağılımı
Yayın Tanıtım ve Değerlendirme Yazılarında Dikkat Edilecek Hususlar
1. Araştırma makaleleri için geçerli tüm hususlar “Yayın Tanıtım ve Değerlendirme” yazıları için de geçerlidir.
2. “Yayın Tanıtım ve Değerlendirme” yazıları kitabın güçlü ve zayıf yönleri üzerinde duran, alanına yaptığı katkıyı tetkik çabası güden yazılar olmalıdır. Kitabın özeti veya reklamı mahiyetindeki yazılar kitap değerlendirme yazısı olarak kabul edilmemektedir. Dolayısıyla yayın değerlendirme yazılarında ilk paragraftan sonra gelen ana gövdede eserin güçlü ve zayıf yanlarının değerlendirilmesi ve son bölümde de eserin içinde bulunduğu çalışma alanındaki yeri ve önemine ilişkin bir değerlendirme yapılması gerekmektedir.
3. Yazılar yeni çıkmış güncel çalışmalara, tercihen son beş yıl içinde yayımlanmış kitaplara dair olmalıdır.
4. Yazarların en az doktora yapıyor olması şartı aranmaktadır.
5. Kaynakçada değerlendirilen yayının da yer aldığı farklı yazarlara ait en az üç kaynak yer almalıdır.
6. Öz ve Kaynakça kısmı hariç en az 1300-1700 sözcükten oluşmalıdır.
7. Giriş kısmından hemen altında sola yaslı olarak kitabın kapağına yer verilmelidir. Kitap kapağı okunaklı olmalı, kitap kapağının altında kapak dışında herhangi bir zemin bulunmamalıdır.
8. “Yayın Tanıtım ve Değerlendirme” yazısının başlığı paragraf düzeyinde, bold ve ortalı olarak verilmelidir. Başlıkta şu bilgilere yer verilmelidir: 1. Kitap Adı 2. Yazarının/editörünün/çevirenin adı ve soyadı 3. Yayımlanma yeri ve yayıncı adı 4. Yayımlanma tarihi 5. Varsa kaçıncı baskı olduğu 6. Sayfa sayısı (giriş, esas metin, indeks ve kaynakları dâhil ) 7. Kitabın ISBN Numarası 8. Kitabın boyutları.
ULAKBİM-DERGİPARK Bünyesinde Faaliyet Gösteren International Journal of Filologia (IJOF) Filoloji Alanında Yayımlanan Uluslararası Hakemli, Bilimsel Bir Dergidir.