Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Etik İlkeler ve Yayın Politikası
Dergimiz uluslararası standartlara ve COPE (Yayın Etiği Komitesi) standartlarına bağlı kalarak makaleleri bunlara atıfta bulunarak yayınlamaktadır.


Editörler İçin Kılavuz

Bir editör (editörler ve alan editörleri) yayınlanmak üzere gönderilen tüm makaleleri, ırk, din, milliyet, cinsiyet, kıdem veya kurumsal bağlantıya bakılmaksızın, her birini kendi değerlerine göre değerlendirerek nesnel olarak değerlendirmelidir. Bir editör, yayınlanmak üzere gönderilen bir makaleyi makul bir hızda incelemeli ve ele almalıdır. Editör, bir makaleyi yayınlamak üzere kabul etme veya reddetme konusunda tek sorumluluğa sahiptir. Editör, uzmanlıkları ve adil yargıları nedeniyle seçilen uzmanlardan bir makale hakkında yardım isteyebilir. İnceleme süreci tamamlanana kadar yazar, incelenen makale hakkında yazar ve atanan hakemler dışında kimseye hiçbir bilgi açıklamamalıdır. Yazarların fikri bağımsızlığına saygı gösterilmelidir.

Yazarlar

Dergimiz, çalışmanın en azından bir kısmından sorumlu olan kişiyi yazar olarak kabul eder. Yazarlar, çalışmadaki sorunu derinlemesine açıklayabilmelidir. Dergimiz için tüm yazarlar gönderdikleri içerikten sorumludur. İlgili yazar, makalenin ilk gönderiminden itibaren tüm yazarları kabul etmekten ve gönderim süreci hakkında onları bilgilendirmekten sorumludur. Kabul edilirse, tüm yazarlar kendi adlarına yayın lisansını vermekle yükümlüdür. Dergimiz, makalenin gönderilmesinin tüm yazarların tam mutabakatı olduğunu varsayar. 8'den fazla yazarı olan makaleler için, tüm yazarlar makaleye katkılarının ne olduğunu ayrıntılı olarak açıklayan bir açıklama yapmalıdır. ITUJWCC'nin daha önce başka dergilerde kısmen veya tamamen yayınlanmış herhangi bir şeyi yayınlamayı değerlendirmesi kabul edilemez. ITUJWCC'ye ve başka herhangi bir dergiye eş zamanlı gönderimler büyük bir suistimal olarak kabul edilir ve ITUJWCC'deki tüm önceki yayınlar geri çekilir. İntihal ve kendi kendine intihal aynı şekilde ele alınacaktır. Yakından ilişkili konuları ve/veya değişkenleri kapsayan birden fazla makale önerilmez (tek bir makaleye dahil edilemezlerse).

Hayvanlardan ve insanlardan elde edilen biyolojik materyalleri içeren çalışmalar için yazarlar makalelerinde (tercihen Teşekkürler bölümünde) kurumlarının yetkili komitesinden ve biyolojik materyal bağışçılarından veya yakınlarından, çalışmayı Helsinki Bildirgesi'ne uygun olarak gerçekleştirdiklerini belirtmeli ve etik komitesinden alınan "bilgilendirilmiş onam formlarını" sunmalıdır.
Sosyal bilimler dâhil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki;
-Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar,
-İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
-İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
-Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
-Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,
için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.
İzinle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve sayı no) makalenin “Yöntem” bölümünde ve ayrıca ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Makale yükleme esnasında, makale dosyasına ilave olarak Etik Kurul Onay dosyası da sisteme yüklenmelidir. Ayrıca, olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
Makale dosyasına ilave olarak Yayın Hakları Devri Sözleşmesi dosyası da sisteme yüklenmelidir.
Makalede yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer, çalışma bir kurumda yapılan uygulamayı kapsıyor ise, ilgili kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile izin alındığı açıkça belirtilmelidir.
Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve bunun makalede (kaynak gösterilerek) belirtilmesi gerekmektedir.

Makalenin iThenticate veya diğer benzerlik programları ile analizi sonucunda toplam benzerlik düzeyi %20 altında olmalıdır.
Gönderilen makalelerde yazarlar Araştırma ve Yayın Etiğine uyulduğuna kabul ve beyan etmiş sayılırlar.
Kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Makalenin sonunda; “Destek” veya “Teşekkür” ve “Çıkar Çatışması” beyanı verilmelidir. “Destek” veya “Teşekkür” başlığında, eğer çalışma bir kurum veya BAP tarafından desteklenmiş ise destek proje numarasıyla birlikte belirtilmelidir. Ayrıca, makalede yazar olarak yer almayıp, araştırmanın veri toplama vb. aşamasında destek olanlar var ise teşekkür edilebilir. Çıkar çatışması konusunu açıklığa kavuşturmak için, yazarlar, makalenin sonunda herhangi bir “Çıkar Çatışması” olup olmadığı beyan edilmelidir.

Hakemler

ITUJWCC, meslektaşlarını uzmanlıklarına, müfredatlarına ve gönüllü olarak incelemeye istekli olmalarına göre gönderilerini incelemeye davet eder. Bir taslağı incelemeyi kabul ederek, hakem bunu zamanında yapmayı taahhüt eder. Gecikmeler inceleme süreci için son derece olumsuzdur ve olması gerekenden çok daha uzun sürmesine neden olur. Bir incelemeciden gelen bir davet e-postasına yanıt vermeleri istendiğinde, makaleyi incelemeye istekli olup olmadıklarını belirterek davet e-postasına yanıt vermeleri rica olunur. Bu bir nezaket göstergesidir ve gecikmeleri önler. Bir makaleyi incelemeyi kabul ederek, hakem herhangi bir çıkar çatışması olmadığını ve incelemelerinin bilimin zenginleştirilmesi ve ilerlemesi için olduğunu beyan eder. İsteklerimizi kabul eden ve son teslim tarihlerine uyan hakemler olumlu puan alır ve ITUJWCC'ye gönderebilecekleri tüm son gönderilere öncelik verilir.
Hakemler, çıkar çatışması ile ilgili olarak herhangi bir şüpheye düşmeleri durumunda değerlendirme süreci ile ilgili olarak Editöre danışmalıdır.

Derginin Açık Erişim Politikası

Dergimiz açık erişimlidir ve Dergipark'ın açık erişim bildirimlerini kullanır. Makale yayınlanır yayınlanmaz açık erişim haline getirilir ve herkes herhangi bir ücret ödemeden erişebilir.
Bu konudaki Budapeşte Açık Erişim Beyanı (BOAI) şöyledir:
“Bu literatüre 'açık erişim' derken, herhangi bir kullanıcının bu makalelerin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya bağlantı kurmasına, dizinlemesine olanak tanıyan, kamuya açık internette ücretsiz olarak erişilebilir olmasını kastediyoruz. Bunlar, veri olarak yazılıma aktarılamaz veya İnternete erişimin ayrılmaz bir parçası olan finansal, yasal veya teknik engeller dışında başka herhangi bir yasal amaç için kullanılamaz. Çoğaltma ve dağıtım üzerindeki tek kısıtlama ve bu alandaki telif hakkının tek rolü, yazarlara çalışmalarının bütünlüğü üzerinde kontrol sağlamak ve uygun şekilde kabul edilme ve atıfta bulunulma hakkı vermek olmalıdır.”

Derginin Yayın Politikası

Dergimiz makale yayını ücreti talep etmez. Dergi, makaleleri değerlendirmek için çift-taraflı gizlilik değerlendirme politikasını kullanmaktadır. Yazar materyalini sunar ve bir sekreter ilk değerlendirmesini yapar ve makalenin daha fazla işleme uygun olup olmadığına veya ret kararı verilip verilmediğine karar verir. Aynı durum, Ithenticate tarafından %20'den yüksek benzerlik puanına sahip tüm makaleler için de geçerlidir. Yazar, önemli bir revizyondan sonra materyali yeniden göndermeye karar verirse memnuniyetle karşılanır. Makale hakem değerlendirmesi için kabul edildiğinde, baş editör, alan editörü ya da yardımcı editör olacak kişiye karar verir ve makale dosyasını onlara iletir. Yardımcı / alan editörü, alanında uzman en az iki hakemi atar ve önemli bir süre boyunca değerlendirmelerini bekler. Yardımcı /alan editörü hakemlerden değerlendirmeleri toplar, hakemlerin önerilerinin kısa bir listesini yapar ve kararı (kabul, küçük revizyon, büyük revizyon, ret) makaleyle birlikte yazara gönderir. Bu işlemler Dergipark tarafından gerçekleştirildiği için çok fazla zaman tasarrufu sağlanır. Yazar raporu alır ve çalışmaya başlar, soruları yanıtlar ve düzeltilmiş makaleyi ve cevap mektubunu gönderir. Bazı durumlarda, yardımcı /alan editörü bunu yeterli bulur ve düzeltilmiş materyali tekrar gözden geçirenlere göndermesine gerek kalmaz. Aksi takdirde, hakemler revizyon hakkında yorum yapar ve nihai kararlarını verir. Gözden geçirilmiş bir taslağın ek düzenleme oturumlarına ihtiyaç duyduğu ve sürecin baştan başladığı nadir durumlar vardır. Gözden geçirmelerden sonra, makale büyük olasılıkla kabul edilir ve İngilizce kullanımını inceleyen ve makalede düzeltmeler yapan Dil Editörüne iletilir. Makale, taslağın son görünümünü ve nihai PDF dosyasını oluşturan Mizanpaj Editörüne iletilir. PDF dosyası düzeltilir ve yayına hazır olarak gönderilir, PDF dosyasının kısa adı ayarlanır, referans listesi kontrol edilir, yazar listesi kontrol edilir ve ORCID Kimlikleri girilir. Son adımda başlık, özet, yayın tarihi ve sayfa aralığı kontrol edilir. Her şey yolunda giderse, makale bir dergi sayısına kaydedilir, sıralama belirlenir ve süreç onaylanır. Makale yayınlanır ve derginin web sitesinde görüntülenebilir. Hâlâ düzeltilmesi gereken bir şey varsa, süreç tekrar başlar ve düzeltilmiş makale PDF'i eskisinin yerini alır. Sayı yayınlanırsa, değişiklik yapmak için beş ekstra gün olduğu unutulmamalıdır. Bu süreden sonra hiçbir değişikliğe izin verilmez.
Bir makaleyi değerlendirmek için gereken süre makaleden makaleye değişir; ancak, sonuç almak iki ila dört ay arasında sürer. Bir hakemin hızlı yanıt vermesi veya yazarın raporu aldıktan birkaç gün sonra hazırlaması durumunda istisnalar meydana gelir. Bu durumlarda, değerlendirme yalnızca bir veya iki ay sürer. Öte yandan, gözden geçirenler ve yazarlar, kısmen e-postanın önemsiz posta filtrelerine yakalanması ve ilerlemenin farkında olmamaları nedeniyle gecikmeler yaşayabilir; bu nedenle istenmeyen gecikmeler meydana gelir. Benzer bir neden, gözden geçirenin veya yazarın e-posta adresinin engellenmiş olması veya kotayı aşması, bu nedenle mesajın kullanıcıya asla ulaşmamasıdır.

Çıkar Çatışması
Yazarlar, çıkar çatışmalarını (varsa) makalenin sonunda beyan etmelidir. Ayrıca, çıkar çatışması olmadığı da beyan edilmelidir. Çıkar çatışması varsa, yazar veya yazarlar belirli olmalı ve makalenin tüm yazarlarının herhangi bir sponsor kuruluşla olan mali bağlantısını ve kuruluş tarafından temsil edilen herhangi bir kar amacı güden çıkarı ve tartışılan veya tartışılan veya kar amacı güden herhangi bir ürünü belirtmelidir.

Geri Çekme (Withdrawal)
Editörlerin geri çekme sorunlarıyla ilgili olarak doldurabilecekleri Dergipark tarafından hazırlanmış bir form vardır ve Dergipark bilgilendirilecektir. Bazen daha önce yayınlanmış makale bir değişiklik yapmak için tekrar incelemeye alınabilir. Derginin editör ekibi ve personeli (gerekirse) derginin politikalarına ve COPE'nin rehberliğine göre gerekli değişiklikleri yapmak için birlikte çalışır.
Gerekli değişiklikler (küçük hatalar burada sayılmaz) orijinal makaleye kalıcı olarak bağlanan bir yayın sonrası beyanı içerir. Bahsedilen değişiklikler bir güncelleme bildirimi, bir İlgi Beyanı (Expression of Concern), bir Geri Çekme Bildirimi veya bir Yayından Kaldırma Bildirimi (çok nadir görülür) olabilir.

Kayıtlarda şeffaflığı sağlamak ve kayıtlı kayıtların bütünlüğünü güvence altına almak için, orijinal makalelere yayın sonrası bildirimler eklenir. Yayın içeriğinden başlayarak tüm yayın sonrası duyurulara erişim ücretsizdir.

Kayıt Sürümü
Yayınlanan makale "Kayıt Sürümü", toplanan kayıtlardaki son, kesin ve yeniden üretilebilir sürümdür.
Bu ürünün Kayıt Sürümü aşağıdaki öğelerden oluşur:
a) Özet, metin, referanslar, bibliyografya, grupsuz tablolar, çizimler ve veriler dahil olmak üzere (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) son haliyle makale, hakem incelemesinden sonra revize edilmiş ve kabul edilmiştir.
b) Ek materyal (varsa)
Yazarlar, yayınlanan makalelerinde hatalar bulurlarsa dergiyi mümkün olan en kısa sürede bilgilendirmelidirler. Verileri yorumlamak veya sunulan bilgilerde verileri değiştirecek hatalar bulmak özellikle önemli hale gelir. İlgili yazar, yazılı geliştirme talepleri yapılmadan önce tüm ortak yazarların fiziksel veya sanal bir toplantısını organize etme sorumluluğuna sahiptir.
Özellikle, ilgili yazar makalenin düzeltilmesi gerektiğini düşünürse düzeltmeler yapmakta serbesttir. Böyle bir durumda, çalışma yöneticisi veya yönetici editörle iletişime geçilmelidir.

Değişiklik Bildirimi
Makalenin yorumunun etkilenebileceği ancak bilimsel bütünlüğün veya orijinal yapının bozulmadan korunabileceği bir hata veya eksiklik için ekipman gereksinimi için bir kayıt beyanı hazırlanmasıdır.
İlgili yazar ve diğer tüm yazarlar makalelerinin iyileştirilmesini yazmalı ve onaylamalıdır. Yayın sürecindeki bir hatanın, yazarların doğrudan bütünlüğü olmadan sistem kuralları dergisi tarafından bir düzeltme bildirimi için talep edilmesi çok nadirdir. Bu çok nadir durumda, dergi yazarları bilgilendirmek için elinden gelenin en iyisini yapacaktır.
Değişiklikler bazen makalenin tam bir incelemesine yol açar ve söz konusu hatalar varsa, yazarlar revizyon onaylanmadan önce daha fazla bilgi sağlamalıdır.
Dergi, büyük ve küçük hatalar arasında ayrım yapacaktır. Güncelleme bildirimleri, büyük hatalar veya eksiklikler, makalenin yorumlarında yapılan değişiklikler değişiklik olarak kabul edilir, ancak sunumun genel bütünlüğü bozulmadan kalır. Küçük hatalar, makalenin yorumunun veya okuyucunun yorumunun güvenilirliğini bozmayan hatalar veya eksiklikler olarak kabul edilir.
Büyük hatalar her zaman makaleyle birlikte ayrı bir hata bildirimine sahip olacaktır. Bu bildirim, hatanın ayrıntılarını içermeli ve kayıtların sürümünde kaydını bildirmelidir.
Bu koşullar altında dergi şunları yapacaktır:
a) Çevrimiçi makaleyi düzeltecektir.
b) Düzeltilmiş sürümü ayrı bir düzeltme bildiriminde elektronik olarak yayınlayacaktır.
c) Düzeltme bildiriminin elektronik bağlantılarını gösteren bir dipnot makaleye eklenir.
d) Güncelleme bildirimini sayfalara ayırır ve derginin güncellenmiş sürümünü yayınlar.
e) Bildirimin ücretsiz görüntülenmesini sağlar.
f) Küçük hatalara ayrı bir düzeltme bildirimi eklenemez. Bunun yerine, okuyucuya makalenin tarandığına dair ayrıntılı bilgi veren bir dipnot makaleye eklenecektir.
g) Yayımlanmış bir makalenin bütünlüğüne ilişkin kaygılar Editöre veya Yayıncı aracılığıyla e-posta yoluyla bildirilmelidir.


Geri Çekme (Retractions)
Makalenin sonuçlarını geçersiz kılan ciddi bir hata (örneğin geliştirmelerde veya analizlerde) veya araştırma veya yayında bir suistimal varsa (örneğin gerekli etik onaylar, kabul verileri, doğal görüntüler, intihal, tekrarlanan yayın vb. olmadan araştırma) bir Geri Çekme verilir.
Derginin politikaları ve COPE kurallarına uygun olarak belirlenir. Kararın ardından, derginin editör ekibi tarafından yayıncı editör ekibiyle işbirliği içinde kapsamlı bir araştırma yürütülecektir. Yazarlar ve kurumlar, gerekçelerinin geri çekme kriterlerini birleştirmesini ve bireysel makalelerinin geri eklenmesini talep edebilirler.
Geri çekmeler, düzenlemeleri düzeltmek için yapılmalı ve yazarlar için bir ceza olarak yorumlanmamalıdır.
Aşağıdaki durumlarda geri çekilemezler:
a) Kötüye kullanım (örneğin veri sahteciliği veya görüntü manipülasyonu) veya hata (örneğin yanlış hesaplama veya seçici hata) kimsenin güvenilir olmamasına veya açık kanıt bulunmasına neden olur.
b) Bulgular daha önce uygun referans, izin veya gerekçelendirme olmaksızın başka bir yerde yayınlanmıştır (örneğin gereksiz veya yinelenen yayın koşulları).
c) Araştırma bir intihal içermektedir.
d) Editör artık makalelerin varlığına veya bütünlüğüne güvenmiyor.
e) Yazarlığın gösterildiğine dair kanıt veya endişeler var.
f) Yayınlanan referans manipülasyonu açıkça görülüyor.
g) Olumsuz akran değerlendirmeleri veya sistematik manipülasyon kanıtı olduğunda.
h) Etik olmayan bir bağlantının kanıtı değiştirilmeyecek veya yayın politikalarının ihlaline dair kanıt çarpıtılmayacaktır.
i ) Yazarlar kasıtlı olarak yanlış veya hatalı bilgi sağlamış veya Author Publishing tarafından sağlanan bir garantiyi ihlal etmiştir.
Bir makale dahil etme sürecini tamamladığında, dergi aşağıdaki eylemleri gerçekleştirecektir:
a) Makalenin yayınlanan Kayıt Sürümüne "geri çekilmiş" filigranı ekleyin.
b) Dergi web sitesinde 'Geri Çekme: [makale başlığı]' başlıklı ayrı bir geri çekme bildirimi yayınlayın ve makaleye atıfta bulunun.
c) Geri çekme bildirimini sayfalara ayırın ve derginin çevrimiçi özelliklerini yayınlayın.

Endişe Beyanı (Expressions of Concern)
Belirli bir seviyede, ciddi nitelikteki endişelerin ifade edildiği (araştırmanın veya başka bir yerde yayınlamanın yayılması kullanılarak) bir Endişe Beyanı (Expressions of Concern) sağlanır, ancak soruşturmanın sonucu kesin olmadığında veya çeşitli karmaşıklıklar nedeniyle soruşturma inceleme için dikkate alınmayacağında dikkate alınmaz. Önemli bir zaman dilimi tamamlanmıştır. Bu, devam eden kurumsal soruşturmalardan veya derginin kontrolü dışındaki diğer koşullardan kaynaklanıyor olabilir.
Soruşturma tamamlandıktan sonra, orijinal makalenin yanı sıra Endişe Beyanı'nın ardından bir Geri Çekme veya talep alınabilir. Tüm yayınlar kalıcı arşivin bir parçası olarak kalacaktır.
İfadelerin açıklamaları aşağıdaki şekilde dikkate alınır:
Yazarların araştırması veya yayıncılık suistimali ile ilgili geçici bulgular vardır, ancak okuyucuları endişelerin ne olduğu konusunda bilgilendirmek gerekir.
Bulguların güvenilir olmadığı veya suistimal olabileceği konusunda haklı endişeler var, ancak endişelerin dile getirildiği yazarların kurumları arasında sınırlı bir işbirliği oldu.
Uygunsuz davranış iddiaları, adil, sistematik veya doğru olmayan veya yayınla ilgili olarak belirsiz olan bir soruşturmayla ilgili olarak yapıldı.
Bir soruşturma devam ediyor, ancak uzun bir süre bir çözüm bulunamayacak ve endişelerin mevcut okuyucuları bilgilendirmesi bekleniyor.
Endişe Beyanı, ilgili yayınlanmış makaleye geri bağlanacaktır.

Makalenin Kaldırılması
Sorunların bildirim yoluyla geri çekilmediği veya çözülmediği nadir bir versiyonda kaldırılacaktır. Dergi yönetimi, şu durumlarda yaygın olarak yayınlanmış bir makalenin yayınlanmasını değerlendirecektir:
a) Makale, göz ardı edilirse veya takip edilirse ciddi zarar riski oluşturabilecek içerik barındırmaktadır.
b) Makale, bir istihdam sözleşmesinin gizlilik haklarını ihlal eden içerik barındırmaktadır.
c) Makale iftira niteliğindedir veya diğer yasal hakları ihlal etmektedir.
d) Bir makale mahkeme kararına tabidir.
ITUJWCC'den bir makale yayınlanırsa, bunun yerine bir durdurma ve vazgeçme bildirimi verilecektir.

Yayınlanmış makaleler hakkında güncellemeler ve bilimsel tartışmalar

Ekler
Bir ek, bir makaleye bilgi eklendiğinin duyurusudur.
Ekler orijinal yayınla çelişmez ve hataları düzeltmek için kullanılmaz (bunun için bir onay bildirimi yayınlanacaktır), ancak yazarın bazı önemli bilgileri paketlemesi veya eklemesi gerektiğinde, bu bir ek olarak yayınlanabilir.
Ekler, dergi politikasına göre hakem denetiminden geçebilir ve bazen dergi editörlerinin denetimine tabidir.
Tüm ekler, atıfta bulundukları yayınlanmış makaleye elektronik olarak bağlanır.

Yorum (cevap ve cevap dizileri dâhil)
Yorumlar, yayınlanmış bir makale hakkındaki bir gözlemi özetleyen kısa makalelerdir. Yayınlanmış bir makale hakkındaki bir yorum derginin işleyişine iletilirse, hakem denetimine tabi tutulabilir. Yorum, yanıt göndermeye davet edilen yayınlanmış makalenin yazarlarıyla paylaşılır.
Yazarın bu yanıtı tekrar hakem denetimine tabi tutulabilir ve yanıt göndermeye davet edilebilecek yorumcuyla paylaşılır. Yanıt hakem denetiminden geçebilir ve yayınlanmış makalenin yazarlarıyla paylaşılabilir. Yayın için başka bir yazışma yapılmayacaktır. Editör, yorum, yanıt veya cevap kesinleşmeden önce herhangi bir zamanda yazışmayı reddetmeye karar verebilir.
Gönderilen tüm yorumlar, yanıtlar ve yanıtlar ilgili yayınlanmış makalelere bağlanır.

Açılır Bildirimler
Yayıncılık Etiği ve Dürüstlük ekibi gerekli görürse, okuyucuları makaleyi araştırmaya ve bildirmeye teşvik etmek için makalenin çevrimiçi sürümüne geçici olarak açık bir bildirim eklenebilir. Bu kalıcı bir not değildir (Endişe Beyanı, başvuru veya Geri Çekme bildiriminin aksine), ancak bir araştırmaya devam ettiğiniz içindir. Lütfen bunların arasında araştırılan makaleye dahil edilmediğini unutmayın.

Son Güncelleme Zamanı: 8.07.2025 11:59:01