Yazım Kuralları

İZÜ EĞİTİM DERGİSİ YAYIM VE YAZIM KILAVUZU

1- İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Eğitim Dergisi (İZÜED) hakemli bir dergi olup özel sayılar dışında yılda iki defa (Haziran ve Aralık aylarında) online olarak yayımlanır.
2- Makaleler, İZÜ Eğitim Dergisi’ne https://dergipark.org.tr/tr/journal/2585/submission/step/manuscript/new aracılığıyla yüklenir. Makalelerin yazar tarafından sisteme yüklenmesi makalenin yayımlanma başvurusu olarak kabul edilir. Makaleler için yazarlara telif ücreti ödenmez.
3- İZÜ Eğitim Dergisi’nde yayımlanan makalelerle ile ilgili her türlü yasal sorumluluk, yazarlara aittir. Yazarlar başvurularını gerçekleştirirken ıslak imzalı Telif Hakkı Formu’nu da sistemde ilgili alana yüklemelidirler.
4- Kapak Sayfası’nda Katkı Oranı Beyanı, varsa Destek ve Teşekkür Beyanı, Çatışma Beyanına yer verilmelidir.
5- İZÜ Eğitim Dergisi, gönderilen makaleler için düzeltme önerisi yapmak, makaleleri yayımlamak ya da yayımlamamak hakkına sahiptir.
6- Yalnızca İZÜ Eğitim Dergisi Şablonu üzerinden hazırlanmış makaleler değerlendirmeye alınacaktır.
7- Makaleler; ana başlıktan sonra, giriş bölümünden önce, 150-200 sözcük arasında olacak şekilde, çalışmanın amaç, kapsam, yöntem ve ulaşılan sonuçlarını içeren, Türkçe ve İngilizce özet ile üç anahtar sözcük içermelidir. Özetleri takiben Türkçe makaleler için ayrıca 600-800 kelimelik İngilizce genişletilmiş özet yer almalıdır. İngilizce makalelerde genişletilmiş özet istenmez. Ana başlık, özet ve kaynakça başlıkları ortalanmış olarak kalın ve yalnız kelimelerin ilk harfleri büyük olarak; alt başlıklar ve giriş başlıkları sola yaslı, kalın ve yalnız kelimelerin ilk harfleri büyük olarak yazılmalıdır. Makale, özetlerle birlikte, ana metin ve referanslar dahil, dipnotlar hariç olmak üzere asgari 3000, azami 8000 sözcük dolayında olmalıdır.
8- Makalelerde yer alan görseller kısa açıklamalarıyla birlikte ortalanmış olarak Şekil/Tablo 1. ... şeklinde numaralandırılmalıdır. Metin içerisindeki yerleştirmeler, gerektiğinde sayfa düzenine göre değiştirilebilirler.
9- Makale gönderilirken Ana Metin, Telif Devir Formu ve Kapak Sayfası dosyaları ayrı ayrı eklenmeli; Ana Metin dosyasında hiçbir şekilde yazar bilgilerine veya çağrıştırıcı unsurlara yer verilmemelidir.
10- Makaleler, https://dergipark.org.tr/tr/journal/2585/submission/step/manuscript/new adresindeki Makale Gönder sistemi aracılığıyla gönderilmelidir. Makalelerde birden çok araştırmacı varsa sistemin ikinci aşamasının “Yazar Ekle” bölümüne eklenmelidir. Makale sisteme yüklendikten sonra hakemlerden gelen raporlar doğrultusunda düzeltmeler istenebilir. Bu sebeple yazarların DergiPark bildirimlerini açmaları ve düzenli olarak kontrol etmeleri gerekmektedir.
11- 2020 yılı ve sonrasında toplanan veriler için Etik Kurulu Onayı olmayan makaleler yayımlanmayacaktır.
12- Dergiye kabul edilen makalelerin benzerlik oranları en fazla %20 olmalıdır. Ithenticate benzerlik raporu makale ile birlikte yüklenmelidir. Programa erişim söz konusu değilse lütfen editör ile iletişime geçiniz.
13- Kabul edilen makaleler Erken Görünüm olarak yayımlanır.

REFERANS STİLİ VE FORMATI

İZÜED, metin içi alıntılama ve kaynak gösterme için APA (American Psychological Association) kaynak stilinin 7. edisyonunu benimser (kaynak gösteriminde yaşanabilecek sorunları en aza indirmek için Zotero, Mendeley gibi programları kullanabilirsiniz).

APA 7. edisyon hakkında bilgi için:
American Psychological Association. (2010). Publication Manual of the American Psychological Association, Seventh Edition. https://apastyle.apa.org/products/publication-manual-7th-edition 

Kaynakların doğruluğundan yazar(lar) sorumludur. Tüm kaynaklar metinde belirtilmelidir.

İZÜ Eğitim Dergisi Şablonu
Kapak Sayfası
Telif Hakkı Formu
(Islak imzalı olarak taranıp sisteme yüklenmesi gerekmektedir.)

ETİK KURUL İZNİ
Dergimiz, etik kurul izni gerektiren tüm bilim dallarındaki çalışmalarda, ilgili etik kurul kararı alınmış olmasını şart koşmaktadır. Bu kapsamda, etik kurul izniyle ilgili bilgiler (kurul adı, tarih ve karar numarası) makale metninde açıkça belirtilmelidir. Olgu sunumlarında ise bilgilendirilmiş gönüllü onam formunun alındığına dair bilginin makalede yer alması gerekmektedir.
Ulakbim TR Dizin’in 2020 yılından itibaren uygulamaya koyduğu düzenlemeler doğrultusunda, etik kurul izni bulunmayan çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmamaktadır.

Etik Kurul İzni Gerektiren Araştırmalar
Dergimizde, etik kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki çalışmaları kapsamaktadır:
• Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney ve görüşme teknikleri gibi yöntemlerle katılımcılardan veri toplanmasını içeren nitel veya nicel yaklaşımlarla yürütülen tüm araştırmalar,
• İnsan ve hayvanların (materyal veya veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı çalışmalar,
• İnsanlar üzerinde gerçekleştirilen klinik araştırmalar,
• Hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar,
• Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde retrospektif çalışmalar.
Bu tür çalışmaların değerlendirmeye alınabilmesi için ilgili etik kurul izinlerinin alınmış olması ve bu izinlerin makale metninde açıkça belirtilmesi gerekmektedir.

Not: İnsanlar ve hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar, Helsinki Bildirgesi ve ARRIVE yönergelerine uygun şekilde yürütülmeli ve ilgili etik kuruldan onay alınmalıdır. Etik kurul onayı bulunmayan çalışmalar dergimizde değerlendirmeye alınmamaktadır.

Son Güncelleme Zamanı: 3.04.2025 13:37:58