İnsan tüketimine sunulamamış balıkların ve su ürünleri işleme sanayi atıklarının, balık silajı olarak yem hammaddesine dönüştürülmesi, kaynakların etkin ve sürdürülebilir kullanımını sağlayan çevre dostu bir yöntemdir. Bu çalışmada, insan gıdası olarak değerlendirilememiş tirsi balıklarından, formik asit uygulamasıyla balık silajı üretimi yapılmış ve üretilen silajın besin içeriği ve yağ asidi kompozisyonu incelenmiştir. Silajların kuru madde içeriği %26,14 ile %26,63 arasında, ham protein miktarı %73,79 ile %78.55 arasında, yağ miktarı ise %5,09 ile %5,46 arasında değişim göstermiştir. Düşük dozda formik asit kullanılarak üretilen silajlarda ham protein miktarının düştüğü belirlenmiştir (p<0,05). Silajların toplam tekli doymamış yağ asidi (MUFA) değeri %18,56 ile 19,63 arasında, toplam çoklu doymamış yağ asidi (PUFA) değeri ise %24,74 ile %26,35 arasında değişim göstermiştir. Oleik asit (C18:1n9) %12,91 ile %14,27 arasında değişen miktarıyla baskın MUFA, DHA (C22:6n3) ise %16,39 ile %17,54 arasında değişen miktarıyla baskın PUFA olarak tespit edilmiştir. Farklı asit oranlarına sahip silajlarda ƩSFA, ƩMUFA, ƩPUFA, Ʃn3 ve Ʃn6 değerlerinin istatistiksel olarak benzer olduğu görülmüştür (p>0.05). Üretilen silajların özellikle ham protein ve PUFA içeriği, tirsi balığı silajının balık yemlerinde kullanılabileceğini göstermiştir. Değerli besin içeriğine sahip balık silajının yem hammaddesi olarak kullanılması, hem ekonomik kazanç sağlayacak hem de çevrenin korunmasına katkıda bulunacaktır.
Su ürünleri yetiştiriciliği Balık besleme Çevre Formik asit silajı Besin değeri Çoklu doymamış yağ asitleri
The recycling of fish which cannot be used for human consumption and fish processing industry wastes into feed raw materials is an environmentally friendly method that ensures the efficient and sustainable use of resources. In this study, fish silage was prepared from twaite shad fish, which could not been utilised as human food, by using formic acid application and the nutrient content and fatty acid composition of the produced silages were investigated. The dry matter values of the silages varied between 26.14% and 26.63%, crude protein values between 73.79% and 78.55%, and fat values between 5.09% and 5.46%. It was determined that the amount of crude protein decreased in silages produced by using low doses of formic acid (p<0.05). Total mono unsaturated fatty acid (MUFA) value of the silages varied between 18.56 and 19.63% and total poly unsaturated fatty acid (PUFA) value varied between 24.74% and 26.35%. Oleic acid (C18:1n9) was the dominant MUFA with an amount ranging from 12.91% to 14.27% and Docosahexaenoic acid (DHA, C22:6n3) was the dominant PUFA with an amount ranging from 16.39% to 17.54%. ƩSFA, ƩMUFA, ƩPUFA, Ʃn3 and Ʃn6 values were statistically similar in silages with different acid ratios (p>0.05). Especially crude protein and PUFA content of the produced silages showed that twaite shad fish silage can be utilised in fish feed. The use of fish silage with valuable nutrient content as feed raw material will provide both economic gain and contribute to the protection of the environment.
Aquaculture Fish nutrition Environment Formic acid silage Nutritional value Poly unsaturated fatty acids
The author would like to thank Assoc. Prof. Dr. Yunus ALPARSLAN for his kind support in the laboratory analyses carried out within this study.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Balık Yetiştiriciliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Temmuz 2025 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 27 Mart 2025 |
Kabul Tarihi | 29 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 10 Sayı: 4 |