Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Beyazsu Yaylasının (Borçka/ARTVİN) Botanik Kompozisyonu ve Mera Kalitesinin Belirlenmesi: II. Meranın Verim ve Besin Madde İçeriklerinin Zamansal Değişimi

Yıl 2025, Cilt: 10 Sayı: 4, 374 - 380
https://doi.org/10.35229/jaes.1687480

Öz

Bu çalışma, Artvin'in Borçka ilçesi Beyazsu Yaylası'nda 2022 yılı Temmuz ve Ekim ayları arasında yürütülmüş olup, mera alanının yaş ve kuru ot verimleri ile besin madde içeriklerinin zamansal değişiminin belirlenmesi amaçlamıştır. Çalışma alanında belirlenen dokuz farklı konumda yerleştirilen tel kafesler içerisindeki otlar, 30 günlük periyotlarla toprak yüzeyinden biçilerek örnekleme yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, kuru ot verimi biçim zamanlarına bağlı olarak önemli değişimler göstermiştir. Besin madde içerikleri analizlerinde ise ham protein, ADF, NDF, ADP, P, K, Ca ve Mg oranlarında zamansal farklılıklar gözlemlenmiştir. Ham protein oranı baklagillerde ilk biçimde %19.04 iken son biçimde %15.21 olarak ölçülmüştür. Ayrıca, sindirilebilir kuru madde (SKM), kuru madde tüketimi (KMT) ve nisbi yem değeri (NYD) gibi kalite parametreleri de zamansal olarak değişkenlik göstermiştir. Belirlenen Ca/P ve K/(Ca+Mg) oranları ise mineral dengesi hakkında bilgi sunmuştur. Bu çalışma, Beyazsu Yaylası otlaklarının verim ve besin kalitesinin zamansal dinamiklerini ve familyalar arası farklılıklarını ortaya koyarak, sürdürülebilir otlak yönetimi ve hayvan besleme stratejileri için önemli veriler sunmaktadır.

Kaynakça

  • Anonim. (2023). T.C. Başbakanlık Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Artvin İl Müdürlüğü Kayıtları.
  • Bakoğlu, A., & Çatal, M.İ. (2025). Çayırözü meralarının (İspir/Erzurum) besin değeri ve mineral kompozisyonu. 1. Internatıonal Agrıculture, Anımal Husbandry And Forestry Scıences Congress, 21 - 23 Şubat 2025, Ankara, Türkiye, cilt.1, 73-82.
  • Başbağ, M., Çaçan, E., Sayar, M.S., & Fırat, M. (2019). Güneydoğu Anadolu Bölgesinin farklı lokasyonlarından toplanan boynuzlu geven (Astragalus hamosus L.) otunun bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 5(2), 346-354. DOI: 10.24180/ijaws.594960
  • Çatal, M.İ., & Bakoğlu, A. (2025a). Handüzü yaylası merasının (Rize) besin değerinin belirlenmesi. 1st International Black Sea Agriculture and Animal Husbandry Congress, 7-8 Ocak 2025, Samsun, Türkiye, 152-160.
  • Çatal, M.İ. (2025). Investigation of nutrient value and quality characteristics of pasture in Yedigöller regıon (İspir/Erzurum). 9th International Сukurova Agriculture and Veterinary Congress, 14-15 Şubat 2025, Adana, Türkiye, 1, 450-459.
  • Çatal, M.İ., & Bakoğlu, A. (2025b). Evaluation of the forage quality and nutritional value of the pasture area of Ulutaş neighborhood of İspir district in Erzurum province. International Congress on Sustainable Agriculture-II, 4-5 Mart 2025, Iğdır, Türkiye,1, 439-448.
  • Çınar, S., Hatipoğlu, R., Avcı, M., İnal, İ., Yücel, C., & Avağ, A. (2014). Hatay ili Kırıkhan ilçesi taban meralarının vejetasyon yapısı üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(2), 52-60. DOI: 10.13002/jafag678
  • Çınar, S., Alay, F., İspirli, K., Uzun, F., Aydın, İ., & Çankaya N. (2016). Uzun süreli serbest otlatmanın doğal meralar üzerine etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(1), 116 124. DOI: 10.13002/jafag929
  • Holechek, J.L., Pieper, R.D., & Herbel, C.H. (2011). Range management principles and practices. Sixth edition. Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, USA, 444 s.
  • Kaya, Ş. (2008). Kaba yemlerin değerlendirilmesinde göreceli yem değeri ve göreceli kaba yem kalite indeksi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 1(1), 59 64.
  • Kılıç, S. (2018). Trabzon ili Düzköy ilçesi Beypınarı merasında farklı gübre uygulamalarının meranın verim, kalite ve botanik kompozisyonuna etkileri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Kirilov, A. (2001). Lucerne quality and possibilities for its estimation, In : I. Delgado and J. Lloveras (Eds.), Quality in lucerne and medics for animal production. Zaragoza, CIHEAM, 231-234, http://om.ciheam.org/om/pdf/a45/01600089.pdf (Erişim tarihi: 23.10.2016).
  • Kökten, K., & Tanrıverdi, H. (2020). Muş Merkeze Ait Kıyıbaşı Köyü Merasının Verim Ve Kalitesinin Belirlenmesi. Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural & Medical Sciences, 7(9), 259-265. DOI: 10.38065/euroasiaorg.46
  • Lund, H.G. (2007). Accounting for the world's rangelands. Rangelands, 29(1), 3-10. DOI: 10.2111/1551-501X(2007)29[3:AFTWR]2.0.CO;2
  • Oddy, V.H., Robards, G.E. & Low, S.G. (1983). Prediction of in vivo dry matter digestibility from the fiber nitrogen content of a feed. In: Feed Information and Animal Production. (ed) Robards, G.E., Packham, R.G., Common wealth Agricultural Bureau, Farnham Royal, UK, 395- 398.
  • Sheaffer, C.C., Peterson, M.A., Mccalin, M., Volene, J.J., Cherney, J.H., Johnson, K.D., Woodward, W.T. & Viands DR. (1995). Acid detergent fiber, neutral detergent fiber concentration and relative feed value. North American Alfalfa Improvement Conference, Minneapolis.
  • Snyman, H.A. (2005). Rangeland degradation in a semi- arid South Africa. I: influence on seasonal root distribution, root/shoot ratios, and water-use efficiency. Journal of Arid Environments, 60, 457 481. DOI: 10.1016/j.jaridenv.2004.06.006
  • Tarhan, H., & Çaçan, E. (2020). Bingöl ilinde mera verim ve kalitesinin yöneylere bağlı olarak aylık değişimi ve otlatmaya başlama zamanının belirlenmesi. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 8(1), 110-122. DOI: 10.29130/dubited.603751
  • Taşdemir, V., & Kökten, K. (2015). Elazığ İli Karakoçan İlçesi Bahçecik Köyü Merasının Verim ve Kalite Özelliklerinin Saptanması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2(2), 201-206.
  • Temizyüz, A., & Başbağ, M. (2024). Güneydoğu Anadolu Bölgesi çayır-mera ve doğal vejetasyonlarında yer alan zehirli bitkilerden bazı Euphorbia genotiplerinde ot kalite özelliklerinin belirlenmesi. MAS Journal of Applied Sciences, 9(1), 141-151. DOI: 10.5281/zenodo.10820500
  • Tutar, H., & Kökten, K. (2019). Mera vejetasyon özelliklerinin farklı yöneylere göre değişimi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 6(3), 312- 318. DOI: 10.19159/tutad.614351
  • Yeşilova, E.Ç., & Başbağ, M. (2024). Güneydoğu Anadolu Bölgesi çayır-mera ve doğal vejetasyonlarında yer alan bazı Trigonella türlerinde ot kalite özelliklerinin belirlenmesi. ISPEC Journal of Agricultural Sciences, 8(1), 15- 24. DOI: 10.5281/zenodo.10749052

Determination of Botanical Composition and Pasture Quality of Beyazsu Plateau (Borçka/ARTVİN): II. Temporal Variation of Pasture Yield and Nutrient Content

Yıl 2025, Cilt: 10 Sayı: 4, 374 - 380
https://doi.org/10.35229/jaes.1687480

Öz

This study was carried out in Beyazsu Plateau of Borçka district of Artvin between July and October 2022 and aimed to determine the temporal changes in wet and dry grass yields and nutrient contents of the pasture area. The grasses in the wire cages placed in nine different locations in the study area were sampled by mowing from the soil surface at 30-day intervals. The results showed significant changes in dry matter yield depending on the cutting time. In nutrient content analysis, temporal differences were observed in crude protein, ADF, NDF, ADP, P, K, Ca and Mg ratios. The crude protein content in legumes was measured as 19.04% in the first cut and 15.21% in the last cut. Furthermore, quality parameters such as digestible dry matter (DDM), dry matter intake (DMI), and relative feed value (RFV) also varied temporally. The determined Ca/P and K/(Ca+Mg) ratios provided information about mineral balance. This study provides important data for sustainable grassland management and animal feeding strategies by revealing the temporal dynamics and inter-family differences in the yield and nutritional quality of Beyazsu Plateau grasslands.

Kaynakça

  • Anonim. (2023). T.C. Başbakanlık Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, Artvin İl Müdürlüğü Kayıtları.
  • Bakoğlu, A., & Çatal, M.İ. (2025). Çayırözü meralarının (İspir/Erzurum) besin değeri ve mineral kompozisyonu. 1. Internatıonal Agrıculture, Anımal Husbandry And Forestry Scıences Congress, 21 - 23 Şubat 2025, Ankara, Türkiye, cilt.1, 73-82.
  • Başbağ, M., Çaçan, E., Sayar, M.S., & Fırat, M. (2019). Güneydoğu Anadolu Bölgesinin farklı lokasyonlarından toplanan boynuzlu geven (Astragalus hamosus L.) otunun bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 5(2), 346-354. DOI: 10.24180/ijaws.594960
  • Çatal, M.İ., & Bakoğlu, A. (2025a). Handüzü yaylası merasının (Rize) besin değerinin belirlenmesi. 1st International Black Sea Agriculture and Animal Husbandry Congress, 7-8 Ocak 2025, Samsun, Türkiye, 152-160.
  • Çatal, M.İ. (2025). Investigation of nutrient value and quality characteristics of pasture in Yedigöller regıon (İspir/Erzurum). 9th International Сukurova Agriculture and Veterinary Congress, 14-15 Şubat 2025, Adana, Türkiye, 1, 450-459.
  • Çatal, M.İ., & Bakoğlu, A. (2025b). Evaluation of the forage quality and nutritional value of the pasture area of Ulutaş neighborhood of İspir district in Erzurum province. International Congress on Sustainable Agriculture-II, 4-5 Mart 2025, Iğdır, Türkiye,1, 439-448.
  • Çınar, S., Hatipoğlu, R., Avcı, M., İnal, İ., Yücel, C., & Avağ, A. (2014). Hatay ili Kırıkhan ilçesi taban meralarının vejetasyon yapısı üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31(2), 52-60. DOI: 10.13002/jafag678
  • Çınar, S., Alay, F., İspirli, K., Uzun, F., Aydın, İ., & Çankaya N. (2016). Uzun süreli serbest otlatmanın doğal meralar üzerine etkileri. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 33(1), 116 124. DOI: 10.13002/jafag929
  • Holechek, J.L., Pieper, R.D., & Herbel, C.H. (2011). Range management principles and practices. Sixth edition. Prentice Hall, Upper Saddle River, New Jersey, USA, 444 s.
  • Kaya, Ş. (2008). Kaba yemlerin değerlendirilmesinde göreceli yem değeri ve göreceli kaba yem kalite indeksi. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, 1(1), 59 64.
  • Kılıç, S. (2018). Trabzon ili Düzköy ilçesi Beypınarı merasında farklı gübre uygulamalarının meranın verim, kalite ve botanik kompozisyonuna etkileri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tokat.
  • Kirilov, A. (2001). Lucerne quality and possibilities for its estimation, In : I. Delgado and J. Lloveras (Eds.), Quality in lucerne and medics for animal production. Zaragoza, CIHEAM, 231-234, http://om.ciheam.org/om/pdf/a45/01600089.pdf (Erişim tarihi: 23.10.2016).
  • Kökten, K., & Tanrıverdi, H. (2020). Muş Merkeze Ait Kıyıbaşı Köyü Merasının Verim Ve Kalitesinin Belirlenmesi. Euroasia Journal of Mathematics, Engineering, Natural & Medical Sciences, 7(9), 259-265. DOI: 10.38065/euroasiaorg.46
  • Lund, H.G. (2007). Accounting for the world's rangelands. Rangelands, 29(1), 3-10. DOI: 10.2111/1551-501X(2007)29[3:AFTWR]2.0.CO;2
  • Oddy, V.H., Robards, G.E. & Low, S.G. (1983). Prediction of in vivo dry matter digestibility from the fiber nitrogen content of a feed. In: Feed Information and Animal Production. (ed) Robards, G.E., Packham, R.G., Common wealth Agricultural Bureau, Farnham Royal, UK, 395- 398.
  • Sheaffer, C.C., Peterson, M.A., Mccalin, M., Volene, J.J., Cherney, J.H., Johnson, K.D., Woodward, W.T. & Viands DR. (1995). Acid detergent fiber, neutral detergent fiber concentration and relative feed value. North American Alfalfa Improvement Conference, Minneapolis.
  • Snyman, H.A. (2005). Rangeland degradation in a semi- arid South Africa. I: influence on seasonal root distribution, root/shoot ratios, and water-use efficiency. Journal of Arid Environments, 60, 457 481. DOI: 10.1016/j.jaridenv.2004.06.006
  • Tarhan, H., & Çaçan, E. (2020). Bingöl ilinde mera verim ve kalitesinin yöneylere bağlı olarak aylık değişimi ve otlatmaya başlama zamanının belirlenmesi. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 8(1), 110-122. DOI: 10.29130/dubited.603751
  • Taşdemir, V., & Kökten, K. (2015). Elazığ İli Karakoçan İlçesi Bahçecik Köyü Merasının Verim ve Kalite Özelliklerinin Saptanması. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 2(2), 201-206.
  • Temizyüz, A., & Başbağ, M. (2024). Güneydoğu Anadolu Bölgesi çayır-mera ve doğal vejetasyonlarında yer alan zehirli bitkilerden bazı Euphorbia genotiplerinde ot kalite özelliklerinin belirlenmesi. MAS Journal of Applied Sciences, 9(1), 141-151. DOI: 10.5281/zenodo.10820500
  • Tutar, H., & Kökten, K. (2019). Mera vejetasyon özelliklerinin farklı yöneylere göre değişimi. Türkiye Tarımsal Araştırmalar Dergisi, 6(3), 312- 318. DOI: 10.19159/tutad.614351
  • Yeşilova, E.Ç., & Başbağ, M. (2024). Güneydoğu Anadolu Bölgesi çayır-mera ve doğal vejetasyonlarında yer alan bazı Trigonella türlerinde ot kalite özelliklerinin belirlenmesi. ISPEC Journal of Agricultural Sciences, 8(1), 15- 24. DOI: 10.5281/zenodo.10749052
Toplam 22 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Ziraat Mühendisliği (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Necati Anıl Arikan 0000-0001-7903-0875

Adil Bakoğlu 0000-0003-1189-8461

Erken Görünüm Tarihi 15 Temmuz 2025
Yayımlanma Tarihi
Gönderilme Tarihi 30 Nisan 2025
Kabul Tarihi 2 Haziran 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 10 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Arikan, N. A., & Bakoğlu, A. (2025). Beyazsu Yaylasının (Borçka/ARTVİN) Botanik Kompozisyonu ve Mera Kalitesinin Belirlenmesi: II. Meranın Verim ve Besin Madde İçeriklerinin Zamansal Değişimi. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 10(4), 374-380. https://doi.org/10.35229/jaes.1687480


13221            13345           13349              13352              13353              13354          13355    13356   13358   13359   13361     13363   13364                crossref1.png            
         Paperity.org                                  13369                                         EBSCOHost                                                        Scilit                                                    CABI   
JAES/AAS-Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences/Anatolian Academic Sciences&Anadolu Çevre ve Hayvancılık Dergisi/Anadolu Akademik Bilimler-AÇEH/AAS