Antibiyotiklerin 2006 yılında Avrupa Birliğinde yem katkı maddesi olarak yasaklanmasından ve sentetik ürünlerin sağlığa olumsuz etkilerinin olmasından dolayı tıbbi ve aromatik bitkiler ve bunlardan elde edilen bitkisel ekstraktlar ve esansiyel yağlar doğal ürünler olarak kanatlı yetiştiriciliğinde önem kazanmıştır. Son yıllarda özellikle gelişmiş ülkelerde insan, hayvan ve bitkilerdeki kullanımın artması sonucu bazı aromatik bitkilerin üretimi yapılmaya başlanmış ve pazar hacmi artmıştır. Antioksidan, antifungal, antiviral, antiinflamatuar, antimikrobiyal ve sindirim sistemini uyarıcı gibi pek çok etkisi bulunmaktadır. Bu etkilerini sekonder metabolitler ile oluştururlar. Bu etkilerinden dolayı tıbbi ve aromatik bitkilerden (fitobiyotikler) elde edilen bitkisel ekstraktlar ve esansiyel yağlar kanatlı beslenmesinde çekici hale gelmişlerdir. Bu derlemede tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen bitkisel ekstraktlar ve esansiyel yağların önemi, fiziksel ve kimyasal özellikleri, etki şekilleri, kullanım amaçları ve kanatlı beslemede kullanımının önemi hakkında güncel bilgilerin sunulmasını amaçlanmıştır.
Tıbbi ve aromatik bitkiler Bitkisel ekstraktlar Esansiyel yağlar Kanatlı besleme
Due to the ban on antibiotics as feed additives in the European Union in 2006 and the adverse health effects of synthetic products, medicinal and aromatic plants, as well as the herbal extracts and essential oils derived from them, have gained importance in poultry farming as natural products. In recent years, the production of certain aromatic plants has begun, and market volume has increased, particularly in developed countries, due to the rising use in humans, animals, and plants. These plants exhibit numerous effects such as antioxidant, antifungal, antiviral, anti-inflammatory, antimicrobial, and digestive system stimulation. These effects are mediated through secondary metabolites. Consequently, herbal extracts and essential oils obtained from medicinal and aromatic plants (phytobiotics) have become attractive in poultry nutrition. This review aims to present current information on the importance, physical and chemical properties, modes of action, purposes of use, and significance of using herbal extracts and essential oils derived from medicinal and aromatic plants in poultry nutrition.
Medicinal and aromatic plants Herbal extracts Essential oils Poultry nutrition
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Tıbbi ve Aromatik Bitkiler |
Bölüm | Derlemeler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 20 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 3 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 6 Mart 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 3 Sayı: 1 |