Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

SWOT Analysis of Organic Food Production in Bursa Province

Yıl 2018, Cilt: 12 Sayı: 36, 141 - 145, 31.12.2018

Öz

Ecological agriculture, nowadays contributing to sustainable agriculture, is seen as one of the options to solve the problems created by traditional agriculture. Starting from the 1930s, ecological agriculture, which has developed in different countries and different extents, gained commercial importance in the 1980s. This development was reflected onto our country in 1985-86. The exports are mainly dried grapes, dried figs and other dried fruits. Today, there are approximately 80 million hectares of ecological farming in the World, the number of producers is approximately 2 million, and the ecological product market has reached the level of 72 billion dollars. Bursa Province has an important place in the whole country in terms of the developments it has shown in recent years in the production of ecological agriculture. In 2016, field farming activity of 5334 decares was carried out by 167 farmers in Bursa. In Bursa, especially in the mountain regions, there is mostly organic arable land, and intensive studies are continuing for the development of organic agriculture.

Kaynakça

  • Ak, İ., Atay, A., (2008). Ekolojik Tarımın Tarihçesi ve Genel İlkeleri, İbrahim Ak (Ed.), Ekolojik/Organik Tarım ve Çevre, Ekolojik Yaşam Derneği Yayınları.
  • Aksoy, U., (2001). Ekolojik Tarım: Genel Bir Bakış. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 14-16 Kasım, Antalya, NAR-SER ve ETO. TKB Tarım 2000 Vakfı Yayınları, Ankara
  • Aktan, C,C., (1999). 2000’li Yıllarda Yeni Yönetim Teknikleri. Stratejik Yönetim. TÜGİAD Yayını İstanbul.
  • Anonymous, (2016). Bursa İli Brifing Raporu, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bursa.
  • Argül, B., Ş. Turhan, G. Salihoğlu, (2017). Türkiye’de Ekolojik Tarım ve Ekolojik Tarımın Çevresel Etkileri, Çevre Bilimi ve Teknolojisi, Teknik Dergi, Sayı: 1Cilt: 2, Çevre Mühendisleri Odası.
  • Çelik, Y., (2016). Hadim İlçesi Tarım Sektörünün SWOT Analizi, Selçuk Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Yayınları: 9, Konya.
  • Dyson R.G., (2004), Strategic development and SWOT analysis at the University of Warwick, European Journal of Operational Research Volume 152, Issue 3, 1 February 2004, Pages 631-640.
  • Demirdöğen, O., (1997). “SWOT Analizi ile Üretim Stratejilerinin Geliştirilmesi”, Verimlilik Dergisi, MPM Yayını
  • Demiryürek, K., (2011). Ekolojik Tarım Kavramı ve Ekolojik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu, GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 2011, 28(1), 27-36
  • Houben G., K. Lenie, K. Vahoof, (1999), A knowledge-based SWOT-analysis system as an instrument for strategic planning in small and medium sized enterprises, Decision Support Systems, Volume 26, Issue 2, August 1999, Pages 125-135
  • Hill, T., R. Westbrook, (1997) SWOT analysis: It's time for a product recall, Long Range Planning Volume 30, Issue 1, February 1997
  • http://bursa.tarim.gov.tr
  • Mugabi, J., Kayaga, S. ve Njiru, C. (2007) ” Strategic planning for water utilities in developing countries”, Utilities Policy 15, 1-8.
  • Pepper, C., 2002. Sustainability of Tourism and Ecotourism. A Background Paper Prepared for the State Sustainability Strategy.
  • Puiu, C., Stanciu M. ve Sirbu, M. (2009) “Understanding the Strategic Planning Process”, Management, 53, 68-73.
  • Taş, B., (2011) Tarım Alanlarının Planlaması Sürecinde SWOT Analizi Kullanımına Bir Örnek: Sandıklı İlçesi, Coğrafi Bilimler Dergisi CBD 9 (2), 189-207
  • Vural H., Ş. Turhan, B. Erdal, (2013) Bursa Tarımının Sosyo-Ekonomik Yapısı, Bursa Ticaret Borsası Yayınları, ISBN 978-605-137-260-0, Bursa.
Yıl 2018, Cilt: 12 Sayı: 36, 141 - 145, 31.12.2018

Öz

Kaynakça

  • Ak, İ., Atay, A., (2008). Ekolojik Tarımın Tarihçesi ve Genel İlkeleri, İbrahim Ak (Ed.), Ekolojik/Organik Tarım ve Çevre, Ekolojik Yaşam Derneği Yayınları.
  • Aksoy, U., (2001). Ekolojik Tarım: Genel Bir Bakış. Türkiye 2. Ekolojik Tarım Sempozyumu. 14-16 Kasım, Antalya, NAR-SER ve ETO. TKB Tarım 2000 Vakfı Yayınları, Ankara
  • Aktan, C,C., (1999). 2000’li Yıllarda Yeni Yönetim Teknikleri. Stratejik Yönetim. TÜGİAD Yayını İstanbul.
  • Anonymous, (2016). Bursa İli Brifing Raporu, Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Bursa.
  • Argül, B., Ş. Turhan, G. Salihoğlu, (2017). Türkiye’de Ekolojik Tarım ve Ekolojik Tarımın Çevresel Etkileri, Çevre Bilimi ve Teknolojisi, Teknik Dergi, Sayı: 1Cilt: 2, Çevre Mühendisleri Odası.
  • Çelik, Y., (2016). Hadim İlçesi Tarım Sektörünün SWOT Analizi, Selçuk Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Yayınları: 9, Konya.
  • Dyson R.G., (2004), Strategic development and SWOT analysis at the University of Warwick, European Journal of Operational Research Volume 152, Issue 3, 1 February 2004, Pages 631-640.
  • Demirdöğen, O., (1997). “SWOT Analizi ile Üretim Stratejilerinin Geliştirilmesi”, Verimlilik Dergisi, MPM Yayını
  • Demiryürek, K., (2011). Ekolojik Tarım Kavramı ve Ekolojik Tarımın Dünya ve Türkiye’deki Durumu, GOÜ, Ziraat Fakültesi Dergisi, 2011, 28(1), 27-36
  • Houben G., K. Lenie, K. Vahoof, (1999), A knowledge-based SWOT-analysis system as an instrument for strategic planning in small and medium sized enterprises, Decision Support Systems, Volume 26, Issue 2, August 1999, Pages 125-135
  • Hill, T., R. Westbrook, (1997) SWOT analysis: It's time for a product recall, Long Range Planning Volume 30, Issue 1, February 1997
  • http://bursa.tarim.gov.tr
  • Mugabi, J., Kayaga, S. ve Njiru, C. (2007) ” Strategic planning for water utilities in developing countries”, Utilities Policy 15, 1-8.
  • Pepper, C., 2002. Sustainability of Tourism and Ecotourism. A Background Paper Prepared for the State Sustainability Strategy.
  • Puiu, C., Stanciu M. ve Sirbu, M. (2009) “Understanding the Strategic Planning Process”, Management, 53, 68-73.
  • Taş, B., (2011) Tarım Alanlarının Planlaması Sürecinde SWOT Analizi Kullanımına Bir Örnek: Sandıklı İlçesi, Coğrafi Bilimler Dergisi CBD 9 (2), 189-207
  • Vural H., Ş. Turhan, B. Erdal, (2013) Bursa Tarımının Sosyo-Ekonomik Yapısı, Bursa Ticaret Borsası Yayınları, ISBN 978-605-137-260-0, Bursa.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Tarımsal Biyoteknoloji (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Dilek Uğurlu

Lale Yıldız

Şule Turhan

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 12 Sayı: 36

Kaynak Göster

APA Uğurlu, D., Yıldız, L., & Turhan, Ş. (2018). SWOT Analysis of Organic Food Production in Bursa Province. Journal of Biological and Environmental Sciences, 12(36), 141-145.
AMA Uğurlu D, Yıldız L, Turhan Ş. SWOT Analysis of Organic Food Production in Bursa Province. JBES. Aralık 2018;12(36):141-145.
Chicago Uğurlu, Dilek, Lale Yıldız, ve Şule Turhan. “SWOT Analysis of Organic Food Production in Bursa Province”. Journal of Biological and Environmental Sciences 12, sy. 36 (Aralık 2018): 141-45.
EndNote Uğurlu D, Yıldız L, Turhan Ş (01 Aralık 2018) SWOT Analysis of Organic Food Production in Bursa Province. Journal of Biological and Environmental Sciences 12 36 141–145.
IEEE D. Uğurlu, L. Yıldız, ve Ş. Turhan, “SWOT Analysis of Organic Food Production in Bursa Province”, JBES, c. 12, sy. 36, ss. 141–145, 2018.
ISNAD Uğurlu, Dilek vd. “SWOT Analysis of Organic Food Production in Bursa Province”. Journal of Biological and Environmental Sciences 12/36 (Aralık 2018), 141-145.
JAMA Uğurlu D, Yıldız L, Turhan Ş. SWOT Analysis of Organic Food Production in Bursa Province. JBES. 2018;12:141–145.
MLA Uğurlu, Dilek vd. “SWOT Analysis of Organic Food Production in Bursa Province”. Journal of Biological and Environmental Sciences, c. 12, sy. 36, 2018, ss. 141-5.
Vancouver Uğurlu D, Yıldız L, Turhan Ş. SWOT Analysis of Organic Food Production in Bursa Province. JBES. 2018;12(36):141-5.

Journal of Biological and Environmental Sciences is the official journal of Bursa Uludag University

Bursa Uludag University, Gorukle Campus, 16059, Bursa, Türkiye.