Yazım Kuralları

YAZARLARA ÖNERİLER

Çift kör incelemeyi kolaylaştırmak için, lütfen çalışmanızın metin kısmında kimliğinizi açığa çıkaracak bilgilere yer vermeyiniz. Bu doğrultuda çalışmanızı lütfen aşağıdaki gibi iki ayrı bölüm olarak gönderin:

1- Yazarların ayrıntılarını içeren bir kapak sayfası (Kapak sayfası çalışmanın başlığını, tüm yazarların tam isimleri (ilk ve son); yazarların ve sorumlu yazarın kurumsal bilgilerini adresini, telefon numarasını, e-posta adresini ve ORCID numarasını içermelidir.

2- Yazarlara ilişkin ad soy ad ve diğer yazar bilgilerini içermeyen dergimiz sayfasındaki makale şablonumuza uygun tam metin dosyası

Çalışmayı hazırlamak için "JGTTR Makale Şablonu"nu kullanabilirsiniz. Şablona ulaşmak için lütfen tıklayınız. 

Makale Başlık dosyası için tıklayınız.

Telif hakkı devir formu için lütfen tıklayınız

Çalışmalar Türkçe veya İngilizce dilinde olmalı ve aşağıdaki bölümlerden oluşmalıdır. (Ampirik olmayan çalışmalarda alttaki sıralama zorunlu değildir.)

Başlık: Başlık kısa, spesifik ve bilgilendirici olmalıdır. Makalenin adı sadece ilk harfleri büyük 12 punto Palatino Linotype, koyu, karakterde sola yaslı olmalıdır.
Makale Türkçe adının altında makalenin İngilizce adı sadece ilk harfleri büyük ve  11 punto, Palatino Linotype, italik, koyu karakterde sola yaslı olmalıdır. İngilizce makalelerde Türkçe başlık ve özete gerek yoktur.

Özet: Özet, bilgilendirici ve tamamen açıklayıcı olmalıdır. Özette çalışmanın amacı,  araştırma yöntemi (eğer varsa), araştırma bulguları ve araştırmadan elde edilen sonuçlar ve öneriler özetlenmelidir. Özet, yaklaşık 150 ila 200 kelime arasında, Palatino Linotype 9 punto ve tek satır aralığı olarak yazılmalıdır. Özette herhangi bir atıf yapılmamalı ve tek paragraf biçiminde hazırlanmalıdır.

Anahtar kelimeler: Özetin ardından makalenin konusunu en iyi şekilde yansıtacak en az 3 en fazla 5 anahtar kelime listelenmelidir. Anahtar kelimelerden sadece ilk kelime büyük harfle başlamalı, diğer kelimelerin tamamı küçük harfle olmalıdır. Palatino Linotype 7.5 punto ve italik olmalıdır.

Abstract ve Keywords: Türkçe özet ve anahtar kelimelerle aynı formatta ve aynı içerikte yaklaşık 150 ila 200 kelime arasında olmalıdır.

Giriş: Bu bölüm, okuyucuyu konuya hazırlamalı ve çalışmanın gerekliliğini ortaya koymalıdır. En fazla 2 sayfa olmalıdır. Aşağıdaki unsurları içermesi önerilir: 

  • Araştırma Probleminin Tanıtımı: Çalışılan konunun genel bir tanıtımı, güncel durumu ve önemi.
  • Problemin Ortaya Konuluşu: Ele alınan spesifik sorun veya boşluk nedir? Neden bu konuyu araştırmak gerekiyor? 
  • Araştırmanın Amacı: Bu çalışmanın net ve öz bir şekilde ifade edilmiş amacı nedir? (Genellikle bu bölümün sonunda yer alır). 
  • Araştırmanın Önemi: Çalışmanın beklenen teorik veya pratik katkıları nelerdir? Neden değerlidir? 

Giriş bölümünde başlık satır ortasına gelecek şekilde ilk harfi büyük Palatino Linotype karekterinde koyu 11 punto olmalı. Giriş bölümünde metinlerde paragraflar 0,5 cm'lik girinti ile başlamalı, paragraf aralarında boşluk bırakılmamalı, yazı karakteri “Palatino Linotype” 10 punto olmalıdır. 

LiteratürGiriş bölümünü takiben, araştırmanın üzerine inşa edildiği teorik temeller ve konuyla ilgili önceki akademik çalışmaların detaylı bir incelemesi sunulmalıdır. Eğer çalışma belirli bir kuramsal çerçeveye dayanıyorsa, bu çerçeve veya kavramsal modeller burada açıklanmalıdır. Ardından, konuyla doğrudan ilişkili önceki araştırmalar (makaleler, tezler, kitaplar vb.) sistematik bir biçimde özetlenmeli, analiz edilmeli ve sentezlenmelidir. Araştırma sırasında, mevcut literatürdeki eksiklikler, tartışmalı noktalar veya daha fazla araştırma gerektiren alanlar belirginleştirilerek çalışmanın doldurmayı hedeflediği araştırma boşluğu net bir şekilde tanımlanmalıdır. Son olarak, yürütülen bu çalışmanın mevcut literatür içerisindeki yeri ve önceki çalışmalara kıyasla getirdiği yenilik veya katkı açıklanmalıdır. Araştırma hipotezleri bu bölümde geliştirilmelidir.

Literatür bölümünde başlık satır ortasına gelecek şekilde ilk harfi büyük Palatino Linotype karakterinde koyu 11 punto olmalı. Eğer alt başlık kullanılacaksa numara vermeden aynı karakterle sola dayalı olmalıdır. 

Metinlerde paragraflar 0,5 cm'lik girinti ile başlamalı, paragraf aralarında boşluk bırakılmamalı, yazı karakteri “Palatino Linotype” 10 punto olmalıdır. 

Yöntem: 

Yöntem bölümü, araştırmanın nasıl yürütüldüğüne dair ayrıntılı bilgi verir ve çalışmanın tekrarlanabilirliği için gerekli detayları içerir. Burada kullanılan araştırma deseni (nicel, nitel, karma, deneysel vb.) açıkça belirtilmelidir. Araştırmanın kimler üzerinde veya hangi materyallerle yapıldığı, evren ve örneklem (veya çalışma grubu) özellikleri ve seçim yöntemi tanımlanmalıdır. Verilerin toplanmasında kullanılan araçlar (anket, ölçek, görüşme formu vb.), varsa geçerlik ve güvenirlik bilgileriyle birlikte tanıtılmalıdır. Verilerin ne zaman, nasıl ve kim tarafından toplandığını içeren veri toplama süreci açıklanmalıdır. Son olarak, toplanan verilerin analizinde kullanılan istatistiksel veya nitel analiz teknikleri detaylandırılır ve araştırmanın yürütülmesi için alınan etik kurul onayı (kurul adı, tarih ve sayı numarası ile birlikte) gibi etik süreçlere ilişkin bilgiler verilmelidir.

Yöntem bölümünde başlık satır ortasına gelecek şekilde ilk harfi büyük Palatino Linotype karakterinde, koyu, 11 punto olmalı. Eğer alt başlık kullanılacaksa numara vermeden aynı karakterlerle sola dayalı olmalıdır. Başlıktan önce ve sonra 6nk aralık olmalıdır.

Metinlerde paragraflar 0,5 cm'lik girinti ile başlamalı, paragraf aralarında boşluk bırakılmamalı, yazı karakteri “Palatino Linotype” 10 punto olmalıdır. Tüm sayfalarda sayfa düzeni üst, sağ ve sol kenarlardan 2,5 cm ve alttan 1,5 cm boşluk olacak şekilde düzenlenmelidir.

Not: Kuramsal çalışmalarda ve sektörden örnek olaylar türündeki çalışmalarda bu bölüm gerekli değildir.

Bulgular ve Tartışma: Bulgular bölümünde, yapılan analizler sonucunda elde edilen veriler yorum katılmadan, nesnel bir dille sunulmalıdır. Bulguların sunumunda metinsel açıklamaların yanı sıra, veriyi görselleştiren ve özetleyen Tablo ve Şekillerden (grafik, resim vb.) yararlanılır. Tüm tablolar ve şekiller standartlara uygun olarak numaralandırılmalı, açıklayıcı başlıklar içermeli ve metin içinde ilgili yerlerde mutlaka atıfta bulunulmalıdır (Örn: "Katılımcıların demografik özellikleri Tablo 1'de sunulmuştur.", "...oranının anlamlı düzeyde yüksek olduğu görülmüştür (Bkz. Şekil 2).").  Tartışma bölümü, elde edilen bulguların yorumlandığı, anlamlandırıldığı ve mevcut literatürle ilişkilendirildiği bir bölümdür. Bulguların, araştırmanın başında belirtilen amaç ve sorular/hipotezler çerçevesinde ne anlama geldiği açıklanmalıdır. Bu bulgular, Literatür Taraması bölümünde incelenen önceki çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırılmalı; benzerlikler, farklılıklar ve olası nedenleri üzerinde durulmalıdır. Araştırmanın teorik veya pratik alana sağladığı katkılar ve sonuçların olası doğurguları tartışılmalıdır. Aynı zamanda, çalışmanın sınırlılıkları (metodolojik kısıtlar, örneklem sorunları vb.) belirtilmeli ve bu sınırlılıkların sonuçları ne ölçüde etkilemiş olabileceği değerlendirilmelidir. Son olarak, bu çalışmadan elde edilen bulgular ışığında, gelecek araştırmalar için öneriler sunulmalıdır.

Bulgular ve Tartışma bölümünde başlık satır ortasında, ilk harfi büyük Palatino Linotype karakterinde, koyu, 11 punto olmalı. Metinlerde paragraflar 0,5 cm'lik girinti ile başlamalı, paragraf aralarında boşluk bırakılmamalı, yazı karakteri “Palatino Linotype” 10 punto olmalıdır. 

Sonuç ve Öneriler: Sonuç bölümünde, araştırmanın ana bulguları ve temel çıkarımları kısa ve öz bir şekilde özetlenmelidir. Genellikle Giriş bölümünde belirtilen araştırma amacına ve sorularına verilen nihai yanıtları içermelidir. Tartışma bölümünde detaylandırılan konuların ana mesajı vurgulanmalı, ancak yeni bir bilgi veya tartışma sunmaktan kaçınılmalıdır.  Öneriler sunulurken ilgili paydaşlar belirtilerek öneriler net ve anlaşılır şekilde sunulmalıdır. Makale araştırmasına dayanmayan sonuçlara yer verilmemesine özen gösterilmedir.

Sonuç ve Öneriler bölümünde başlık satır ortasına gelecek şekilde, ilk harfi büyük Palatino Linotype karakterinde, koyu, 11 punto olmalı. Metinlerde paragraflar 0,5 cm'lik girinti ile başlamalı, paragraf aralarında boşluk bırakılmamalı, yazı karakteri “Palatino Linotype” 10 punto olmalıdır. 

Etik Beyan: Yazarlar makale sonuna alttaki metni eklemelidirler.

Etik Kurul onayı ile ilgili açıklama (Bu çalışma için X Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Kurulundan X tarih ve X sayılı “Etik Kurul Onayı” alınmıştır. / Bu çalışma, TR Dizin etik kurul izni gerektiren çalışma grubunda yer almamaktadır.)

Diğer Bölümler
Makalenin sonunda, isteğe bağlı olarak bir Teşekkür (Acknowledgements) bölümüne yer verilebilir. Burada, araştırmaya mali destek sağlayan kurumlar (proje numarası belirtilerek) veya çalışmanın gerçekleştirilmesine önemli katkıları olan ancak yazar statüsünde olmayan kişilere teşekkür edilebilir. Ardından, yazarların beyan ettiği Çıkar Çatışması durumu (varsa detayları, yoksa olmadığına dair beyan), varsa çalışmayı destekleyen Finansal Kaynaklar ve Yazar Katkı Beyanları yer alabilir.

Benzerlik Raporu: Yazarların makalelerini benzerlik tarama yazılımlarından (Turnitin, iThenticate vb.) geçirmeleri ve kaynakça hariç en fazla % 20 benzerlik gösterdiğine dair tarama raporunu (en az sorumlu yazar) imzalayarak sisteme yüklemeleri gerekmektedir. 

Kaynakça: Metin içi alıntılar ve referanslar Amerikan Psikoloji Derneği (APA) Yayım Kılavuzunun 6. basımında belirtilen kurallara göre yapılmalıdır. Detaylı bilgi için burayı tıklayın.
Atanay, L. (2002). Lisans öğrencilerinin bilgi teknolojisi bilgi düzeyinin belirlenmesine yönelik bir araştırma (Yüksek Lisans Tezi). Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
Baş, T. (2002). Öğretim üyelerinin iş tatmin profillerinin belirlenmesi, DEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(2), 19-37.
Ceylan, H., Gül, N., & Öksüz, M. (2016). Sosyal çalışmacılarda iş doyumu ve tükenmişliğe etki eden faktörlerin sosyal hizmet alanlarına göre karşılaştırmalı incelenmesi. Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11, 43-69.
Dong, Q., & Cooper, O. (2016). A Peer to peer dynamic adaptive consensus reaching model for the group ahp decision making. European Journal of Operational Research, 250(2), 521-530. http://dx.doi.org/10.1016/j.ejor.2015.09.016
Koçel, T. (2014). İşletme yöneticiliği. İstanbul: Beta Yayınevi.
Latane, B., Williams, K., & Harkins, S. (1979). Many hands make light the work: the causes and consequences of social loafing. Journal of Personality and Social Psychology, 37(6), 822-832.
Thompson, R.B., &Thornton, B. (2014). Gender and theory of mind in preschoolers’ group effort: evidence for timing differences behind children’s earliest social loafing. The Journal of Social Psychology, 154, 475-479. https://doi.org/10.1080/00224545.2014.933763

Biçimsel Özellikler:
Sayfa düzeni:
1- A4 kağıt boyutunda
2- Sol,sağ ve üst kenarlardan 1.5 cm, alt kenardan 2.0 cm boşluk bırakılmalıdır
3- Her iki tarafa da hizalanmalıdır.
4- Paragraflar 0,5 cm girintiden başlamalıdır.
5- Paragraf yapısı için “Satır ve Paragraf Aralığı” düğmesine tıklayın, ardından Boşluktan sonra 6 nk ve 1 satır aralığı seçeneğini seçin.
6- Her bölüm için yazı karekteri belirtilmiştir. Ancak, ana metin “Palatino Linotype” 10 punto tek satır alalığı olmalıdır.
7- Tüm çalışmalar için kaynakça hariç 7000 kelimeyi geçmemelidir.


Tablolar; Tablo adı tablo üstünde, tablo ve numarası koyu, tablo adı ise italik olacak, İlk harfler büyük.

Tablo 1. Digital 2019 Turkey Verilerine Göre Türkiye'de En Yoğun Kullanılan Beş Sosyal Medya Platformunun Dünyadaki ve Türkiye'deki Kullanıcı Sayıları

Tablo kaynakçası ise tablo altında ve metinden bir punto küçük olacak şekilde olmalı
Kaynak: Baş, T. (2002,20)

Şekiller ve resimler : Şekil ve resim adı altta yer almalıdır. Şekil ve resim ile numaralar koyu, ad ise italik olacak. İlk harfler büyük olacak.
Şekil 1. Enflasyon Eğrisi
Resim 1. Louvre Müzesinde Sanal Teknoloji Kullanımı

Yayın Ücreti: Dergimizde yayın için ücret alınmaz.

Açık Erişim Politikası: JGTTR açık erişim bir dergidir ve yayımladığı içeriği doğrudan açık erişime sunmaktadır.

Metin içerisinde atıf gösterme:
1- Tek yazarlı kaynakça gösterme:
(Atay, 2020, s. 99), Atay’a göre (2020, s. 99)

2. İki yazarlı kaynakça bağlacı:
(Atay ve Yıldırım, 2018, s. 25) veya Atay ve Yıldırım’a göre (2018, s. 25)

3. Üç, dört ve beş yazarlı çalışmalara atıf apılırken sadece metin içindeki ilk atıfta tüm yazarların soyadları verilir. Diğer atıflar için ilk yazarın soyadının yanına ve diğerleri anlamına gelen “ vd” ifadesi eklenmelidir. İngilizce yazılan makalelerde üç, dört ya da beş yazarlı yayınlara atıf yapılırken ve diğerleri yerine “et al.” İfadesi kullanılmalıdır.
Örnek İlk atıf:
(Atay, Yıldırım, Korkmaz ve Mercan, 2017, s. 29)
Aynı yayına metin içerisinde ikinci ve sonraki atıflarda
(Atay vd., 2011, s. 18)

4. Altı ve daha fazla yazarı olan çalışmalara atıf yapılırken sadece ilk yazarın soyadı kullanılır.
(Atay vd., 2016, s. 58)

5. Bir yazarın aynı yıldaki birden fazla çalışmasına atıf yapılması durumunda çalışmalar aşağıdaki gibi sıralanmalıdır:
(Atay, 2020a, s 45) Atay, 2020b, s 70

6. Aynı parantez içerisinde yapılan çoklu atıflar yıl olarak en son yayından başlayarak sıralanmalı ve noktalı virgül ile ayrılmalıdır.
(Atay, 2020, s 45; Yıldrım ve Korkmaz, 2017, s67; Zengin vd, 2017, s107; Akdamar, Podsakoff, MacKenzie, Moorman ve Fetter, 1990, s. 11)

7. Yasal ve yönetmelikler aşağıdaki gibi gösterilmelidir:
(1618 Sayılı Kanun, 1973)

8. Kurumlarla ilgili kısaltmalar ilk geçtiği yerde verilmeli ve sonraki bölümlerde sadece kısaltma olarak kullanılmalıdır:
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) - (Yükseköğretim Kurulu [YÖK], 2018, s55) - (YÖK,2018, 2 55)
Dünya Turizm Örgütü (UNWTO)- (Dünya Turizm Örgütü [UNWTO], 2020, s198) – (UNWTO, 2020, s198)

9. Atıflarda aktarma yapılıyorsa:
(Olalı, 1965 Akt: Atay, 2020, s. 99)

Son Güncelleme Zamanı: 7.04.2025 16:01:01

2158721588215892159021591215922159321802 2180322750 23046download