Etik İlkeler ve Yayın Politikası

Araştırma ve Yayın Etiği

Dergimizde yürütülen yayın süreci; bilginin tarafsız, şeffaf ve bilimsel yöntemlerle üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasını esas alır. Bu süreçte yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucular etik ilkelere uygun davranmakla yükümlüdür.

Dergimiz, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics - COPE) yayınladığı rehberleri ve etik ilkeleri benimsemekte ve şu belgeler doğrultusunda yayın sürecini yürütmektedir:

· COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors

· COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors

Bu kapsamda, dergimize gönderilen tüm makalelerde aşağıdaki etik standartlara uyulması beklenir:

· İnsan Denekleriyle Yapılan Araştırmalar: İnsan öğesi içeren çalışmalarda, araştırmanın Helsinki Deklerasyonu ilkelerine uygun olarak yürütüldüğü, makalenin Gereç ve Yöntemler bölümünde açıkça belirtilmelidir. Ayrıca, çalışmaya katılan bireylerden Bilgilendirilmiş Olur (Informed Consent) alınmalı ve ilgili etik kurul onayı sağlanmalıdır.

· Hayvan Denekleriyle Yapılan Araştırmalar: Hayvan kullanımı içeren çalışmalarda, Guide for the Care and Use of Laboratory Animals ilkelerine uyulduğu ve etik kurul onayının alındığı yine Gereç ve Yöntemler bölümünde belirtilmelidir.

· Olgu Sunumları: Hasta kimliği ifşa edilmemiş olsa dahi, olgu sunumlarında hastalardan Bilgilendirilmiş Olur alınmış olmalıdır.

· Çıkar Çatışması ve Finansal Destek: Yazarlar, çalışma sırasında kullanılan ticari ürün, ilaç, cihaz veya firmalarla herhangi bir çıkar ilişkisinin olup olmadığını editöre sunum sayfasında bildirmelidir. Varsa, bu ilişkinin türü (danışmanlık, sponsorluk vb.) açıkça belirtilmelidir.


Etik Politika

· Etik Kurul Onayı: Etik kurul izni gerektiren tüm çalışmalarda, ilgili kuruldan alınan onay belgesi makale ile birlikte çevrimiçi sistem üzerinden, “Ek Dosyalar” bölümüne yüklenmelidir.

· Yazar Sorumluluğu: Gönderilen tüm makalelerin etik kurallara uygunluğu birincil olarak yazarların sorumluluğundadır. Yayın Kurulu, değerlendirme sürecinde gerek gördüğü takdirde çalışmaya ait araştırma verilerini ve etik kurul belgelerini talep etme hakkına sahiptir.

· Editör ve Hakem Sorumluluğu: Editör ve hakemler, değerlendirme sürecinde çıkar çatışmasından kaçınmalı, objektif ve gizlilik esaslarına uygun hareket etmelidir.

· Yayın İhlalleri: İntihal, uydurma veri, çifte yayın gibi etik ihlaller tespit edilmesi durumunda dergimiz, COPE yönergeleri doğrultusunda gerekli işlemleri yürütür.

Son Güncelleme Zamanı: 15.04.2025 14:00:10

SAĞLIK PROFESYONELLERİ ARAŞTIRMA DERGİSİ / JOURNAL OF HEALTH PROFESSIONALS RESEARCH /J HEALTH PRO RES