Genel Bilgi
IYYU Journal of PhytoPharmacy, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Eczacılık Fakültesi yayın organı olup; Eczacılık Bilimleri ve bu kapsamda ağırlıklı olarak Etnobotanik, Fitokimya, Etnofarmakoloji, Biyoteknoloji, Toksikoloji, Aromaterapi, Fitoterapi, Biyokimya, Bitki Doku Kültürü, Biyolojik ve Farmakolojik aktiviteler alanlarında özgün araştırma makalesi, olgu sunumları (sınırlı sayıda), derleme ve editöre mektup yayımlayan hakemli bir dergidir. Yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir. Dergi; Ocak – Mayıs – Eylül olmak üzere, yılda 3 sayı olarak çıkar. Editörlerin teklifi ve danışma kurulunun onayıyla belli bir konuya odaklanmış görevlendirilmiş geçici bir editörün sorumluluğunda ek özel sayılar da düzenlenebilir. Derginin dili Türkçe ve İngilizce’dir. Türkçe yayınlarda İngilizce özet bulunması gerekmektedir. İngilizce yayınlara, yazarlar -ya da bu mümkün olamıyorsa- yayın kurulunca Türkçe özet eklenir.
Genel Yayım İlkeleri
Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir. Dergiye gönderilen yazılar, ilk olarak teknik destek tarafından dergi yazım kurallarına uygunluğu kontrol edilir. Dergi yazım kurallarına uygun hazırlanmamış makaleler teknik düzeltme talepleri ile birlikte yazarlara geri gönderilir. Dergi yazım formatına uygun olarak karar verilen yazılar, kapsam açısından değerlendirilir. Yazılar, yazarlar için talimatlara uymuyorsa veya derginin kapsamı dışındaysa, editör tarafından hakem değerlendirmesi olmaksızın reddedilebilir. Derginin kapsamına uygun olan yazılar çift-kör hakeme gönderilir. Bir çalışmanın yayına kabul edilebilmesi için en az iki hakemin onayı gerekmektedir. Hakemlerden yayına uygun olup olmadığı konusunda görüşleri alınır. Hakemler tarafından revizyonlar isteniyorsa yazı tekrar yazara gönderilir. Hakemler çalışmada bazı değişiklikler istediğinde ve yazar(lar) buna katılmadığında makaleyi geri çekebilir. Değişiklileri kabul eden yazarlar makalelerinin revizyon dosyalarını gönderirken, ana metin üzerinde yaptıkları değişiklikleri işaretlemeli, ek olarak, hakemler tarafından öne sürülen önerilerle ilgili notlarını “Hakemlere Cevap” dosyasında göndermelidir. Hakemlere Cevap dosyasında her hakemin yorumunun ardından yazarın cevabı gelmeli ve değişikliklerin yapıldığı satır numaraları da ayrıca belirtilmelidir. Revize makaleler karar mektubunu takip eden 30 gün içerisinde dergiye gönderilmelidir. Makalenin revize versiyonu belirtilen süre içerisinde yüklenmezse, revizyon seçeneği iptal olabilir. Yazarların revizyon için ek süreye ihtiyaç duymaları durumunda uzatma taleplerini ilk 30 gün sona ermeden dergiye iletmeleri gerekmektedir. Hakem tarafından önerilen revizyonlar tamamlandıktan sonra, yazılar Yayın Kurulu tarafından tekrar değerlendirilerek basılır.
Editör ve Yayın Kurulu, değişiklik isteme hakkına sahiptir ve istenilen değişiklik yapılana kadar yayım bekletilir. Teslim edilmiş bir metnin tümünün veya bir bölümünün bir başka yerde yayımlanması söz konusu olursa editörlere bilgi verilmesi zorunludur. Makale yayınlanmak üzere Dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbirinin ismi, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez ve yeni bir isim yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez. Kabul edilen makalelerin baskıya hazır PDF dosyaları sorumlu yazarlara iletilir ve yayın onaylarının 2 gün içerisinde dergiye iletilmesi istenir.
Başvuru
IYYU Journal of PhytoPharmacy dergisi tamamen çevrimiçi bir makale gönderme ve çevrimiçi değerlendirme sistemine sahiptir.
Gönderilen tüm makalelerle birlikte ayrı bir kapak sayfası da gönderilmelidir. Başlık sayfası aşağıda belirtilen bilgileri içermelidir.
Başlık sayfası;
Makalenin Türkçe ve İngilizce başlıkları
Yazarların isimleri, kurumları, ORCID numaraları, akademik ünvanları, e-mail ve yazışma
adresleri
Sorumlu yazarın ismi, adresi, telefonu (cep telefonu dahil ve e-posta adresi) içermelidir.
Yayın Türleri ve Kurallar
Yazılar 12 punto, 1.5 satır aralıklı, Times New Roman yazı karakteri ile hazırlanmış bir Word belgesi ile gönderilmelidir. Yazılar PDF formatında gönderilmemelidir. Sayfa numaraları sağ alt köşeye eklenmeli ve her sayfa için satır numaraları belirtilmelidir. Makale benzerlik oranının (iThenticate sonucu) %25 puanı aşan yazılar yazarlara iade edilir. Benzerlik puanı düşürülmeden aynı yazının tekrar gönderilmesi makalenin ret almasına neden olur. Benzerlik puanı %50’nin üzerinde olan raporlar için yazarların gelecekteki başvurularına her zaman
şüpheyle bakılır ve yayın için değerlendirmeye alınmayabilir.
Özgün Araştırma: Araştırma makaleleri en fazla 4000 kelimeden oluşmalı, 20 sayfadan uzun olmamalı, en fazla 45 referans içermeli ve toplamda en fazla 10 adet şekil (5 adet) ve tablo (5 adet) içermelidir. Türkçe ve İngilizce özet kısmı en fazla 250 kelime içermelidir. Derleme: Derleme makaleleri yayınlanmış orijinal makalelerden destek alınarak yazılmalıdır. Derleme makalesi en fazla 6000 kelimeden oluşmalı, 40 sayfadan uzun olmamalı, en fazla 80 referans içermeli, en fazla 200 kelimelik bir özete sahip olmalı, toplamda 15’ten fazla şekil (10 adet) ve tablo (5 adet) içermemelidir.
Editöre mektup: Bu tür yazılarda daha önce yayınlanmış bir makalenin önemli kısımları, gözden kaçan yönleri veya eksik kısımları ele alınır. Kısa ve öz olmalıdır. Basılı bir sayfayı geçmemelidir. En fazla 500 kelime ve 4-5 referans içermelidir. Yazar sayısı 3’ten fazla olmamalıdır. Yazarın tüm önerileri bilimsel verilerle desteklenmelidir. Özet, anahtar kelimeler, tablo, şekil, resim ve diğer görselleri
içermemelidir. Ana metin alt başlıksız olmalıdır. Hakkında mektup yazılan yayına ait cilt, yıl, sayı, sayfa numaraları, yazı başlığı ve yazarların adları açık bir şekilde belirtilmeli, kaynak listesinde yazılmalı ve metin içinde atıfta bulunulmalıdır.
Olgu sunumu: Olgu sunumu en fazla 1500 kelimeden oluşmalı, en fazla 20 referans içermeli, 200 kelimelik bir özete sahip olmalı, tablo içermemeli, toplamda en fazla 15 resim içermelidir. Ana metin; Giriş, Olgu sunumu ve Tartışma kısımlarından oluşmalıdır.
Makale İçeriği:
Kapak sayfası: Yazının Türkçe/İngilizce başlığı, tüm yazarların adları ve soyadları, ORCID numaraları, akademik ünvanları, kurumları, tüm yazarların e-posta ve yazışma adresleri belirtilmelidir. Sorumlu yazar belirtilmelidir. Araştırma daha önce bir bilimsel toplantıda
bildiri (sözlü veya poster) olarak sunulmuş ise; bu bilgi, toplantının adı ve tarihiyle birlikte dipnot olarak mutlaka belirtilmelidir.
Makale Başlığı: Yazının Türkçe başlığı kısa, açık ve içeriği tam yansıtır olmalıdır. Ayrıca harf ve boşluklar dahil 50 karakteri geçmeyecek bir kısa başlık da eklenmelidir. Yazının İngilizce başlığı Türkçe başlığı ile birebir uyumlu olmalıdır.
Öz / abstract: Özgün araştırma ve meta-analiz yazılarında, yapılandırılmış özet gereklidir. Özgün Araştırma makalelerinin özetleri “Amaç”, “Gereç ve Yöntem”, “Bulgular” ve “Sonuç” alt başlıklarını içerecek biçimde hazırlanmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet kısmı 200-250 kelime
içermelidir. Kaynak, şekil ve tablo numarası içermemelidir. Ayrıca gerekmedikçe kısaltmalar kullanılmamalıdır. Türkçe ve İngilizce özet kısımları birebir uyumlu olmalıdır.
Anahtar kelimeler / key words: Özet kısmının altında bulunmalıdır. Türkçe ve İngilizce 2-6 arasında anahtar kelime içermelidir. Anahtar kelimeler birbirinden virgül (,) ile ayrılmalıdır. Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler birebir uyumlu olmalıdır.
Kısaltmalar: Özetlerde ve başlıklarda gerekmedikçe kısaltmalar kullanılmamalıdır. Dergide kullanılan kısaltmalar, ilk kullanıldığında metin içinde tanımlanmalı ve parantez içinde yazılmalıdır.
Ana metin: “Giriş”, “Gereç ve Yöntemler”, “Bulgular” ve “Tartışma” alt başlıklarını içermelidir.
Giriş: Giriş kısmında çalışmanın amacı, önemi vurgulanmalıdır. Giriş kısmı referanslar ile desteklenmelidir.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmanın tasarımı ve ortamı, kullanılan araçlar ve materyalin tanımı, kullanılan istatistik analiz yöntemi belirtilmelidir. İstatistiksel anlamlılık değeri olarak “p değeri” verilmelidir.
Bulgular: Çalışmanın sonuçlarını ve istatiksel analiz sonuçlarını içermelidir. Tablo, şekil veya grafik bu bölümde kullanılabilir.
Tartışma: Elde edilen bulgular yorumlanmalı ve benzer çalışmalarla karşılaştırma yapılmalıdır.
Çıkar çatışması: Yazarlar arasında herhangi bir çıkar çatışması bulunmuyorsa “Çıkar çatışması bulunmamaktadır.” ibaresine yer verilmelidir. Çıkar çatışması olması durumunda “Çıkar Çatışması Bildirimi” formunda belirtilmelidir.
Etik Kurul: Etik Kurul Onayı ve numarası, etik onayı veren kurum adı belirtilerek metin içinde
verilmelidir. Olgu sunumlarında mutlaka hasta onamının olması gerekmektedir.
Teşekkür ve Destek: Referans kısmından önce ayrı bir bölümde yazılmalıdır. Kişilere, hibelere, fonlara vb. teşekkür bu bölümde belirtilmelidir.
Referanslar:
Atıf yapılırken en son ve en güncel yayınlar tercih edilmelidir. Kaynakların doğruluğundan
yazarlar sorumludur. Mümkün olduğu kadar ana kaynak referans olarak kullanılmalıdır.
Kaynaklar metin içerisinde geçiş sırasına göre, ardışık olarak numaralandırılmalıdır.
Metin içinde referanslar köşeli parantez içinde Arap rakamları [1,2,3…] ile belirtilmelidir.
Kabul edilen ancak henüz yayımlanmamış makalelere yapılan atıflarda “Baskıda” diye belirtilmelidir.
Dergi adlarında kısaltma kullanılmamalıdır.
Referanslar, APA sitiline göre ve çalışmanın türüne bağlı olarak aşağıdaki gibi tanımlanmalıdır.
Aşağıda referans yazım örnekleri verilmiştir.
Dergi Makaleleri:
Author, A. A. (Date of Publication). Title of article: Capital letter to start subtitle. Journal title, Volume(issue), page range.
Örnek: Servi, H., Vatansever, C., Doğan, A., & Majeed, V. (2020). Antibacterial activity and essential oil composition of Calendula arvensis L. International Journal of Secondary Metabolite, 7(4), 229-236.
Eğer yazar sayısı beşten fazla ise, beş yazar adından sonra yabancı dildeki yayımlar için “et al.” Türkçe yayımlar için “ve ark.” şeklinde belirtilmelidir.
Örnek: Ducki, S., Rennison, D., Woo, M., Kendall, A., Chabert, J. F. D., et al. (2009). Combretastatin-like chalcones as inhibitors of microtubule polymerization. Part 1: Synthesis and biological evaluation of antivascular activity. Bioorganic & medicinal chemistry, 17(22), 7698- 7710.
Örnek: Üstüner, H., Nasırcılar, A. G., Servi, H., Maviş, M. E., Çağatay, N. U., ve ark. (2023). Chemical composition of endemic and endangered Gypsophila pilulifera produced by in vitro micropropagation method. Industrial Crops and Products, 195, 116489.
Kitap ve monograflar:
Author, A. A. (yayımlanma Yılı). Çalışmanın Başlığı: Capital letter to start subtitle. Yayıncı.
Örnek: Brownson, R. C., Baker, E. A., Deshpande, A. D., & Gillespie, K. N. (2018). Evidence-based public health. Oxford university press.
Kitap Bölümü:
Örnek: Tile, M., Helfet, D. L., Kellam, J. F., & Vrahas, M. (1995). Fractures of the pelvis and acetabulum (pp. 210-218). Baltimore: Williams & Wilkins.
Konferans bildirileri:
Örnek: Şen, E., Şahin, N., Kul, A. A., Tandoğan, M., Servi, H., ve ark. (2018). The essential-oil composition of Crocus pestalozzae Boiss. from Istanbul. Facta Universitatis, Series: Physics, Chemistry and Technology, 16(1), 168.
Tezler:
Örnek: Kaya, Ş. (2017). Aspir (Carthamus tinctorius L.) bitkisi balcı çeşidinin doku kültürüyle in vitro çoğaltımı (Master’s thesis, Fen Bilimleri Enstitüsü).
Web siteleri: .edu, .org veya kurumlar tarafından kabul edilen web siteleri kullanılmalıdır. .net, .com gibi sitelerin kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
Örnek: Fast facts. National Osteoporosis Foundation website.
http://www.nof.org/osteoporosis/diseasefacts.htm. Accessed August 27, 2007.
Tabloların Hazırlanması
Tablo başlıkları (en fazla 10 kelime) tablonun üstünde ve açıklamalar (en fazla 250 kelime) tablonun altında yer almalıdır.
Tablolar Microsoft Office Word dosyası içinde “Tablo Ekle” komutu kullanılarak hazırlanmalı ve kolay okunabilir şekilde düzenlenmelidir.
Tablolara metin içinde geçiş sırasına göre ve ardışık olarak numara verilmelidir.
Her tabloya metin içinde atıf yapılmalıdır (örn. Tablo 1., Tablo 2. vb.).
Tablo ve grafiklerde verilen bulgular metinde tekrar edilmemelidir.
Tablonun bazı bölümleri üst simge, numaralandırma, harf, sembol veya kalın metin kullanılarak vurgulanabilir ve bu tür ifadelerin açıklamaları tablonun altında verilmelidir.
Sayısal değerler için virgül kullanılmamalıdır.
Renk ve gölgelendirme kullanılmamalıdır.
Şekil/Grafik/Resimlerin Hazırlanması
Şekil/Grafik/Resimler metinde ilk geçtikleri sıraya göre numaralandırılmalı ve bu sırayla yüklenmelidir.
Resimler, grafikler ve fotoğraflar (TIFF ya da JPEG formatında) ayrı dosyalar halinde sisteme yüklenmelidir.
Görseller bir Word dosyası dokümanı ya da ana doküman içerisinde sunulmamalıdır.
Şekil/Grafik/Resimler doğru yönde yüklenmelidir.
Şekil/Grafik/Resimler başlıkları (en fazla 15 kelime) ve açıklamaları (en fazla 250 kelime) görselin alt kısmına yazılmalıdır.
Makalenin geri kalanında olduğu gibi resimler de kör olmalıdır. Bu sebeple, resimlerde yer alan kişi ve kurum bilgileri de körleştirilmelidir.
Görsellerin minimum çözünürlüğü 300DPI olmalıdır.
Değerlendirme sürecindeki aksaklıkları önlemek için gönderilen bütün görsellerin çözünürlüğü net ve boyutu büyük (minimum boyutlar 100×100 mm) olmalıdır.
Daha önce başka bir yerde yayınlanmış şekillerin (veya tabloların) çoğaltılması için telif hakkı sahibinden izin almanın yazar(lar)ın sorumluluğundadır. Tüm şekillerin açık erişimli olması için, yazarlar açık erişimli olmayan dergilerde başka bir yerde yayınlanmış görüntüleri dahil etmek istiyorlarsa, hak sahibinden izin almalıdırlar. İzin, şekil açıklamasında belirtilmeli ve orijinal kaynak referans listesine dahil edilmelidir. Alınan izinin başvuru aşamasında Editör Kuruluna iletilmesi gereklidir.