The aim of this study is to examine the cultural transmission of Zonguldak culinary culture and local dishes within the scope of intangible cultural heritage. The research population consists of local people who are representatives of the local cuisine culture of Zonguldak province. Since the purpose and method of the research require obtaining information from certain people, criterion sampling and maximum diversity techniques were used in determining the research sample from purposeful sampling techniques. In this direction, an 11-question semi-structured interview form was used, which was created by reviewing the relevant literature and expert opinion. Interviews were conducted between 10 August 2023 and 10 December 2023 with 41 participants who live in Zonguldak province have knowledge about culinary culture, are over 50 years old, and have been living in the region for 3 generations. As a result of the analysis of the data, findings such as Hıdırellez and wedding customs, and cultural culinary rituals of Zonguldak region celebrated in the old times, seasonal and local products and preparation stages such as the production and use of butter and walnut oil, the names of 142 local dishes, that local cuisine culture and dishes are generally learned from mothers and mothers-in-law, various kitchen equipment existing in the region and the names of this equipment were determined. In line with the findings obtained, it was determined that a total of 81 local dishes that are forgotten or not made today, the dishes with the highest frequency are “kiren çorbası”, “kestane çorbası”, “gökçe ağaç/lili mancarı”, “soğan oturtması”, “zılbıt”, “yoğurtlu çükündür/kök”, “bağ yaprağı mancar”, “soğan dolması”, “sirkeli köfte”, “kabaklı gözleme”, “mısır kömeci”, “köy makarnası”, “kabuklu fasulye pilavı”, “nişasta helvası” and “pekmez helvası”.
Local Food Culinary Culture Zonguldak Culinary Culture Cultural Heritage Zonguldak.
Bu çalışmanın amacı, Zonguldak mutfak kültürünün ve yöresel yemeklerinin somut olmayan kültürel miras kapsamında kültür aktarımının incelenmesidir. Araştırma evreni, Zonguldak ilinin yöresel mutfak kültürünün temsilcisi olan yerel halktan oluşmaktadır. Araştırmanın amacı ve yöntemi belirli kişilerden bilgi edinilmesini gerektirdiği için araştırma örnekleminin belirlenmesinde amaçlı örnekleme tekniklerinden, ölçüt örnekleme ve maksimum çeşitlilik tekniğinden yararlanılmıştır. Bu doğrultuda ilgili literatür taraması ve uzman görüşü ile oluşturulan 11 adet yarı yapılandırılmış soru ile görüşme formu oluşturulmuştur. Zonguldak ilinde yaşayan ve mutfak kültürü hakkında bilgi sahibi, 50 yaşını aşmış ve 3 nesildir bölgede yaşamlarını sürdüren 41 katılımcı ile 10 Ağustos 2023-10 Aralık 2023 tarihleri arasında görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi sonucunda Zonguldak yöresinin eski zamanlarda kutlanan Hıdırellez ve düğün adetleri ile kültürel mutfak ritüelleri, tereyağı ile ceviz yağının yapımı ve kullanımı gibi mevsimsel ve yöresel ürünleri ile hazırlık aşamaları, 142 adet yöresel yemeğin ismi, yöresel mutfak kültürünün ve yemeklerin genellikle anne ve kayınvalideden öğrenildiği, yörede var olan çeşitli mutfak ekipmanları ve bu ekipmanların isimleri tespit edilen bulgular arasındadır. Buna ek olarak elde edilen bulgular doğrultusunda günümüzde yapılmadığı ya da unutulduğu tespit edilen 81 adet yemek çeşidinden bazıları ise kiren çorbası, kestane çorbası, gökçe ağaç/lili mancarı, soğan oturtması, zılbıt, yoğurtlu çükündür/kök, bağ yaprağı mancar, soğan dolması, sirkeli köfte, kabaklı gözleme, mısır kömeci, köy makarnası, kabuklu fasulye pilavı, nişasta helvası ve pekmez helvasıdır.
Yöresel Yemekler Mutfak Kültürü Zonguldak Mutfak Kültürü Kültürel Miras Zonguldak.
İstanbul Gedik Üniversitesi Etik Kurulu tarafından 27 Temmuz 2023 tarihi ve E-56365223-050.02.04.2034.137548.15 5-543 sayı ile etik kurul onayı alınmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi |
Bölüm | Turizm, Otelcilik, Konaklama ve Spor |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 4 Kasım 2024 |
Kabul Tarihi | 22 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 24 Sayı: 3 |