Son yıllarda dünyada acil önlem alınması ve çözüm oluşturulması gereken konuların başında gıda israfı gelmektedir. Literatürde gıda israfının hangi aşamada gerçekleştiği, israfı etkileyen unsurlar ve israfın miktarı ile ilgili birçok çalışma bulunmakla birlikte gıda israfını önlemeye yönelik motivasyonlarla ilgili yeterli çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı kişilerin gıda israfını önleme motivasyonlarının belirlenmesi ve bu motivasyonların kişilik yapılarına göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymaktır. Bu bağlamda Ribbers vd.’nin (2023) Gıda İsrafını Önleme Motivasyonu Ölçeği ile Rammstedt ve John’un (2007) beş faktör kişilik ölçeği kullanılarak anket formu oluşturulmuştur. Anket formu, araştırmanın evrenini oluşturan 2023-2024 eğitim öğretim yılı Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi lisans ve ön lisans düzeyinde öğretim gören Turizm işletmeciliği ve Aşçılık bölümü öğrencilerine doldurtulmuştur. Elde edilen toplam 261 veri SPSS 25 istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Analiz sonuçları kişilerin gıda israfı önleme motivasyonlarını Sosyal, Çevresel, Finansal ve Ahlaki olmak üzere dört boyut olarak ortaya koymuştur. En yüksek gıda israfı önleme motivasyon algısı ahlaki ve çevresel motivasyon boyutlarında, en düşük algının ise sosyal motivasyon boyutunda olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan öz denetimlilik kişilik yapısına sahip olan katılımcıların diğer kişilik yapılarına sahip olan katılımcılara göre ahlaki, finansal ve çevresel motivasyonlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, literatürde gıda israfını ele alan birkaç çalışmadan biri olmasının yanı sıra gıda israfı önleme motivasyonlarını bireylerin kişilik yapılarına göre karşılaştırarak katkıda bulunmaktadır.
Gıda İsrafını Önleme Motivasyonu Beş Faktör Kişilik Kişilik Turizm Öğrencileri
In recent years, food waste has emerged as one of the most pressing global issues requiring urgent action and solutions. Although the literature includes numerous studies on the stages at which food waste occurs, the factors influencing waste, and the amount of waste, there is a lack of sufficient research on the motivations behind preventing food waste. This study aims to identify individuals' motivations for preventing food waste and to determine whether these motivations differ based on personality traits. In this context, a survey form was created using the Food Waste Avoid Motivation Scale developed by Ribbers et al. (2023) and the Five-Factor Personality Scale by Rammstedt and John (2007). The survey was administered to students enrolled in the Tourism Management and Culinary programs at the undergraduate and associate degree levels at Isparta University of Applied Sciences during the 2023-2024 academic year. A total of 261 responses were analyzed using the SPSS 25 statistical software package. The analysis results revealed that individuals’ motivations to prevent food waste could be categorized into four dimensions: Social, Environmental, Financial, and Moral. The highest perceived motivations were in the moral and environmental dimensions, while the lowest were in the social dimension. Furthermore, participants with a conscientious personality trait were found to have higher moral, financial, and environmental motivations compared to those with other personality traits. This study contributes to the literature not only by being one of the few studies addressing food waste but also by comparing food waste prevention motivations based on individuals’ personality traits.
Motivation to Avoid Food Waste Five-FactorPersonality Personality Tourism Students
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gastronomi |
Bölüm | Turizm, Otelcilik, Konaklama ve Spor |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ocak 2025 |
Kabul Tarihi | 9 Temmuz 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 24 Sayı: 3 |