Bokashi is an organic fertilizer in which beneficial microorganisms ferment organic waste. Bokashi improves plant growth and yields by improving the physical, chemical and biological properties of soil. In this study, it was aimed to determine the effect of different doses of bokashi fertilizer (0% (control), 2%, 4%, 8%, 16% and 32%) on the growth of lemon balm seedlings and some microbiological characteristics in the rhizosphere. Some soil biological characteristics of lemon balm seedlings, such as plant height, shoot and root wet weights, root length, chlorophyll content of leaves, root zone dehydrogenase, urease, β-glucosidase enzyme activities and soil respiration, were investigated using Bokashi fertilizer. Statistically significant increases were observed in chlorophyll content and shoot and root wet weights of seedlings with increasing doses of Bokashi. The highest root length, root and shoot wet weight were determined with 32% treatment dose. The highest root length, root and shoot wet weights, and the most significant increase in the enzymatic activity of the rhizosphere were obtained with the 32% application dose of Bokashi. The total mold count of the soil increased with the 32% dose of bokashi. On the other hand, the highest total bacterial count was determined at 16% application dose. As a result, it was determined that 32% dose of Bokashi was suitable for both plant growth and soil biological properties.
Bokashi organic fertilizer Melissa officinalis microbial activity soil enzymes
Bokashi, faydalı mikroorganizmalar tarafından organik atıkların fermente edildiği organik bir gübredir. Bokashi, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini iyileştirerek bitki büyümesini ve verimini artırmaktadır. Bu çalışmada, bokashi gübresinin farklı dozlarının (%0 (kontrol), %2, %4, %8, %16 ve %32) toprağa uygulanması ile melisa fidelerinin gelişimi ve rizosferdeki bazı mikrobiyolojik özellikler üzerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Bokashi gübresi kullanılarak melisa fidelerinin bitki boyu, sürgün ve kök yaş ağırlıkları, kök uzunluğu, yaprakların klorofil içerikleri, kök bölgesi dehidrogenaz, üreaz, β-glukosidaz enzim aktiviteleri, toprak solunumu gibi bazı toprak biyolojik özellikleri incelenmiştir. Bokashi’nin artan dozları ile klorofil miktarı, fidelerin sürgün ve kök yaş ağırlıklarında istatistiksel olarak anlamlı artış gözlenmiştir. En yüksek kök uzunluğu, kök ve sürgün yaş ağırlıklarının yanı sıra rizosferin enzimatik aktivitesinde de en belirgin artış, Bokashi’nin %32’lik uygulama dozu ile elde edilmiştir. Toprağın toplam küf sayısı bokashinin %32’lik dozu ile artmıştır. Buna karşın en yüksek toplam bakteri sayısı ise %16’lık uygulama dozunda belirlenmiştir. Sonuç olarak Bokashinin %32’lik dozunun hem bitki gelişimi hem de toprağın biyolojik özellikleri üzerinde uygun olduğu belirlenmiştir.
Bokashi organik gübre Melissa officinalis mikrobiyal aktivite toprak enzimleri
Bu çalışma için etik kurul onayı alınmasına gerek yoktur
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ekoloji (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 24 Mart 2025 |
Kabul Tarihi | 13 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 15 Sayı: 2 |