This study aims to examine the administrative structures of institutions offering Bachelor's programs in tourism at public universities in Türkiye, as well as the educational profiles of deans and directors. In the study, Bachelor's and postgraduate fields of graduation, as well as disciplines of specialization for associate professorship of administrators were analyzed. As of Fall semester of 2024, public universities in Türkiye providing Bachelor's education in the field of tourism were examined in detail; current data such as active departments admitting students, the units to which these departments are affiliated, and enrollment quotas of departments are also presented. For the purpose of the study, document analysis technique was used in the study and the data were obtained from the Student Selection and Placement Center and Council of Higher Education Academic database, official websites of universities, open academic CVs. with a descriptive survey model. Data obtained indicate that Bachelor's level tourism education in Türkiye is provided by a total of 79 institutions, structured under 12 different academic units, offered through 8 distinct departments. It is also understood that approximately 27.86% of deans-directors have Bachelor's degrees, 27.63% have master’s degrees 26.57% have PhD degrees in a tourism-related field, and 36% hold the academic title of associate professor in the field of tourism.
I declare that this research is one of the researches that does not require ethics committee permission. (Bu araştırmanın etik kurul izni gerektirmeyen araştırmalardan olduğunu beyan ederim)
Bu araştırmanın amacı, Türkiye’de devlet üniversitelerinde turizm alanında lisans düzeyinde eğitim veren yükseköğretim kurumlarının yapılanma şekli ve ilgili kurumlarda görev yapan dekan/yüksekokul müdürlerinin eğitim profillerini incelemektir. Çalışmada, söz konusu yöneticilerin, lisans ve lisansüstü eğitimi mezuniyet alanları ile doçentliklerine ait uzmanlık disiplinleri analiz edilmiştir. Çalışmada 2024 yılı güz dönemi itibari ile Türkiye’de turizm alanında lisans düzeyinde eğitim veren kamu üniversiteleri detaylı bir biçimde mercek altına alınarak; aktif durumda öğrenci alan bölümler, bu bölümlerin bağlı olduğu birimler ve bölümlere ait kontenjan sayıları gibi güncel veriler de sunulmaktadır. Çalışmada dokuman analizi tekniği kullanılmıştır ve veriler betimsel tarama modeli ile ise Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Akademik veri tabanı, üniversitelerin resmi web siteleri ve açık akademik özgeçmişlerden elde edilmiştir. Elde edilen verilerden; Türkiye’de kamu üniversitelerinde lisans düzeyinde turizm eğitiminin toplamda 79 kurum tarafından 12 farklı birim ve 8 farklı bölüm altında verildiği, ilgili kurum dekan ya da müdürlerinin yaklaşık %27,86’sının lisans, %27,63’ünün yüksek lisans, %26,57’lik kısmının da doktora mezuniyet alanlarının turizm ile ilgili bir bölümden olduğu ve %36’lık kısmının turizm doçenti olduğu anlaşılmaktadır.
Bu araştırmanın etik kurul izni gerektirmeyen araştırmalardan olduğunu beyan ederim (I declare that this research is one of the researches that does not require ethics committee permission)
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Pazarlama (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2025 |
Gönderilme Tarihi | 30 Nisan 2025 |
Kabul Tarihi | 23 Haziran 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 7 Sayı: 1 |
Dergi, sosyal bilimlerin her alanında, literatüre özgün katkı yapan teorik ve uygulamalı makaleleri yayımlamaktadır. Yazarlar, dergimiz yazım kurallarına uygun hazırlanmış, Türkçe ve İngilizce çalışmalarıyla Dergi’ye katkıda bulunabilirler. Dergimiz, makalelerin değerlendirilmesi, yayına hazırlanması ve yayınlanması sürecinde yazarlardan herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Makaleniz için lütfen makale şablonunu kullanınız.
Dergide yer alan yazıların bütün hukukî sorumluluğu yazarlara aittir.
Kayseri Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) ile lisanslanmıştır. Bu lisans doğrultusunda, dergide yayımlanan içerikler aşağıdaki koşullar çerçevesinde kullanılabilir: Eserler, uygun atıf yapılması koşuluyla ticari olmayan amaçlarla kopyalanabilir; çoğaltılabilir; paylaşılabilir ve dağıtılabilir; uyarlanabilir, çevirisi yapılabilir; türev çalışmalar oluşturulabilir (çeviri yapabilir, içeriği yeniden düzenleyebilir) ve tüm bunları ticari olmayan amaçlarla yapabilir.
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Atıf (BY): Kullanıcılar, eserin yazar(lar)ını belirtmek, kaynak göstermek ve lisans bağlantısını eklemekle yükümlüdür. Yapılan değişiklikler varsa ayrıca açıkça belirtilmelidir. Atıf; yazar adı, eserin başlığı, lisans bağlantısı ve varsa değişiklik bilgilerini içermelidir.
Ticari Olmama (NC): İçerikler yalnızca ticari olmayan amaçlarla kullanılabilir. Ücretli yayınlarda, reklam amaçlı veya doğrudan gelir getiren herhangi bir mecrada kullanılamaz.
Lisans Bilgisi: Aynı lisans koşulları ile paylaşılmak zorunda değildir (ShareAlike zorunluluğu yoktur), ancak yeni kullanıcılar yine de atıf yapmalı ve ticari olmayan kullanım kuralına uymalıdır.