Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Pandemi Süreci Beslenme Davranışını Kalıcı Olarak Değiştirdi Mi? Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bir Araştırma

Yıl 2025, Cilt: 17 Sayı: 32, 96 - 118, 30.05.2025
https://doi.org/10.20990/kilisiibfakademik.1640973

Öz

Öz
Amaç: Bu araştırmanın amacı pandemi öncesi (2019 ve öncesi), pandemi süreci (2020-2022) ve pandemi sonrası (2023 ve sonrası) olmak üzere üç dönemde üniversite öğrencilerinin beslenme aalışkanlıkları değişikliklerinin incelenmesidir.
Tasarım/Yöntem: Araştırmada 7 farklı bölümden tabakalı tesadüfi örneklemeyle belirlenen 817 öğrenci ile yüz yüze anket yapılmıştır. Öğrencilere 2024-2025 eğitim öğretim dönemi güz yarıyılında ‘‘Beslenme Alışkanlıkları Anketi’’ uygulanmıştır. Elde edilen eşlenik veriler üç dönem için karşılaştırılarak kategorik veri analizi kapsamında değerlendirilmiştir.
Bulgular: Analizler sonucunda, üç farklı dönemde karşılaştırılan öğrenci beslenme alışkanlıkları üzerinde pandeminin etkisi hem tüketilen gıdalar hem de beslenme davranışlarının şekli açısından çeşitli boyutlarda ortaya konulmuştur. Öğrencilerin bireysel diyet tercihleri değişmiş ve pandemi süreciyle birlikte beslenme ürünlerine yönelik değişen tercihler ve su tüketimi kalıcı hale gelmiştir. Ayrıca, sigara tüketiminin pandemiden sonra arttığı, ancak spor aktivitelerinin pandemiden etkilenmediği gözlemlenmiştir. Pandemi süreciyle birlikte vücut ağırlığında artış yaşanırken, pandemi sonrasında öğrencilerde yeniden zayıflama eğilimi olduğu belirlenmiştir. Evde kalma süreci sırasında uyku saatleri artan öğrencilerin öğün sayılarının da arttığı, bununla birlikte pandemi sonrasında yüz yüze eğitime geçilmesiyle birlikte her iki faktörün de yeniden azaldığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
Sınırlılıklar: Örneklem, TÜBİTAK Öğrenci Projesi kapsamında araştırmacı olan öğrencilerin eğitim gördükleri birim olan Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ile sınırlandırılmıştır.
Özgünlük/Değer: Beslenme üzerine literatürde çeşitli çalışmalar bulunmakta olup bu çalışmalar genellikle pandemi öncesi ve pandemi sürecini karşılaştırmaktadır. Ağırlıklı olarak sağlık bilimleri öğrencileri, toplum beslenmesi, yetişkinler veya çocuklar üzerinde çalışmalar olduğu görülmüştür. Sosyal bilimler öğrencileri üzerinde ve üç dönemde karşılaştırmaya rastlanmamıştır. Bu açıdan pandemi sonrası beslenme alışkanlıklarının kalıcı olup olmadığını araştırması bu çalışmanın özgün değerini oluşturmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Beslenme Davranışı, Pandemi Etkisi, Üniversite Öğrencileri

Etik Beyan

Bu çalışmada kullanılan anket yönteminin bu çalışma kapsamında Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencileri ile yürütülebilmesi amacıyla Manisa Celal Bayar Üniversitesi Etik Kurulu’nun 26/06/2024 tarihli ve 2024/08 nolu toplantısında 789123 sıra sayılı kararı ile izin alınmıştır.

Destekleyen Kurum

Bu araştırma, TÜBİTAK 2209/A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri (2023/2) Destek Programı kapsamında desteklenmiştir.

Proje Numarası

Proje numarası bulunmamaktadır. 2013 yılı birinci dönem çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.

Teşekkür

Bu araştırmayı Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri kapsamında destekleyen TÜBİTAK'a teşekkür ederiz.

Kaynakça

  • Alp, R. (2023). Pandemi döneminde üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayın No. 786976) [Yüksek lisans tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü]. Yüksek Öğretim Kurumu Tez Merkezi. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp.
  • Budak, F., & Korkmaz, Ş. (2020). COVID-19 Pandemi sürecine yönelik genel bir değerlendirme: Türkiye örneği. Sosyal Araştırmalar ve Yönetim Dergisi, 5(1), 62-79. https://doi.org/10.35375/sayod.738657
  • Cihan, F. G., Demirbaş, N., & Hasdeniz, S. (2024). Pandemi sürecinde sağlık personelinin sağlık algısı ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. The Journal of Turkish Family Physician, 15(3), 101-114. https://doi.org/10.15511/tjtfp.24.00311.
  • Çulfa S., Yıldırım E., & Bayram B. (2021). COVID-19 Pandemi süresince insanlarda değişen beslenme alışkanlıkları ile obezite ilişkisi. OTJHS. 6(1):135-142. https://doi.org/10.26453/otjhs.798631
  • Dinçer, S. & Kolcu, M. (2021). COVID-19 Pandemisinde toplumun beslenme alışkanlıkların incelenmesi: istanbul örneği. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi, 5(2), 193-201. https://doi.org/10.25048/tudod.928003.
  • Erdoğan, R. (2021). Pandemi döneminde beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi. International Journal of Society Researches, Pandemi Special Issue (17), 3276-3295. https://doi.org/10.26466/opus.862585.
  • Field, A. (2013). IBM SPSS ile İstatistik Keşfi, Newbury Park, CA: Sage Publication.
  • Gençalp, D. (2020). COVID-19 salgını döneminde ilk ve acil yardım öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi. 1(1), 1-15. https://dergipark.org.tr/en/pub/pashid/issue/54395/730372
  • Gerçek, H., Torlak, M. S., & Ünüvar, B. S. (2022). Uzaktan eğitim alan üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite seviyelerinin beslenme alışkanlıkları ve internet kullanım süreleri ile ilişkisi. İstanbul
  • Gürel, S., & Akçil Ok, M. (2021). Covid-19 Salgın sürecinin, sağlık eğitimi alan öğrencilerin beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ve vücut ağırlıkları üzerine etkisinin saptanması. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, COVID-19 Özel Sayısı (6), 1-15. https://dergipark.org.tr/tr/pub/busbid/issue/82665/1417442
  • Hastaoğlu, E. (2021). A Research on stress levels and healthy eating behaviors of tourism students during the covid-19 epidemic. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(3), 1610-1621. https://doi.org/10.21325/jotags.2021.858
  • Kaner, G., Songür Bozdağ, A. N., Ongan, D., Yurtdaş Depboylu, G., & Çalık, G. (2022). COVID-19 pandemi sürecinde yetişkin bireylerin değişen beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Forbes Journal Of Medicine, 3(2), 131-138. https://doi.org/10.4274/forbes.galenos.2022.74745
  • Kaner, G., Ayer, Ç., Kayahan, M. Y., & İnbaşı, E. G. (2024). COVID-19 pandemi sürecinde üniversite öğrencilerinin değişen beslenme alışkanlıklarının ve duygusal iştahının değerlendirilmesi: Kesitsel Araştırma. Türkiye Klinikleri Journal of Health Sciences/Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(4), 10-700. https://doi.org/10.5336/healthsci.2024-105240
  • Karakuyu, B. (2023). Bir grup tıp fakültesi öğrencisinin Covid-19 pandemi sürecinde beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişikliklerinin değerlendirilmesi. [Yayınlanmış tıpta uzmanlık tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi] http://hdl.handle.net/11452/33493
  • Kat, B., Baydili, K. N., & Bektemür, G. (2024). COVID-19’un bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerine etkisi yalova ili örneği. Hemşirelik Akademik Araştırma Dergisi, 10(3), 209-220 https://doi.org/10.55646/jaren.2024.81994
  • Kaya G., Trabzon Ş., Altındiş S., & Alacahan R. (2022). Sağlık eğitimi alan üniversite öğrencilerinde covıd-19 pandemi sürecinde değişen beslenme ve hijyen alışkanlıkları ile koronavirüs korku düzeyleri arasındaki ilişki. The Medical Journal of Mustafa Kemal University. 13(46), 211-222. https://doi.org/10.17944/mkutfd.1055630
  • Küçükcankurtaran, S. & Özdoğan, Y. (2021). Koronavirüs hastalığı’nın yetişkinlerin beslenme ve fiziksel aktivite durumuna etkisi; covid-19 ve beslenme. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(3), 318-324. https://doi.org/10.33631/duzcesbed.754560.
  • Macit, M. S. (2020). COVID-19 Salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi, Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(3), 277-288. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.769698
  • Okumuş, E. (2021). Covid-19 küresel salgın sürecinde ev ve aile. Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi 6, 89-117. https://doi.org/10.5281/zenodo.5506785.
  • Özçelik Ersü, D. & Harbelioğlu, E. (2022). Pandemi sürecinde adölesanların beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 12(35), 148-156. https://doi.org/10.31590/ejosat.1066299
  • Özdamar, K. (2018). SPSS Uygulamalı Temel İstatistik, Nisan Yayınevi.
  • Sharma, S. (1996). Applied Multivariate Techniques (1st ed). NewYork: John Wiley Publication.
  • Topal, B. (2022). COVID-19 pandemi sürecinde üniversite öğrencilerinin yeme davranışı ve ortoreksiya nervoza eğilimlerinin değerlendirilmesi. https://openaccess.biruni.edu.tr
  • Topuz H. Ş. (2020). COVID-19 enfeksoyununun beslenme ile ilişkisi, Medical Research Reports. 2020; 3(Özel Sayı): 176-180. https://dergipark.org.tr/tr/pub/mrr/issue/56260/758386
  • Türköz Bakırcı, G. & Akgündüz, Y. (2023). Üniversite öğrencilerinin covıd-19 öncesi ve sürecindeki beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Aydın Gastronomy, 7 (1), 107-119. https://dergipark.org.tr/tr/pub/aydingas/issue/75546/1155660
  • Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (17), 616-625. https://doi.org /10.38079/igusabder.984634.
  • Ünal, E., Özdemir, A., & Yüksel Kaçan, C. (2020). Covid-19 pandemisinin hemşirelik öğrencilerinin beslenme ve hijyen alışkanlıklarına etkisi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 46 (3) 305- 311. https://doi.org/10.32708/uutfd.791891 305.
  • WHO, (2020). Coronavirus Disease (COVID-19) Pandemic. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019.
  • Van den Brink, W.P. & Koele, P. (2002). Statistiek, deel 3. Amsterdam: Bum.
  • Yamane, T. (2010). Temel Örnekleme Yöntemleri, Çev. Alptekin Esin. Literatür Yayınevi.
  • Yayla, Ö. (2021). Türkiye Beslenme Alışkanlıkları Atlası Anketi. Erişim Tarihi: 01.09.2024 https://www.anadolu.edu.tr/duyurular/turkiye-beslenme-aliskanliklari-atlasi-anketi- 1638297133.
  • Yiğit, B. E., Çolak, Ö., Tosun, K.S., & Cangüven, H.D. (2022). Öğrencilerin Pandemide Değişen Beslenme Alışkanlıkları, ULEDER, 1(2), 76-99. https://doi.org/10.5281/zenodo.6045357

Has the Pandemic Process Permanently Changed Nutritional Behavior? A Research at Manisa Celal Bayar University Faculty of Economics and Administrative Sciences

Yıl 2025, Cilt: 17 Sayı: 32, 96 - 118, 30.05.2025
https://doi.org/10.20990/kilisiibfakademik.1640973

Öz

Abstract
Purpose: This study aims to examine the changes in nutritional behavior of university students in three periods: pre-pandemic (2019 and earlier), during the pandemic period (2020-2022), and post-pandemic (2023 and beyond).
Design/Methodology: A face-to-face survey was conducted with 817 students selected through stratified random sampling from seven departments. The "Survey of Nutritional Habits " was administered during the fall semester of the 2024–2025 academic year. The matched data were compared across the three periods and analyzed using categorical data analysis methods.
Findings: The analysis revealed various effects of the pandemic on students' nutritional habits in terms of both food consumption and overall dietary behavior. Individual dietary preferences changed, and preferences for specific food products and water consumption became permanent. Cigarette consumption increased after the pandemic, while physical activity levels remained largely unaffected. Although weight gain was observed during the pandemic, a trend toward weight loss emerged afterward. Sleep duration and the number of meals increased during the stay-at-home period but decreased again with the return to face-to-face education.
Limitations: The sample was limited to students from the Faculty of Economics and Administrative Sciences at Manisa Celal Bayar University, where the researchers are enrolled under the scope of a TUBITAK Student Project.
Originality/Value: While there are various studies in the literature on nutrition—typically comparing only the pre-pandemic and pandemic periods—these often focus on students in health sciences, community nutrition, adults, or children. There is a lack of research focusing on students from social sciences and examining all three time periods. In this respect, the originality of this study lies in its investigation of whether nutritional habits have become permanent after the pandemic.
Keywords: Nutritional Behavior, Pandemic Effect, University Students

Proje Numarası

Proje numarası bulunmamaktadır. 2013 yılı birinci dönem çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.

Kaynakça

  • Alp, R. (2023). Pandemi döneminde üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile beslenme alışkanlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Yayın No. 786976) [Yüksek lisans tezi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü]. Yüksek Öğretim Kurumu Tez Merkezi. https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp.
  • Budak, F., & Korkmaz, Ş. (2020). COVID-19 Pandemi sürecine yönelik genel bir değerlendirme: Türkiye örneği. Sosyal Araştırmalar ve Yönetim Dergisi, 5(1), 62-79. https://doi.org/10.35375/sayod.738657
  • Cihan, F. G., Demirbaş, N., & Hasdeniz, S. (2024). Pandemi sürecinde sağlık personelinin sağlık algısı ve beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. The Journal of Turkish Family Physician, 15(3), 101-114. https://doi.org/10.15511/tjtfp.24.00311.
  • Çulfa S., Yıldırım E., & Bayram B. (2021). COVID-19 Pandemi süresince insanlarda değişen beslenme alışkanlıkları ile obezite ilişkisi. OTJHS. 6(1):135-142. https://doi.org/10.26453/otjhs.798631
  • Dinçer, S. & Kolcu, M. (2021). COVID-19 Pandemisinde toplumun beslenme alışkanlıkların incelenmesi: istanbul örneği. Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi, 5(2), 193-201. https://doi.org/10.25048/tudod.928003.
  • Erdoğan, R. (2021). Pandemi döneminde beden eğitimi ve spor yüksekokulu öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeylerinin belirlenmesi. International Journal of Society Researches, Pandemi Special Issue (17), 3276-3295. https://doi.org/10.26466/opus.862585.
  • Field, A. (2013). IBM SPSS ile İstatistik Keşfi, Newbury Park, CA: Sage Publication.
  • Gençalp, D. (2020). COVID-19 salgını döneminde ilk ve acil yardım öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite durumlarının değerlendirilmesi. Paramedik ve Acil Sağlık Hizmetleri Dergisi. 1(1), 1-15. https://dergipark.org.tr/en/pub/pashid/issue/54395/730372
  • Gerçek, H., Torlak, M. S., & Ünüvar, B. S. (2022). Uzaktan eğitim alan üniversite öğrencilerinin fiziksel aktivite seviyelerinin beslenme alışkanlıkları ve internet kullanım süreleri ile ilişkisi. İstanbul
  • Gürel, S., & Akçil Ok, M. (2021). Covid-19 Salgın sürecinin, sağlık eğitimi alan öğrencilerin beslenme alışkanlıkları, fiziksel aktivite ve vücut ağırlıkları üzerine etkisinin saptanması. Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, COVID-19 Özel Sayısı (6), 1-15. https://dergipark.org.tr/tr/pub/busbid/issue/82665/1417442
  • Hastaoğlu, E. (2021). A Research on stress levels and healthy eating behaviors of tourism students during the covid-19 epidemic. Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(3), 1610-1621. https://doi.org/10.21325/jotags.2021.858
  • Kaner, G., Songür Bozdağ, A. N., Ongan, D., Yurtdaş Depboylu, G., & Çalık, G. (2022). COVID-19 pandemi sürecinde yetişkin bireylerin değişen beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Forbes Journal Of Medicine, 3(2), 131-138. https://doi.org/10.4274/forbes.galenos.2022.74745
  • Kaner, G., Ayer, Ç., Kayahan, M. Y., & İnbaşı, E. G. (2024). COVID-19 pandemi sürecinde üniversite öğrencilerinin değişen beslenme alışkanlıklarının ve duygusal iştahının değerlendirilmesi: Kesitsel Araştırma. Türkiye Klinikleri Journal of Health Sciences/Türkiye Klinikleri Sağlık Bilimleri Dergisi, 9(4), 10-700. https://doi.org/10.5336/healthsci.2024-105240
  • Karakuyu, B. (2023). Bir grup tıp fakültesi öğrencisinin Covid-19 pandemi sürecinde beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzı değişikliklerinin değerlendirilmesi. [Yayınlanmış tıpta uzmanlık tezi, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi] http://hdl.handle.net/11452/33493
  • Kat, B., Baydili, K. N., & Bektemür, G. (2024). COVID-19’un bireylerin beslenme alışkanlıkları üzerine etkisi yalova ili örneği. Hemşirelik Akademik Araştırma Dergisi, 10(3), 209-220 https://doi.org/10.55646/jaren.2024.81994
  • Kaya G., Trabzon Ş., Altındiş S., & Alacahan R. (2022). Sağlık eğitimi alan üniversite öğrencilerinde covıd-19 pandemi sürecinde değişen beslenme ve hijyen alışkanlıkları ile koronavirüs korku düzeyleri arasındaki ilişki. The Medical Journal of Mustafa Kemal University. 13(46), 211-222. https://doi.org/10.17944/mkutfd.1055630
  • Küçükcankurtaran, S. & Özdoğan, Y. (2021). Koronavirüs hastalığı’nın yetişkinlerin beslenme ve fiziksel aktivite durumuna etkisi; covid-19 ve beslenme. Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 11(3), 318-324. https://doi.org/10.33631/duzcesbed.754560.
  • Macit, M. S. (2020). COVID-19 Salgını sonrası yetişkin bireylerin beslenme alışkanlıklarındaki değişikliklerin değerlendirilmesi, Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 13(3), 277-288. https://doi.org/10.26559/mersinsbd.769698
  • Okumuş, E. (2021). Covid-19 küresel salgın sürecinde ev ve aile. Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi 6, 89-117. https://doi.org/10.5281/zenodo.5506785.
  • Özçelik Ersü, D. & Harbelioğlu, E. (2022). Pandemi sürecinde adölesanların beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, 12(35), 148-156. https://doi.org/10.31590/ejosat.1066299
  • Özdamar, K. (2018). SPSS Uygulamalı Temel İstatistik, Nisan Yayınevi.
  • Sharma, S. (1996). Applied Multivariate Techniques (1st ed). NewYork: John Wiley Publication.
  • Topal, B. (2022). COVID-19 pandemi sürecinde üniversite öğrencilerinin yeme davranışı ve ortoreksiya nervoza eğilimlerinin değerlendirilmesi. https://openaccess.biruni.edu.tr
  • Topuz H. Ş. (2020). COVID-19 enfeksoyununun beslenme ile ilişkisi, Medical Research Reports. 2020; 3(Özel Sayı): 176-180. https://dergipark.org.tr/tr/pub/mrr/issue/56260/758386
  • Türköz Bakırcı, G. & Akgündüz, Y. (2023). Üniversite öğrencilerinin covıd-19 öncesi ve sürecindeki beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Aydın Gastronomy, 7 (1), 107-119. https://dergipark.org.tr/tr/pub/aydingas/issue/75546/1155660
  • Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, (17), 616-625. https://doi.org /10.38079/igusabder.984634.
  • Ünal, E., Özdemir, A., & Yüksel Kaçan, C. (2020). Covid-19 pandemisinin hemşirelik öğrencilerinin beslenme ve hijyen alışkanlıklarına etkisi, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi. 46 (3) 305- 311. https://doi.org/10.32708/uutfd.791891 305.
  • WHO, (2020). Coronavirus Disease (COVID-19) Pandemic. https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019.
  • Van den Brink, W.P. & Koele, P. (2002). Statistiek, deel 3. Amsterdam: Bum.
  • Yamane, T. (2010). Temel Örnekleme Yöntemleri, Çev. Alptekin Esin. Literatür Yayınevi.
  • Yayla, Ö. (2021). Türkiye Beslenme Alışkanlıkları Atlası Anketi. Erişim Tarihi: 01.09.2024 https://www.anadolu.edu.tr/duyurular/turkiye-beslenme-aliskanliklari-atlasi-anketi- 1638297133.
  • Yiğit, B. E., Çolak, Ö., Tosun, K.S., & Cangüven, H.D. (2022). Öğrencilerin Pandemide Değişen Beslenme Alışkanlıkları, ULEDER, 1(2), 76-99. https://doi.org/10.5281/zenodo.6045357
Toplam 32 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Ekonomisi
Bölüm ARAŞTIRMA MAKALELERİ
Yazarlar

Satı Hasibe Akdeniz 0009-0001-4667-9077

Neriman Yaren Artun 0009-0006-0246-5284

İrem Akkaya 0009-0007-6737-4284

Burcu Kocarık Gacar 0000-0001-5944-4456

Proje Numarası Proje numarası bulunmamaktadır. 2013 yılı birinci dönem çağrısı kapsamında desteklenmeye hak kazanmıştır.
Yayımlanma Tarihi 30 Mayıs 2025
Gönderilme Tarihi 17 Şubat 2025
Kabul Tarihi 18 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 17 Sayı: 32

Kaynak Göster

APA Akdeniz, S. H., Artun, N. Y., Akkaya, İ., Kocarık Gacar, B. (2025). Pandemi Süreci Beslenme Davranışını Kalıcı Olarak Değiştirdi Mi? Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bir Araştırma. Akademik Araştırmalar Ve Çalışmalar Dergisi (AKAD), 17(32), 96-118. https://doi.org/10.20990/kilisiibfakademik.1640973
AMA Akdeniz SH, Artun NY, Akkaya İ, Kocarık Gacar B. Pandemi Süreci Beslenme Davranışını Kalıcı Olarak Değiştirdi Mi? Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bir Araştırma. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD). Mayıs 2025;17(32):96-118. doi:10.20990/kilisiibfakademik.1640973
Chicago Akdeniz, Satı Hasibe, Neriman Yaren Artun, İrem Akkaya, ve Burcu Kocarık Gacar. “Pandemi Süreci Beslenme Davranışını Kalıcı Olarak Değiştirdi Mi? Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bir Araştırma”. Akademik Araştırmalar Ve Çalışmalar Dergisi (AKAD) 17, sy. 32 (Mayıs 2025): 96-118. https://doi.org/10.20990/kilisiibfakademik.1640973.
EndNote Akdeniz SH, Artun NY, Akkaya İ, Kocarık Gacar B (01 Mayıs 2025) Pandemi Süreci Beslenme Davranışını Kalıcı Olarak Değiştirdi Mi? Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bir Araştırma. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD) 17 32 96–118.
IEEE S. H. Akdeniz, N. Y. Artun, İ. Akkaya, ve B. Kocarık Gacar, “Pandemi Süreci Beslenme Davranışını Kalıcı Olarak Değiştirdi Mi? Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bir Araştırma”, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD), c. 17, sy. 32, ss. 96–118, 2025, doi: 10.20990/kilisiibfakademik.1640973.
ISNAD Akdeniz, Satı Hasibe vd. “Pandemi Süreci Beslenme Davranışını Kalıcı Olarak Değiştirdi Mi? Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bir Araştırma”. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD) 17/32 (Mayıs 2025), 96-118. https://doi.org/10.20990/kilisiibfakademik.1640973.
JAMA Akdeniz SH, Artun NY, Akkaya İ, Kocarık Gacar B. Pandemi Süreci Beslenme Davranışını Kalıcı Olarak Değiştirdi Mi? Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bir Araştırma. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD). 2025;17:96–118.
MLA Akdeniz, Satı Hasibe vd. “Pandemi Süreci Beslenme Davranışını Kalıcı Olarak Değiştirdi Mi? Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bir Araştırma”. Akademik Araştırmalar Ve Çalışmalar Dergisi (AKAD), c. 17, sy. 32, 2025, ss. 96-118, doi:10.20990/kilisiibfakademik.1640973.
Vancouver Akdeniz SH, Artun NY, Akkaya İ, Kocarık Gacar B. Pandemi Süreci Beslenme Davranışını Kalıcı Olarak Değiştirdi Mi? Manisa Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Bir Araştırma. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD). 2025;17(32):96-118.