Bu çalışmada, yetiştiriciliği yapılan yağ balığı, Pseudophoxinus
anatolicus (Hankó, 1925) üzerinde karanfil yağı, 2-phenoxyethanol
(PE) ve
eugenol’ün farklı konsantrasyonlarının etkinliği araştırılmıştır. Bayılma
sürelerine göre, en uygun konsantrasyon karanfil yağı için 125 µl L-1
(187,00 ± 62,33 s), PE için 1250 µl L-1 (174,57 ± 28,87 s) ve
eugenol için 125 µl L-1 (170,00 ± 39,73 s) olarak belirlenmiştir.
Anestetik maddelerin farklı konsantrasyonları, balıkların göstermiş olduğu
fiziksel tepkiler üzerinde direk etkili olmuştur (P<0,05). PE ve eugenol’ün
artan konsantrasyonlarına bağlı olarak bayılma sürelerinde düşüş ölçülse de
aradaki fark istatistik açıdan önemsiz bulunmuştur (P>0,05). En kısa ayılma
süreleri ise, 457,57 ± 56,38 s ile karanfil yağı (125 µl L-1),
338,00 ± 20,49 s ile PE (500 µl L-1) ve 510,17 ± 94,07 s ile eugenol (125 µl L-1)
gruplarında ölçülmüştür. Sonuç olarak, her üç anestetik madde de yağ balığı
yetiştiricilik uygulamalarında verimli bir şekilde kullanılabilir.
In
this study, the efficiency of different concentrations of clove oil,
2-phenoxyethanol (PE) and eugenol were investigated on captive-bred giant spring minnow, Pseudophoxinus anatolicus (Hankó, 1925). According to induction time, the most
optimal concentrations were found 125 µl L-1 (187.00 ± 62.33 s) for
clove oil, 1250 µl L-1 (174.57 ± 28.87 s) for PE, and 125 µl L-1
(170.00 ± 39.73 s) for eugenol. Varying concentrations of the used anesthetic
agents directly affected physical responses of fish (P<0.05). Although the induction
times was decreased by increasing of doses in PE and eugenol, the difference
was not statistically significant (P>0.05). The lowest recovery times and
concentrations were 457.57 ± 56.38 s for clove oil (125 µl L-1),
338.00 ± 20.49 s for PE (500 µl L-1) and 510.17 ± 94.07 s for
eugenol (125 µl L-1). The results suggest that all these three
anesthetics can be effectively used in culture activity of giant spring minnow.
clove oil 2-phenoxyethanol eugenol Giant spring minnow anesthesia
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 4 Sayı: 3 |