Güncel Sayı

Cilt: 7 Sayı: 1, 27.04.2025

Yıl: 2025

  • Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi-The Journal of Nationalism Studies (MAD-JNS) uluslararası hakemli dergi olup; akademik ve bilimsel kriter ve teamüllere uygun olarak ulusal ve uluslararası literatürde milliyetçilik düşüncesine katkı sunmayı amaçlamaktadır. 
  • Bu bağlamda dergimizde, Milliyetçilik Teorileri, Milliyetçiliğin Tarihsel Gelişimi ve Milliyetçilikle interdisipliner olarak Antropoloji, Düşünce Tarihi, Etnoloji, Siyaset Bilimi, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Siyasi Tarih ve Yakınçağ Tarihi üzerine yapılan araştırma, inceleme, kritik ve çeviri makaleler yayımlanır. 
  • Dergi, farklı üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin girişimleri sonucunda hazırlanan bilimsel bir yayındır. Nisan ve Ekim ayları olmak üzere yılda iki defa yayınlanır. Derginin dili Türkçe ve İngilizcedir.
  • Derginin misyonu, kapsamıyla ilgili makaleler yayınlayarak dünyaya dağıtmak ve bu kapsama yönelik araştırmalar yapan akademisyenleri bir araya getirmektir.


Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi'nde; Milliyetçilik Teorileri, Milliyetçiliğin Tarihsel Gelişimi öncelikle olmak üzere, Milliyetçilikle interdisipliner olarak: 

  • Antropoloji
  • Düşünce Tarihi-Türk Düşünce Tarihi
  • Etnoloji
  • Siyaset Bilimi (Avrupa ve Bölge Çalışmaları-Karşılaştırmalı Siyasi Hareketler-Siyasal Akımlar-Siyasal İletişim-Siyasal Teori ve Siyaset Felsefesi-Siyasi Düşünce Tarihi-Türk Siyasal Hayatı-Uluslararası Siyaset-Siyaset Bilimi/Diğer)
  • Sosyoloji (Modernleşme Sosyolojisi-Siyaset Sosyolojisi-Sosyal Hareketler)
  • Uluslararası İlişkiler (Türk Dünyası Çalışmaları-Uluslararası İlişkilerde Siyaset-Uluslararası İlişkiler/Diğer)
  • Siyasi Tarih (Askeri Coğrafya-Atatürk İlkeleri İnkılap Tarihi-Siyasi Tarihte Siyasal Coğrafya-Türk Siyasi Tarihi-Siyasi Tarih/Diğer)
  • Yakınçağ Tarihi (Askeri Tarih-Asya Tarihi-Avrupa Tarihi-Balkan Tarihi-Basın Tarihi-Ortadoğu Tarihi-Osmanlı Tarihi-Cumhuriyet Tarihi-Rusya Tarihi-Yenileşme Tarihi-Yakınçağ Tarihi/Diğer) üzerine yapılan çalışmalar da derginin yayın kapsamındadır.   

YAZARLAR İÇİN BİLGİ
• Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay çalışmada belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. İzinle ilgili bilgilere makalenin yöntem bölümünde ve ayrıca ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
• Makalenin araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlandığı ifade edilmeli, makale sonunda araştırmacılar; katkı oranı beyanı, varsa destek ve teşekkür beyanı, çıkar çatışması beyanı ve finansal destek beyanı vermelidir.
1. GENEL KURALLAR
• Makalelerin, daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere kabul edilmemiş olması gerekir. Makale, bildiri, yüksek lisans veya doktora tezinden üretilmiş ise mutlaka makalenin ilk sayfasında belirtilmelidir. Yazıların her türlü sorumluluğu yazarlarına aittir. Yazılar yayımlanmak üzere kabul edildiğinde Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi ilk yayımlama haklarına sahip olacaktır. Yayın Kurulunun, makale kabulü konusunda hem içerik hem de biçim bakımından nihai karar hakkı saklıdır.
• Dergiye gönderilen yazılar Yayın Kurulunca ilk değerlendirilme yapıldıktan sonra iki hakeme gönderilecek, hakemlerden gelecek rapor doğrultusunda yazının basılmasına, rapor çerçevesinde düzeltilmesine, yazının geri çevrilmesine ya da üçüncü bir hakeme gönderilmesine karar verilecek ve durum yazara en kısa sürede bildirilecektir. Yayımlanmayan yazılar yazara geri gönderilmeyecektir.
• Yazardan revizyon istenmesi durumunda, minör revizyonun 2, majör revizyonun ise 4 hafta içerisinde tamamlanarak makalenin dergiye ulaştırılması gerekmektedir.
• Milliyetçilik Araştırmaları Dergisinin yazı dili Türkçe olmakla birlikte, İngilizce çalışmalar da yayımlanmaktadır. Yazı bu dillerden hangisinde yazılmış olursa olsun en az 150, en çok 250 sözcükten oluşan Türkçe ve İngilizce özetler yazıya eklenerek gönderilmelidir. Aynı şekilde, hangi dilde yazılmış olursa olsun yazının başlığının Türkçe ve İngilizce olarak yazıya eklenmesi, ayrıca yine Türkçe ve İngilizce olarak 5 anahtar sözcüğün belirtilmesi gerekmektedir. (Bkz. Kapak Dosyası-Ana Makale Dosyası)
• Milliyetçilik Araştırmaları Dergisinde “Kitap İncelemeleri”ne ve “Çeviri Yazı”lara da yer verilir.
• Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen yazıların yazım bakımından son denetimlerinin yapılmış olduğu kabul edilmektedir. Yazı teslim edildikten sonra baskı düzeltmeleri için ayrıca yazara gönderilmeyecektir. Bu nedenle yazım yanlışlarının olağanın üzerinde olması yazının geri çevrilmesi için yeterli görülecektir.
• Yazarlara telif ücreti ödenmemektedir.
• Yazılar https://dergipark.org.tr/madergisi adresi üzerinden gönderilmelidir.
• Bir adet matbu dergi yazara ücretsiz olarak gönderilecektir.
2. KAPAK DOSYASI-ANA MAKALE DOSYASI
Çalışmalarını dergimize gönderen yazarlardan, Ana Makale Dosyası ve Kapak Dosyası talep edilmektedir. Hakem değerlendirme sürecinin gecikmeye uğramaması ve derhal sürecin başlatılabilmesi için yazarların dosyalarını aşağıda belirtildiği şekilde yüklemesi önem arz etmektedir.
Kapak Dosyası
Kapak dosyasına öncelikle; Türkçe ve İngilizce başlık yazılmalı, Türkçe ve İngilizce özet ile birlikte anahtar kelimeler eklenmelidir. Başlığın altına sağ tarafa yazarın adı yazılmalı, birden çok yazarlı çalışmalarda virgül kullanılarak yazar adları yan yana yazılmalı, akademik unvan belirtilmemelidir. Yazarların akademik unvanı, çalıştığı kurum (üniversite, fakülte, bölüm veya diğer) adları ve ORCID numaraları (https://orcid.org/)* simgesi kullanılarak dipnot olarak eklenmelidir.
Ana Makale Dosyası
Milliyetçilik Araştırmaları Dergisinde (Double blind review) çift kör hakemlik uygulaması yürütülmektedir. Bu nedenle hakem değerlendirme sürecinin tüm aşamalarında ana makale dosyasında yazarlara ait kurum, kimlik ve unvan bilgisi yer almamalıdır.

3. YAZIM KURALLARI
Yazı tipi-Sayfa Yapısı
Dergiye gönderilecek olan çalışmalar, tüm başlıklar dahil olmak üzere 11 punto Georgia yazı tipinde hazırlanmalıdır. Metin içerisindeki dipnotlar ise 9 punto Georgia yazı tipinde verilmelidir. Sayfa A4 formatında olmalı, sayfanın her tarafında 2,5 cm'lik kenar boşlukları bırakılmalıdır.
Başlıklar
Makale Başlığı
Makale başlığını, Büyük harflerle, 11 punto, kalın ve ortalayarak yazılmalıdır.
Diğer Başlıklar
Başlıklar, bir makalenin bölümlerindeki içeriği tanımlar. Başlıklar açıklayıcı ve öz olmalıdır. Başlıklarda 12 punto ve kalın yazı tipi kullanılmalı, madde numarası veya harfi kullanılmamalıdır. Bölüm başlıkları sayfaya ortalanmalı öncesi ve sonrasında bir satır boşluk bırakılmalıdır.
Başlıkların biçimi
Seviye 1. 

Sayfa ortasında, kalın, ilk harf büyük: Metin yeni bir paragraf olarak başlar. (Giriş, Yöntem, Bulgular, Sonuç, Kaynakça gibi bölüm başlıkları)

Seviye 2.
Sola yaslanmış, kalın, ilk harfler büyük: Metin yeni bir paragraf olarak başlar.
Seviye 3.
Sola Yaslanmış, kalın, italik, ilk harfler büyük: Metin yeni bir paragraf olarak başlar.
Seviye 4.
Girintili (1.25 cm), kalın, ilk harfler büyük, nokta ile biter: Metin aynı satırda başlar ve normal bir paragraf olarak devam eder.
Seviye 5.
Girintili, kalın, italik, ilk harfler büyük, nokta ile biter: Metin aynı satırda başlar ve normal bir paragraf olarak devam eder.

PARAGRAFLAR
Paragraf başlarında 1.25 cm girinti bırakılmalıdır. Aralık önce 6nk, sonra 6 nk ve satır aralığı tek olmalıdır.
TABLOLAR
Tablolarda yazı büyüklüğü 11 punto olmalıdır ancak tablonun sayfaya sığmaması gibi zorunlu hallerde 11 punto yerine 10 punto kullanılabilir. Tabloda dikkat edilmesi gereken bir başka husus ise satır, sütun ve varsa toplam başlıklarının kalın yazı tipi ile yazılmasıdır. Tablolar her zaman sayfaya ortalanmalı, tablo başlıkları tablonun hemen üstüne tüm kelimeler (bağlaçlar hariç) büyük harfle başlayacak şekilde ve italik olarak yazılmalı, nokta ile bitirilmemelidir.
ŞEKİLLER
Resimler, grafikler, kavram haritaları, haritalar gibi tablo dışında kalan tüm görseller “Şekil” adı altında verilmelidir. Resim 1, Fotoğraf 1, Grafik 1 gibi farklı başlıklar kullanılmamalıdır. Şekiller sayfaya ortalanmalı, resimler çerçeve içine alınmamalıdır. Şekil başlıkları şeklin hemen üstüne tüm kelimeler (bağlaçlar hariç) büyük harfle başlayacak şekilde ve italik olarak yazılmalı, nokta ile bitirilmemelidir. Etik Kurallar gereği telif eser sayılan ölçek, anket ve görseller izin alınmadan kullanılamaz. Telif hakkına sahip kişi ve kurumu kaynak göstermek tek başına yeterli değildir. Bu tür eserlerin telifsiz olduğu veya kullanımı için telif sahibinden gerekli izinlerin alındığı, kişi (veya kurum) ve tarih belirtilerek, dipnot şeklinde yazılmalıdır.
DİPNOT KULLANIMI:
Dipnot kaynak ve künye bilgisi paylaşmak amacıyla değil ilave bilgiler, açıklamalar ve başkalarına ait görsel ve veri toplama aracı kullanıldığı durumlarda gerekli izinlerin alındığını belirtmek amacıyla kullanılmalıdır. Dipnotlarda 9 puntolu Georgia yazı tipi kullanılmalı. Satır aralığı olarak öncesi ve sonrası 0nk olan tek satır aralığı kullanılmalıdır.
MADDE İŞARETLERİNİN KULLANIMI
• Bir sıralama veya kronoloji belirtilmiyorsa rakam yerine burada olduğu gibi siyah nokta kullanılmalıdır,
• Madde işaretleri MS Word Madde İşaretleri aracı kullanılarak oluşturulmalıdır,
• Madde işareti kullanılarak oluşturulan metinler normal paragraf gibi ilk satır girintisi 1.25 cm olarak başlamalıdır.
ATIFIN TEMEL İLKELERİ
• APA Stili, kısa bir metin içi atıfın okuyucuları tam bir referans listesi girişine yönlendirdiği yazar-tarih atıf sistemini kullanır. Metin içi atıf, makalenin gövdesinde (veya bir tablo, şekil, dipnot veya ekte) görünür ve atıf yapılan çalışmayı yazarına ve yayın tarihine göre kısaca tanımlar. Bu, okuyucuların makalenin sonunda alfabetik referans listesinde karşılık gelen girişi bulmasını sağlar.
• Doğrudan alıntılılarda yazar-tarih-sayfa numarası belirtilmelidir. Bkz. Doğrudan alıntıların yazım şekli.
• Atıfta bulunulan her çalışma kaynakça listesinde yer almalı ve kaynakça listesinde yer alan her çalışma metinde (veya tablo, şekil, dipnot veya ekte) belirtilmelidir.
YAZI İÇİNDE KAYNAK GÖSTERİMİ
APA-7’ye göre yazı içinde kaynak gösterimi örnekleri:
• Tek yazarlı bir kaynak: … iddiasındadır (Dickens, 2015).
• İki yazarlı kaynak:
a. Parantez dışında kullanıldığında “ve” bağlacı ile ayrılır: Örneğin Karadayı ve Dinçşahin (2006) bu ortamı …
b. Parantez içinde kullanıldığında “&” işareti kullanılır. Örneğin: … korku ve endişelerimizden (Karadayı & Dinçşahin, 2006) .........
c. Kaynakça bölümünde yine “&” işareti kullanılır. Örneğin; Karadayı, K., & Dinçşahin, U. (2021). Stoa Felsefesi…
• 3 ve üzeri yazarlı kaynak (ilk kullanımdan itibaren): …. oluşmuştur (Eldem vd., 2012).
• İki veya daha çok kaynaktan faydalanarak oluşturulan bir ifadede kaynak gösterilirken farklı kaynaklar noktalı virgül (;) ile ayrılır. Bu kaynaklar ilk yazara göre isim sırasıyla yazılır: … görülmüştür (Thoreau, 2024; McDonald, 2020; Eldem vd., 2012).
• Asıl kaynağa ulaşılamayıp diğer kaynaktan aktarıldığında;
…. Breton (2015, akt. Moor, 2022) yürümeyi ....

DOĞRUDAN ALINTILARIN YAZIM ŞEKLİ
Doğrudan alıntı, başka bir yazarın eserinden veya sizin daha önce yayınlanmış eserinizden doğrudan alınan, kelimesi kelimesine alıntıdır.
Kısa alıntılar (40 kelimeden az)
Eğer alıntı 40 kelimeden az ise, onu paragrafınıza dahil edin ve çift tırnak işareti içine alın. Dik yazı tipi ile (italik değil!) yazılmalı ve sonrasında mutlaka sayfa numarası bilgisi verilmelidir:
Jean Paul Sartre’nin Nobel’i reddetme gerekçesi de ilgi çekiciydi: “Bazı büyük yazarlara zamanında ödül verilmemiş olması!” (Ayvazoğlu, 1999, s. 157).
Uzun alıntılar (40 kelime veya daha fazla)
40 veya daha fazla kelimeden oluşan alıntılar blok alıntılar olarak biçimlendirilmelidir.  Ayrı bir paragraf şeklinde, dik yazı stili (italik değil!) kullanılarak, bütün satırları 1.25 cm içerden olacak şekilde ve tırnak içine alınmadan yazılmalıdır. Eğer doğrudan uzun alıntı bir paragraftan fazla ise o zaman ikinci ve daha sonraki paragrafların ilk satırı 2,5 cm içeriden olacak şekilde başlatılır. Uzun alıntıların sonuna mutlaka sayfa numarası eklenir. Uzun alıntılarda metnin sonundaki nokta işareti parantezden sonra değil önce kullanılır. Tek bir sayfayı belirtmek için “s.”, birden fazla sayfa için “ss.” kısaltması kullanılmalıdır.              

KAYNAKÇA BÖLÜMÜNÜN OLUŞTURULMASI
Kaynakça bölümünün oluşturulmasında yine APA 7 kuralları uygulanmalıdır. Bu bölümde de makalenin tamamında geçerli olan yazı tipi, punto ve satır aralığı kullanılmalıdır.
Kaynakça yazımında dikkat edilmesi gereken hususlar:
• Kaynakça yazarların soy isimleri ile alfabetik olarak sıralanmalıdır,
• Kaynaklar satırları 1.25 cm içerden yazılmalı, girinti olarak asılı seçeneği kullanılmalıdır,
• Kaynaklar türlerine göre ayrılmamalıdır,
• Kaynakçanın tamamında (Başlık hariç!) Kalın yazı tipi kullanılmamalıdır,
• Yazar soyadları büyük harf ile başlamalı, küçük harfler ile yazılmalıdır. Moor, R.
• Kitap, dergi, gazete ve tez isimleri italik olarak yazılmalıdır.
• Yayınevi isimlerinde geçen şirket türünü (Ltd., Şti.) belirten ifadeler kullanılmamalıdır.
• Çok yazarlı kaynaklarda sadece ilk yazarın değil tüm yazarların isimleri belirtilmelidir.

KAYNAKÇA YAZIM ÖRNEKLERİ
Kitap:

Karadayı, K. & Dinçşahin, U. (2021). Stoa Felsefesi. Olimpos.

McDonald, B. (2020). Özgürlük Sanatı (N. Sipahi, Çev.). Homer Kitabevi.
Herder, J. G. (2004). Another Philosophy of History and Selected Political Writings (I. D. Evrigenis & D. Pellerin, Trans.). Hackett Publishing.
Kitap Bölümü:
Stojanović, D. (2016). The Balkan Wars in Serbian History Textbooks (1920-2013). K. Boeckh ve S. Rutar (Edt.), The Balkan Wars from Contemporary Perception to Historic Memory (ss. 275-290). Palgrave Macmillan.
Makale: (Erişim, erişim tarihi, DOI ifadelerini kullanmayınız):
Çalen, M. K. (2019). Yusuf Akçura ve Ziya Gökalp’e Göre Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Türk Milliyetçiliğinin Doğuş Dönemi İçin Bir Dönemleştirme Teklifi. Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, 1(1), ss. 1-16. https://dergipark.org.tr/tr/pub/madergisi/issue /44661/521510

Asker, A., & Önder, N. K. (2022). Karadağ’da Ulus-Devlet İnşası: Etnografi, Kültür ve Semboller Üzerinden Yorumlama. Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, 4(2), ss. 129-176. https://doi.org/10.53425/madergisi.1176769
Durna, F., Sabido-Codina, J., & Şimşek, A. (2025). The relationship between the development of the concept of time in children and the conceptualization of time in Hellenistic philosophy. Turkish History Education Journal, 14(1), ss. 1-16.
Tezler:
Güveloğlu, G. K. (2009). Sırp-Hırvat-Sloven Krallığı Dönemi’nde Yugoslavya’nın Siyasal Hayatı ve Türkiye ile Siyasi İlişkiler [Yayımlanmamış Doktora Tezi]. Ankara Üniversitesi.
İnternet Kaynakları:
Sancaktar, C. (2008). 1980 Sonrası Yugoslavya’da Sırp ve Hırvat Milliyetçiliği. https://tasam.org/tr-TR/Icerik/3711/1980_sonrasi_yugoslavyada_sirp_ve_hirvat_ milliyetciligi
Bildiri kitapları:
Erduran, G., & Kayıcı, H. (2018, Nisan 21-22). Edirne Mektuplarının Metin Madenciliği Analizi [Sözlü bildiri]. VIII. IBANESS Kongreler Serisi, Plovdiv, Bulgaristan.
Gazete:
Ademoğlu, Y. (2021, Mayıs 9). Avrupa Günü: Avrupa Oluşumunun Doğum Belgesi. Euronews, https://tr.euronews.com/2021/05/09/avrupa-gunu-nedir
Yazarı olmayan gazete yazısı: (yazı başlığının ilk üç kelimesini yazar ismi yerine kullanınız)
Metin içinde;
(Osmanlı Ordusu Edirne’de, 1329).
Kaynakçada;
Osmanlı Ordusu Edirne’de. (1329, Temmuz 11). Servet-i Fünun, s. 5.
Yazarı olmayan internet kaynakları:
Metin içinde;
(Birleşmiş Milletler Türkiye, 2024)
Kaynakçada;
Birleşmiş Milletler Türkiye. (2024, Eylül 25). Guterres’den, dünya 'barut fıçısı' olmaya doğru ilerlerken küresel çözüm çağrısı. https://turkiye.un.org/tr/279645-guterres%E2%80%99den-d%C3%BCnya-barut-f%C4%B1%C3%A7%C4%B1s%C4%B1 -olmaya-do%C4%9Fru-ilerlerken-k%C3%BCresel-%C3%A7%C3%B6z%C3%BCm-%C 3%A7a%C4%9Fr%C4%B1s%C4%B1





  • Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, farklı üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin girişimleri sonucunda ortaya çıkan bilimsel bir yayındır. Nisan ve Ekim ayları olmak üzere yılda iki defa yayınlanır. Derginin dili Türkçe ve İngilizcedir.
  • Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, yayınlanan araştırmayı okuyuculara ücretsiz olarak ulaştırma ilkesini benimsemekte ve içeriğine anında açık erişim sağlamaktadır. Açık Erişim Politikası, Budapeşte Açık Erişim Girişimi'nin (BOAI) kurallarına dayanmaktadır. 
  • Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, yayınlanan makalelere Creative Commons Attribution (CC BY NC) lisansını uygulamaktadır. Makalenizi yayınlanmak üzere gönderirseniz, CC-BY-NC lisansının çalışmanıza uygulanmasını kabul etmiş olursunuz.
  • Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi'ne yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalarda, EASE (The European Association of Science Editors) tavsiyeleri ile COPE (Committee on Publication Ethics)’un Editör ve Yazarlar için Uluslararası Standartları dikkate alınır.
  • Etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay çalışmada belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. İzinle ilgili bilgilere makalenin yöntem bölümünde ve ayrıca ilk/son sayfasında yer verilmelidir. Olgu sunumlarında, bilgilendirilmiş gönüllü olur formunun imzalatıldığına dair bilgiye makalede yer verilmesi gereklidir.
  • Makalenin araştırma ve yayın etiğine uygun olarak hazırlandığı ifade edilmeli, makale sonunda araştırmacılar; katkı oranı beyanı, varsa destek ve teşekkür beyanı, çıkar çatışması beyanı ve finansal destek beyanı vermelidir (Başvuru esaslarından biri de bu beyanın onaylanmasıdır.)
  • Makale yazarı, https://dergipark.org.tr/tr/pub/madergisi linkini kullanarak makalesini sistem üzerinden yüklemelidir. 
  • Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi tematik özellikte bir dergidir. Yayınlanmak üzere gönderilen tüm makaleler öncelikle dergiye uygunluğu, özgünlükleri, metodolojisi, önemi, kalitesi ve etik yapısı açısından incelenir.
  • Tüm editörlük ve hakem değerlendirme süreci birbirini izleyen adımlara bölünebilir:
  • Dergiye ulaşan çalışmalar 1 hafta içinde şekilsel ve etik ön incelemeden geçirilir. Ön incelemeden geçen çalışmalar Yayın Kurulu gündemine alınarak, çalışmaların hakem sürecine alınıp alınmamasına karar verilir.
  • Hakem değerlendirmesine gönderilen makaleler için hakemlere 4 hafta verilmekte olup gerekli görüldüğü takdirde bu süre 2 hafta daha uzatılabilir.
  • Hakem raporlarına göre düzeltme yapılmasına karar verilen çalışmalar için yazara iki hafta süre verilir. Gerekmesi hâlinde bu süre uzatılabilir.
  • Hakem süreci sonunda çalışmalar, Yayın Kurulu kararı ile yayıma alınır. Sonrasında çalışmalar son okuma editörü ile İngilizce dil editörünün incelemesine sunulur.
  • Yayına hazır hâle getirilen çalışmalar matbu ve elektronik olarak yayımlanır. Yayın inceleme süreci ortalama 8 hafta sürer. Çalışmalar dergiye başvuru tarihi sırası esas alınarak sayıya planlanır.
  • Hakemlik Türü: Çift Körleme
  • İnceleme Zamanı: Yayın Öncesi
  • Yazar-Hakem Etkileşimi: Alan editörleri, hakemler ile yazarlar arasındaki tüm etkileşimlere aracılık eder. Hakem ve yazarların doğrudan iletişimi yoktur.
  • İnceleme Süresi: Yayın inceleme süreci ortalama 8 hafta sürer.
  • Yayın Süresi: Çalışmalar dergiye başvuru tarihi sırası esas alınarak sayıya planlanır.
  • İntihal Kontrolü: Tüm makaleler intihali engellemek amacıyla taranır.
  • Her Bir Makaleyi İnceleyen Hakem Sayısı: Çalışmalar en az iki hakem tarafından incelenir.
  • Karar: Çalışma kabulü için en az iki hakemin olumlu görüşü gerekir. Yayına kabul veya ret için nihai karar Yayın Kurulu’na aittir.
  • Etik İhlal Şüphesi: Hakemler inceledikleri çalışmada, yayın etiği ihlalinden şüphelendiklerinde durumu alan editörüne iletir. Editör, COPE tavsiyelerine uyarak gerekli işlemleri yürütür ve sonucu Yayın Kuruluna sunar. Çalışmayla ilgili nihai karar Yayın Kurulu’na aittir.
  • Editoryal Kadronun Çalışmalarına Yönelik Hakem Süreci İlkeleri: Yayın Kurulu üyelerinin biri tarafından kaleme alınan çalışmalar en az iki dış hakemin incelemesine sunulur. Bu süre boyunca ilgili üyenin dergi sistemindeki rolü askıya alınır. Bu sayede inceleme sürecindeki çift taraflı gizlilik korunur.

- Milliyetçilik Araştırmaları Dergisi, yazarlardan gönderi, işleme veya yayın için herhangi bir ücret almaz.

- Kaliteli yayını teşvik için kâr amacı olmayan bir girişimdir.

- Dergi, tüm makalelerin tam metinlerine anında ücretsiz erişim sağlar.

16893   17185    17425 18595 20106



20144


Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.